Mina prylar (11): Liten negerfigur

Neger 001

Tänkte i detta avsnitt av min bloggserie ”Mina prylar” redovisa en kul liten figur i trä som min hustru Marika fört med sig i boet. Den står normalt på kryddhyllan ovanför spisen men har för fototillfället placerats på balkongräcket. Dess vänstra arm är skadad och har fått limmas ihop.

Man kan väl inte med bästa vilja i världen kalla den här gubben, eller kanske rättare gumman eller tjejen, för något annat än en negerfigur. Den tillverkades långt innan något snille kom på tanken att sådana här avbildningar möjligen kunde vara ”rasistiska”.

Innan någon, i dessa yttersta av tider, fått för sig att censurera Astrid Lindgrens karaktäristik av Pippi Långstrumps pappa såsom ”negerkung” eller försöka avlägsna seriealbumet ”Tintin i Kongo” från hyllorna i Kulturhusets i Stockholm barnavdelning.

Bananaffisch 002 Gammal affisch som gör reklam för Jamaica-bananer.

Those were the days.

Jag brukar kasta en blick på den om jag skulle känna mig litet deppig och blir genast på bättre humör. Både på grund av den oskyldiga glädje figuren utstrålar och tanken, att det fanns en tid då de fascistoida godhetsrunkarna (spännande språklig innovation av Chang Frick) ännu lyste med sin frånvaro.

På den tiden fanns det även en sång som hette ”Familjen Krokodil”, skriven av lärarinnan Margit Gergårdh (1904-88), som ingick i folkskolans klassiska sångbok Nu ska vi sjunga som jag med glädje minns från min egen skoltid någon gång i forntiden. Sångens handling utspelar sig närmare bestämt i det så kallade Niggerland, och där huserar bland andra figurer ”niggerdoktor Pillerman”.

Jag bifogar en länk till sången i relativt modern tappning framförd av schlagersångerskan Mona Wessman, eljest mest känd för sångerna ”Gå och göm dig, Åke Tråk” samt ”Hambostinta i kort-kort”. Den fanns med på en ljudkassett med sånger från Nu ska vi sjunga, som mina barn lyssnade på när de var små. Varning – inget för känsliga öron:

https://www.youtube.com/watch?v=mA-BUOuK5o4

Explore posts in the same categories: Prylar

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Mina prylar (11): Liten negerfigur”

 1. Persian Says:

  Hej Tommy Hansson ,ursäkta-mig!

  Till Camilla1509,det finns en kommentar till dig där på:

  ”Den lallande idiotin: något om världsreportern Heimersson”

 2. Persian Says:

  Hej Tommy Hansson!
  Afrikanska familjer vill många barn medan vita europeiska
  familjer vill ha mindre och mindre barn .
  vad beror på??
  vad tycker du själv Tommy ?
  Jag tycker att det beror på goda socialbidraget i Europa till
  afrikaner , titta på somalier inga jobba men ändå stora familjer.

 3. Persian Says:

  Dina förfader Tommy och de andra svenskar har jobbat
  hårt för Sveriges framtiden men idag blir man förbannade
  att betalar mer och mer socialbidraget till människor som vill
  inte jobba och bara vill ha många barn!

 4. Tommy Hansson Says:

  Jo, givetvis är socialturismen – som Göran Persson varnade för en gång – ett stort problem. Att blunda för det är att sticka huvudet i sanden.

 5. JB Says:

  Så här kan tydligen en del invandrade uttala sig, kanske på ett – provokationsuppdrag – , från de som önskar sig konfrontationer i samhället? Från de som då vill – använda sig av – , just frustrerade unga invandrare, som – verktyg – , för att dessa då ska kunna försöka skapa sårade eller upprörda känslor hos svenskar?…

  De som önskar sig att nationalstaterna skall sönderfalla då till förmån för ett bildande av ett federalt EU? Dessa vilka nog är ganska så många som kan önska sig, framför allt då både världsmaktsdrömmande s.k. kommunister och också då världsmaktsdrömmande s.k. kapitalister… Ja, världen krymper onekligen, och unga européer verkar alltmer amerikaniseras i sina livsstilsideal och i sina profiler…

  Så här talar då en frustrerad, förmodligen ganska så ung och uppenbarligen maktlysten invandrare:

  – ”Lyssna nu jävla fitton till svenskar. Vi invandrare är ändå de som jobbar 12 timmar för att betala era jävla psykiskt sjuka svenskar, och de som lever på a-kassa och förtidspension. Ni klagar på att det inte finns jobb. Problemet ligger i att ni inte vill jobba. Gnäller om att vi tar era jobb! Ni vill lägga all skuld på invandrare. Ni är så jävla äckliga människor. Önskar Hitler inte hade skonat er. Vänta bara. Era dagar är räknade förrän vi har så pass mycket röster för att sitta i er riksdag!”-….

  Detta låter som ett ganska frustrerat, ilsket, ja, nästan förtvivlat och också då ett slags hatuppviglande tal….

  Det måste nog komma från någon ung, makthungrig, kämpande och kanske också ganska så tillintetgörarlysten invandrare?

  Kanske tycker han sig se en stor, nästan oöverkomlig SKOG av svenskar, som han är tvingad att behöva – plöja ned – , och försöka ta fram genom, innan han kan nå den maktposition som han uppenbarligen önskar sig?

  Och därför tar han då sådan sats och drämmer verbalt i så mycket han kan för att få fram all sin frustration över att känna sig maktlös bland alla s.k. – jävla svenskar – omkring honom…?

  Denna skog av svenskar, som han då upplever stå hindrande i hans väg till en eftertraktad maktposition? En maktposition, vilken han då i sin aningslöshet och ovetskap, tråkigt nog, då verkar att verkligen tro är Sveriges Riksdag…..

  Sorgligt…

  • Persian Says:

   Men inte sorgligt när ND och SvP förintat deras
   budskap om rasbiologi gick inte fram hos Svenska
   folket

   • JB Says:

    En eventuell vilja att försöka skaka liv i s.k. vetenskapliga läror kring s.k. ras är nog ett mycket förlegat försöka. Det språket, och de tankegångarna om olika s.k. rasers predestinerade förmågor, är idag lite s.k. – out of date – , och har passerat – bäst före – datum….

    Däremot är det en mycket människovänlig och artig inställning och hållning, att faktiskt ta i beaktande olika folk som finns runt jordklotet, och deras naturliga och mänskliga behov av att kunna känna sig – hemma – där de bor och lever. Detta behov har alla människor som finns. Att kunna känna sig – hemma – , innebär ofta naturliga känslor av tillhörighet, samhörighet och delaktighet till sin omgivning, som då kan innebära att på ett naturligt vis kunna göra sig förstådd, att kunna förstå och kunna bekräfta människor omkring, och att själv också kunna bekräfta de människor som upplevs – likna – , en själv.

    De flesta människor söker sig gärna till sina – likheter – , när det kommer till att kunna – känna sig hemma – , och tilltro sina möjligheter att kunna just – göra sig förstådda – , och också kunna – förstå – , sina – gelikar – , osv. Detta är absolut likartat för alla människor. Det kan handla om både sociala, kulturella, språkliga, etniska och traditionella – likheter – , som då människor kan identifiera och – känna igen – . Där har människor då störst förmågor och möjligheter att kunna just – känna sig som hemma – , vilket i sin tur har ökade möjligheter för alla, till känslor av trivsel, välbefinnande och också trygghet och tillit…

    Sådan är tillvaron för absolut alla olika folk och befolkningar som finns runt vårt kära jordklot, vilket är människovänligt att visa hänsyn och förståelse inför, och inte försöka förneka några människor.
    Det vore inte människovänligt att försöka göra. Det vore omänskligt. Människan är en kulturvarelse.

    Det är inte för inte som det i Sverige finns fem s.k. skyddsvärda minoritetsgrupperingar, som alla har sin minoritetsstatus och därmed rättigheter att försvara, värna, beskydda och kultivera just sin grupperings särskilda språk, kultur, historia och också andra kännetecknande variabler. Alltså sådant som för var och en av dem betyder – hemma – . Det är i Sverige Tornedalingar, Finlandssvenskar, Judar, Romer och Samer.

  • Persian Says:

   Makthungrig? islamister med radio islam och SMR!

  • Persian Says:

   Därför att har Vi lojala politiker som Kent Ekeroth , Pavel
   Gamov , Anna Hagwall och flera i SD som sitter i Sveriges
   Riksdagem för att BEVARA Svensk kultur i tradition.

  • Persian Says:

   En eventuell vilja hos Svenska Folket att rösta på lojala
   politiker som Kent Ekeroth,Anna Hagwall och Pavel Gamov
   som vill bevara Svensk kultur och tradition.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: