Staten och kapitalet: Jacob Wallenberg varnar för SD

images Wallenberg binder upp sig för EU och går sida vid sida mot SD med Reinfeldt.

http://nyadagbladet.se/inrikes/sd-kritiseras-skarpt-av-jacob-wallenberg/

Så har då näringslivshöjdaren Jacob Wallenberg gått ut och varnat för Sverigedemokraterna (SD), enkannerligen inför valet till Europaparlamentet den 25 maj (länken ovan). Det är nog ingen större överraskning att näringslivet i Wallenbergs skepnad gör gemensam sak med det politiska etablissemanget i den avvisande synen på SD.

Redan progggruppen Blå Tåget (tidigare Gunder Hägg), i en text av trummisen Leif Nylén, skaldade 1972 på följande sätt i låten ”Den ena handen vet vad den andra gör” (Staten och kapitalet):

Sida vid sida,
tillsammans hjälps dom åt.
Staten och kapitalet,
dom sitter i samma båt.

Youtube-länk med sång av Torkel Rasmusson här:

http://www.youtube.com/watch?v=sTAvm_Fk09M

Låten blev en monsterhit under namnet ”Staten och kapitalet” genom Ebba Gröns coverversion 1980.

images38L0NRX1 Gunder Hägg/Blå Tåget i början av 1970-talet. Textförfattaren Leif Nylén fyra från vänster.

Omdömena om SD fälldes av Jacob Wallenberg vid ett seminarium i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA), där Wallenberg varit ledamot sedan 2000, regi. Wallenberg talade sig här varm för Europeiska Unionens (EU) betydelse för svenskt näringsliv och varnade för vad han kallade ”ytterlighetspartier”: ”Vi ser hur ytterlighetspartier som Le Pens (Front National) och Sverigedemokraterna aktiverar sig. De har en plan. Tanken är att gå in och förstöra så mycket som möjligt.”

Jacob Wallenberg är bland annat styrelseordförande i Wallenbergssfärens investmentbolag Investor AB. Han har även styrelseposter i Coca-Cola Company, ABB och Ericsson. Desslikes är han medlem i lobbyorganisationen European Roundtable of Industrialists samt ledamot i den illustra Bilderberggruppens styrkommitté.

Om det är någon som kan betraktas som spindeln i det svenska näringslivsnätet så är det Jacob Wallenberg. Han föddes i Stockholm 1956 som son till Peter Wallenberg och Suzanne Wallenberg, född Grevillius. Jacobs farfar var den legendariske Marcus Wallenberg (1899-1982).

Jag tycker nog man skulle kunna begära av en hög representant för svenskt näringsliv att hålla sig ovanför det partipolitiska livet. Att dessutom så hårt binda upp sig för EU, som alltmer ter sig som ett förlorat projekt, ter sig med förlov sagt rätt korkat. Inte heller synes Wallenbergs ”analys” av SD och NF -”de planerar gå in och förstöra” – vara av allra högsta kaliber för att uttrycka det försiktigt.

Det hela är mycket enkelt i Wallenbergs ögon: all kritik mot EU skall misstänkliggöras och den fria debatten i frågan strypas.

Kanske borde Wallenberg göra ett studiebesök i Norge, som klarat sig alldeles utmärkt utan att vara med i EU!

untitled Norge har troligen en del att lära det svenska kapitalet…

Litet märkligt är det väl också att Jacob Wallenberg inte tycks ha något att erinra mot riksdagens två knäppskallepartier Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Speciellt det förstnämnda har tillsammans med regeringen Reinfeldt utformat en immigrationspolitik som framstår som den extremaste i Europa med svängdörrar för flyktingar från Syrien. MP vill därtill avfolka landsbygden med drakoniska bensinskatter och ha ett svenskt ”icke-våldsförsvar”.

I Wallenbergs och Reinfeldts – staten och kapitalet – ögon är det emellertid Sverigedemokraterna som skall brännmärkas medan kommunister och miljöstollar skall hållas under armarna. Det går utför med gamla Sverige.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Staten och kapitalet: Jacob Wallenberg varnar för SD”

 1. gmiksche Says:

  Att ha varit chef för AB Astras patent & varumärkesavdelning (1983)1984-1991 gjorde mig klarsynt i många sammanhang, Bl a angående Wallenbergernas inkompetenta styrning eller rättare sagt bristen på styrning av den nya företagsledningen, som tillkom i form av Håkan Mogren 1987 efter Ulf Widengrens bortgång. Det är den ena orsaken till att det ena av landets stora internationella läkemedelsföretag flyttat utomlands och lämnat efter sig en stor produktionsanläggning (tack och lov) och en forskningsenhet i Mölndal vars framtid är oviss, Det det andra (Pharmacia) har helt försvunnit ur landet. Men man försöker upprätthålla skenet. Över Södertälje hälls det ut F&U medel för en massa nystartade företag, som hyrt sig in i de fina tomma lokalerna och som, med några få undantag, kommer att ha gått i graven om ett par tre år. Ifall de inte gått i graven och lyckas ta fram kommersiellt intressanta produkter kommer inkråmet eller hela företaget köpas upp av något utländskt storföretag med en intrimmad internationell marknadsorganisation. Ägarna av och investerarna i ett sådant småföretag kommer att vara nöjda med utfallet. För Sveriges vidkommande är det sammantaget en stor förlustaffär.

 2. benke Says:

  Nu ska vi väl inte hylla den sista Sovjetstaten alltför mycket. Det enda Rosengren haft rätt i. Norge är ett land där kvotering är något som är bra och har inget att lära det svenska kapitalet. EU må ha sina problem (stora och vämjeliga, tack och lov är vi inte med i euron), men att se Norge som ett föredöme är kanhända lite oeftertänksamt.

  • Tommy Hansson Says:

   Vårt västliga broderland har naturligtvis sina sidor, det är jag fullt medveten om. Men att som svensk påstå att Norge är ”den sista sovjetstaten” ser jag som väl magstarkt.

 3. Bryngel Says:

  Jag tror det var alldeles rätt bedömning att Sverigedemokraterna är ett parti som består av stollar. Deras partiprogram är ett hopkok av nationalism, socialism och tokhöger.

  • Tommy Hansson Says:

   Ändå lite mer begåvat än t ex S-programmet enligt Vilhelm Moberg: att ta makten och behålla den. Och inte så dåligt att få med både ”tokhöger” och ”socialism” i samma program.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: