En irländsk middag
Irlandsfester kräva dessa drycker…Foto: Tommy Hansson
Några av er vet att jag varje vår brukar anordna en middag i Irlands tecken hemma hos mig. Så har varit fallet sedan 2008 med undantag för i fjol, då jag i stället bjöd in vänner och bekanta till en ”dissidentmiddag” med linsgryta och starka korvar på senhösten.
Jag tycker helt enkelt det är viktigt att vänner, bekanta och kontakter av skilda slag träffas under gemytliga former ibland. Och vem vet vilka sinistra planer som kan kokas ihop vid dylika tillfällen…
Skönsång på gång: värden vid bortre bordsändan sjunger ”The Foggy Dew” för middagssällskapet. Foto: Mikael Hagenbo
Jag har varit intresserad av Irland, och främst då den irländska folkmusiken, sedan jag skrev en gymnasieuppsats om Irlands historia 1969. Ännu har jag dock bara varit på ”Smaragdön” med dess påstådda 40 nyanser av grönt en enda gång, vilket var 2002. Ursprungligen var det tänkt att Irlands-partajet skulle avhållas i anslutning till St. Patrick´s Day, den irländska nationaldagen vilken infaller den 17 mars.
Eftersom jag inte är någon fundamentalist har jag ruckat litet på den principen, det är ju inte alldeles säkert att just den dagen/dagarna omkring den passar så bra.
På övre bilden kollar Eric Hallberg noga upp vad Rune Söderlund och Ingrid Hult har för sig. Därunder syns från vänster Helge Eyser, Jocke Hagström, Jan Sjunnesson och Mikael Hagenbo under intagande av välkomstdrink Foto: Tommy Hansson
Huvudsaken är det irländska temat, vilket garanteras av att jag alltid tillagar och bjuder på Irish stew samt irländskt öl (läs: Guinness och ibland även Kilkenny) och irländsk whiskey. Det är också fullt tillåtet för mina gäster att ta med egen dryck, både som present till värden och/eller för egen konsumtion.
Här ett enkelt och gott recept på Irish stew med nötkött:
http://www.simplyrecipes.com/recipes/irish_beef_stew/
Tommy Blomqvist och Jan Sjunnesson tycks ha funnit varandra. Till höger Axel W. Karlsson. Foto: Tommy Hansson
Min hustru Marika Bardel Hansson uppskattade dessa irländska bjudningar, varför mina arrangemang efter hennes bortgång 2010 också tjänar som ett sätt att hedra hennes minne. Mina barn Sebastian och Isabella Hansson brukar delta i mån av tid och lägenhet. Eftersom dottern för tillfället är baserad i Glasgow i Skottland var vägen dock litet lång för henne den här gången.
De här Irlands-middagarna har med tiden i viss mån fått karaktären av ”dissidentsammankomster” i form av deltagande av personer utanför det politiskt korrekta sammanhanget. SDare med Jimmie Åkesson i spetsen men också andra dissidenter har medverkat tidigare år. I år gladde jag mig åt att exempelvis Janne Sjunnesson, Mikael Hagenbo och Axel W. Karlsson tackat ja av de utsocknes, den senare inrest ända från Göteborg.
Tommy och Sebastian Hansson, den senare med irländska flaggan bakom sig. Foto: Bo Carlsund/Tommy Hansson
Axel berättade att han (av misstag, hävdar han själv) blivit fängslad i samband med studentupploppen i Paris 1968 – satt i diminutiv cell en natt tillsammans med ett stort antal andra gripna.
Jag har de senaste åren inlett sammankomsterna med att läsa sista versen ur W. B. Yeats poem ”Easter, 1916”, som handlar om Påskupproret aktuellt årtal (det är alltså dags för hundraårsjubileum nästa år!). Den här gången sjöng jag i stället fyra verser ur den kanske mest kända av sångerna från upproret, ”The Foggy Dew”, skriven av den katolske prästen fader O´Neill.
Mina goda vänner Heléne och Bo Carlsund, inresta från Lidingö. Foto: Tommy Hansson
Här en inspelning av sången med gruppen Wolfe Tones med samtida bilder från upproret:
https://www.youtube.com/watch?v=A9MRbek0JXk
Till sist måste jag erkänna att jag ibland svurit litet över den handfull inbjudna som föredragit att inte besvara inbjudan, trots att OSA-datum klart angivits. Ingen nämnd men heller ingen glömd. Hur svårt kan det vara? Eftersom jag känner mig på gott humör efter gårdagens lyckade sammankomst tänker jag dock inte bli elakare än så den här gången.
Tre män i rutigt: Tommy, Axel och Janne på min balkong. Foto: Mikael Hagenbo
De årliga Irlands-middagarna innebär slutligen också en välkommen möjlighet för mig, som inte direkt lider av städnarkomani, att röja upp och feja litet i lägenheten. Vilket ledde till att jag i förrgår hittade min lilla skära nallebjörn Teddy, som jag saknat länge men som hade hamnat under byrån i sovrummet och legat där kanske ett år.
Som en kär gammal vän som nu kommit till rätta. Litet dammig men vid god vigör!
Teddy och Helge. Foto: Tommy Hansson
Ja, kära läsare, ni får väl själva avgöra om jag börjat gå i barndom igen eller om jag kanske bara har barnasinnet kvar. Själv vill jag gärna tro på det sistnämnda!
Explore posts in the same categories: Irland
This entry was posted on 17 maj, 2015 at 2:07 and is filed under Irland. You can subscribe via RSS 2.0 feed to this post's comments.
Etiketter: "Smaragdön", Axel W. Karlsson, Bo Carlsund, Eric Hallberg, fader O´Neill, Göteborg, Glasgow, Guinness, Heléne Carlsund, Ingrid Hult, Irish stew, Isabella Hansson, Jan Sjunnesson, Jimmie Åkesson, Joachim Hagström, Kilkenny, Lidingö, Marika Bardel Hansson, Mikael Hagenbo, Paris, Påskupproret, Rune Söderlund, SD, Sebastian Hansson, Skottland, St Patrick´s Day, The Foggy Dew, Tommy Blomqvist, Tommy Hansson, W. B. Yeats, Wolfe Tones
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
17 maj, 2015 den 3:27
Tack, Tommy! för ännu en i raden av sammankomster. Det är alltid lika trevligt varje år! Traditioner är ju till för att upprätthållas, vi har ju också vår sensommartradition genom att vrida nacken av en flaska whisky och tömma densamma. Det får heller inte glömmas!
17 maj, 2015 den 4:26
Som övertygad konservativ sedan början på 1970-talet måste jag naturligtvis instämma i detta. Det gläder mig att du trivs på mina sammankomster, Eric. Ser fram emot sommarens begivenhet!
19 maj, 2015 den 12:44
Låter som en kul sammankomst. Själv klädde jag mig i grön kostym och bjöd min hjärtevän på middag på Flying Barrel. Gillar verkligen att fira St Patriks day. Trevligt att höra att Axel var där; en av de jag gillar mest i SD-Gbg; saknar honom på mötena. Hälsa honom gärna från Torbjörn. -. Slanté
19 maj, 2015 den 1:01
Det irländska sätter litet piff på tillvaron. Ja, Axel råkade vara i Stockholm när jag skulle ha sammankomst så det passade ju bra.
19 maj, 2015 den 8:19
Tog ni avstånd från den militanta papal- iriska fundamentalismen? Det är väl inte bara muslimer som ska behöva göra liknande avståndstaganden.
19 maj, 2015 den 10:34
Fanns ingen anledning eftersom jag aldrig hört talas om någon sådan.
20 maj, 2015 den 5:52
IRA
20 maj, 2015 den 10:44
Aha…
Ja, IRA är väl inte så aktuellt nuförtiden. IRA från typ 1968 och framåt var väl snarast en kommunistisk terrororganisation som jag tar största möjliga avstånd från.
Utan det ursprungliga IRA, bildat i samband med Påskupproret, är det dock tveksamt om Irland någonson blivit en självständig stat.
Dåvarande IRA-ledaren Michael Collins var 1931 exempelvis med och förhandlade fram det grundläggande avtalet med britterna om en irländsk katolsk republik i söder och ett brittiskstyrt protestantiskt Nordirland i norr.