Ett nyval är dyrt, jobbigt och onödigt

untitled Tage Erlander (i mitten) i partiledardebaten inför nyvalet 1958.

Nej, jag tycker inte SD skall fälla regeringen i riksdagen den 3 december och kratta manegen för ny- eller ”extra val”, som det heter i regeringsformen. Jag har uttryckt detta på såväl Facebook som Twitter och skall förklara även här hur jag kommit fram till detta.

Spontant inser även jag att det kan ligga nära till hands att visa sig som ett handlingskraftigt oppositionsparti – i realiteten är Sverigedemokraterna det enda av detta slag i riksdagen – och fälla regeringen. Ett sådant steg förespråkas av exempelvis gamle Ny demokrati-ledaren Ian Wachtmeister, född 1932, i ett debattinlägg i Dagens Industri dagens datum:

http://www.di.se/artiklar/2014/11/22/debatt-sd-borde-falla-regeringen/

untitled Mehmet Kaplan delar podium med terroranhängaren och antisemiten Yvonne Ridley, som syns till vänster på bilden.

Sanningen är ju bevars den, att den sittande så kallade regeringen måste vara den mest bisarra vårt land någonsin plågats av. Erkännandet av ”Palestina”, ett land som aldrig funnits och som styrs av en koalition bestående av två svårt terroranfrätta rörelser (Hamas och Fatah) vilka egentligen bara har en programpunkt – Israels utplånande – är varken mer eller mindre än en svår skamfläck för vårt arma land.

Vi har en regering som till exempel innehåller en bostadsminister, miljöpartisten Mehmet Kaplan,  som är islamist och Hamas-anhängare. Det är mycket möjligt, för att inte säga troligt, att det är Kaplan som dikterar Löfven-ministärens Mellanöstern-politik:

http://www.d-intl.com/2014/11/16/kronika-en-islamist-dikterar-var-utrikespolitik/

Vidare har vårt land och vårt folk begåvats med en miljöminister och vice statsminister, Åsa Romson (MP), som ertappats med svåra miljöbrott; en utbildningsminister, Gustav Fridolin (MP), som gripits och skickats hem av israelisk polis för brott mot antiterroristlagarna; en kulturminister, Alice Bah Kuhnke (MP), som tidigare klämt på tuttarna i pinsamma utvik, läst sagor för pressen och visat sig allmänt inkompetent.

untitled Ministern innan hon blev minister…

Sedan har vi en så kallad framtidsminister, Kristina Persson (S), som menar sig ha blivit ihjälslagen på 1300-talet i ett tidigare liv. Så där håller det på. Ja, och så har vi förstås en statsminister som kallat terrorbesudlade Fatah i ”Palestina” ”vårt kära systerparti” och som inte kan hålla reda på namnen på sina nordiska statsministerkolleger.

Så vad skulle det vara för fel med att fälla en sådan regering?

Ett tungt vägande skäl att inte göra det är, att det bara gått obetydligt mer än två månader sedan det ordinarie val som den 14 september förde minoritetsregeringen S+MP till regeringsmakten med V som stödparti. Ett nyval – som i och för sig inte är givet även om regeringen fälls – skulle med all sannolikhet uppfattas som jobbigt av många väljare, något som kan leda till lågt valdeltagande. Därtill skulle det bli väldigt dyrt, något som icke obefogat kan ses som slöseri med skattebetalarnas pengar.

Bland SD-anhängare på nätet talas det mycket om att ett extra val skulle gynna Sverigedemokraterna; en del som yttrat sig menar att SD skulle kunna få typ 20 procent i ett sådant val. Genomgående för stämningsläget hos sådana kommentatorer är, att ”nu djävlar skall vi fälla regeringen och visa, att vi inte tolererar att bli förtalade och orättvist behandlade av sjuklöverpartierna”.

Jag förstår den typen av reaktioner, men däremot tycker jag inte de skall tillåtas diktera SDs slutliga ställningstagande i frågan om att eventuellt fälla regeringen med nyval/extra val ”i korten”. Vad som behövs är i stället en iskall analys av vad som i längden är det bästa för partiet och, vilket givetvis är betydligt viktigare, för landet.

 

untitled Ett nytt riksdagsval skulle bli dyrt och jobbigt och uppfattas som onödigt av många väljare.

Här menar jag att det bästa är att ha is i magen och avvakta. SD skall givetvis på intet sätt förhålla sig passivt utan på ett kraftfullt sätt ta debatten med regeringen och den borgerliga oppositionen i riksdagen och i medierna med alla till buds stående, demokratiska medel.

Nyval är det emellertid ingen brådska med, som jag ser det. Under den tid som återstår till nästa val hinner S+MP-juntan göra bort sig många fler gånger – låt oss därför ge den det rep som gör det möjligt för klantskallarna i Rosenbad att hänga sig på eftertryckligast möjliga sätt (ursäkta den makabra liknesen, men ni förstår vad jag menar)!

Ytterligare en aspekt som enligt min ringa mening talar emot ett nyval är, att det finns en möjlighet att den sittande regeringen faktiskt kommer att stärka sina aktier i fall av sådant. Den hittills ganska – och fullt rättvisa – omilda behandlingen i media och kritiken från SDs sida kan göra att S+MP kan dra nytta av ”SD-syndromet”: att väljarna faktiskt tycker synd om partier som drabbas av vad som kan uppfattas som orättvis behandling.

Så ser alltså denna bloggare på frågan om att fälla regeringen Löfven med nyval som möjligt resultat. Jag vill understryka att jag endast framför min egen åsikt på min privata blogg – jag talar inte för någon annan eller några andra. Jag är också medveten om att en ”svekdebatt” mycket troligt kommer att bli följden, om SD skulle hålla inne med kavalleriet den här gången. Kanske kommer också opinionssiffrorna att sjunka något temporärt.

I en så här viktig fråga är det dock av största vikt med ett lugnt resonerande och ett långsiktigt perspektiv. Då får man stålsätta sig mot kortsiktiga och säkerligen övergående olägenheter. Det kan vi sverigedemokrater kosta på oss, eftersom framtiden talar för oss. Ytterligare tre år med en ohållbar massinvandring och flumpolitik på alla samhällets områden kommer att, kanske för överskådlig framtid, eftertryckligt sänka prospekten för en ny vänsterseger i 2018 års val.

Om partiledning och riksdagsgrupp, som jag tyvärr inte har det minsta inflytande över, följer mitt råd och häller en hel ishink i magen kan SD 2018 mycket väl bli landets största parti. Då skulle det givetvis bli omöjligt att ignorera oss i riksdag, kommuner och landsting.

Ian Wachtmeister betecknar i ovannämnda inlägg i Dagens Industri SD som ett ”icke-socialistiskt, försvarsvänligt och patriotiskt parti med gamla folkhemsvärderingar” som utsätts för en obegriplig mobbing. Det ligger mycket i det.

untitled Jimmie Åkesson och Ian Wachtmeister för fyra år sedan.

Jag är övertygad om att alltfler svenskar kommer att inse att detta är en ganska oemotståndlig mix i en turbulent tid, när religiös och politisk extremism finner sin väg ända in i landets regering och alltfler samhällen översvämmas av illegala invandrare varav många rena bedragare. Just därför skall vi inte förivra oss.

Detta sagt med all respekt för greve Wachtmeister, som aldrig utmärkt sig för något högre mått av tålamod inom politiken, och för de SD-medlemmar och -sympatisörer som nu tycker det är dags att ”visa musklerna”. Dock är det nog ibland bättre att använda hjärna än muskler.

Fotnot: Senast nyval förekom i Sverige var andrakammarvalet 1958 (tidigare hade nyval hållits 1887 och 1914):

http://sv.wikipedia.org/wiki/Andrakammarvalet_i_Sverige_1958

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Ett nyval är dyrt, jobbigt och onödigt”


  1. Så jäkla dyrt är inte ett val. Inte om man jämför med kostnaden för massinvandringen. Det är mest en belastning för partierna.

    Vad gäller valdeltagande, så blir det fördel SD, då dess väljare är mest oroliga för framtiden och kan lätt aktiveras för att gå och rösta mitt i vintern om så krävs.

    Under tiden fortsätter mångkulturen att härja och skapa nya SD-anhängare varje dag.

    Även om SD fäller Löfven, så tror jag inte att det blir nyval. 7-klövern kommer förmodligen att gadda ihop sig, och tydligt visa att SD är den enda riktiga oppositionen.

    Det är det viktiga, och det relevanta. 7-klövern har mest att förlora och fruktar ett nyval. Därför kommer det inte ske.

    SD bör även fälla Löfven för att han inte har någon majoritet för sin budget. Han bröt sitt löfte till Talmannen. Då skall han straffas.

    Alliansens budget, med alla dess brister är ändå bättre än Löfvens tillväxtfientliga budget som direkt kommer att drabba Sveriges jobb, låg- och medelinkomsttagare, och inte minst pensionärer, och dessutom resultera i höjda elpriser lagom till den kalla vinter/våren som kommer.

    Att inte fälla Löfven, kan dessvärre även uppfattas som ett stort svek bland många SD-väljare. Det är den svekdebatten som SD:s Riksdagsledamöter bör frukta allra mest.

    Slutligen, så är det inte säkert att SD kommer att få fler tillfällen att fälla regeringen. Snart har Birgitta Ohlsson tagit över FP, och då kommer Löfvens majoritet nog att bli säkrad.

    Det gäller alltså att utnyttja det här gyllene läget, senare blir det för sent. Och då har SD alltså låtit Sverige blöda i ytterligare 4 år, utan att ens ha rubbat Löfven. Har man chansen nu, så ska man självklart utnyttja den.

    • Tommy Hansson Says:

      Jämfört med massinvandringen är väl allting ”billigt”

      Och denna lär inte försvinna efter ett nyval med mycket oviss utgång. Frågan är vad vi har för garantier för att alla SD-väljare i valet den 14 september skulle rösta på samma parti igen. Vem vet, en del kanske återgår till M eller S.

      Jag är böjd att hålla med dig om att sjuklövern i vilket fall kommer att vilja undvika nyval

  2. benke Says:

    Såklart att ett nyval är det bästa. Det blir det tydligt för de veliga väljarna, de som inte vet vad de skall rösta på, att det medför konsekvenser vad de röstar på. I en andra omgång så blir det tydligt vad de röstar på.

    Pratet om att det skulle bli för ”dyrt” och för ”jobbigt” för många väljare är ju rent nonsens. Det är mycket dyrare att ha en socialistisk regering än att inte ha den. Om man inte orkar masa sig till vallokalen för att det är för ”jobbigt” så kanske man inte skall rösta alls.

    Fast jag måste erkänna att jag gillar en minoritetsregering. De får inget gjort vilket förstås är fantastiskt. Hoppas bara att SD inte röstar för regeringens budget.

  3. Jacob Says:

    Tommy: Även om SD fäller Löfvens budget skall det säkert mycket till för ett nyval. Om så SD:s samtliga 49 ledamöter väcker misstroendeförklaring mot sittande regering måste de få stöd av fler än hälften av övriga riksdagsledamöter för att få nyval till stånd. Det lär knappast inträffa då inte minst alliansen har att förlora på ett sådant. De har ju varit med och skapat rådande turbulenta situation. Reinfeldt hade kunnat sitta kvar som statsminister för en majoritetsregering om hans parti (och övriga alliansen) hade s.a.s bitit i det sura äpplet och förhandlat med SD, såsom den danska borgeligheten gjorde 2001 med Dansk Folkeparti. Men icke! Sverige ska ju vara en ”humanitär stormakt”. Håller därav mer sannolikt att istället för nyval bildas en blocköverskidande koalition, en s.k. ”sosseallians”. Med Kindberg-Batra som sannolik nästa M-ledare är det inte omöjligt att M och S slår sig ihop, om inte annat så för att bilda majoritet och frånta SD vågmästarrollen. Gott, låt dom göra det, varsågod, det säkrar SD som enda opposition och bäddar gott inför valet 2018, dvs. om inte ”sossealliansen” innan dess hunnit spricka och ett nyval är enda utvägen!

    • Tommy Hansson Says:

      Tänkvärda ord, Jacob.

      Nej, Reinfeldt är ju blockerad i sin syn på SD av högst personliga skäl. För bedrövligt att dessa tillåtits medverka till att förstöra vårt land med en exempellös massinvandring. Reinfeldt lär i historiens ljus framstå som vår värste statsminister tillsammans med Palme.

      Jag tror trots allt inte på ett samgående mellan S och M. Kinberg-Batra inser sannolikt att ett sådant skulle sänka hennes parti för gott.

  4. Peter Says:

    Hej Tommy
    Du kan hitta aktuell information från min blogg. Kolla in
    https://mellanosternidag.wordpress.com/

    Bra att du skriver på svenska! Det hinner inte jag.

    Mvh
    Peter

    • Tommy Hansson Says:

      Tack för tipset om din blogg, Peter. Den verkar ju vara en guldgruva för information om Mellanöstern.

      • Peter Says:

        Tack,

        Det är min ambition. Men jag orkar inte översätta till svenska men följer med dagligen vad som händer. Så vill du ha aktuell info från Mellanöstern så har du hittat rätt. Dessutom ser jag inte enbart på Israel utan förundras över hur arabstaterna nu står eniga mot Iran, Syrien och Turkiet. Dagen kommer snart då Saudiarabien utropar Jordanien till Palestina för att ta avväpna Iran och Turkiet och för att få Israel med sig i anfallet mot Iran. Detta är mitt specialintresse som du inte hittar någon annan stans varken på engelska eller svenska.


  5. […] Ett extraval skulle, precis som för fyra år sedan, med all sannolikhet bli dyrt, jobbigt och onödigt och dessutom spä på det redan ansenliga politikerföraktet. Då är det bra mycket bättre att allianspartierna tar sitt förnuft till fånga och faktiskt bildar en regering med SDs hjälp. Ett steg i den riktningen vore att Liberalerna entledigar bromsklossen Jan Björklund från dennes uppdrag som partiledare och ersätter honom med exempelvis den förnuftiga Nyamko Sabuni. https://tommyhansson.wordpress.com/2014/11/22/ett-nyval-ar-dyrt-jobbigt-och-onodigt/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: