Mina prylar (8): Släktfoto med världsmästare
Bengt Berndtsson till vänster bredvid min mamma Inga. Lillkillen till höger är min kusin Arne Åström.
Jag har faktiskt en världsmästare i min släkt på min mammas sida.
Han hette Bengt Berndtsson (1920-44) och vann VM i tvåmanskajak (K2) 10 000 meter tillsammans med Gunnar Johansson, båda från Kanotklubben Glid i Upplands Väsby, i Vaxholm 1938. Det var kanotsportens första officiella VM-tävling och Bengt var bara 18 år gammal.
Ni ser honom till vänster på bilden ovan, en del av ett släktfoto från början av 1940-talet, eventuellt är det taget Bengts dödsår 1944. Bredvid honom sitter hans något äldre kusin, min mamma Inga (1916-96), som var 25-30 år vid fototillfället. Ett antal år senare föddes jag. Det var beredskapstider varför Bengt bär uniform, och tittar man litet närmare på originalfotot ser man att nedertill på vapenrockens högra ärm finns Flygvapnets emblem.
Bengt Berndtssons och Gunnar Johanssons bragd omnämns i korthet här på en sajt som tillhör KK Glid: http://www.glid.net/page/Klubbens-historia.aspx
Jag har botaniserat en del på nätet efter bilder från VM i Vaxholm och hittat förhållandevis många av god kvalitet. De är tagna av fotografen Gunnar Lundh och är i Nordiska museets ägo. Bilden närmast nedan visar två killar vid prisutdelningen, och jag har anledning tro att han till höger är min mammas kusin Bengt och att den andre följaktligen är hans kajakpartner Gunnar Johansson.
Två svenska världsmästare i Vaxholm 1938 tar emot sina välförtjänta priser.
Två par svenska tvåmanskanotister tog hem VM-guld i Vaxholm 1938: Bengt och Gunnar i K2 10 000 meter och så Erik Helsvik och Karl Hellstrand i F2 samma distans (F är en förkortning för faltbåt, ett slags hopfällbar kajak). När jag jämför bilden på den högra kanotisten på bilden med den några år äldre mannen i uniform på mitt släktfoto tycker jag mig emellertid skönja klara likheter, varför jag alltså tror att det är K2-paret som avbildas.
För kalenderbitarna följer här en länk till tidskriften Paddling, där man kan ta del av alla Sveriges placeringar i OS och VM i kanot till och med 2011:http://paddling.nu/mer-paddling/vmos-resultat-1936/
Bengt Berndtssons liv slutade tyvärr hastigt i en sparkstöttingsolycka (!) året 1944. Även hans yngre bror Anders omkom tragiskt, endast 15 år gammal, i en drunkningsolycka med kanot. Jag träffade deras föräldrar, Oskar och Lisa Berndtsson (Lisa var syster till min morfar) vid ett par tillfällen. Oskar var född i Blekinge, till yrket snickare och hade i yrket råkat såga av sig båda tummarna!
Vaxholms-VM 1938 var rena folkfesten. I bildens nedre vänsterdel syns radions sportreporter Sven Jerring.
Första gången 1964 tillsammans med mina föräldrar i deras villa i Upplands Väsby, där jag som 12-åring fick tillfälle att imponeras av Bengts omfattande prissamling inklusive VM-pokalen från 1938, bronsmedaljen i K4 vid samma mästerskap, SM-tecken med mera. Dessutom massor av intressanta tidningsklipp; jag var extremt idrottsintresserad i yngre år.
Bengt lär slutligen ha haft en flickvän som bodde i Märsta någon mil från Upplands Väsby (liksom jag hade en kort tid många år senare). Man kan undra vad Bengt Berndtsson kunde ha uppnått om han fått leva. Mästerskapen var inställda under krigsåren på 1940-talet, men vid OS i London 1948 skulle han inte ha varit äldre än 28 år och av allt att döma i hög grad konkurrenskraftig.
Sveriges kanotkung genom alla tider, brandmannen Gert Fredriksson från Nyköping, inledde sin lysande karriär genom att ta guld just i London-OS. Han var ändå tre år äldre än min släkting.
Explore posts in the same categories: PrylarEtiketter: Arne Åström, Bengt Berndtsson, Blekinge, Erik Helsvik, faltbåt, flygvapnet, Gert Fredriksson, Gunnar Johansson, inga, kajak, kanot-VM i Vaxholm 1938, Karl Hellstrand, KK Glid, Lisa Berndtsson, Märsta, Nordiska museet, Nyköping, OS i London 1948, Oskar Berndtsson, Paddling, radion, Sven Jerring
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
9 augusti, 2016 den 8:35
Hej Tommy,
Av en händelse hamnade jag på Din blogg och läser om din släkting.
Då slår det mig att jag har en bekant som äger en 2 mans Kajak
som vann WM i Waxholm..Men jag vet inte om det är en K eller F.
Med lie tur kan det vara Din släktings vinnarkanot.
Han vill dessutom sälja den och har en intressent från Tyskland
Är Du intresserad kontakta mig så förmedlar jag kontakten
11 augusti, 2016 den 10:56
Hej Björn!
Verkligen trevligt! Jag har av naturliga skäl aldrig träffat min mors kusin, då han avled i en olycka redan innan jag föddes. Dock har jag träffat hans föräldrar ett par gånger på 60- och 70-talen och även sett hans imponerande prissamling i Upplands Väsby.
Intressant att höra om din bekant och tvåmanskajaken. Jag har dock inga möjligheter att förvara den någonstans, varför jag tvingas avböja ditt vänliga erbjudande.
11 augusti, 2016 den 11:34
Hej,
Ja den är ju ganska stor och inte så lätt att förvara!
Jag skall kolla upp fler detaljer lite närmare med min bekant, bl.a om han vet om det är en K eller F kanot.
Även om Du inte är intresserad att ta över den så kan det kanske vara av intresse för Dig att få veta om den ingår i Din familjehistoria.
Ha en fortsatt bra sommar
Björn Persson
11 augusti, 2016 den 12:15
Absolut, Björn. Om det är Bengt och Gunnars gamla kanot kunde jag kanske ta eller få en bild på den, om inte annat? Hur kom det sig förresten att den hamnade i din bekants ägo?
11 augusti, 2016 den 12:33
Hej igen,
Han köpte den för några år sedan av Fliesbergs Sport i Kungsängen när dom hade konkursutförsäljning utan att riktigt veta vad han skulle göra med den. Anledningen till att han köpte
var att den tyska tillverkaren (SOM JAG INTE KOMMER IHÅG NAMNET PÅ) är mycket välkänd. Fliesbergs hade använt den
den som skyltmateriel för sina friluftsprodukter.
Han är just nu på semester och jag vet inte riktigt när han kommer hem, men jag skall informera mig lite bättre och åter-
kommer till Dig så snart jag vet mer.
Den finns i Stockholmsområdet men jag vet inte riktigt var han har den men en fotografering, om det är rätt kanot, går nog att ordna.
Hälsningar
Björn Persson
11 augusti, 2016 den 2:39
Tack för informationen, Björn!
Verkar lovande så här långt, tycker jag. Om det skulle vara ”rätt” kanot vore jag nog även intresserad av att beskåda den med egna ögon och ta några bilder.
Jag bor ju i Södertälje på överkomligt avstånd.
Allt gott//Tommy.
15 augusti, 2016 den 9:55
Hej Tommy Det var lite oflyt (!) med kanoten för det visar det sig vara fel kanot. Kanoten är en Klepper och det finns en notering med kanoten som visar det är Erik Helsvik och Kurt Hellstrands F:2a. Kanske har Du, eftersom Du jobba lite undersökande när det gäller Bengt även några kontakter till Erik och Kurt:s familjer. I så fall kanske Du vill förmedla dem till mig? Som sagt det var synd att det var fel kanot Hälsningar Björn Persson
16 augusti, 2016 den 11:45
Där ser man…litet oflyt, som sagt. Tyvärr har jag inga kontakter med dessa familjer. Tack i alla fall för ditt intresse!
10 december, 2018 den 9:05
Hej Tommy! För några år sedan satt jag vid datorn och sökte lite planlöst på några släktingars namn som dök upp i minnet. Jag kom då att tänka på min farfars syster Lisa Berndtsson och skrev in hennes namn och efter lite sökande kom din blogg upp.Jag läste med stort intresse vad du skrev och tog en utskrift på den. I början därefter tänkte jag höra av mig, eftersom vi förmodligen är släkt. Men som så mycket annat så föll väl även detta mellan stolarna. Ikväll sitter jag och städar i pärmar och mappar och lådor och hittar utskriften av din blogg, så efter att ha läst den igen så kommer här mina reflektioner
Min farfar hette Albin Pettersson och var gift med min farmor Lisa, som hette Hofström som flicka.De två fick en son: Eric Pettersson, som i sun tur gifte sig med Ethel Claesson.De två fick också bara ett barn, nämligen mig, Lars Hofström.Vi bytte efternamn från Pettersson till Hofström någon gång på åttiotalet för att kunna föra farmors flicknamn vidare.
Min farfar var en av en som jag tror, ganska stor syskonskara. En syster var Lisa, som gifte sig med Oskar Berndtsson. Du och jag är något så när jämngamla och när jag var tio år gammal, så firade vi jul i Upplands Väsby. Farfar och farmor, mamma och pappa och jag.Vi åkte tåg från Eskilstuna till Stockholm och sen bytte till Upplands Väsby. Det var första gången jag träffade paret Berndtsson och jag minns att jag tyckte mycket om den lilla spralliga, glada, vänliga tanten. För hon var ju en tant i en tioårings ögon.Jag vet att hon hade jobbat som servitris och hade serverat bl.a.på Nobelfester Hennes make Oskar hade den lite stramare, myndigare stilen, men utstrålade också en värme som jag tog till mig. Du skrev om hans tummar och det kom inte jag ihåg förrän jag läste det, Men då ramlade polletten ner, för vi spelade väldigt mycket kort om kvällarna som vi var där. Femöres poängpoker var vad som gällde och då kom minnet glasklart i hur han höll korten i sin ena hand med tumstumpen som stöd och hur han tog korten som skulle spelas med den andra handens pek-och långfinger. Det tragiska som hände deras bägge söner har du ju utförligt berättat, och den imponerande prissamlingen minns jag tydligt. Två år senare på sommaren hade mina föräldrar köpt sin första bil och semesterresan var planerad till Upplands Väsby. Min farfar hade då gott bort sommaren innan, men mamma, pappa, farmor och jag åkte bil till Berndtssons.Nånstans i mina gömmor finns det kort från den sommaren, där jag står på deras villatrapp och även poserar som chaufför bakom ratten inne på deras gård.
Om jag minns rätt så låg deras hus på Runbyvägen. Om det finns kvar vet jag inte. Jag vill även minnas att på deras tomt så låg ett hus till som innehöll Oskars snickarverkstad, men även en uthyresdel där det bodde nån som kallades Målarn. Om han var målare eller konstnär vet jag inte.
Om vi skall backa lite till släktbiten, så vet jag att farfar Albin och hans syster Lisa även hade en syster som bodde i Segeltorp och hette Sigrid. Det fanns även en kusin till min far, som bodde med sin fru och två grabbar i Bagarmossen. Jag vet inga namn, men vi var även där och hälsade på den där julen.
För att sammanfatta denna historia, så var Lisa syster till din morfar, tillika syster till min farfar, så vad blir vi för något, om allt nu stämmer?
Mvh Lars Hofström
10 december, 2018 den 9:52
Varmt tack för denna berättelse, Lars! Min morfar hade såvitt jag vet ett antal bröder varav en tydligen var din farfar. Lisa var väl enda systern jämte Sigrid, som du nämner. Min morfar, som kallades Manne, hade en yngre bror, Verner, som dog ung i tarmvred och som delar gravsten med min morfar och mormor på Södertälje kyrkogård. Vidare vet jag att min morfars far var smeden Anders Pettersson som var bosatt i Kolsva i Västmanland, där min morfar föddes. Min morfar Manne, som var målare till yrket, skall ha avskytt sin far som tydligen var något av en hustyrann. Manne förlorade därtill ett ben i unga år på grund av kallbrand efter att ha ramlat från en stege. Jag minns att jag som barn tyckte det var lite obehagligt med hans benprotes. Vi bör absolut vara släkt på något sätt, men vad den släktskapen kallas vet jag inte riktigt. Men det bör väl gå att ta reda på.
10 december, 2018 den 11:20
Jag har läst på litet om släktskap och kommit fram till att vi bör vara sysslingar/tremänningar, eftersom min mamma och din pappa bör ha varit kusiner.