Mera brittpop: Christie

christie%20Poster

Ni har säkert märkt, kära läsare, att jag hyser en viss förkärlek för brittpop.

Här följer mitt senaste bloggbidrag i den genren i form av en kort musikalisk presentation av Christie från Leeds i Yorkshire (1969-76; 1990 och framåt). Christie är för evigt förknippat med genombrottslåten och största hiten ”Yellow River”:

Om hur den tillkom finns följande historia. Jeff Christie (född 1946), sångare, låtskrivare och basist, erbjöd den välkända gruppen Tremeloes sin nyskrivna låt ”Yellow River” 1970. Då Tremeloes vid denna tid närde långt framskridna planer på att byta framtoning och övergå till en mer anspråksfull repertoar än den gladpop man tidigare blivit känd för, valde bandet dock att tacka nej till den okomplicerade ”Yellow River”.

Följden blev att Jeff Christie startade sitt eget band som han helt enkelt uppkallade i enlighet med sitt efternamn. Det gick till så att han tog över en grupp som hette Epics och där en bror till Tremeloes-medlemmen Alan Blakeley, Mike Blakeley, medverkade. Den senare blev trummis och som gitarrist fungerade Vic Elmes. Senare har ett stort antal musiker kommit och gått i Christie.

Jag behöver knappast nämna att Christies första och största hit våren 1970 blev just ”Yellow River”. Den toppade Englands-listan och var nummer 1 i 26 länder och sålde i över 30 miljoner exemplar. I oktober kom uppföljaren ”San Bernadino”, vilken som bäst nådde femteplatsen i Storbritannien men bara placerade sig på 100e plats i USA. I Tyskland , ett av de viktigaste populärmusikaliska länderna, intog den dock första platsen:

Christies första album som kom i slutet av 1970 kallades, originellt nog, ”Christie”. ”For All Mankind” såg dagens ljus 1971 och ”Iron Horse” året därpå. Precis innan andra albumet kom ut ersattes Mike Blakeley som trummis av Paul Fenton.

Jeff Christie återbildade sin grupp 1990 med nya mannar. Härefter har Christie turnerat runt jordklotet med både gamla och nya nummer, men överallt frågar publiken givetvis efter ”Yellow River” och ”San Bernadino”. En cover jag tycker man gör riktigt bra, här i en konsert i Tyskland 1995, är Eagles-örhänget ”Take It Easy”:

Explore posts in the same categories: Underhållning

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Mera brittpop: Christie”

  1. Canute O Says:

    Jag brukar ibland spela Yellow River på piano. Egentligen är jag en gammal jazzpianist, det är ju en gitarrlåt, men jag hörde den första gången på Malmöfestivalen för 15 år sedan och den fastnade genast, både ackorden, melodin och inte minst texten som väl har ett underförstått patriotiskt budskap.

  2. Tommy Hansson Says:

    Ja, det är en gammal landsplåga från det begynnande 70-talet. Har inte tänkt på det patriotiska budskapet förut, men nu när jag lyssnar noggrannare kan det nog faktiskt vara så.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: