Boko Haram skall sälja skolflickor som sexslavar

3265563_2048_1152 Protester i Nigeria mot Boko Harams kidnappningar.

Den 14 april angrep den islamistiska rörelsen Boko Harams krigare Nigerias enda flickgymnasium, Chibok, och kidnappade 276 av eleverna varav omkring 50 sedan lyckades rymma. Minst 16 personer dödades vid attacken.

Boko Haram, som betyder ungefär ”Avvisa västerländskt kunnande”, grundades av Muhammad Yusuf 2002. Sedan 2009 är organisationen en väpnad jihadistisk gruppering vars ”affärsidé” består i att bekämpa vad man kallar ”västerländsk omoral”. I den kampen är bokstavligen alla medel tillåtna i Nigeria där cirka 50,5 procent av befolkningen är muslimer, 48,2 procent kristna samt 1,4 procent bekännare av andra religioner eller ateism..

Organisationen betraktar korruptionen och den ökade kriminaliteten i Nigeria som resultatet av västerländskt inflytande och sekulär utbildning. Botemedlet består i att införa sharialagar och upprätta islamiska skolor över hela landet. Det folkliga stödet är dock svagt och lokalbefolkningens vanligaste benämning på Boko Haram är ”talibaner”.

Boko Harams högkvarter är beläget i staden Maiduguri i delstaten Borno i norra Nigeria, som innan den västerländska koloniseringsprocessen inleddes och Nigeria blev en del i det Brittiska samväldet varit ett självständigt muslimskt sultanat.

Begynnelsen av Boko Harams extrema våldsanvändning kan dateras till den 26 juli 2009, då gruppens aktivister tog till våld sedan de nekats demonstrationstillstånd i delstaten Baluchi. Flera av aktivisterna greps. Boko Haram svarade med att sätta eld på flera kyrkor, en polisstation, ett tullhus samt ett fängelse i Borno. Den nigerianska armén gick till kraftfull motoffensiv mot rörelsens fäste Maiduguri: under fem dagars intensiva strider dödades runt 700 personer.

images Abubakar Shekau med beväpnade och maskerade anhängare.

Grundaren Muhammad Yusuf försökte fly men infångades snart och sköts till döds i häktet. Hans närmaste man, Abubakar Shekau, som själv skadats under striderna tog över ledningen över Boko Haram. Sedan dess har rörelsen ytterligare radikaliserats och våldet i Nigeria trappats upp undan för undan. Bara under 2011 dödades 450 personer under rörelsens attacker mot olika typer av mål såsom kyrkor, skolor, polisstationer och regeringsbyggnader i norra delen av Nigeria. I november 2013 förde USAs regering upp Boko Haram på listan över utländska terrororganisationer.

Den 14 april 2014 angrep således Boko Haram Nigerias enda flickgymnasium, internatskolan Chisbok i Borno, varvid minst 16 personer dödades. 276 elever kidnappades men ett 50-tal av dessa lyckades senare fly. Den 30 april genomförde människorättsaktivister en protestmarsch till det nigerianska parlamentet till stöd för de bortrövade skolflickorna. Det förekom uppgifter om att flickorna skulle säljas för att genomgå tvångsäktenskap med män i grannländerna Kamerun och Tchad. Därefter har ytterligare åtta flickor tillfångatagits.

Boko Haram-ledaren Abubakar Sheakau klargjorde sedan den 5 maj på en video som distribuerats till den franska nyhetsbyrån AFP: ”Det var jag som förde bort era flickor. Jag tänker, vid Allah, sälja dem på marknaden.”

Bortförandet av de nigerianska skolflickorna har i sanning placerat det mediala rampljuset på Boko Haram och Shekau, som nu kallas ”Afrikas bin Ladin”. Den svenske terrorexperten Hans Brun, som är knuten till King´s College i London, menar i en intervju i Sveriges Radios Studio Ett den 6 maj att Boko Haram kan betraktas som al-Qaidas ansikte i Afrika och att rörelsen är ”direkt livsfarlig”.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5854981

images Terrorns offer i Afrika.

Hans Brun understryker att Boko Haram avser att sälja de kvinnliga eleverna till ett slaveri som varit en integrerad del av den muslimska kulturen sedan dess grundande med profeten Muhammeds våldsutveckling på 600-talet. Brun säger till Studio Ett:

Det är ett ganska svårt ämne att prata om, men slaveri har förekommit inom den muslimska världen långt in på 1900-talet. Det är en del av den världen och har förekommit där, och förekommer säkert fortfarande.

På frågan vad man kan tänka sig att flickorna skall säljas till svarar Brun: ”Olika män. Det är en etnisk variant av sexuell trafficking.”   

Nigeria har bevisligen haft svårt att komma till rätta med det växande hot som Boko Haram kommit att utgöra. Nyligen lovade USA och Storbritannien att hjälpa den nigerianska regeringen att spåra upp och frita de tillfångatagna flickorna, men det blir enligt terrorforskaren Hans Brun ingen lätt uppgift. Det har vid flerfaldiga tillfällen visat sig att reguljära arméer- som den nigerianska och den amerikanska – haft svårt att komma till rätta med den typ av gerillakrigföring som Boko Haram ägnar sig åt:

 Det beror på vilket underrättelsematerial man har. Det gäller att ha is i magen, det här kan vara ett sätt för Boko Haram att dra in USA, England och Frankrike i regionen…de är sluga och strategiska, absolut inga dumskallar.

Uträkningen bakom kidnappningen och det förmodade västerländska ingripandet, menar Hans Brun, kan vara att involvera västvärlden i syfte att öka stödet för kampen mot det västliga inflytandet. Den långsiktiga målsättningen är att skapa en muslimsk stat styrd av sharialagar och att klippa av alla band med väst. Därför har man även satt i system att mörda utländsk sjukvårdspersonal som jobbar med poliovaccin, något som har lett till att polio blivit ett allt större hälsoproblem i denna del av världen.

images Att uppspåra och frita de kidnappade skolflickorna blir ingen lätt uppgift, menar terrorforskaren Hans Brun.

Enligt Hans Brun är Boko Haram väsentligt mer effektivt än den mer uppmärksammade terroristorganisationen al-Shaabab i Somalia. Det accelererande tempot i rörelsens krigföring mot det nigerianska samhället tyder på att man får ett omfattande stöd någonstans ifrån. Det i sammanhanget stora mysteriet är, menar Brun: ”Vem betalar, utrustar och tränar Boko Haram?”   

Ett annat mysterium i denna bloggares ögon är den öronbedövande tystnaden från den muslimska världen beträffande kritik av Boko Harams brutala och människofientliga terror. Inte ens när Boko Haram mördat en muslimsk präst som vågat sig på att rikta kritik mot rörelsen har mig veterligt några muslimska röster höjts mot den. Största möjliga tystnad råder.

En bloggare skriver så här på sajten Politik och mellanöstern om prästmordet:

http://politikochmellanostern.blogspot.se/2010/10/kritik-mot-dn-artikeln-islamister.html

untitled Vad anser en svensk imam som Mohammad Muslim Eneborg om islamistterrorn i Nigeria?

Att nigerianska muslimer drar sig för att kritisera Boko Haram kan jag, mot bakgrund av ovan beskrivna prästmord, förstå. Inga argument är så övertygande som skräck och hotet om ond, bråd död. Men i övriga delar av världen? Nog borde exempelvis imamer och andra muslimska företrädare i Europa och Sverige kunna klargöra att terror, mord och kidnappningar inte är okay.   

Eller?

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “Boko Haram skall sälja skolflickor som sexslavar”

 1. Bergfast Says:

  Att nigerianer själva tydligen kallar dessa revoltörer och våldsmän för – talibaner – är ju kanske förståeligt med tanke på att även den talibanska kulturen också motsatte sig att flickor skulle gå i skolan och utbilda sig, för att i stället främst fås att vilja inrikta sig på att i första hand bli hustrur och mödrar.

  (Jamko Sabunis moder, som tydligen födde sju barn, blev moder vid 14 års ålder, och ansågs av Sabuni för att vara mycket klok, och mycket mogen och mycket förståndig osv.)

  Onekligen går det ju inte att säga annat än att i västvärldens länder med det relativt låga antalet födslar per kvinna, så verkar det, ur just den synpunkten, finnas en hel del överlevnadskraft i just den talibanska kulturella inriktningen….

  Att det idag i västerländska nationer, och speciellt tydligen i Sverige, anses behövas en mycket stor utomeuropeisk invandring för att råda bot på det låga antalet barn som föds i nationen, verkar tala för att den västerländska kulturen verkar vara mindre livskraftig vad gäller förmågor att kunna föda tillräckligt många barn, för att nationen skall kunna bevara sig själv.

  De västerländska nationerna verkar över lag vara sämre i jämförelse, och föder överlag långt, långt färre antal barn, som då i sin tur skapar en sned, och dalande, självutplånande och osund befolkningskurva inom nationerna.

  Så, en kultur som förespråkar att flickor främst av allt skall inrikta sig själva på att i första hand vilja bli mödrar, och föda så många barn som möjligt, verkar trots allt ändå vara livskraftig eftersom där uppenbarligen då föds just väldigt många som också just i sin tur verkar göra dem överlevnadskraftiga..

  Detta alltså vad gäller sunda och starka befolkningspyramider i alla fall.., som då i sin tur inte kommer kräva någon invandring utifrån till dessa nationer för att då balansera upp en sned befolkningskurva…

  Vem vet…

  • Bergfast Says:

   F.ö. är jag lite tveksam till den rubrik som Tommy Hansson har satt på sin artikel.

   Tror nog kanske ändå att det är just mer ett demonstrativ – talibanskt ideal – , som just så aggressivt och våldsamt har försökt genomdrivas och demonstreras för. Om just att flickor just inte främst skall gå i skolan, utan då hellre vara inriktade på äktenskap, familjebildande och just också främst barnafödande, före att gå tvingas gå i skola.

   • Tommy Hansson Says:

    Är för min del fullständigt övertygad om galningen Shekau menar det han säger. Ser ingen anledning betvivla det när han i övrigt slaktar män, kvinnor och barn för att demonstrera sin gudfruktighet. Sälja fickor som sexslavar kan inte vara något särskilt uppseendeväckande för honom.

 2. Bergfast Says:

  Att män, och kanske särskilt unga män, verkligen har förmågor att kunna göra sig de mest allvarliga föreställningar om de hemskaste och mest vedervärdiga saker som just deras fiender kan ta sig för, det är uppenbarligen någonting som förekommit genom hela den mänskliga historien….

  Denna verklighet har i sin tur framskapat de mest vedervärdiga dödssystem genom historiens gång. T ex steglingar, bränningar, halshuggningar, pålningar, hudfläkningar och det ena mer fruktansvärda dödsättet än det andra, inom både den ena och den andra religionen och fanatiska – ismen.

  Detta kan man tro hänger ihop med just det manliga psykets extrema kapacitet och förmåga att just kunna göra sig de mest fasansfulla föreställningar och hur outsägligt vidriga deras fiender är, som då i sin tur just förmår att både motivera och rättfärdiga ett vidrigt mördande, plågande, och dödande av fiender, som alltså förevarit genom hela den mänskliga historiens gång.

  Jag tror att det finns en stor och djup generell skillnad här just mellan det kvinnliga psykets dramatiskt mindre förmågor och kapacitet att just över huvud taget kunna föreställa sig sådana bestialiska, hatiska, skoningslösa, brutala, våldsamma sidor, med tillhörande rättfärdiga straff och just – rättfärdiga bekämpningar – , av just – den lede fi – , (har trots allt en flyglottautbildning långt tillbaka i tiden..), som det manliga psyket just i allmänhet har kapaciteter till att kunna föreställa sig…

  Denna exklusiva förmåga finns helt enkelt mest utvecklat hos det manliga psyket, som alltså är det mer krigsrvilliga och krigsfokuserade psyket, vilket då kanske är en delförklaring till varför mänskligheten alltid har varit så krigisk och våldsamt kämpande och stridande….

  Att då dessa – talibaner – och revoltörer , våldsamt och demonstrativt verkar vilja – positionera sig själva – , (?), och utföra en attack mot just exakt det område som den i deras ögon – dekadenta och förhatliga västvärlden – allra mest vill mena sig just vara civiliserad och kultiverad, samt också utvecklad, alltså just vad gäller flickors skolgång och utbildning före familjebildning och barnfödslar, och att då denna – revolutionsgruppering – , (?), verkar vilja trycka just på den för västvärlden – ömmande tån – , vad gäller just västvärldens avståndstagande och – förakt och missnöje och avsky – , mot just den talibanska världssynen och livsåskådningen, om just att skolgång inte bör gälla för tonårsflickor …

  Vem vet….

  • Tommy Hansson Says:

   Sorry, you lost me…

   • Bergfast Says:

    Krig, krigande, stridande, tävlande, kämpande, besegrande osv., är det manliga psykets, och männens främsta, – livsluft –

    .Detta enligt de flesta olika religioner…

    Kämpandet är livet -.

    Kamp anses nödvändigt –

    Detta säger t ex Krishna i hinduismen.

    Det säger t ex Paulus i NT.

    Det säger också flera av GT´s profeter och det säger också gamla testamentets Gud själv..

    Det säger också Koranen.

    Det säger.även Guden Ahura Mazda inom Zoroaistmen,

    Det säger också flera andra – levnadsböcker – med uppmanar att – kämpa en god kamp – , Att kämpa – den goda kampen – .

    Alla skrivna av män.


 3. Slavar, kidnappningar, krig, terrorism, massmord mm.

  The Religion Of Peace.

 4. Tommy Hansson Says:

  Självklart skall vi alla, oavsett kön, utkämpa den goda kampen för rätt, vett och etikett…

  Min moster Karin brukade säga att ”Livet är en strid”.

  Det är en iakttagelse som inte är könsbunden på något sätt. Bara ett faktiskt konstaterande.

  • Bergfast Says:

   Ja, stridande är livets och levandets lott för alla människor, barn som unga, unga som medelålders, medelålders som gamla, kvinnor som män, mammor, som pappor, fastrar, mostrar, farmödrar som mormödrar, morfäder som farfäder. osv….

   Men när det gäller viljor till makt, erövringsviljor, krigsviljor, segrarviljor och för detta ett mördande, dödande, plågande, hånande och kamp, på just liv och död, så ligger nog ändå historiskt sett just de unga, och just erövringsvilliga, maktsökande, dominanssökande männen, men även andra män, i framkant?

   Alltså före hur de flesta flickor, systrar, kvinnor, mödrar, mostrar, mormödrar och farmödrar kämpar – den goda, svåra och smala kampen – , i livets oundvikliga – strid – , mellan gott och ont, bra och dåligt, rätt och fel, sant och falskt osv….

   • Tommy Hansson Says:

    Jo, visst är det män som legat ”i framkant” när det gäller krig och aggressioner. Det är väl helt enkelt baksidan av den maskulina skaparkraften, som här används i det ondas i stället för det godas syfte.

  • Bergfast Says:

   Tommy Hansson:…”Det är väl helt enkelt baksidan av den maskulina skaparkraften, som här används i det ondas i stället för det godas syfte.”…

   Bra sagt där av Tommy Hansson..

 5. Martin Says:

  Du kan väl skriva om de hundratals pojkarna som går en ångestfylld och fruktansvärd död till mötes av Boko Haram? Nej just det, ingen nämner pojkarna, inte ett ljud, inte ens från FN.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag skrev ju detta utifrån en specifik händelse. Naturligtvis borde man även uppmärksamma pojkars öde i de fall de drabbas på liknande sätt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: