SD större än M: ketchupeffekt med fördröjning

11209560_466529243520759_4394722185055859822_n

Det var vid sitt bildande 1988 som Sverigedemokraterna (SD) med icke alltför stor finess började skaka och slå på den så bekanta ketchupflaskan.

Det dröjde länge innan det kom ut något över huvud taget och hela 22 år innan  partiet nådde riksdagen. 27 år efter bildandet går det bättre och bättre för SD att bearbeta den ordspråksrelaterade flaskan, men ännu finns det ketchup kvar att få fram.

En bra bit på väg mot målet – att åstadkomma ketchupeffekten genom att tömma hela innehållet och bli landets största parti – kom partiet dock vid det norska institutet Sentios julimätning som förde SD förbi Moderaterna med 23,1 procent mot 20,8 till positionen som rikets näst största parti. Endast 0,8 procent återstår nu fram till Socialdemokraterna, som landar på 24,1 procent hos Sentio vars mätning presenterades i samarbete med Nyheter Idag och dess eminente Chang Frick: http://nyheteridag.se/chockmatningen-som-skakar-sverige-sd-for-forsta-gangen-storre-an-moderaterna/

Jag måste erkänna att jag är rätt tagen av SDs utveckling. Att vårt parti skulle avancera förbi Moderaterna är i sig ingen överraskning, det har jag länge sett som en självklarhet. Fredrik Reinfeldts, Anders Borgs och Per  Schlingmanns metamorfosering till oigenkännlighet av Arvid Lindmans, Jarl Hjalmarsons, Gunnar Heckschers och Gösta Bohmans gamla parti ledde visserligen till åtta års regeringsinnehav, men samtidigt bar den också på fröet till en kommande katastrof.

safe_image

Till slut fanns det nämligen ingenting kvar av det gamla konservativt-klassiskt liberalt färgade idégodset, bara Reinfeldts utopiska drömmerier om att svenskarna skulle ”öppna sina hjärtan” jämte plånböcker för alla som var vänliga nog att ”välja Sverige”. Addera de mer eller mindre hallucinogena vanföreställningarna om ett Sverige med påhittade gränser som egentligen tillhör alla som kommer hit utifrån ”mitt i livet”. Följaktligen behövdes vare sig militärt försvar eller gränsskydd av någon betydelse.https://tommyhansson.wordpress.com/2014/12/25/reinfeldts-oppna-granser-och-de-utopiska-nya-moderaterna/

Följden har blivit en flodvåg av bidragsturister, lycksökare, grova brottslingar och för all del också ett mindre antal personer med reella flyktingskäl, även om detta har varit svårt eller omöjligt att avgöra då det stora flertalet av de hitkommande gjort sig av med alla identitetshandlingar.

Så ja, jag har sedan länge förutsett att SD skulle passera M. Dock trodde jag länge att detta troligast skulle ske i höjd med riksdagsvalet 2022. I stället äger denna historiska händelse rum redan nu, ett knappt år in på fyraårsperioden fram till valet 2018! Visserligen ”bara” enligt det norska opinionsinstitutet Sentio, men då skall man minnas att just Sentio varit bäst av alla på att pricka in SDs valresultat såväl 2010 som 2014. http://www.svd.se/sd-nast-storst-m-ner-pa-20-procent

978x409 Rollfiguren George Costanza (Jason Alexander) i ”Seinfeld” testar ketchupeffekten.

Största partiet enligt den här refererade mätningen är Socialdemokraterna med 24,1 procent. SD sackar alltså efter S med försumbara 0,8 procentenheter och kan vara i fatt redan vid nästa månads mätning. I övrigt hänvisar jag till stapeldiagrammet överst på den här sidan, då övriga partiers prestationer knappast är något att över hövan orda om.

En intressant infallsvinkel gällande moderatpartiets tillbakagång har den socialdemokratiske statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som enligt citat i Nyheter Idag uttalar följande:

Det man ska ha klart för sig när man bedömer Moderaterna är att de ligger högre nu än vad de gjort historiskt. Så att raset är en normalisering av Moderaterna utifrån den exceptionella tiden med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det tror jag är en viktig förklaring.

På jämförbart sätt menar Ljunggren att även Kristdemokraterna och Centerpartiet nu är nere i ”normala” siffror jämfört med glansperioderna med Alf Svensson respektive Thorbjörn Fälldin. Moderaternas kräftgång är dock den enda i föreliggande mätning som är statistiskt säkerställd.

Stig-Bjorn082-664x346 Stig-Björn Ljunggren menar, att M-tappet innebär en normalisering.

SD-toppen Mattias Karlsson för sin del citeras så i Nyheter Idag: ”Det handlar om att väljarna köper inte Anna Kinberg Batras förklaringar när det gäller Decemberöverenskommelsen…Sen har det såklart också att göra med att partiet /SD/ lyckas bygga trovärdighet och bredd men även att invandringspolitiken är så pass extrem som den är just nu.”

Jag skulle vilja tillägga, att väljarkåren inte heller köper de etablerade partiernas djävulsmålning av Sverigedemokraterna ”som ”rasistiskt”, ”främlingsfientligt” eller rentav ”nyfascistiskt”, som den lindrigt begåvade kommunistmegafonen Henrik Arnstad lyckats tuta i Stefan Löfven att SD är. Folk är inte dummare än att de inser, att SD faktiskt inte bara är det enda oppositionspartiet utan fastmer  det enda partiet i Sveriges riksdag samt ute i kommuner och landsting som lever mitt i verkligheten och inte ägnar sig åt substanslöst prat i vädret.

Den bästa bilden av de sverigedemokratiska opinionsframgångarna över tid får vi genom att studera tidningen Dagens Samhälles grafik över sin Poll of polls, som omfattar samtliga mätinstituts siffror över ett års tid. Tidningens chefredaktör Mats Edman skriver följande i sin presentation:

SD är det enda svenska parti som har en riktigt stark trend – positiv, alltså. Så här stark är utvecklingen mellan juli 2014 och juli 2015. Grafen bygger på vägda medelvärden från samtliga opinionsmätningar.

Dagens Samhälles graf här:

11745742_10153564894238578_3886292042353344047_n

När Jimmie Åkesson i sitt tal i Almedalen för några veckor sedan hävdade, att SD inom en överskådlig framtid skulle bli Sveriges största parti påstod Aftonbladets Lena Mellin att han var högmodig och påminde om talesättet ”högmod går före fall”: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article21059027.ab De orden lär hon få äta upp i en nära framtid. Det bör slutligen erinras om, att Åkesson även förutsagt att SD kommer att bli ett regeringsfähigt parti.

Jag är litet osäker på om min liknelse med ketchupflaskan håller streck, men jag fullföljer den ändå: först när Åkesson flyttat in i Rosenbad blir den fulla ketchupeffekten verklighet – låt vara med viss fördröjning.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “SD större än M: ketchupeffekt med fördröjning”

 1. Georg Says:

  Förstår jag dig rätt att det är fel att kalla Sveriges gränser för påhittade, medan däremot Ukrainas gränser är konstgjorda?

  • Tommy Hansson Says:

   Reinfeldt är hopplöst och nästan kriminellt fel ute, ja. Ukrainas gränser är betydligt mer problematiska. Får man inte säga det?

 2. benke Says:

  Ljunggren har fel som vanligt. Att ta 60-70 talen som riktkarl för vad är som ”normalt” och kalla det normalt är nonsens. Denna fantasi att vänsterns hegemoni på 60-70 talet skulle vara norm är utopi. Ljunggren vet nog bättre hoppas jag.

 3. benke Says:

  Med andning av SD’s framgångar så måste jag säga att jag inte är förvånad. Flera av mina vänner, vilka tidigare har varit moderater, har börjat prata om SD och att de kommer att rösta på SD i nästa val. Jag ser en trend bland de jag träffar och pratar med och det jag kan säga att jag ser i mina samtal pekar åt samma håll som exempelvis Sentio gör.

 4. Tommy Hansson Says:

  Har gjort liknande erfarenheter. Träffat moderater som är intresserade av SD.

  • ABC Says:

   Min far var en gång i tiden kommunpolitiker för M och satt som ordförande i sin hemkommuns utbildningsnämnd. Jag vet att han och egentligen alla hans lokala partikamrater i den generationen förespråkar en mer restriktiv invandringspolitik än den som gäller idag. Sen håller de nog inte med SD i andra frågor där partiet intar konstiga positioner (exempelvis i frågan om brytpunkten för statlig inkomstskatt och liknande). Det är inget konstigt med det. Hur länge är det som Reinfeldt-linjen har dominerat inom M? Några få skruttiga år på 2000-talet. Inte dessförinnan!

   Undersökningar visar också att en majoritet av M:s väljare är emot partiets migrationspolitik. En klar majoritet av svenska folket är också emot dagens migrationspolitik. Det är bara liten elitkader inom samtliga partier och inom medier och förvaltning som tar nuvarande politik i försvar. Många gör det också av karriärskäl och inte av övertygelse. Det kan inte rimligen fortgå hur länge som helst.

   Vad Sverige behöver nu och vilket är helt kritiskt är en ny offentlighet kommunisternas och kåkstadsliberalernas argument sablas ned. Jag för min del tycker inte att detta ska ske i de traditionella mediernas regi. Dessa ska sopas undan p.g.a. att de fungerat som lögnapparater under decennier. SD bör ge mer finansiellt stöd till tidningen Samtiden och denna tidning bör ges ut i tryckt format veckovis. En satsning på att öka tidningens räckvidd och prenumerantstock bör göras genom att tidningen sprids i miljonupplaga över hela landet vid ett antal tillfällen och att tidningen då är tydlig med att syftet är att bygga en ny medieplattform som utmanar de gamla drakarna.

   Jag anser att det är av största vikt att verka för att Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet lider enorm ekonomisk skada och förlorar prenumeranter och lösnummerköpare. De ska inte vara så att dessa medier får fortsätta att dominera mediescenen i Sverige. De ska nu dö sotdöden. Partipolitiken är bara en arena. Nu gäller det att ta position och utmana också på annat håll. När Samtiden väl vuxit och blivit en egen stark struktur bör tidningen finna en ägare som står fri från partipolitiska kopplingar. Men till dess bör SD ge denna tidning massivt stöd för att utmana de etablerade medierna på allvar. Kanske kan finansiering finnas utomlands också för en sådan mediesatsning.

 5. Tommy Hansson Says:

  Du efterlyste en analys om Ukrainas gränser, Georg. Varsågod!https://tommyhansson.wordpress.com/2014/03/13/inga-roliga-framtidsutsikter-for-ukraina/

 6. Georg Says:

  Intressant. Israels grundades som modern stat först 1948. Och Litauen har en stor andel rysktalande invånare. Är Israel och Litauens gränser mer ”problematiska” än andra enligt dig?

  • Tommy Hansson Says:

   Jag är ju så hopplöst korkad så jag inte förstår kopplingen mellan Litauens och Israels gränser. Men du kan säkert upplysa mig om det naturliga sambandet här? Nu förväntar jag mig en ordentlig analys från tänkarlyan i Månkarbo.

   • Georg Says:

    Jag försöker bara förstå ditt resonemang.

    I din blogg om Ukraina driver du tesen om Ukrainas problematiska gränser. Dina argument är att Ukraina är en ung statsbildning och har en stor andel ”icke-ukrainska” medborgare. Det är en logisk tes i sig. Har jag förstått dig rätt där?

    Men dessa två argument gäller ju var för sig Israel och Litauen. Därför frågar jag dig om du tycker dessa länders gränser är problematiska.

  • benke Says:

   Tjena Georg, du nämner Litauen plötsligt. I en tidigare post så hänvisade du till Ukraina. Du måste bestämma dig om vad du pratar om. Om man vill bli tagen på allvar så måste man vara konsekvent.

 7. andershammarlind Says:

  Nära nu…. är ni, snäppet lite mindre än S bara. Makalös framgång. Åkesson vet hur han ska bli störst parti och han är då den som då skall tillfrågas först om att bilda regering. Herre jösses, vem hade trott detta?
  Tommy du vet att jag, som många ifrågasätter volymerna flyktingpolitiken. Inte i att ta emot, det ska vi. Men de stora volymerna och oordningen som följer i bakvattnet. Kaoset och ingen verkar – av de styrandemaktsfärerna – intresserade av vad kaoset kommer innebära. Med religiös fanatism piskar man de öppna gränserna vidare mot nya djärva mål trots att fler och fler säger att vi kan inte mäkta mer med nu. Öppna gränser verkar bli mer detsamma som öppna skattkranarna fullt ut. Men ”någon” ska ju betala. Min huvudtanke är, som du vet, att vi inte tar emot flyktingarna klokt nog. De sätts ut i extrema trångbodda förorter eller i ren avfolkningsbygd. Och de kommer för sällan i arbete, de får förlita sig på skattebefolkningen.
  Allt fler i vårt land inser hur det här inte längre fungerar, humant funkar det inte. Och ekonomiskt är det ren katastrof. Men inte för de styrande i vårt land. De har öppna gränser som hurra men utan en tanke vidare. Vi håller på att bygga upp en häxbrygd av motsättningar och som måste landa i en helt avgörande moralpolitisk fråga till slut.
  Eftersom jag numer också bor i Norrland också så tog jag nattåget ner till Sthlm här om dagen. I Kramfors steg fler på, i Sundsvall ännu fler nysvenskar. Konduktören frågade i S-vall efter nya resenärer. De ca 15 som klev ombord hade satt sig. Ingen av de ca 15 som klev in där jag satt hade påbörjat sin resa i Sundsvall.
  Konduktören stod där ensam i natten mot 15 personer och hon gick bara förbi. Hon kunde sätta emot vad? Som ensam?

  Eftersom jag har norrländska rötter noterar jag också Tommy att ditt partis gruppeldare i vackra Örnsköldsvik hoppat av. Skrapar man på fernissan på ditt parti SD får kommer den bruna sörjan fram. Sa han. Här är vi väldigt mycket oense, uppenbart. Ditt parti försöker städa upp men de vidriga bruna rötterna finns där hela tiden, och jag ser att du inte ser så allvarligt på just detta. Trots partiets enorma framgångar -som i mångt och och mycket grundar i de andra partiernas rädsla för att tala allvar – så är jag fortfarande klar över att ditt parti har innihelvete många bruna i ditt parti.

 8. Tommy Hansson Says:

  ”Bruna”, alltså ideologiskt medvetna nazister.

  Det är i så fall ett försvinnande litet fåtal och jag förstår i så fall inte hur de står ut i ”sionistdemokraterna”, som SD ju brukar få heta i dessa kretsar.

  Så – nej. Tror snarare det är din litet väl livliga fantasi som lurar dig här, Anders. Däremot kan det väl finnas ett något större antal mer eller mindre opolerade figurer som stundom har besvär med att tygla sin allmänna främlingsfientlighet.

  Men det är inte samma sak som att de skulle vara ”bruna”.

 9. Tommy Hansson Says:

  Georg, Ukraina är ett specialfall. En stor del av de nuvarande problemen bottnar i att kommunistdiktatorn Chrusjtjov 1954 gav bort det huvudsakligen ryska Krim som en gåva till (det då sovjetiska) Ukraina. Fullständig idioti.

  Det finns som jag kan se inga likheter alls med Litauen, vars befolkning till 84 procent är litauisk enligt Wiki. Litauen är inte alls lika russifierat som Estland och Lettland.

  Inte heller det helt övervägande judiska Israel är jämförbart med Ukraina, även om gränsen mellan den s k Västbanken och Israel är erkänt omstridd (eller problematisk, om du så vill). Israel är därtill ungefär lika stort som Småland, medan Ukraina väl har ungefär samma storlek som Frankrike.

 10. andershammarlind Says:

  Vi är förstås helt oense om de ” bruna” i ditt parti. Jag hör och ser mer än du vill se, läser varje vecka alla dessa ”inlägg” som står att läsa i SD-media. Jag påstår att den bruna sörjan är bakom många fasader i ditt parti. Som han i Ö-vik. gruppledare för ditt parti, som hoppade av ditt parti i fullmäktige för att fernissan rämnade.
  Partiet är brunt, menade han.

  Skrev följande inlägg till den lokala tidningen här i norr (Örnsköldsviks Allehanda) så du kan hänga med hurusom jag tänker Tommy. Skrivet till en person som bara vill ha öppna gränser;
  Här har vi helt skilda uppfattningar. Men Säkert är din grundtanke såväl human som med gott hjärta. Men du leder oss till en tillvaro där utanförskapet, proletariatet, prekariatet blir mer och mer gällande som ordning i de packade förorterna. För går vi bakom det 8;e partiets fernissa finner vi förstås – som gruppledaren i Ö-vik – skit bakom fasaden. Väl många i den rörelsen går fortfarande i brunt. Men inte deras väljare överlag, jag tror inte alls – som du – att de 800 000 som röstar på det där partiet är beredda att bygga förintelseläger och öppna gaskranarna och döda. Sverige ska förstås, som jag alltid säger och skriver, ta emot flyktingar. Fattas bara. Vårt land skulle stå still om vi inte hade alla dessa bra och hårt arbetade invandrare. Steget till flyktingarna är svårare, vi har under åren haft många. Och har. Från Kommunistländerna, från fascistländerna och de har, som regel etablerat sig väl i samhället. Arbetar, betalar skatt och drar sina strån till den svenska samhällsgemenskapen. Men flyktingarna som kommit under de senaste åren bryter mönstret dessvärre och det rejält. De kommer inte i arbete förrän det gått nästan 10 år, om de ens kommer i arbete. De kan bara leva på bidrag och gör det. Och många flyende verkar dessvärre tycka det är helt OK. Låt de hårt beskattade svenskarna betala för mig och min familj plus de anhöriga är mångas signum.

  Samtidigt som jag varje dag kan ta del av flyktingröster som ofta säger; vilket skitland Sverige är och dess timida, vänliga medborgare är så ska vi bara säga två saker. Ge mig pengar och låt mig bo bra.

  60 miljoner är på flykt, Petter (ledarskribenten) vill välkomna alla. Bo här, vi försörjer er. Välkomna till vårt paradis. Vi betalar för allt. Utifrån nödsituationen inte fel tänkt. Men vi kan inte som land stå för hela fakturan och här har vi orsaken till det 8:e partiets enorma framgångar. Nej det här går inte alls säger förstås vanligt folk, vi har inte sådana summor när mycket av välfärden redan idag går på knäna. Men du Petter säger tvärtom, vi är ett rikt land, vi badar i pengar och alla ska få komma hit som flyr. Du är beredd på 60 miljoner flyende i Sverige. Låt om oss ta hand om alla är den aktuella samhällsordningen

  Nyliberaler, som Petter i norrländska tidningarna , bortser från detta. Alla som flyr kan förstå bo här i Sverige. Vi har öppna gränser. Men Peter kommer aldrig själv personligen betala eller ha öppet hus hemma. Utan det ska bara skyfflas ut i tomma intet och inte betyda att jag tar ansvar själv. Staten ska ta ansvaret, kommunerna. När ledarskribenten Petter själv har 10 ensamkommande flyktingar hemma hos sig själv personligen ska jag tro honom. Nu pratar han bara om öppna gränser men när det bor 10 flyktingar hos honom kan jag ta honom på allvar. Idag har han ingen inneboende alls, vilket inte förvånar mig ett enda dugg.

  Vi håller nu på tillverka en häxbrygd där implosionerna socialt syns varje dag. Välkommen till helvetet.

  Anders Hammarlind, fri skribent.

 11. Georg Says:

  Ok. Men då tycker du att Estland och Lettland har mer problematiska gränser än Litauen? Skulle du vid en rysk aggression mot dessa länder ha en viss förstående inställning?

  Och vad spelar storleken på landet för någon roll? Är det lättare att se gränser som problematiska om det är ett stort land.

  För övrigt visar vår intressanta diskussion att Reinfeldts yttrande om påhittade gränser är helt rimlig. Alla gränser är påhittade i någon mening, eller hur?

  • Tommy Hansson Says:

   Nej, det tycker jag inte. Den kraftiga ryska närvaron i dessa länder har kommit genom rysk infiltration under en följd av år under det kalla kriget och inte genom tveksamma gränser.

   Jag har ingen förståelse alls för rysk aggression var den än äger rum, men jag konstaterar att ett område som Krim – som genom historien alltid haft stor rysk närvaro – kan ställa till problem när det på något märkliga grunder genom beslut av en oberäknelig sovjetdiktator överlämnas till ett land som Ukraina.

   Ja, i viss mån är det väl så att gränser lätt kan bli problematiska i ett stort land med en rad olika folkslag. Eller vad anser du själv?

   Nej, Reinfeldts förlöpningar ger endast prov på häpnadsväckande idioti av en man som sannolikt kommer att gå till historien som vår mest katastrofale statsminister någonsin (med viss reservation för vad den nuvarande kan komma att ställa till med).

   Reinfeldt är ju uppenbart ute efter att visa att Sverige tillhör invandrarna mer än svenskarna, detta i syfte att rättfärdiga sin egen utopiska immigrationspolitik.

 12. andershammarlind Says:

  28 juli, 2015 den 12:09
  Nära nu…. är ni, snäppet lite mindre än S bara. Makalös framgång. Åkesson vet hur han ska bli störst parti och han är då den som då skall tillfrågas först om att bilda regering. Herre jösses, vem hade trott detta?
  Tommy du vet att jag, som många ifrågasätter volymerna flyktingpolitiken. Inte i att ta emot, det ska vi. Men de stora volymerna och oordningen som följer i bakvattnet. Kaoset och ingen verkar – av de styrandemaktsfärerna – intresserade av vad kaoset kommer innebära. Med religiös fanatism piskar man de öppna gränserna vidare mot nya djärva mål trots att fler och fler säger att vi kan inte mäkta mer med nu. Öppna gränser verkar bli mer detsamma som öppna skattkranarna fullt ut. Men ”någon” ska ju betala. Min huvudtanke är, som du vet, att vi inte tar emot flyktingarna klokt nog. De sätts ut i extrema trångbodda förorter eller i ren avfolkningsbygd. Och de kommer för sällan i arbete, de får förlita sig på skattebefolkningen.
  Allt fler i vårt land inser hur det här inte längre fungerar, humant funkar det inte. Och ekonomiskt är det ren katastrof. Men inte för de styrande i vårt land. De har öppna gränser som hurra men utan en tanke vidare. Vi håller på att bygga upp en häxbrygd av motsättningar och som måste landa i en helt avgörande moralpolitisk fråga till slut.
  Eftersom jag numer också bor i Norrland också så tog jag nattåget ner till Sthlm här om dagen. I Kramfors steg fler på, i Sundsvall ännu fler nysvenskar. Konduktören frågade i S-vall efter nya resenärer. De ca 15 som klev ombord hade satt sig. Ingen av de ca 15 som klev in där jag satt hade påbörjat sin resa i Sundsvall.
  Konduktören stod där ensam i natten mot 15 personer och hon gick bara förbi. Hon kunde sätta emot vad? Som ensam?

  Eftersom jag har norrländska rötter noterar jag också Tommy att ditt partis gruppeldare i vackra Örnsköldsvik hoppat av. Skrapar man på fernissan på ditt parti SD får kommer den bruna sörjan fram. Sa han. Här är vi väldigt mycket oense, uppenbart. Ditt parti försöker städa upp men de vidriga bruna rötterna finns där hela tiden, och jag ser att du inte ser så allvarligt på just detta. Trots partiets enorma framgångar -som i mångt och och mycket grundar i de andra partiernas rädsla för att tala allvar – så är jag fortfarande klar över att ditt parti har innihelvete många bruna i ditt parti.

  Svara
  Tommy Hansson Says:

  28 juli, 2015 den 1:23
  ”Bruna”, alltså ideologiskt medvetna nazister.

  Det är i så fall ett försvinnande litet fåtal och jag förstår i så fall inte hur de står ut i ”sionistdemokraterna”, som SD ju brukar få heta i dessa kretsar.

  Så – nej. Tror snarare det är din litet väl livliga fantasi som lurar dig här, Anders. Däremot kan det väl finnas ett något större antal mer eller mindre opolerade figurer som stundom har besvär med att tygla sin allmänna främlingsfientlighet.

  Men det är inte samma sak som att de skulle vara ”bruna”.

  Svara
  Tommy Hansson Says:

  28 juli, 2015 den 11:23
  Georg, Ukraina är ett specialfall. En stor del av de nuvarande problemen bottnar i att kommunistdiktatorn Chrusjtjov 1954 gav bort det huvudsakligen ryska Krim som en gåva till (det då sovjetiska) Ukraina. Fullständig idioti.

  Det finns som jag kan se inga likheter alls med Litauen, vars befolkning till 84 procent är litauisk enligt Wiki. Litauen är inte alls lika russifierat som Estland och Lettland.

  Inte heller det helt övervägande judiska Israel är jämförbart med Ukraina, även om gränsen mellan den s k Västbanken och Israel är erkänt omstridd (eller problematisk, om du så vill). Israel är därtill ungefär lika stort som Småland, medan Ukraina väl har ungefär samma storlek som Frankrike.

  Svara
  andershammarlind Says:

  28 juli, 2015 den 11:42
  Vi är förstås helt oense om de ” bruna” i ditt parti. Jag hör och ser mer än du vill se, läser varje vecka alla dessa ”inlägg” som står att läsa i SD-media. Jag påstår att den bruna sörjan är bakom många fasader i ditt parti. Som han i Ö-vik. gruppledare för ditt parti, som hoppade av ditt parti i fullmäktige för att fernissan rämnade.
  Partiet är brunt, menade han.

  Skrev följande inlägg till den lokala tidningen här i norr (Örnsköldsviks Allehanda) så du kan hänga med hurusom jag tänker Tommy. Skrivet till en person som bara vill ha öppna gränser;
  Här har vi helt skilda uppfattningar. Men Säkert är din grundtanke såväl human som med gott hjärta. Men du leder oss till en tillvaro där utanförskapet, proletariatet, prekariatet blir mer och mer gällande som ordning i de packade förorterna. För går vi bakom det 8;e partiets fernissa finner vi förstås – som gruppledaren i Ö-vik – skit bakom fasaden. Väl många i den rörelsen går fortfarande i brunt. Men inte deras väljare överlag, jag tror inte alls – som du – att de 800 000 som röstar på det där partiet är beredda att bygga förintelseläger och öppna gaskranarna och döda. Sverige ska förstås, som jag alltid säger och skriver, ta emot flyktingar. Fattas bara. Vårt land skulle stå still om vi inte hade alla dessa bra och hårt arbetade invandrare. Steget till flyktingarna är svårare, vi har under åren haft många. Och har. Från Kommunistländerna, från fascistländerna och de har, som regel etablerat sig väl i samhället. Arbetar, betalar skatt och drar sina strån till den svenska samhällsgemenskapen. Men flyktingarna som kommit under de senaste åren bryter mönstret dessvärre och det rejält. De kommer inte i arbete förrän det gått nästan 10 år, om de ens kommer i arbete. De kan bara leva på bidrag och gör det. Och många flyende verkar dessvärre tycka det är helt OK. Låt de hårt beskattade svenskarna betala för mig och min familj plus de anhöriga är mångas signum.

  Samtidigt som jag varje dag kan ta del av flyktingröster som ofta säger; vilket skitland Sverige är och dess timida, vänliga medborgare är så ska vi bara säga två saker. Ge mig pengar och låt mig bo bra.

  60 miljoner är på flykt, Petter (ledarskribenten) vill välkomna alla. Bo här, vi försörjer er. Välkomna till vårt paradis. Vi betalar för allt. Utifrån nödsituationen inte fel tänkt. Men vi kan inte som land stå för hela fakturan och här har vi orsaken till det 8:e partiets enorma framgångar. Nej det här går inte alls säger förstås vanligt folk, vi har inte sådana summor när mycket av välfärden redan idag går på knäna. Men du Petter säger tvärtom, vi är ett rikt land, vi badar i pengar och alla ska få komma hit som flyr. Du är beredd på 60 miljoner flyende i Sverige. Låt om oss ta hand om alla är den aktuella samhällsordningen

  Nyliberaler, som Petter i norrländska tidningarna , bortser från detta. Alla som flyr kan förstå bo här i Sverige. Vi har öppna gränser. Men Peter kommer aldrig själv personligen betala eller ha öppet hus hemma. Utan det ska bara skyfflas ut i tomma intet och inte betyda att jag tar ansvar själv. Staten ska ta ansvaret, kommunerna. När ledarskribenten Petter själv har 10 ensamkommande flyktingar hemma hos sig själv personligen ska jag tro honom. Nu pratar han bara om öppna gränser men när det bor 10 flyktingar hos honom kan jag ta honom på allvar. Idag har han ingen inneboende alls, vilket inte förvånar mig ett enda dugg.

  Vi håller nu på tillverka en häxbrygd där implosionerna socialt syns varje dag. Välkommen till helvetet. Ok Tommy, vi är inte ense alls om den bruna grunden men förvisso om problematiken. Vad jag anser finns att hämta på min blogg förstås.

  Länstidningen här i Södertälje har givet mig mångt och mycket spaltutrymme. Tomas Karlsson vill uppenbarligen ha öppet i åsikternas fält. Bra så.
  Men trots alla artiklar och som är publicerade försvinner alltid en rad i Lt. Den lyder alltid så här; Vill vi ta emot alla flyktingar/kan vi/ vill vi ?
  Och den raden är alltid bortklippt. Totalt.

  Anders Hammarlind, fri skribent.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: