Bildts ukrainska nazistvänner mördar minst 38 i Odessa

http://rt.com/news/156480-odessa-fire-protesters-dead/#.U2P3H02Dh5I.twitter

Minst 38 personer rapporterats ha omkommit när Kiev-trogna ligister tände eld på en fackföreningsbyggnad i den sydukrainska staden Odessa. Allt tyder enligt uppgift på att det är den nationalsocialistiska Högra sektorn som ligger bakom dådet.

30 av dödsoffren skall ha kvävts av rökutveckligen medan åtta dog när de hoppade ut från fönster i byggnaden. Ytterligare ett 50-tal har tvingats uppsöka sjukhus för vård.

Parallellt härmed tillkännager kuppregimen i Kiev och dess ”president” Oleg Turtjynov att Kievs militärstyrkor ”dödat många proryska aktivister” i staden Slavjansk i vad som ter sig som en farlig upptrappning av konflikten:

http://www.haaretz.com/news/world/1.588627

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har envist vägrat fördöma de illdåd som begåtts av Högra sektorn och fascistiska Svoboda på Maidan-torget i Kiev och på andra platser under den pågående konflikten i Ukraina. Nu beklagar han i allmänna ordalag mordbranden i Odessa men vägrar alltjämt yttra någon som helst kritik mot två av Ukrainas ökända regeringsbärande partier.

imagesOFA9RQVC Bildt vägrar fortfarande kritisera fascistiska Svoboda i Ukraina.

Överst en länk med engelskspråkig information om mordbranden och nedan en länk till vad SVT Nyheter rapporterat om saken:

http://www.svt.se/nyheter/varlden/over-30-doda-i-odessabrand

Liksom talrika andra tycks Bildt leva kvar i vanföreställningen att Kalla kriget fortfarande pågår och att Ryssland är roten till allt ont. Med den världsbilden kan allt och alla som  går emot ryska intressen – inklusive extremnationalistiska krafter med rötter i Andra världskrigets SS-förband – ursäktas och till och med hållas under armarna på ett närmast desperat sätt.

Som jag tidigare rapporterat om på min blogg har Ukraina-konflikten sin upprinnelse i EUs och Västs ensidiga stöd till Ukrainas antiryska opposition och direkta sabotageverksamhet sedan den demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj beslutat sig för att teckna ett avtal med Moskva på EUs bekostnad.

Sedan Janukovytj störtats av en ligistmobb i Kiev, uppbackad av såväl EU som USA, tillsattes i Ukraina en demokratiskt tvivelaktig Kalle Anka-regim med Oleg Turtjynov som tillförordnad president, Arseniy Jasanjuk – som fotograferats gapflabbande görande hitlerhälsning tillsammans med Oleh Tyahnybok på Maidan – som premiärminister och med fängelsedömda Julia Tymosjenko, som förordat atombombning av Moskva, lurande i vassen. Den 25 maj är det meningen att presidentval skall hållas i detta svårt sargade och korrupta land.

untitled Sergej Lavrov anklagar CIA – med rätta?

Jag måste bekänna att händelserna i Ukraina fått mig att allvarligt  tvivla på den så kallade västerländska demokratins ofelbarhet. Det innebär inte att jag höjer den auktoritära men ändå minst halvdemokratiska Putin-regeringen i Kreml till skyarna, men i fallet Ukraina är det inte där skurkarna i först hand bör sökas.

Frågan är om inte det ukrainska folket skulle må bättre av att stå under ryskt förmyndarskap en tid tills dess så kallade ledare lär sig visa någon form av demokratisk mognad. Icke minst borde man lära sig att det inte tillhör de vanliga demokratiska dygderna att störta lagligen och demokratiskt valda, om än ofullkomliga, ministärer genom svek, våld och blodsutgjutelse.

Som sagt står det för mig och många andra sansade bedömare klart att det är Väst som bär den huvudsakliga skulden till urartningen i Ukraina, som jag själv besökte för drygt ett decennium sedan.

untitled Vad gjorde Obamas säkerhetschef John Brennan i Ukraina?

Kanske ligger det rentav något i den ryske utrikesministern Segej Lavrovs anklagelser mot den amerikanska underrättelsetjänsten CIA för att ha ett finger med i spelet i den pågående konflikten och även för att ha hjälpt till att störta Janukoytyj. CIA-chefen John Brennan besökte bevisligen Kiev för ett par veckor sedan för överläggningar med kuppregimen:

http://www.presstv.ir/detail/2014/04/14/358520/us-must-explain-cias-kiev-visit/

Detta sagt utan varje försök från min sida att vilja förringa eller ursäkta de proryska separatisternas del i det upptrappade våldet i detta arma land. Jag har ända sedan jag blev politiskt aktiv 1972 emfatiskt tagit avstånd från kommunism, fascism och nazism liksom från islamism. För en del av mina meningsfränder från den tiden, inklusive Carl Bildt, tycks avståndstagandet från nazism och fascism inte ha varit speciellt allvarligt menat.

 

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Bildts ukrainska nazistvänner mördar minst 38 i Odessa”

 1. benke Says:

  Tommy, nu låter du som en av de mest vedervärdiga personerna i Sveriges historia; Östen Undén. Han påpekade att när Sovjetunionen hotade Baltikum att, parafraserat ”Dessa länders politiska mognad är inte utvecklad”. Och därmed var det fritt fram för Sovjet enligt Undén. Samme man försäkrade ryssarna att Raol Wallenberg nog gått under och att Sverige inte kommer att söka sanningen gällande Wallenberg. Detta kan ha förseglat ödet för Wallenberg.

  I övrigt så gör du dig själv ingen tjänst när du antyder att Bildt har nazivänner. Bildt är en fjant som likt Palme gör nästan vad som helst för en position inom FN (extremt emot Israel tex). Men jag tror nog inte att hans närmaste vänner gör hälsningar med höjd arm.

  Sovjet, och dagens Ryssland under Putin är en demagogisk stat byggd på lögner. Lögner var centralt för CCCP och deras satellitstater. Putin är en gammal KGB agent som har ambitioner att återställa imperiet. Återigen så är det lögner nya CCCP bygger sitt existensberättigande på. Det är väldigt genomskinligt och bygger helt på KGB’s skolböcker gällande hur man infiltrerar och skakar om länder man vill överta.

  USA har den svagaste administrationen i historien. Osam… Obama knäböjer för de mest verdervärdiga personerna i världen, hans ”redline” gällande Syrien glömdes snart bort och han gav bort Syrien till Putin.

  Vi ser ett historisk tillbakadragande vad gäller USA och nu vädrar Ryssarna och Kina nya jaktmarker.

  • Tommy Hansson Says:

   Aj, det sved i skinnet eftersom jag helt delar din syn på sovjetlakejen Undén. Han hade naturligtvis fel om Baltikum, men det innebär ju inte med nödvändighet att det skulle vara fel att hävda att dagens ukrainska ledning är omogen.

   Detta anser jag vara ställt utom allt tvivel med tanke på den svekfulla kuppen mot Ukrainas Moskva-sympatiserande men likväl lagliga och demokratiskt valda regering.

   Och jag har aldrig påstått att fascisterna/nazisterna – det är vad de är! – Svoboda och Högra sektorns företrädare skulle tillhöra Bildts ”närmaste” vänner. Dock vägrar han envetet kritisera dessa och deras illdåd i Odessa och på andra ställen. Det tyder på att han i alla fal är deras politiska vänner.

   Sedan gör jag en annan bedömning av dagens Ryssland än du. Putin var visserligen KGB-agent, det är riktigt, men kommunist är han definitivt inte. Personligen tycker jag Rysslands betoning av traditionella värden i motsats till HBTQ-lobbyns preferenser är värd vårt stöd, liksom behandlingen av galningarna i Greenpeace.

   Tro dock inte jag målar upp en alldeles rosenröd bild av Putins ryska rike, som fortfarande är korrupt (om än inte i lika hög grad som Ukraina) och som sagt endast typ halvdemokratiskt. Stenhård konfrontation är dock inte rätt väg att gå här. Vi bör frångå synen på ryssarna som våra fiender i alla lägen, även om vaksamhet påbjuds av mig och många andra. Väst inklusive Sverige bör kunna samarbeta med Moskva i viktiga avseenden.

   • Bergfast Says:

    Tycker faktiskt också att Ryssland verkligen verkar vilja – läka sina sår – , från en förtryckande och fanatisk kommunism, och samtidigt försöka blir en balanserad nation, som samtidigt också verkar vilja hålla sig inom sina egna gränser, (men som samtidigt inte ville förneka att Krim, och de till övervägande delen där boende ryssar, med ryska identitet, själva valde att vilja tillhöra och samarbeta med Ryssland, hellre än EU och Ukrainas västra, Europa-vänliga sida).

    Det är en överdriven propaganda som vill mena att det endast skulle vara Ryssland som initierat upproret i Kiev. Det lutar snarare mer åt västsidan, EU, samt kanske även då USA, som ganska okänsligt och rått försökt driva genom sin linje, och faktiskt också fördrivit en demokratiskt vald president av – bara farten -….(och den allmänt fanatiskt präglade – nationalismen – ( rasismen, fascismen, nazismen?..)

    Nej, det hade sett betydligt bättre ut, och därmed också förmodligen också kunna ges mer respektabilitet, om dessa fanatiska grupperingar i Kiev, faktiskt hade inväntat nästkommande demokratiska val, istället för att genomdriva sin – statskupp – …….

   • benke Says:

    Vad gäller din syn på HBTQ-lobbyn så delar jag helt din åsikt. Starkt. Huruvida Putin är kommunist eller inte har jag inte kommenterat och du har förmodligen rätt i att han inte är en. Min poäng är att ”Nya Ryssland” kommer att testa väst med nya framstötningar om och om igen. Så länge som USA inte agerar och så länge som västra Europa (läs Tyskland) är beroende av att köpa gas från ryssarna så har Putin inget att frukta.

    Putin, så svag han månde vara geopolitiskt så är han stark i sitt närområde och efter Ukraina så kan andra landområden stå på tur. Varför inte Baltikum? Många ryssar bor där.

    Tvärtemot vad du uttrycker, vilket jag har all respekt för, så är stenhård konfrontation den enda vägen att gå. Att ”svaghet är provocerande” är en sanning som världen fått erfara med ofattbar ondska. Med den svagaste administrationen i USA’s historia, NATO’s oförmåga och Europas ointresse så ser Putin att han har en tidsfrist fram till nästa presidentval i USA. Han kommer att göra sitt yttersta att nyttja denna möjlighet.

    Allt detta sagt så har du en fantastisk blog som jag ofta och med glädje läser. Ha en bra helg Tommy!

 2. Tommy Hansson Says:

  Alldeles vad jag tycker också, Bergfast.

 3. benke Says:

  Blev fel där, min kommentar var inte till Bergfast utan till Tommy. Sorry för det.

  • Tommy Hansson Says:

   Tack för berömmande ord, Benke. Att vi inte är överens om precis allt får vi väl stå ut med!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: