Tolerans, yttrandefrihet och religionsfrihet på undantag

Yttrandefrihet och religionsfrihet har blivit bristvaror i Sverige. På annat sätt kan jag knappast tolka två händelser som båda refererades i min lokaltidning för ett par dagar sedan.

Den ena händelsen gällde en 7o-årig dam som tvingats bort efter att  i många år ha arbetat ideellt för Röda korset (RK) i Falun, den andra en barnmorska i Jönköpings län som nekats anställning därför att hon i enlighet med sin kristna tro inte kan tänka sig utföra aborter.

untitled Dömde våldsbrottslingen Daban Ibrahim Mohammad backas upp av ledande media.

Den äldre damen uppsöktes av en 24-årig irakier som hävdade att han sökte bidrag. Under en smygfilmad intervju, som 24-åringen – en Daban Ibrahim Sofi Mohammad – lade ut på sociala medier klargjorde Röda kors-damen att hon var kritisk till den förda svenska invandringspoltiken sedan hon utsatts för en rad provokativa frågor av irakiern.

Bland annat menade den ideellt arbetande kvinnan att svenska ungdomar borde hjälpas innan vi tar in ungdomar utifrån. ”Vi har tappat en generation”, sade hon. Samtidigt uttryckte hon som sin åsikt att utländska ungdomar som har det svårt borde hjälpas på plats i stället för att tas in i Sverige.

Sånt här duger ju inte om man arbetar åt en maniskt politiskt korrekt godhetsorganisation som Röda korset. Aftonbladet och andra tidningar nappade på kroken, vilket ledde till att den 70-åriga kvinnan förklarades icke önskvärd och tvingades lämna sin tjänst. AB talar i en patetisk snyftartikel om hur synd det är om den brottsdömde 24-åringen och påstår lögnaktigt, att han fått ”rasistiska” svar av RK-kvinnan:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18688847.ab

Envar som hör kvinnans svar kan lätt konstatera, och hon inte säger någonting som borde kunna tolkas som ”rasistiskt” eller ”främlingsfientligt”. Snarare är det hon ger uttryck för vad många svenskar anser vara sunt förnuft. Vi kan inte hjälpa alla här i Sverige, men det innebär naturligtvis inte att vi anser att några har ett mindre människovärde. Kan detta vara så jättesvårt att förstå?

untitledToppavlönade Ulrika Årehed Kågström sparkar ut ideellt arbetande 70-åring. Alla människors lika värde?

”Om man inte står för alla människors lika värde kan man inte representera Röda korset”, flosklade RKs generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström (med en månadslön på 86 000 kronor). En annan RK-representant utlät sig sömngångaraktigt om RKs så kallade värdegrund. För mig är det uppenbart att om det är någonting Röda korset inte har i sin värdegrund så är det den grundlagsfästa yttrandefriheten.

Den 24-årige irakiern dömdes 2012 för olaga hot, olaga intrång, grov stöld, hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Det är tydligtvis sådana individer hellre än skötsamma svenska ungdomar som bör komma i åtnjutande av samhällets till följd av pågående massinvandring allt knappare resurser.

Mitt andra exempel gäller den kristna barnmorskan Ellinor Grimmark, som sökte tre jobb inom Jönköpings landsting men nekades anställning i samtliga fall. Orsak: hon kunde i enlighet med sin religiösa tro ej tänka sig utföra aborter. Grimmark anmälde därför landstinget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

untitled Abortvägrande Ellinor Grimmark möter media.

Efter som det påstås ”ingående prövning” av frågan har DO förklarat att Ellinor Grimmark inte diskriminerats av Jönköpings läns landsting, emedan utförande av aborter – det vill säga i realiteten utsläckande av mänskligt liv – måste anses ingå i en barnmorskas ordinarie arbetsuppgifter.

DO anser visserligen att, mot bakgrund av Europakonventionens bestämmelser om rätt till religionsfrihet, landstinget utsatt den arbetssökande barnmorskan för ingrepp i hennes rätt till religionsfrihet. Landstingets beslut att neka henne anställning kan enligt DO ändå försvaras, därför att det fattats i syfte att skydda ”andras fri- och rättigheter”. Det uppges att DOs beslut icke kan överklagas.

Mer om fallet här:

http://www.dagenssjukskoterska.se/nyheter/abortvagrande-barnmorska-inte-diskriminerad/

Grimmark, som är pingstvän, har framhållit  att hon inte tänkt sig att vara ”missionerande” för sin inställning på sin arbetsplats. Hon har också fått stort stöd från sin församling. Den kristna tidningen Dagen skriver följande:

imagesCOM1I145 Barnmorskor som ej är beredda utsläcka mänskligt liv göre sig icke besvär.

http://www.dagen.se/nyheter/pingstvannen-ellinor-grimmark-far-stort-stod/

Fallen med den 70-åriga Röda kors-medarbetaren och den samvetsömma barnmorskan visar, att tolerans, yttrandefrihet och religionsfrihet är satta på undantag i Sverige. I alla fall för den som uttrycker ”fel” åsikter ur politiskt korrekt perspektiv och som har en kristen tro. Det är upp-och-nedvända världen enligt mitt sätt att se.

 

 

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Tolerans, yttrandefrihet och religionsfrihet på undantag”

 1. gmiksche Says:

  Nu har vi inte värnplikt längre. Men det var helt o.k. att vara vara värnpliktsvägrare så länge värnplikten fanns. Inte förlorade någon sitt jobb för att vägra ställa upp att döda andra människor för att försvara Sverige. Även om själv jag tycker den hållningen är feg så menar jag att man inte skall tvinga någon att handla mot sitt samvete i en svår fråga. Och att gripa in i andras liv och död är onekligen en svår samvetsfråga.

  Hur Grimmark behandlats tycker jag är horribelt. Utifrån ett rent agnostiskt perspektiv. Att man inte får döda står faktiskt i svensk lag. Grimmarks fall är därmed ett undantag från lagen. Men hur formuleras villkoren för undantaget? Mellan det som är olagligt och det som ingår i en arbetstagares ordinarie arbetsuppgifter?

  Det formuleras i utredningar, i betänkanden, i kommittéer hopplockade på ett eller annat sätt, där det sätts en tidsgräns för när man får utföra abort (annat än i fall där moderns liv äventyras). Den medicinska vetenskapens framsteg medger numera att rädda barn till liv med en födelsevikt av ned till ca 500 g. Ofta inte till ett fullgott liv, men det är en annan fråga.

  I samband med det som händer i Ukraina lyfts det ständigt fram VÄSTLIGA VÄRDEN. Jag frågar mig vilka. När man inte ens förmår definiera på ett hållbart sätt var gränsen mellan liv och död går och bygger på den oförmågan lagar och förordningar för hur människor skall handla i en viss situation.

  • Tommy Hansson Says:

   Visst, det fanns regler för hur man handskades med värnpliktsvägrare. Vapenfri tjänst eller i värsta fall fängelse för den som inte ens godtog det. Religiös övertygelse godtogs också som skäl, vill jag minnas.

   Det borde inte vara några problem att låta Grimmark få en tjänst där hon slapp aborter. Men nej, den heliga aborträtten prioriteras i PK-Sverige. Ingen nåd eller barmhärtighet där, inte.

   Exakt: vad är västliga värden i dag? Termen klingar synnerligen ihåligt numera.

   • rksmrgs Says:

    Det har anförts att Grimmark borde valt ett annat yrke, eftersom hon inte enligt sin religiösa tro kan utföra aborter. Då borde man som en parallell kunna anföra att den som utbildar sig till kock borde kunna avkrävas att hantera griskött, den som utbildar sig till frisör ska kunna klippa både män och kvinnor, den som utbildar sig till förskolelärare ska inte gömma sig bakom en mask, den som utbildar sig till sjuksköterska ska inte få ha ohygieniska kläder, den som utbildar sig till militär, polis, brandman ska inte få bära plagg som på något sätt innebär en risk eller ett hinder.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: