Norska regeringen fegar ur: vägrar träffa Dalai lama

DALAI+LAMA+-029103 Dalai lama tas emot av stortingspresidenten Jörgen H. Kosmo 2005.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18839215.ab

Den 7 – 9 maj besöker Tibets andlige ledare Dalai lama Norge på Nobelinstitutets inbjudan i syfte att markera att det var 25 år sedan han av norska Nobelkommittén tilldelades Nobels fredspris. Den borgerliga norska regeringen, bestående av Höyre och Fremskrittspartiet, har valt att inte träffa den i hela världen högt vördade fredspristagaren.

Dalai själv har i vanlig ordning enligt Aftonbladet (se länk överst) en diplomatisk inställning:

Det är deras business…Alla mina resor är av icke-politisk natur.

 

XiaoboLiu1 Liu Xiaobo fick fredspriset 2010 till den kinesiska regimens stora förtret.

Detta är dock inte det kommunistiska Kinas inställning. Den kinesiska ledningen betraktar alla länder som tar emot den tibetanske ledaren, vilken flydde Tibet då Kina invaderade nationen 1959, som fientligt inställda. Även om den norska regeringen förnekar att man fallit undan för kinesiska påtryckningar så är det precis detta som nu skett, oavsett om dessa påtryckningar varit öppna eller mer diskreta.

Relationerna mellan Norge och Kina har varit frostiga sedan Nobelkommittén i Oslo 2010 belönade den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo med fredspriset. Den dåvarande röd-gröna norska regeringen klargjorde därefter, att ansvaret för en eventuell förbättring av relationerna mellan länderna helt är Kinas ansvar.

Och när Dalai lama besökte Norge på ett inofficiellt besök 2005 mottogs han av såväl statsminister Kjell Magne Bondevik (Kristelig Folkeparti)som stortingspresidenten Jörgen H. Kosmo. De hade uppenbarligen inte frågat kommunisterna i Peking om lov först.

untitled Varför så glad, Erna Solberg – du borde skämmas!

Högerregeringen med Erna Solberg som statsminister, Siv Jensen som finansminister och Börge Brende som utrikesminister vänder nu på klacken i ett försök att vara de kommunistiska härskarna i Peking till lags. Tibetkännare menar  med all rätt att regeringens vägran att träffa Dalai lama äventyrar Norges renommé som ett land som står upp för freden.

Svagt, mycket svagt, Erna Solberg och den övriga norska regeringen – och fegt, mycket fegt!

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Norska regeringen fegar ur: vägrar träffa Dalai lama”


 1. Ett väldigt märkligt beslut verkligen.

  • Tommy Hansson Says:

   Tyvärr inte unikt för Norge, Dalai har hindrats från att träffa regeringsledamöter i exempelvis USA. Men Norge som det land som delar ut Nobels fredspris borde veta bättre!

 2. benke Says:

  Varför skulle just Norge veta bättre? För att de delar ut det mest värdelösa av alla Nobelpris (möjligen med undantag av litteraturpriset)? Oavsett om ett land delar ut Nobels fredspris eller inte (exempel på mottagare av detta s.k. pris är Obama och Al Gore om jag inte minns fel), så är det viktigt att hålla undan tyranniet. Att det är just Norge som fegar ur torde inte förvåna någon.

  Även USA med O i spetsen tyckte det var olustigt med en person som är fientligt inställd till Kina i huset, så efter besöket i Vita Huset så eskorterades Dalai ut bakvägen bort från alla kameror.

  Vi åskådar en ynkedom av historiska mått. Fegheten inför Kina (och Putin men det är en annan diskussion) är monumental. När nu Kina föser undan Vietnam för att bygga en oljeplattform (vilket jag är helt för, mer energi är vad vi behöver) så står västvärlden med händerna i byxfickorna. Man kan ju tycka att ett sådant övertramp skall ses med frihetens ögon som bakgrund, och därmed bekämpa det, men Europa fortsätter att sova.

  Reagan såg till att Sovjet förintades. Obama pratar med Iran som om att det regnar.

  Vem är den vuxna i församlingen?

 3. Tommy Hansson Says:

  Tja, man vill ju gärna tro sina kära västliga grannar om det bästa i det längsta. Dessutom med högerregering. Men det var tydligen helt missriktat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: