Kommer EU att driva Ukraina i fördärvet?

http://english.peopledaily.com.cn/90777/8560093.html

”Ett misstag.”

Så valde Tysklands tidigare förbundskansler (1998-2005) Gerhard Schröder att vid en tysk pressträff i Hamburg förlidna helg benämna EUs Ukraina-politik. Se länk till nyhetsartikel hämtad ur den engelskspråkiga kinesiska tidningen People´s Daily Online överst.

images Förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder är bekymrad över EUs-Ukraina-politik.

Enligt Schröder, som fyller 70 år om några veckor, har den  Europeiska Unionen placerat Ukraina i en ”antingen-eller”-situation genom att kräva att landet skall klippa av alla band med Ryssland för att i stället kasta sig med hull och hår i EUs armar. Den socialdemokratiske exkanslern menar att Ukraina vore mer betjänt av en ”både-och”-situation, där man har vänskapliga relationer med båda sidor.

En relevant sakupplysning i sammanhanget är, att Schröder efter sin tid som förbundskansler blev ordförande i det tysk-ryska företag som arbetar med att bygga en rysk gasledning i Nordeuropa. Han anses ha goda förbindelser med president Vladimir Putin men säger sig inte ha konfererat med denne om situationen i Ukraina.

Det är inte svårt att sympatisera med Gerhard Schröders förhoppningar. EU har med sin konfrontatoriska retorik skapat en farlig situation, där Putins Ryssland knappast haft annat val än att reagera med samma attityd. Med en lika unik som egendomlig okänslighet har man från EU-håll vidare valt att överse med den ukrainska kuppregimens fascistiska och nazistiska inslag i form av Svoboda och Högra sektorn.

imagesQWAUMVZ2 Svobodasympatisörer under demonstrationerna i Kiev.

Schröder har å sin sida uttalat sitt stöd för den politik som favoriseras av efterträdaren som tysk kansler, Angela Merkel, och utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, vilken omfattar samtal och överläggningar med Ryssland.

EU har för sin del  valt att driva en oförsonlig hållning som lett till en rysk intervention på den övervägande proryska Krimhalvön, som överlämnades i ukrainska händer av dåvarande sovjetiske diktatorn Nikita Chrusjtjov i slutet på 1950-talet. Frågan är vad EUs sanktionsmuller, som backas upp av USAs försvagade och utrikespolitiskt desorienterade president Barack Obama, kommer att leda till.

I värsta fall kommer det frihetstörstande men politiskt-demokratiskt omogna Ukraina att störtas i fördärvet och bli ett slagfält mellan ett omedgörligt och på samma gång uppenbart förvirrat EU och ett taktiskt-strategiskt överlägset Ryssland under Vladimir Putins förfarna ledning. Det är inte svårt att föreställa sig att ryssarna kommer att gå segrande ur en sådan kraftmätning.

Militärstrategen Stefan Ring gör emellertid i Dagens Nyheter bedömningen, att EU inte kommer att kunna eller vilja ena sig mot Ryssland:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/militarstrateg-vast-kommer-inte-enas-mot-ryssland/?fb_action_ids=463384960429817&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22463384960429817%22%3A1385537651718243%7D&action_type_map=%7B%22463384960429817%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

untitled Rysk trupp på plats på Krimhalvön.

Det troliga är, anser Ring, att Ryssland bit för bit kommer att destabilisera Krim med motiveringen, att man vill försvara den rysktalande folkmajoritetens mänskliga rättigheter. Dock kommer inget europeiskt land att vara villigt gå i krig med det militärt upprustande Ryssland: det finns ett alltför stort beroende av rysk energi för att full enighet skall kunna nås.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

17 kommentarer på “Kommer EU att driva Ukraina i fördärvet?”

 1. Filip Björner Says:

  Hej Tommy! Du har flera poänger i din kritik av EU. Men jag saknar ett uttryckligt fördömande från dig mot den ryska invasionen på Krim, samt att vad man kan rekommendera EU-länderna att göra är att de påbörjar jobbet med att frigöra sig från importen av rysk gas. Varför inte passa på att propagera för kärnkraft t.ex. ?? Där har framförallt Merkel ett tungt ansvar.

 2. Tommy Hansson Says:

  Filip, jag säger nog ungefär som Reinfeldt här: man kan förstå att ryssarna har intressen här, för trots allt är Krim en sorts rysk enklav i Ukraina. Vilket jag kunde konstatera när jag själv var där 2003 och hade tillfälle att bese hela ryska Svarta havs-flottan som ligger för ankar i Sevastopols hamn. Jag förstår även att de inte godtar den antiryska kuppregimen i Kiev med nazistiska och fascistiska inslag. EU borde aldrig ha stött detta. Därmed inte sagt att jag bejakar ingreppet på Krim.

  När det gäller energifrågan är jag ju, som du vet, för mera kärnkraft i alla lägen. Merkel och tyskarna är inte riktigt kloka som vill skrota kärnkraften. Däremot anser jag att det är oklokt att bygga barriärer mot Ryssland, som trots allt inte längre är Sovjetunionen. Litet smidighet i umgänget med Moskva är inte helt fel.

 3. Filip Björner Says:

  Jag köper inte tanken att Krim bör betraktas som en sorts rysk enklav i Ukraina. En individ som talar ryska och har ryskt ursprung och uppskattar rysk kultur och som är ukrainsk medborgare är inte en ”ryss” i bemärkelsen rysk medborgare. Detta är en principiellt viktig skillnad att beakta om man inte vill falla undan för anschluss-ideologiskt tänkande.

  • Tommy Hansson Says:

   Det ÄR en rysk enklav, like it or not. Sedan stöder jag inte ryska truppers ingrepp där, men EU och den ukrainska oppositionen bjöd tyvärr på det. Tror heller inte Putin vill införliva Krim med ryska riket i strikt mening som Hitler gjorde med Österrike (”Ostmark”). Någon form av protektorat, kanske.

  • Lena Says:

   Krim är del av Ryssland.Nikita Chrusjtjov hade inga rättigheter överlämna den till Ukraina.Uppfattat?

 4. Bergfast Says:

  Tommy Hansson sa:…”Däremot anser jag att det är oklokt att bygga barriärer mot Ryssland, som trots allt inte längre är Sovjetunionen. Litet smidighet i umgänget med Moskva är inte helt fel.”…

  Instämmer helt med Tommy Hansson här.

  Ryssland är numera just Ryssland och inte Sovjetunionen.

 5. Filip Björner Says:

  Ingreppet ifråga är en invasion. Och frågan är inte om du stödjer det ingreppet eller inte, utan om du fördömer det eller inte.

  Ja, Ryssland är inte Sovjetunionen. Och den f.d. KGB-agenten Putin är därför inte en Stalin eller en Brezjnev. Däremot är han en korrupt diktator.

  Ja, Svoboda och Högra sektorn är otäcka partier. (Mig veterligen finns det inte ett enda politiskt parti i Ukraina som jag tycker är bra.) Men den folkligt förankrade statskuppen mot en korrupt regim har en demokratisk agenda. Det är vad som är väsentligt.

  Inte heller i Sveriges riksdag finns det något riktigt bra politisk parti, och fyra av de åtta partierna är otäcka extremister (kd, sd, mp och v), men det väsentliga är att vi alla får rösta i det kommande valet.

  • Lena Says:

   Demonstrerade bara 10 tusen personer i Kiev. Ukrainas befölkning 50 millioner.Har du frågat resten vill dom ha den nya regeringen?

 6. Tommy Hansson Says:

  I en demokrati beväpnar man sig inte och går ut på gator och torg för att störta en regim man inte gillar. Detta är pöbelvälde, ingenting annat. I stället röstar man bort en oönskad regering, korrupt eller ej, i allmänna val om man lyckas skrapa ihop tillräckligt många röster. Det borde den vanligen så talföre Carl Bildt ha upplyst sin vänner i Svoboda och Högra sektorn om. Nu är han för övrigt i full gång med att försöka lotsa in sina polare i Turkiets islamistregim i EU.

  Inte heller lejer man krypskyttar med uppgift att skjuta ner oskyldiga människor i syfte att misskreditera den lagligt valda regeringen, som oppositionen gjort men vilket tystats ner av Cathrine Ashton, Bildt, Barosso och andra EU-dignitärer:

  http://rt.com/news/estonia-confirm-leaked-tape-970/

  Fördömer du detta, Filip Björner?

  Det är väl ändå rätt häpnadsväckande att du kan jämföra de uppräknade svenska partierna med de vildsinta fascisterna, nazisterna och antimsemiterna i Ukraina. Inte särskilt seriöst!

  Med tanke på västvärldens nesliga misslyckande i Ukraina-frågan – Ukraina borde ha kunnat få ha goda förbindelser med såväl Ryssland som EU – var vad du kallar invasionen på Krim ganska oundviklig. Personligen tror jag därtill att Krim-borna får det bättre under ryskt styre än ett ukrainskt styrt av det döende EU.

  Jag har redan sagt att jag inte bejakar ingreppet, som icke är en fullskalig invasion. Ryssarna kunde säkert ha uppträtt smidigare, men ”fördömer” tycker jag är ett väl starkt ord i sammanhanget inte minst med tanke på EUs diktatoriska fasoner.

  Du får därför nöja dig med vad jag redan anfört.

 7. Filip Björner Says:

  Vi är överens om att ingreppet är en invasion. Ingen av oss stödjer den, men du anser tyvärr att jag överdriver när jag fördömer den. Det är okej att du poängterar att den inte är fullskalig, men den är synnerligen reell och innehåller dessutom subversiva element som är civilt klädda soldater från Rysslands krigsmakt.

  Nej, det är inte okej att göra en statskupp mot en demokratisk ledning som är någorlunda fredlig och någorlunda respekterar de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Presidentstyret i Ukraina var dock inte längre demokratiskt. Man behöver bara tänka på Weimarrepublikens öde för att inse att ett maktövertagande via ett demokratiskt val inte är en tillräcklig förutsättning för att en demokratiskt vald statsledning skall förbli demokratisk. Vi är alltså överens om att demokratin skall respekteras och försvaras, men oeniga om vilken sida i konflikten det är som gör just detta.

  En demokratiskt inriktad statskupp kan aldrig genomföras med enbart 100% fredliga medel. Däremot kan en sådan genomföras med minimalistiskt våld, som huvudsakligen är av försvarskaraktär. Även snipers kan ingå i ett sådant scenario, men då skall de enbart skjuta för att försvara personer som blir utsatta för angrepp. Det är givetvis svårt att kontrollera sådant våld. Jag kan därför bara generellt och principiellt säga att i en statskupp med en god inriktning så fördömer jag alla slags inslag som är av onödigt angreppsvåldskaraktär, privat hämndkaraktär och av övervåldskaraktär. Det är statsmaktens sak att kontrollera det nödvändiga vedergällningsvåldet, och de styrande besluten hör under domstolarnas jurisdiktion.

 8. Lena Says:

  Fattar inte vilken rysk invasion ni menar. 90 % i Krim är ryssar, Krim har rysk militärbas och ryska soldater alltid funnit där.

  • Tommy Hansson Says:

   Invasion eller inte, lagligt eller inte. Det är ju helt uppenbart att Krim vill tillhöra Ryssland. EU och USA står maktlösa.

 9. Filip Björner Says:

  Ron Paul har samma uppfattning som Tommy Hansson i den här frågan:
  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/03/16/ron-paul-is-supporting-russia-s-illegal-occupation-of-crimea.html

  Jag citerar två passusar ur artikeln som kanske kan ge Lena en tankeställare:

  “He’s no angel but actually he has some law on his side,” Paul said earlier this week on the Fox Business Network. “They have contracts and agreements and treaties for a naval base there and the permission to go about that area.” While Russia has leased its naval base from the Ukrainian government in the Crimean port city of Sevastopol until 2042, the terms of that agreement explicitly prohibit Russian forces from leaving their barracks, never mind overrunning and occupying government buildings, violating Ukraine’s airspace, and taking over border posts.

  It is for this reason that the 20,000 or so Russian forces now spread out across the peninsula, harassing journalists and threatening anyone else who protests their presence there, are not wearing Russian uniforms; according to Moscow, these men are “local self-defense forces,” not Russian soldiers. This is a lie, and only the most slavish of Russian propagandists are claiming otherwise.

  • Lena Says:

   Det här var nog så mycket skitsnack man kan finna.

   Om man lyssnar runt i världen på lite annan information
   än vad svensk media lyckas prestera så får man en helt annan
   bild av sanningen.

   Sverige är mycket sjukt och framför allt dess politiker.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: