Från Kreuger till Linderborg: Aftonbladets utveckling från brunt till rött
AB blev under Torsten Kreugers ledning en propagandamegafon för Nazityskland.
Aftonbladet framstår på flera sätt som vänsterns flaggskepp i dagens mediesverige. Särskilt notabelt är naturligtvis att tidningen håller sig med en kulturredaktör, Åsa Linderborg, som är uttalad kommunist och Lenin-beundrare samt förespråkar censur av i hennes tycke olämpliga skribenter såsom Avxpixlats Mats Dagerlind.
Under Linderborgs egid har ABs kultursidor vidare blivit en tummelplats för antisemitiska skribenter som Donald Boström, som den 17 augusti 2009 fick in en artikel som tidigare refuserats av ett antal publikationer där han anklagade Israels armé för systematisk organstöld från dödade palestinaarabiska soldater. Således en antisemitisk skröna av värsta sort som till på köpet framtvingade en regeringskris mellan Sverige och Israel.
Aftonbladet grundades 1830 av den liberale föregångsmannen Lars Johan Hierta, men det var länge sedan tidningen gick i bräschen för liberala och/eller frihetliga värden. Under 1930-talet och i stort fram till Andra världskrigets slut var AB under Torsten Kreugers (1884-1973) ledning ett språkrör för Hitler-regimen i Tyskland och i världskriget.
Om Aftonbladets utveckling inklusive dess en gång pronazistiska framtoning har en av tidningens chefredaktörer, Sven Sörmark (1923-87), skrivit en bok med titeln På Aftonbladet: Ett reportage inifrån (Bonniers, 1971). Nazivänligheten blev enligt Sörmark möjlig tack vare ”en tyskorienterad junta” vars förste framträdande representant var den förre marinofficeren Valentin Sjöberg (”Sir V.”) Sjöberg avled i höjd med krigsutbrottet 1939 och efterträddes som utrikespolitisk kommentator av den ganska skrale skribenten, major Ebbe Almqvist.
Ture Janson skrev pronazistiska ledare.
Den anonyme ledarskribent som under krigsåren kom att anföra Aftonbladets pronazistiska och protyska linje var emellertid i främsta rummet finlandssvensken Ture Janson (1886-1954), född i Åbo, uppväxt i Helsingfors och död i Mariefred, som drev en starkt antisovjetisk och antirysk agenda samt även hatade västmakterna och följaktligen såg Nazityskland och Hitler som världens frälsare. Janson, som var en framstående författare, stödde Stalin-Hitler-pakten 1939 som möjliggjorde Andra världskriget men blev efter det tyska angreppet på Sovjet 1941 en entusiastisk påhejare av invasionen som han kallade ”Europas frihetskrig”.
Aftonbladet upplät genom den politiske redaktören Fritz Lönnegrens försorg gärna sina spalter för nazityskt propagandamaterial. Sommaren 1941 inbjöds Lönnegren och tidningens ägare, Torsten Kreuger, av den tyska regeringen på en tre veckors propagandaresa till östfronten och det ockuperade Danmark då man träffade bland andra den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop, några år senare avrättad som ledande krigsförbrytare i Nürnberg. Resan blev beryktad som en unik skandal och skamfläck i svensk presshistoria.
Kreuger och Lönnegren träffade Tredje rikets utrikesminister Joachim von Ribbentrop.
Aftonbladets nazistvänlighet ansågs av vissa bedömare vara rent landsförrädisk, och tyskorienteringen ledde till att tidningens upplagor sjönk drastiskt – från 216 000 per dag vid krigsutbrottet till 165 000 i början av 1942. Den opportunistiske tidningschefen Torsten Kreuger svängde när han insåg att nazivänligheten ingalunda gagnade tidningens ekonomi och lät den genomgå en avnazifiering. Lönnegren var den förste som avpolletterades.
Inrikespolitiskt var tidningen länge ett språkrör för Bertil Ohlins Folkpartiet med den respekterade liberalen P. G. Peterson (1896-1977) som huvudredaktör under åren 1933-56. Detta ändrades 1956, då Landsorganisationen (LO) efter många invecklade turer köpte såväl Aftonbladet som Stockholms-Tidningen.
Marxisten Gunnar Fredriksson, ABs chefredaktör 1966-80.
När den senare publikationen gick i graven 1966 övergick dess chefredaktör Gunnar Fredriksson, född 1930, en lundaakademiker med marxistsympatier, till AB där han kom att bli chefredaktör 1966-80. Den förre nazisten och poeten Karl Vennberg (1910-95) var en annan av det nya, vänstervridna Aftonbladets portalfigurer som kulturredaktör och ansvarig för den ökänt vänsterdemagogiska avdelningen ”Innerspalten”. Vildsinta kommunister av typ Jan Myrdal och Sara Lidman bereddes allt oftare frikostigt spaltutrymme.
Aftonbladet gick i bräschen för 1960- och 1970-talens allt kraftigare vänsterutveckling i media och samhället i stort. Vietnamkriget var den ursäkt journalisterna och ideologerna på yttersta vänsterkanten behövde för att höja Karl Marx, Lenins, Maos och Ho Chi Minhs fanor mot skyarna. Tidningens USA-korrespondenter bedrev en medvetet tendentiös och amerikafientlig rapportering, där allt negativt som hände i världen framställdes som USAs fel.
Aftonbladet har sorg: despoten och massmördaren Mao Tse-tung död 1976.
Den här beskrivna utvecklingen oroade enligt Sven Sörmark både LO-ledningen med Arne Geijer i spetsen och dåvarande statsministern Tage Erlander, vilka alls icke var förtjusta i tidningens marxistvänliga hållning. En som gladdes var däremot Erlanders efterträdare Olof Palme, vilken enligt Sörmark ofta ringde AB-redaktionen och lättade sitt hjärta. Sörmark framhåller i sin bok om den journalistiska utvecklingen:
Tonen i reportagen var hård och subjektiv: tidningen var ute inte bara för (sic!) att komma med intressanta nyheter utan för att skapa opinion…Säpo-artiklarna /som skrevs 1968 av Björn Kumm ett par år innan IB-affären briserade/ kan sägas ha varit inledningen till en ny sorts journalistik, som inte alltid var lika väldokumenterad men som i hög grad fäste uppmärksamheten vid tidningens politiskt betonade reportage. En ny generation reportrar och redigerare med vänstersocialistiska sympatier hade som sagt tågat in på redaktionen.
Förre nazisten Karl Wennberg, en av Åsa Linderborgs företrädare som kulturredaktör.
Några namn ur högen är härvidlag Sigurd Glans, Dieter Strand och Åsa Moberg. Bland de mest extrema av de rödskägg som häckade på AB-redaktionen i Klara-kvarteren i Stockholm var kommunisten och kolumnisten Gunnar Ohrlander (”Dr. Gormander”) samt marxist-leninistiske krönikören Bosse Gustafson.
Dagens Aftonbladet är måhända inte lika medvetet programmatiskt promarxistiskt som 1960- och 1970-talets versioner var när det gäller tidningen i stort. Trots allt har ju marxism och kommunism skändligen misslyckats när det gäller att skapa drägliga förhållanden för världens människor.
Kommunisten och censurförespråkerskan Åsa Linderborg.
Däremot hålls den röda fanan synnerligen högt på Åsa Linderborgs kommunistiska kulturredaktion, och inte heller kommer man ifrån tidningens överlag prononcerade politiska korrekthet i frågor som rör exempelvis Sverigedemokraterna, immigratiospolitik och mångkulturalism – men det är man man ju som alla vet inte ensam om.
Explore posts in the same categories: Media
Etiketter: "På Aftonbladet: Ett reportage inifrån", Aftonbladet, Andra världskriget, Arne Geijer, Avpixlat, Åbo, Åsa Linderborg, Åsa Moberg, östfronten, Bertil Ohlin, Björn Kumm, Bonniers, Bosse Gustafson, Danmark, Dieter Strand, Donald Boström, Ebbe Almqvist, Folkpartiet, Fritz Lönnegren, Gunnar Fredriksson, Gunnar Ohrlander, Helsingfors, Hitler, Ho Chi Minh, IB, immigrationspolitik, Israel, Jan Myrdal, Joachim von Ribbentrop, Karl Marx, Karl Wennberg, Klara-kvarteren, Lars Johan Hierta, Lenin, LO, Mao Tse-tung, Mariefred, Mats Dagerlind, mångkulturalism, Nazityskland, Nürnberg, Olof Palme, P G Peterson, SÄPO, Sigurd Glans, Sir V, Sovjetunionen, Stalin-Hitlerpakten, Stockholms-Tidningen, Sven Sörmark, Sverige, Sverigedemokraterna, Tage Erlander, Torsten Kreuger, Tredje riket, Ture Janson, Tyskland, USA, Valentin Sjöberg, Vietnamkriget
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
28 juni, 2014 den 12:38
Tack Tommy ! Din allmänbildning är imponerade och din folkbildning behövs !- Det finns några punkter som jag gärna skulle se mer utvecklade. Du skriver att Karl Vennberg var nazist. Berätta !
28 juni, 2014 den 12:51
Wennberg publicerade dikter i Den svenske Nationalsocialisten 1936 och försvarade 1937 Hitlers beslut att inkludera Freud bland icke önskvärda författare. Översatte 1942 nazistiska poeter i tidskriften Sverige-Tyskland. Han försökte, föga trovärdigt förstås, bortförklara sitt tidigare engagemang med att det var någon sorts kamouflage för vänsteraktivism. Han var anti-väst både som nazist och senare prokommunist.
28 juni, 2014 den 11:35
Jag minns Karl Vennberg väl från hans senare period, bl a en dikt i vilken denna rad ingår: ”Kall tro är den bästa läskedrycken.” (Kan det ha varit i samlingen ”Vägen från Spånga folkan” ?) – Ett annat författaröde jag kommer att tänka på är Per-Olof Sundman, som var engagerad i någon nazistisk rörelse (SSS vill jag minnas) och sedan i centerpartiet. Var han inte riksdagsman en period?
28 juni, 2014 den 11:45
Jo, han satt i RD vill jag minnas. Jag kände hans son, Dag, som ett tag var aktiv i Demokratisk Allians i Stockholm.
29 juni, 2014 den 12:15
Man läser ditt inlägg med fasa, samma fasa som sköljer över en när man läser Per Ahlmarks ”Vänstern och Tyranniet” och ”Det öppna såret”. Där avslöjar han personer som böjt knä inför tyranniet, somliga av DN’s chefsredaktörer har en ytterligt mörk historia som facsist/kommunist lakejer. Olof Lagercrantz är en av dem. Just Lagercrantz var särskilt bedrövlig då han var en Mao-förespråkare och höjde densamme till skyarna samtidigt som han förminskade bl.a Churchill. Detta under att Mao gått till historien för att ha mördat circa 35 miljoner människor. Samtidigt som Churchill räddat världen från tyranni så uttalar Lagercrantz att han (Churchill) är en skolpojke vid sidan av Mao. En massmördare står som en fyrbåk för vänstern som en hjälte. Där ser man hur media förvränger historien för att ett litet antal fanatiker (bl.a Lagercrantz, Palme, med många flera) står på ”rätt” sida.
Med tanke på alla attacker på judar i dagens sverige och i övriga europa så är det dags att börja oroa sig igen. När individer som Linderborg uttalar saker som hon inte har en aning om så borde hon skrattas ut ur debatten. Men då marxism är det allenarådande i den statliga tv/radion så får man inte ställa för höga krav tydligen.
29 juni, 2014 den 12:02
Jo, ibland går det kalla kårar längs ryggraden. Både när man blickar tillbaka och ser hur det är i dag. Obegripligt att somliga har kvar en klockartro på totalitära ideologier.