”1967 år gränser” inte juridiskt bindande

images1V06OKNB Ashton och Bildt.

http://thegolanispy.wordpress.com/2014/04/19/1000-jurister-sager-till-eu-ashton-och-bildt-bosattningar-ar-legala/

Länken ovan går till bloggen The Golani Spy. Här kan ni läsa att alla påståenden om att ”1967 års gränser” är ett juridiskt bindande begrepp av något slag är falska. Därav följer att inte heller judiska/israeliska bosättningar inom dessa gränser med någon trovärdighet kan sägas vara ”illegala”.

Texten handlar om en petition, tillkommen på initiativ av förre Israel-ambassadören i Kanada doktor Alan Baker, vilken i augusti 2013 tillställdes EUs utrikeschef, baronessan Catherine Ashton. Dokumentet är undertecknat av över 1000 jurister från hela världen.

Den som tvivlar på att 1967 års gränser, det vill säga de som rådde före Sexdagarskriget samma år, icke är juridiskt bindande behöver bara läsa innantill i stilleståndsavtalet via FN:

2. The Armistice Demarcation Line is not to be construed in any sense as a political or territorial boundary…

Israelresa 065 Franciskanermunkar på marsch i östra Jerusalem. Foto: Tommy Hansson

Innan Israel annekterade den så kallade Västbanken, Sinai (som återlämnades till Egypten i samband med Camp David-avtalet 1978) och östra Jerusalem fanns 1949 års gränser som tillkom efter det första Arabisk-israeliska kriget. Då tillföll östra Jerusalem och Västbanken Transjordanien (Jordanien). Inte heller dessa gränser var juridiskt bindande.

Ett framtida avtal om en tänkbar så kallad tvåstatslösning mellan Israel och den Palestinska myndigheten måste alltså bygga på något annat än 1967 års gränser. Eller att dessa genom ett på båda sidor förankrat beslut förlänas bindande status. Ju förr Ashton och vår egen utrikesminister Carl Bildt inser detta, desto bättre.

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “”1967 år gränser” inte juridiskt bindande”

 1. benke Says:

  Poängen är att det inte finns ”1967 år gränser”. Det som hände 1967 var ett eldupphör (precis som artikeln du länkar till säger). Det finns inte och har aldrig funnits några juridiskt bindande dokument kring detta. Detta ty en eldupphör-linje är inte att se som länders gränsdragande. Att politiker inte förstått detta är inte konstigt då de ofta är opålästa och tittar mer på vart vindarna blåser än historiska fakta. Och detta är störande. När politiker, i detta fallet Bildt men han är inte ensam, detta gäller nästintill alla politiker, har en ambition att ”veta mer” så är det olyckligt, särskilt i detta fall då denna sak inte är en nyhet.

 2. Tommy Hansson Says:

  Exakt så.


 3. Denna fråga behöver penetreras lite djupare. Vad jag vet tillhörde området före 1967 kungariket Jordanien, som emellertid avsades sig suveränitet över det. När var det ? – En stor del av befolkningen på Västbanken är araber, och några har bott där i hundratals år eller mer. Normalt brukar man säga att om en folkgrupp bebott ett område under lång tid, då uppkommer en rätt att de bildar en stat på det området. Ett alternativ är att området officiellt annekteras av Israel ( vilket väl inte ha skett, vad jag kan minnas). I så fall får vi en nation som är en minoritet i en annan nation. Detta är inte någon helt ovanlig situation i historien. – Att Israel inte annekterat området (ännu), har det något att göra med att man hoppas att araberna skall ge sig av med tiden ? Israel har ju hittat på en massa regler och lagar som gör tillvaron svår för dem.

  • Tommy Hansson Says:

   Området tillhörde först Ottomanska riket och därefter det brittiska mandatet Palestina. Dess status var oklar när arabstyrkorna attackerade den nybildade staten israel 1948.

   Därefter lade Transjordanien (Jordanien) egenmäktigt beslag på det. 1967 togs det av säkerhetsskäl över av israel. 1988 avsade sig Jordanien alla anspråk på området till förmån för palestinaaraberna.

   Området är som sagt omstritt och Israel vill väl inte göra något oöverlagt. För övrigt har området bebotts av såväl judar som araber, liksom hela det så kallade Palestina.


 4. OK – det fanns en tid före det ottomanska riket också för Judéen och Samarien som israelerna kallar territoriet. Blickar vi framåt så är det väl så att många israeler helst vill att området skall bli en del av Israel. Det är förståeligt av mänga skäl, bl a militära och historiska. – Därför är den av Svenska kyrkans ledning proklamerade ”apelsinantisemitismen” klandervärd.


 5. Alltså kan man säga att ”palestinierna” erbjöds Jordanien med tackade nej. Vilket de gör i de flesta frågor rörande Israel – Palestina. Epitetet ”palestinier” är ett ganska nytt ord och benämning, 1967 började det ordet med frenessi användas och idag är det allmänt vedertaget.Men det är ett falsarium då folk fås att tro det är en benämning på ett folkslag som hållit till i det område som de kallar Palestina i århundraden, vilket är helt fel. Att det finns länder i förenta nationerna som godkänt Palestina som ett land, det är ren galenskap.


 6. Sen att man valde terroristerna i Hamas till att styra gaza pekar mest på att de hyser en slags känsla på hämnd mot Israel, men jag anser, och det står jag för, att begåvningen hos dessa människor icke är den samma som i ett västland. Detta pga den rådande situationen, stressen den framkallar och andra psykosociala termer. Detta menar jag nu inte alls att jag anser dem vara ”dumma i huvudet” utan bara det faktum att leva och bo i en miljö med raketbeskjutning, flyglarm och andra krigsstressande faktorer, det får en människa att agera och tänka en aning irrationellt.//

 7. The Golani Snowman Says:

  Det är intressant att se vilka som bodde i det Heliga Landet 1695… https://thegolanispy.wordpress.com/2013/02/24/palestina-1695/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: