Mina prylar (8): Släktfoto med världsmästare

Bengt och Inga 003 Bengt Berndtsson till vänster bredvid min mamma Inga. Lillkillen till höger är min kusin Arne Åström.

Jag har faktiskt en världsmästare i min släkt på min mammas sida.

Han hette Bengt Berndtsson (1920-44) och vann VM i tvåmanskajak (K2) 10 000 meter tillsammans med Gunnar Johansson, båda från Kanotklubben Glid i Upplands Väsby, i Vaxholm 1938. Det var kanotsportens första officiella VM-tävling och Bengt var bara 18 år gammal.

Ni ser honom till vänster på bilden ovan, en del av ett släktfoto från början av 1940-talet, eventuellt är det taget Bengts dödsår 1944. Bredvid honom sitter hans något äldre kusin, min mamma Inga (1916-96), som var 25-30 år vid fototillfället. Ett antal år senare föddes jag. Det var beredskapstider varför Bengt bär uniform, och tittar man litet närmare på originalfotot ser man att nedertill på vapenrockens högra ärm finns Flygvapnets emblem.

Bengt Berndtssons och Gunnar Johanssons bragd omnämns i korthet här på en sajt som tillhör KK Glid: http://www.glid.net/page/Klubbens-historia.aspx

Jag har botaniserat en del på nätet efter bilder från VM i Vaxholm och hittat förhållandevis många av god kvalitet. De är tagna av fotografen Gunnar Lundh och är i Nordiska museets ägo. Bilden närmast nedan visar två killar vid prisutdelningen, och jag har anledning tro att han till höger är min mammas kusin Bengt och att den andre följaktligen är hans kajakpartner Gunnar Johansson.

84569 Två svenska världsmästare i Vaxholm 1938 tar emot sina välförtjänta priser.

Två par svenska tvåmanskanotister tog hem VM-guld i Vaxholm 1938: Bengt och Gunnar i K2 10 000 meter och så Erik Helsvik och Karl Hellstrand i F2 samma distans (F är en förkortning för faltbåt, ett slags hopfällbar kajak). När jag jämför bilden på den högra kanotisten på bilden med den några år äldre mannen i uniform på mitt släktfoto tycker jag mig emellertid skönja klara likheter, varför jag alltså tror att det är K2-paret som avbildas.

För kalenderbitarna följer här en länk till tidskriften Paddling, där man kan ta del av alla Sveriges placeringar i OS och VM i kanot till och med 2011:http://paddling.nu/mer-paddling/vmos-resultat-1936/

Bengt Berndtssons liv slutade tyvärr hastigt i en sparkstöttingsolycka (!) året 1944. Även hans yngre bror Anders omkom tragiskt, endast 15 år gammal, i en drunkningsolycka med kanot. Jag träffade deras föräldrar, Oskar och Lisa Berndtsson (Lisa var syster till min morfar) vid ett par tillfällen. Oskar var född i Blekinge, till yrket snickare och hade i yrket råkat såga av sig båda tummarna!

022s8YsxtW1x Vaxholms-VM 1938 var rena folkfesten. I bildens nedre vänsterdel syns radions sportreporter Sven Jerring.

Första gången 1964 tillsammans med mina föräldrar i deras villa i Upplands Väsby, där jag som 12-åring fick tillfälle att imponeras av Bengts omfattande prissamling inklusive VM-pokalen från 1938, bronsmedaljen i K4 vid samma mästerskap, SM-tecken med mera. Dessutom massor av intressanta tidningsklipp; jag var extremt idrottsintresserad i yngre år.

Bengt lär slutligen ha haft en flickvän som bodde i Märsta någon mil från Upplands Väsby (liksom jag hade en kort tid många år senare). Man kan undra vad Bengt Berndtsson kunde ha uppnått om han fått leva. Mästerskapen var inställda under krigsåren på 1940-talet, men vid OS i London 1948 skulle han inte ha varit äldre än 28 år och av allt att döma i hög grad konkurrenskraftig.

Sveriges kanotkung genom alla tider, brandmannen Gert Fredriksson från Nyköping, inledde sin lysande karriär genom att ta guld just i London-OS. Han var ändå tre år äldre än min släkting.

Annonser
Explore posts in the same categories: Prylar

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Mina prylar (8): Släktfoto med världsmästare”

 1. Björn Persson Says:

  Hej Tommy,

  Av en händelse hamnade jag på Din blogg och läser om din släkting.

  Då slår det mig att jag har en bekant som äger en 2 mans Kajak

  som vann WM i Waxholm..Men jag vet inte om det är en K eller F.

  Med lie tur kan det vara Din släktings vinnarkanot.

  Han vill dessutom sälja den och har en intressent från Tyskland

  Är Du intresserad kontakta mig så förmedlar jag kontakten

  • Tommy Hansson Says:

   Hej Björn!

   Verkligen trevligt! Jag har av naturliga skäl aldrig träffat min mors kusin, då han avled i en olycka redan innan jag föddes. Dock har jag träffat hans föräldrar ett par gånger på 60- och 70-talen och även sett hans imponerande prissamling i Upplands Väsby.

   Intressant att höra om din bekant och tvåmanskajaken. Jag har dock inga möjligheter att förvara den någonstans, varför jag tvingas avböja ditt vänliga erbjudande.

   • Björn Persson Says:

    Hej,

    Ja den är ju ganska stor och inte så lätt att förvara!

    Jag skall kolla upp fler detaljer lite närmare med min bekant, bl.a om han vet om det är en K eller F kanot.

    Även om Du inte är intresserad att ta över den så kan det kanske vara av intresse för Dig att få veta om den ingår i Din familjehistoria.

    Ha en fortsatt bra sommar

    Björn Persson

 2. Tommy Hansson Says:

  Absolut, Björn. Om det är Bengt och Gunnars gamla kanot kunde jag kanske ta eller få en bild på den, om inte annat? Hur kom det sig förresten att den hamnade i din bekants ägo?

  • Björn Persson Says:

   Hej igen,

   Han köpte den för några år sedan av Fliesbergs Sport i Kungsängen när dom hade konkursutförsäljning utan att riktigt veta vad han skulle göra med den. Anledningen till att han köpte
   var att den tyska tillverkaren (SOM JAG INTE KOMMER IHÅG NAMNET PÅ) är mycket välkänd. Fliesbergs hade använt den
   den som skyltmateriel för sina friluftsprodukter.

   Han är just nu på semester och jag vet inte riktigt när han kommer hem, men jag skall informera mig lite bättre och åter-
   kommer till Dig så snart jag vet mer.

   Den finns i Stockholmsområdet men jag vet inte riktigt var han har den men en fotografering, om det är rätt kanot, går nog att ordna.
   Hälsningar
   Björn Persson

   • Tommy Hansson Says:

    Tack för informationen, Björn!

    Verkar lovande så här långt, tycker jag. Om det skulle vara ”rätt” kanot vore jag nog även intresserad av att beskåda den med egna ögon och ta några bilder.

    Jag bor ju i Södertälje på överkomligt avstånd.

    Allt gott//Tommy.

   • bjornpersson45@comhem.se Says:

    Hej Tommy Det var lite oflyt (!) med kanoten för det visar det sig vara fel kanot. Kanoten är en Klepper och det finns en notering med kanoten som visar det är Erik Helsvik och Kurt Hellstrands F:2a. Kanske har Du, eftersom Du jobba lite undersökande när det gäller Bengt även några kontakter till Erik och Kurt:s familjer. I så fall kanske Du vill förmedla dem till mig? Som sagt det var synd att det var fel kanot Hälsningar Björn Persson

 3. Tommy Hansson Says:

  Där ser man…litet oflyt, som sagt. Tyvärr har jag inga kontakter med dessa familjer. Tack i alla fall för ditt intresse!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: