Vilka sköt egentligen i Kiev? Tysk film ger svar

Den 20 februari dödades fler än 30 personer på båda sidor på Maidan-torget i Ukrainas huvudstad Kiev av krypskyttar. Frågan om vem som bär ansvaret för dessa skjutningar har debatterats flitigt, men för  kuppregimen i Kiev är saken redan utredd: det är den dåvarande Moskva-vänliga regimen Janukovytj och ingen annan som är skyldig.

En tysk TV-film – se länken överst – ger dock en helt annan bild av händelseförloppet. Den visar att några av skyttarna var placerade på nionde våningen i hotell Ukraina, som kontrollerades av oppositionen. Mycket tyder därför på att det var oppositionella styrkorna som anlitat dessa skyttar i syfte att skapa förvirring och att kasta skulden på Janukovytj.

images Ett par av de oppositionellas skyttar i aktion på Maidan.

Filmen visar också att den ”utredning” som gjordes på order av kuppregimens åklagarämbete – överåklagaren representerar fascistpartiet Svoboda – uppvisar häpnadsväckande brister.

Samtidigt fortsätter nazistpartiet Högra sektorn att skjuta ihjäl kritiker av Kiev-juntan, som här i staden Slavjansk i östra Ukraina där sex civila uppges ha mördats av nazisternas skyttar:

Ukraina tycks dessvärre vara på väg allt längre in i laglöshetens töcken, och  som vi sett ovan går det inte att skylla allt detta på Ryssland och Putin. En betydande del av  ansvaret måste EU ta på sig, som målade in den lagligen valda om än föga kapabla Janukovytj-regeringen i ett hörn när den avkrävdes total lojalitet med EU och sedan dumpades när den närmade sig Ryssland.

Men naturligtvis får vi aldrig höra baronessan Ashton eller dennas adlige vän Carl Bildt vidgå detta. EU håller envist fast vid sin hårt vinklade bild av den komplexa situationen i Ukraina, även om det skulle driva landet i fördärvet – dit det nu tycks vara på väg i expressfart.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Vilka sköt egentligen i Kiev? Tysk film ger svar”


 1. Låter väldigt osannorligt att oppositionen skulle ha skjutit ner alla trettio personerna på torget iskallt bara för att skapa förvirring. det luktar rysk desinformation.

  • Tommy Hansson Says:

   Tycker det verkar helt sannolikt. Dessvärre. Högra sektorn och även Svoboda innehåller verkligt ruggigas typer, som skulle gjort sig bra i Andra världskrigets Sonderkommandos.

 2. Björn Says:

  Grattis Tommy till dina nya insikter!
  Det är glädjande när någon går emot strömmen och når ett mer upplyst tillstånd.
  Speciellt som dessa tillstånd drar på sig etablissemangets vrede.
  För hur svårt är det att vara ok i Sverige idag.
  Idag på radion sas att Sverige avsåg att skaffa kryssnimgsrobotar till våra JASplan.
  De kunde därmed slå ut en angripare på upp till 600 kms avstånd.
  Kaliningrad nämndes inte men behövs det när man förstått vem som egentligen styr Sverige.?!
  Att den högra sektorn är nazistisk ställer jag mig inte bakom, dom har ju uppmanat till attack mot Ryssland.
  Kan det vara så att Putins sedan ett flertal år tillbaka obrutna trend av att alltid gå segrande ur en provokation från väst beror på att han håller sanningen och hedern högt.
  Vilket glädjande nog går hem iallafall hos de insatta mäniskorna!

  gGunnar

  • Tommy Hansson Says:

   Tack, men det är inga nya insikter. Har aldrig tyckt att det är någon god idé att kuppa bort en demokratiskt/lagligt vald regering genom gatuvåld. Har heller aldrig gillat extremnationalister såsom Svoboda och Högra sektorn.

   Varför skulle inte nazister ställa sig bakom attack mot Ryssland? Det låter tvärtom väldigt logiskt i mina öron att det är precis vad man kan förvänta sig av dom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: