SD befäster ställningarna i senaste SIFO

sifo-okt-14

SIFO presenterade i dag sin mätning beträffande aktuella partisympatier.

1921 personer har intervjuats under perioden 6-16 oktober, och det mest anmärkningsvärda med denna mätning är tvivelsutan Socialdemokraternas närmast sensationella kräftgång: 26,6 procent och en nedgång med 4,5 procentenheter jämfört med samma mätinstituts senaste undersökning.

Däremot noteras regeringskollegerna i Miljöpartiet för en ökning med 1,7 procentenheter upp till 10,0 procent. Vänsterpartiet går upp med 0,8 procentenheter till 7,1 procent.

Sverigedemokraterna cementerar i SIFOs mätning sin ställning som rikets tredje största parti. 12,4 procent är visserligen en marginell minskning jämfört med valresultatet, men en uppgång med 2,1 procentenheter jämfört med föregående SIFO-mätning. Av de numera till opposition degraderade allianspartierna går Moderaterna fram med 3,5 procentenheter till 24,7 procent – jag anar en lättnad över att den store förloraren Fredrik Reinfeldt aviserat sin avgång som partiledare – medan alla de övriga minskar. Mest Folkpartiet som nu får endast 4,9 procent, en nedgång med 1,9 procentenheter jämfört med mätningen före valet.

_2BE8630 Veke Stefan Löfven.

Jag misstänker att många väljare är mer eller mindre chockade över att Stefan Löfven visat sig vara en sådan påtagligt vek ledare. I realiteten torde Löfven vara en nickedocka helt i händerna på sin partisekreterare Carin Jämtin och även låta islamistmullvaden Mehmet Kaplan styra och ställa efter behag inom utrikespolitiken.

Knäppskallepartiet Miljöpartiets uppgång är mer svårförklarad, men kanske är det så att MP får sympatier på grund av ihållande kritik mot framförallt miljöboven Åsa Romson men även mot nämnde Mehmet Kaplan.

Man kan jämföra med SD – ju mer detta parti slås på i media, desto större tenderar sympatierna att bli. Skillnaden är förstås att den kritik som förekommit mot Romson och Kaplan, till skillnad från den ostrukturerade SD-bashingen, varit högst berättigad enligt mitt sätt att se.

Nu vet jag inte hur pass tillförlitlig SIFO-mätningen är. I mina ögon är SIFO våldsamt överskattat.

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: