Syrienflyktingarna: Jyllands-Posten skriver om SD Södertälje/mig

tommy-hansson Tommy Hansson, SD Södertälje. Foto: Jyllands-Posten.

hansson

hanssen-2

Södertälje har uppmärksammats en hel del i internationella media under senare tid. Orsaken står att finna i det faktum, att vår arma stad tar emot fler syriska flyktingar än någon annan svensk kommun procentuellt sett. Då brukar media intervjua dels kommunledningen, dels det enda riktiga oppositionspartiet, SD.

Minst 2000 nyanlända väntas under innevarande år. Klarar vår kommun med cirka 90 000 invånare detta?

Naturligtvis inte. Södertälje går på knäna – flyktingströmmen från Syrien frestar svårt på försörjningskostnader, skolor, bostadssituation och arbetsmarknad. Vi kan dessutom förvänta oss en nyrekrytering till stans kriminella nätverk.

Dessutom synes invandringsströmmen från Somalia öka och zigenartiggarna från Rumänien bli ett ofrånkomligt inslag i vår gatubild. Vilket medför alltfler illiterata bidragssökare. Tack, goa regeringen samt EUs öppna gränser, för att vi välsignas med all denna berikande mångkultur!

images5QXVK6RA Boel Godner (S). Foto: Kurier.

Allt detta kan vi tacka regeringens EBO-lagstiftning samt Migrationsverkets rent ut sagt sinnessvaga beslut att ge alla inkommande från Syrien permanent uppehållstillstånd (PUT) för.

Alla partier i Södertälje är överens om att Södertälje drabbas oförtjänt hårt, givetvis också SD. Endast SD kritiserar dock PUT-beslutet, som är huvudorsaken till flyktingströmmen. Det är helt enkelt inte riktigt klokt.

Att den rödgröna majoriteten med sossarna i mer eller mindre splendid isolation uppvaktar regeringen titt som tätt med krav på ökade bidrag samt att andra kommuner i Stockholms län skall ta sitt ansvar hjälper tyvärr föga. Nu senast har kommunstyrelseordförande Boel Godner gått ut med krav om inspektion av flyktingbostäderna.

images

Senast har Jyllands-Posten, Danmarks näst största avisa efter Politiken och världsberömt för sina Muhammed-teckningar, uppmärksammat situationen i Södertälje och icke minst Sverigedemokraterna. Jag intervjuades i egenskap av partiets gruppledare i fullmäktige för en tid sedan och resultatet kan ni avnjuta via länkarna överst.

Om någon till äventyrs undrar över undertecknads kanske något märkliga pose kan jag upplysa om att jag endast rättade mig efter fotografens instruktioner. Och så blev det som det blev.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Syrienflyktingarna: Jyllands-Posten skriver om SD Södertälje/mig”

 1. Bergfast Says:

  Man kan då undra lite över huv fotografens instruktioner lät…?

  – ”Titta uppåt, vrid händerna ihop, se orolig ut….”. ..(!?)

  (Fniss,…)…

  (Varför vilja foga sig efter sådan eventuella instruktioner.egentligen..? Eller det kanske inte erbjuds något val…? Vem vet…)

 2. Tommy Hansson Says:

  Kommer inte exakt ihåg vad han sa. Tycker snarast det ser ut som om jag ber högre makter om råd. Vilket man kan behöva ibland.

  • Bergfast Says:

   Det kan inte anses vara något större fel på bilden. Även om där kanske ser ut att vara ett litet bedjande, eller ett något oroande, uttryck, som då samtidigt kanske ser ut att be till – Högre Makter -..

   F.ö. medhåller jag Tommy Hansson om människans nödvändiga nödvändighet att faktiskt vända sig till – Heligheten -, eller – Helheten -, både för inspiration, vägledning, varning, förmaning och tillrättavisning, samt för ny energi och livsluft, emellanåt…..
   För att så att säga – avstämma – , eller kontrollera, (?), att man verkligen färdas i den – riktning – som man då vill – vandra i – , i tillvaron…

   F.ö. önskar jag Tommy Hansson en fin resa till Det Heliga Landet.

   • Tommy Hansson Says:

    Så orolig kände jag mig i alla fall inte. Tackar dig för eftertänksamma kommentarer. Som så ofta från dig. Och tack för välgångsönskningarna!

 3. conny wulker Says:

  Flykting & sardinboendet i Södertälje

  Sverige ska ta emot flyktingar, ja givetvis. Fortfarande skäms vi över hur fegt njugga vi var – som stat, som till oss invånare – över att inte ge fridstad för hårt ansatta i Nazi-Tyskland. Vi svek judarna och andra med döden flåsande i nacken. Och det svekspöket ekar ännu i de svenska sociala trumhinnorna. Under skolåren på 60-70talen var detta ett av det viktigaste inslagen, vi skulle skämmas.

  Och för politikerna som var kvar sedan krigsåren var sakfrågan äckligt pinsam. Vår historia har därmed lärt oss att inte vara en iskall nation. Vi kan. Sverige har öppnat upp för flyktingar, sedan dess. Listan under alla åren är lång. Ungernflyktingarna (1956) öppnade upp för den här framtida utvecklingen, tusentals flyktingar kom och vi lyckades klara det. Sverige har sedan dess varit en fristad för mångtaliga folk och kulturer. Minns man kommer vi ihåg flyktingarna efter militärkuppen i Chile. Militärkuppen i Grekland, som för övrigt gav oss den fantastiske författaren Theodor Kallifatides ”på köpet”. Sammantaget med en stor arbetskraftsinvandring så hade vi fler flyktingvågor under årens lopp. Och redan då svallade känslorna fram och tillbaks. Och ofta oresonligt.

  Finnar söp, som bekant, och hade vanskligt lätt att ta till kniven. Tyskar ville ta kommandot, skulle alltid ta kommandot. Spanjorer var flottig gigolos, italienare sliskiga slöhögar för att inte tala om alla dessa falska jugoslaver. O.s.v.

  Allt detta har lagt sig, de inflyttade stretade på i sina jobb och fungerade i vårt samhälle, de hatiska tystnade efterhand när verkligheten tog död på fördomarna. Hör du nån som talar om sliskiga spanjorer idag? Eller finnar som bara super och kastar kniv?

  Under de här åren skrek företagen efter arbetskraft, rekordåren var som en gigantisk samhällssvamp. Alla sögs in och med. Man kunde inte tälja guld med kniven men bra gick det för landet Sverige. Bostäder byggdes i omgångar men byggtakten var hög. Idag byggs det för lite, det lönar sig inte för bolagen, säger de. De behöver tydligen ett vinstplus på åtminstone minst 25 % för att ens tänka på att bygga. Tiden var annorlunda, ja. Jobb fanns och de flesta behövdes. Utanförskapet, detta makabra Reinfeldtska ord, fanns egentligen inte alls. Men då är inte idag förstås.

  Idag behöver vi inte ens orda om det totala helvetet i Syrien. Sverige ska ta emot flyktingar, ja. Men vi kan inte på kommunalnivå i Södertälje ta ett övergripande nationellt ansvar. Det finns inga lediga lägenheter i den här staden. Det är redan nu fullt upp så det förslår. Överboendet i en del stadsdelar är helt groteskt och när ytterligare tusen och fler kommer blir det mer än abnormt. Det blir förbi all rim och reson. Och är idag ren humanitär katastrof. Det går inte bo så här djävla trångt som det är på vissa håll i den här staden.

  Det är förvisso naturligt att söka sig till städer och områden där landsmän redan finns. Fattas bara. Även om svenskar i emigration inte uppvisar detta mönster helt lika självklart så finns det tydliga koncentrat av svenskbygder utomlands. De senaste årens inflyttade till Sverige har uppenbarligen mer behov av att bo ihop samkulturellt och därmed vara nära landsmän. Och just därav är Södertälje under aktuell anarkistisk inflyttning. Hur många bor det i de aktuella Södertäljeområdena? Lyssnar vi på myndigheterna så verkar de inte veta mer än att det bor många, alldeles för många. Men, klart de vet. De vet.

  Som stad kan inte Södertälje hantera det som nu sker. Inte alls. Och kan förstås inte heller tackla kostnaderna på lång sikt, inte ens på kort sikt, trots statligt stöd. Och hur ska alla dessa nya komma ut i arbete? Det blir en uppgift det. De tusentals som kom från Irak har givetvis en hel del folk ute i svenska arbetslivet, men nu tar det tydligen sju år innan folk kommer i riktigt arbete. Därmed kostar det på socialt, ekonomiskt och inte minst i bristen på eget och familjärt välmående. Och merparten av de som kom från Irak jobbar inte i riktiga jobb, så enkelt är det. Trots att åren gått. Och på den här vägen är vi.
  Tusentals bor idag i rejält överfyllda lägenheter. Här i Södertälje. Och tusentals flyende till väntas. Vart ska de bo?

  Vattenförbrukningen vittnar nu om ett explosivt överutnyttjande. Vid förra inflyttningsvågen, folk från Irak, blev det tomt på lägenheter. Nu har flera tusen kommit från Syrien och fler tusen väntas. Och inte har stadens byggherrar byggt mycket. Och det nya tusentalet ska bo i samma områden, de vill bo i samma områden. Och eftersom kriget i Syrien verkar vara mer som att utplåna landet Syrien helt från kartan kommer det vara en strid ström därifrån framöver. Kriget kan komma pågå i 10 år till. Så illa är det. Så hur många ska ta sig till Södertälje? 2500 nya flyktingar är nämnt för det närmaste året. På tio år blir det 15000–25000 nyanlända. Eftersom inte Södertälje kommun kan bygga mer än pinsamt blygsamt, och de privata byggföretagen inte vill, är det dags för samhället Staten att gå in och bygga en helt ny stadsdel som kan rymma hela volymen flyktingvågorna från Medelhavet.

  Och hur trångbott får det bli mer än idag? Folk som bor tätt som sardiner slits ner. Det är fullständigt omöjligt att acceptera som mänskligt boende. Bor man öra vid öra och fot mot fot och har andra människor ständigt runt sig, var man än är blir det slitsamt. Ingen, vad jag vet, har vågat säga stopp. Visserligen har fler bostadsbolag, som i Södertälje, satt upp normer för hur många som får bo i en lägenhet men inget bostadsbolag har sagt upp något kontrakt pga. av på tok för många boende i lägenheten.

  Jämför nu med de fyrbenta djuren, de har exakta mått och har strikta regelverk för hur mycket yta de ska ha till sitt förfogande. Detta skydd är mer humant än det som gäller det mänskliga sardinboendet i Södertälje. Djur skyddas av tuff lagstiftning. Människor verkar vara undantagna. Varför då? Kan någon klok förklara varför?
  Miljökontoret är tufft utom i tuffa frågor. De värnar mest om enskilda grodor. Hur många tusen för många boende har vi i de aktuella Södertäljeområdena? Borde det inte vara en uppgift för Miljökontoret? Men i de här överfyllda lägenheterna då? Där syns inte miljökontoret till för de – som sagt – räknar mest grodyngel och tar pulsen för insekter hellre. Länsstyrelsen som värnar om djur mest bryr sig inte om folk som bokstavligen bor hand i hand, de bor så tätt att de inte har ett eget öde.
  Regelverket för häst, ko, gris och hund med flera är väldigt exakta. För flyktingar gäller uppenbart inga regler alls om boendekvalitet. Dags att nyttja regelverket för hur många tvåbenta som får bo per kvadratmeter boyta. En orm har bättre skydd än en flykting i Södertälje. Så illa, just så illa är det tame tusan.

  Det här sardinboendet är fullständigt knasfel. Det här går inte längre, det har redan nu gått på tok för långt. Dags att säga att nu är det stopp. Men det kommer inte bli något stopp under den närmaste tiden. Sakläget kommer bara bli värre och etter värre. I vår lokala tidning, Länstidningen, berättar en man från Syrien om eländet. Han kallas Simon. Vi kan bli utslängda vilken minut som helst från lägenheten. Han har inget första handskontrakt ”men efter lite förfrågningar” kom Simon i kontakt med en person som driver en liten rörelse i centrala Södertälje. Personen extraknäcker som förmedlare av boenden på den svarta marknaden i Södertälje. Det är lägenheter som hyrs ut i andra hand utan hyresvärdens godkännande. Simon betalade 1 000 kronor till personen och fick en kontaktuppgift. Jag lyckades fixa två lägenheter, en till oss i Geneta och en i Hovsjö till mina, också nyanlända, svärföräldrar. De betalar 7 500 per månad, men jag har lyckats sänka vår hyra till 6 000.

  Det här är det jag kallar inflyttningsanarkin här i Södertälje. 1) Efter förfrågningar lyckades jag, läs med pengar. 2) Fixa två lägenheter, läs med pengar. Det är inte möjligt at fixa lägenheter om det är fullt upp till taknocken. Om man inte betalar. Förstås. Och på den här omöjliga vägen är det. Det är fullt överallt och man handlar uppenbart svart med lägenheter. Man betalar till ”en person som driver en liten rörelse i centrala Södertälje”. Vad han säger är; Jag gick in i en tobaksaffär och fixade en lägenhet.
  Hur är det möjligt? Det är sedan länge fullt med folk och så kan man ändå gå ner till tobakskiosken XYZ och hämta hem två lägenheter. Hur är det möjligt? Alternativ samhällsordning, vad ska vi kalla det? Annan moral? Och den som saknar pengar hamnar förstås längst ner på möjligheternas skala.
  Det är helt sanslöst mycket folk som bor när-nära i de här specifika Södertälje områdena. Vad kan man göra åt det? Ingen vill säga något, än mindre stå för något. Utan vi låter problematiken bli något som svävar bort där borta. liksom. Vi vill alltså inte ta tag i det. Låt de flytta in och bo som packade sardiner, är det just detta som är samhällets budskap? Vi skiter i vilket. Minns jag rätt vad det den utflyttade moderaten Rolf Bertilsson som sa ungefär så här: Det vi alla talar om här i Södertälje oss emellan, det får vi inte en chans att tala om officiellt.

  Ingen törs säga något. Ingen vill säga något heller. Därav ser det precis ut som det gör. Ingen kommer säga något. Inget bostadsbolag i hela landet har – av vad jag vet – sagt stopp och belägg.
  Och sardinboendet är bara i inledningsfasen. Tusentals till kommer hit. Och med ett miljökontor som är helt inriktat på grodyngel är människor en skitsak. Och därmed får det här groteska fortsätta. Ingen myndighet bryr sig, och vi som är som folk i allmänhet hukar mest. Vi vill inte veta, och inte mer. Politikerna väljer att lägga ut den gamla filten över rösterna så det hörs inte mer än – möjligen – lite mummel.

  Det är sannerligen illa. Så eftersom inte Södertälje kommun kan bygga mer än blygsamt, och de privata byggföretagen inte vill, är det dags för Staten att gå in och bygga en helt ny stadsdel som kan rymma flyktingvågorna från Medelhavet. Kunde vi en gång i tiden bygga miljonprogrammet ska väl inte det vara så svårt att bygga människovärdigt för alla flyktingarna.

  Conny W som snott Hammarlinds orgtext rakt av, från bloggen.

  • Tommy Hansson Says:

   Även om staten skulle bygga alla dessa bostäder så är det ju faktiskt mer än bostäder som behövs: försörjningsmöjligheter, utbildning sjukvård etcetera. Fler bostäder skulle locka hit ännu fler, både flyktingar men troligen ännu fler lycksökare och socialturister.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: