Äntligen: Amerikanske Israel-spionen Pollard skall friges

Den israeliske agenten Jonathan Pollard, en nu 60-årig amerikan som 1987 dömdes till livstids fängelse för spioneri för Israels räkning, kommer att friges den 21 november efter att då ha avtjänat 30 år av sitt straff. Det meddelande den amerikanska frigivningskommissionen den 28 juli.

http://www.jpost.com/Diaspora/Jonathan-Pollard-to-be-released-November-20-410419

nf_3568_33236-1 Jonathan Pollard har väntat länge på att bli frigiven.

Jonathan Jay Pollard föddes i Galveston, Texas den 7 augusti 1954 i en amerikansk-judisk familj. Han visade tidigt sympatier för såväl den judiska saken i allmänhet som för staten Israel i synnerhet. När han fick anställning som civil analytiker inom den amerikanska flottans underrättelsetjänst i mitten av 1980-talet såg han chansen att göra en insats för sitt andliga hemland: han överlämnade till Israel mot betalning ett stort antal hemligstämplade dokument, vilka han ansåg att Israel som en nära allierad till USA redan borde ha fått tillgång till. De flesta av dokumenten hade med utrikespolitiska förhållanden att göra.

Pollard greps 1985 efter en dramatisk biljakt med FBI hack i häl i samband med att han och hans dåvarande hustru Anne Henderson försökte komma in på den israeliska ambassaden i Washington, D. C. De blev emellertid bryskt avvisade av israeliska säkerhetsvakter, och Pollard kunde gripas. Anne greps några timmar därefter. Jonathan Pollard tillerkändes israeliskt medborgarskap 1995, men den israeliska regeringen förnekade länge att den köpt hemliga amerikanska dokument av honom. Först 1998 kom ett sådant erkännande.

En detaljerad redogörelse för Pollards spioneri följer här:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Pollard

Frigivningskommissionen meddelade den 28 juli Jonathan Pollards juridiska ombud, Elliot Lauer och Jacques Semmelman, att kommissionens tre ledamöter vid ett möte den 7 juli i Federal Correction Center i Butner, North Carolina, där Pollard sitter fängslad, enhälligt beslutat om hans frigivning. Den kommer att äga rum den 21 november i år, då Pollard inklusive åren i häkte avtjänat 30 år av sin livstidsdom.

ShowImage Esther och Jonathan Pollard.

Jonathan Pollard meddelade genom Lauer och Semmelman följande: ”Jag ser fram emot att återförenas med min älskade hustru Esther.” Han tackade även alla tusentals uppbackare och sympatisörer vilka i USA, Israel och över hela världen på olika sätt engagerat sig för hans sak. The New York Times sammanfattar händelserna kring frigivningen och redovisar också en video med hustrun Esthers Pollards uttalande efter frigivningsbeskedet:

http://www.nytimes.com/2015/07/29/world/middleeast/jonathan-pollard-spy-for-israel-to-be-released-on-parole-in-november.html?_r=0   

Vid ett möte som frigivningskommissionen höll för ett år sedan nekades Pollard frigivning. Hade detta blivit fallet även nu hade han varit tvungen att tillbringa ytterligare 15 år i fängsligt förvar, vilket hade varit ett hårt slag för 60-åringen som lider av diabetes och högt blodtryck. Han har gjort sig känd som en mönsterfånge och det bedöms att han inte kommer att återfalla i brottslighet.

Det har funnits åtskilliga egendomligheter kring fallet Pollard. För det första att Jonathan och hustrun Anne blev kraftfullt bortkörda då de sökte få asyl på den israeliska ambassaden – det tillhör normalt ”god ton” att det land för vilken en hemlig agent arbetar låter vederbörande få en fristad. I stället skickade israelerna makarna Pollard rätt i armarna på den amerikanska federala polisen FBI.

warren4e-1-web Jonathan Pollard omedelbart efter gripandet.

För det andra borde det faktum att Jonathan Pollard spionerade för en vänligt sinnad makt, och inte heller dömdes för högförräderi, ha renderat ett straff på två-till fyra år i fängelse, vilket skett i tidigare liknande fall. I stället blev det alltså livstid, ett straff inte ens åklagaren yrkade på i fallet Pollard. Det som avgjorde saken var ett meddelande från den dåvarande försvarsministern Caspar Weinberger till målets domare, där Weinberger direkt lögnaktigt hävdade att Pollards spioneri var det värsta förräderiet mot USA i modern historia.

Pollard är därmed den ende spionen i USAs historia som dömts till livstids fängelse utan att ha åtalats för högförräderi. Dåvarande hustrun Anne Henderson dömdes till fem års fängelse men frigavs efter tre och ett halvt år av hälsoskäl.

En tänkbar orsak till det orimligt hårda straffet är att Pollard i en intervju med Jerusalem Posts medarbetare Wolf Blitzer, efter att ursprungligen ha medgivit att han till Israel endast överlämnat dokument rörande Irans robothot mot Israel, oförsiktigt nog medgav att han även vidarebefordrat handlingar om PLOs baser i Tunisien, detaljer om Libyens luftvärnskapacitet, sovjetiska vapenleveranser till Syrien, syriska och irakiska lager med kemiska vapen samt Pakistans atombombsprojekt.

Alan-Dershowitz Alan Dershowitz menar att Pollard blivit frigiven för länge sedan om han inte varit jude.

Den välkände juridikprofessorn Alan Dershowitz, som under många år engagerat sig för Jonathan Pollards sak, menar att Weinberger ljög och att Pollard borde ha frigivits långt tidigare. I en debattartikel i The Boston Globe skriver Dershowitz bland annat vidare: ”Obama-administrationen bör inte få något erkännande för Pollards ‘tidigare’ frigvning, eftersom frigivningen är allt annat än tidig.”

https://www.bostonglobe.com/opinion/2015/07/24/alan-dershowitz-jonathan-pollard-release-doesn-make-for-iran-deal/xFOqLsB3uBseiiu1dA5dLP/story.html   

Enligt Derzhovitz var det största felet med Jonathan Pollard i det amerikanska rättsväsendets ögon att han är jude. Vilken annan person som helst som gjort sig skyldig till Pollards brott, och som inte var av judisk börd, skulle frigivits långt tidigare enligt professor Derzhowitz uppfattning. Antisemitism spelade alltså i det perspektivet en roll i bedömningen av Pollards roll som spion.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har, i likhet med andra israeliska högerpolitiker, arbetat hårt för att få Jonathan Pollard frigiven och har enligt egen utsago tagit upp hans fall varje gång han träffat representanter för USAs regering: ”Efter decenniers ansträngningar /att säkra hans frigivning/, kommer Jonathan Pollard nu äntligen, äntligen att friges ur sitt fängelse”, kommenterade han till Jerusalem Post.   

53199_detail_POLLARD%203 Många israeler ser Jonathan Pollard som en hjälte.

Jonathan Pollard anses på sina håll i Israel, framförallt bland konservativa, vara en hjälte genom att till Israel lämna över dokument som man menar att Israel ändå borde ha fått tillgång till av sina amerikanska allierade. Flera gator och platser i Israel är uppkallade efter honom. Det kan efter hans frigivning också bli så att han, med president Obamas goda minne, väljer att emigrera till Israel.

Å andra sidan har det också förekommit uppgifter om att den amerikanska administrationen är oroad över möjligheten att Pollard kommer att tas emot som en hjälte vid ankomsten till Israel, varför man kommer att blockera honom från att resa till Israel. Vicepresident Joe Biden, som i och för sig inte är känd för sina sansade uttalanden, sade 2011 att Pollard skulle komma att friges bara ”över min döda kropp”.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198667#.VblJjZsw_Z4   

USAs utrikesminister John Kerry har förnekat, att Pollards frigivning har utverkats i syfte att blidka Israel efter kärnvapenavtalet med Iran.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Äntligen: Amerikanske Israel-spionen Pollard skall friges”

 1. benke Says:

  Det är inte en slump att han friges nu. Vad Lögnaren Kerry påstår tror ingen på. Detta var för att blidka Israel. Men Israel rycker på axlarna. Precis som de skall göra.

  Jag tror att det var John Bolton som sade att en militär attack på Iran är ofrånkomlig till syvende och sist. Michael Ledeen höll i en nyligen genomförd intervju med om det. Och ingen vettig människa kan väl argumentera emot det? Militär makt emot mullorna nu eller mycken gråt senare.

  • Tommy Hansson Says:

   Tror du har rätt i båda fallen. Om orsaken till frigivningen, om att en militär attack mot Iran är nödvändig förr eller senare.

   • Anonym Says:

    Jag förstår inte detta ivrande för krig mot Iran. Krigen i Irak och Afghanistan samt andra oroligheter i regionen till följd av dessa krig i Mellanöstern är vad som alstrat flyktingströmmarna från regionen till Europa och Sverige.

    Att Israel skulle attackeras av Iran är inte ett särskilt troligt scenario. För det första är Israel själv en kärnvapenmakt och landet har också i övrigt en mycket sofistikerad militärmakt. Det vore komplett vansinne för något land att försöka sig på ett angrepp på Israel. För det andra, om läget mot förmodan skulle bli kritiskt för Israel, kommer USA att inträda till landets försvar. Detta förstår den iranska regimen varför den inte kommer att gå till angrepp mot Israel.

    Iran måste som land reformeras av interna krafter. Det har visat sig att det är mycket svårt att med militära medel omkullvälta en regim och etablera ett bättre styre i ett annat land. Det har inte gått särskilt väl i Irak och Afghanistan med detta. Endast Irakiska Kurdistan är en ljuspunkt i sammanhanget (nu dock med stora problem med Islamiska staten). Varför då tro att det skulle gå bättre med detta i Iran? Jag var naiv och trodde att man med militära medel kunde ordna situationen i Irak och Afghanistan. Detta tror jag inte längre. För oavsett vad vi tycker om den iranska regimen tror jag att den har ett ganska starkt stöd i det iranska folkdjupet. Vill vi att dessa människor som stödjer den iranska teokratin, tillsammans med legitima flyktingar, ska komma till Europa och Sverige p.g.a. att krig råder i deras hemland? Då underminerar vi vår egen säkerhet här på hemmaplan i Europa och i Sverige.

    Jag förstår mig därför inte på den som ivrar för ett krig då vi vet att det är mycket svårt företag att lyckas med nationsbyggande i ett krigshärjat land. Följdverkningarna av amerikanska krig i Mellanöstern, för vårt vidkommande som svenskar, är att vårt migrationssystem först och i förlängningen hela vårt sociala välfärdssystem blir överbelastas. Av ren självbevarelsedrift bör därför inget stöd för militära äventyrligheter i Mellanöstern eller Iran stödjas av människor som bryr sig om Sverige. Det är inte i vårt nationella intresse som svenskar att ge något stöd till amerikanska krig i Mellanöstern.

 2. Persian Says:

  ”Iran stödjas av människor som bryr sig om Sverige”
  Vänsterpartiet , Nazister , Islamister och Mehmet Kaplan
  + Hizbollah och sådana smörja ,läste jag tidigare på
  skräps nationell idag!

  • Persian Says:

   Den som var en gång medlem i SD kommer aldrig
   att bli igen och alla antisemiter är de mest brutala
   och sadistisk ”människor” som finns. Dom leva åt
   falska spel , titta och läs kommentarer på Exponerat/
   ”Agenda Judar”

 3. Tommy Hansson Says:

  Fan ta alla antisemiter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: