Mensblod, teckenspråk och kränkthetsindustri

Mensbild 005 Metros scoop: elever fick inte ha med mensbilder i katalog. Foto: Tommy Hansson

Í dag när jag satt på varuhuset Kringlans café i centrala Södertälje bläddrade jag för ovanlighetens skull igenom tidningen Metro. I tidningen fanns en artikel om en rektor i Stockholm som haft mage att stoppa en bild med menstruationstema från att publiceras i skolkatalogen.

”Eleverna förberedde sig genom att smycka (jo, så står det faktiskt) kläderna med fejkat mensblod och hängde rödfärgade bindor och tamponger runt halsen”, heter det i texten författad av en manlig reporter. En av initiativtagarna, Fanny Winblad, är indignerad och kan för sitt liv inte förstå varför rektor Mats Kjellmer fått för sig att sätta P för den planerade katalogbilden.

”Mens är så naturligt, och det är konstigt att folk inte kan prata om det”, citeras Winblad i Metro. Rektor Kjellmer för sin del hänvisar bland annat till att mensbilder i skolkatalogen ”nog kan vara svårsmält för en del och obehagligt för några…”.

Ingen torde kunna förneka att fertila kvinnors menstruationer är ”naturliga”. Lika litet som att det är naturligt att tömma tarmen, blåsan eller vomera. Det innebär inte att skolkataloger och andra publikationer nödvändigtvis bör fyllas med bilder på genuina eller fejkade fekalier, urin eller spyor. Fast det är ju bara min åsikt, förstås.

När jag kom hem från stan såg jag någonstans på nätet att en del döva människor retat upp sig på ICAs nya ”Stig”-reklam, som ger sig till att skämta litet med teckenspråket inför Dövas dag. Mer i tidningen Resumé här: http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/09/21/kritik-mot-ica-for-nya-teckenspraks-reklamen/

Skämtet består i att ICA-Stig, numera spelad av Loa Falkman, har betalat sin teckentolk för dåligt varför denna hämnas genom att ge fel översättning. Detta får en kommentator på Facebook att gå i taket och bli ”så enormt arg” enär ”Här driver självaste ICA med det svenska teckenspråket?!” Resumé talar om en ”kritikstorm” mot den skämtsamma reklamen.

ICA slår dock ifrån sig och menar att reklamen skall uppfattas som ett lättsamt sätt att uppmärksamma Dövas dag samt att det är Stig själv som ”står med byxorna nere”.

Fast det är kanske att tala för döva öron?

002 Vackra blomsterbilder från HRF. Foto: Tommy Hansson

Jag har hur som helst stor förståelse för dövas och hörselskadades situation och brukar regelbundet stödja Hörselskadades Riksförbund genom att köpa deras vackra  brevmärken med Carl Larsson- eller blomstermotiv. Det innebär dock inte att jag frånkänner hörselskadade eller andra handikappade all form av humor. I mina ögon kan och bör man skämta om nästan allting, även handikapp, förutsatt att det sker med en viss finess.

Som här i den obetalbara brittiska komediserien Little Britain, där den (fejk)rullstolsburne Andy vill bränna en del av sina gamla saker i en brasa på gården med hjälp av sin personlige assistent Lou…eller vill han det…: https://www.youtube.com/watch?v=B7zh_cFjvR0

Jag önskar att människor, handikappade eller ej, inte blev så förbålt lättkränkta eller upprörda för minsta lilla motgång eller förolämpning, vare sig det gäller att inte få osmakliga bilder publicerade eller annat. Varför måste vi vara en nation av mesar? Lyckligtvis finns det fortfarande människor som rektor Mats Kjellmer, som har kurage nog att på ett sansat sätt förklara varför det kanske inte är så lämpligt att publicera foton med menstruationstema i skolkataloger.

Det vore ju inte helt fel om det fanns fler som han, många fler. Som kunde klargöra för de muslimer, hinduer, ateister eller vilka det nu kan vara, som protesterar mot skolavslutningar med psalmsång och eventuellt bön i svenska kyrkor, att vi lever i Sverige och att där har vi en kristen kultur sedan ungefär tusen år tillbaka – like it or not.

Samma med människor som vill ha bort krucifix från bönerum i sjukhus eller tvinga personal med davidsstjärnor eller kors i kedjor runt halsen att ta av sig dessa därför att de blir ”kränkta” annars. De här gnällspikarna oavsett religion och/eller ursprungsland bör någon gång få klart för sig, att de måste sluta upp med att ställa löjliga krav och agera prinsessan på ärten för det allra minsta. Om kors som tagits från bönerum här: här:http://www.varldenidag.se/nyhet/2015/06/24/Sjukhuskyrkan-Det-var-vi-som-tog-ned-korset/

Eller är det för mycket begärt?

Det tycker sannolikt i alla fall alla tusentals mångfaldsstrateger, demokratikonsulter och allt vad de kallas som sitter och häckar på landsting, kommuner och företag runt om i landet och lyfter större eller mindre löner för att de skall tala om för folk hur de får respektive inte får uttrycka sig. För att inte tala om institutionen Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Personligen önskar jag alla dessa yrkesroller dit pepparn växer.

Det passar kanske bra i sammanhanget att avrunda med en 30 år gammal sketch från TV-programmet Nöjesmassakern, där Björn Skifs, Sven Melander och Jon Skolmen spelar asiater. Är detta rasistiskt eller bara ett stycke komik? Jag lämnar frågan öppen. : https://www.youtube.com/watch?v=yqQFvH_gxSo

skarmavbild-2012-04-03-kl-094140_556f5f062a6b22b8effc7caa Björn Skifs som asiat. Roligt, rasistiskt eller bara dumt?

 

 

 

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Mensblod, teckenspråk och kränkthetsindustri”

 1. JB Says:

  Tycker inte heller att det är så bra om människor är alltför lättkränkta, och att man kan tillåtas att skoja och skämta om det inte är alltför rått, vulgärt, osympatiskt eller utan minsta stil eller respekt för var gränser går….

  Eller att man håller en s.k. allmän, vänskaplig skojfriskhet i botten, som då inte har som främsta syfte att vilja kränka, förlöjliga, smäda, såra, skada, äckla eller genera människor, genom att överskrida gränser för det alltför privata,. eller försöka trycka ned människor utan någon egentlig orsak osv.

  Då övergår det skojfriska och skämtsamma naturligtvis till någonting helt annat än just skojfriskhet vänskaplig skämtsamhet…

  Det kan då istället ses som förberedelser till krig, eller som krigsförklaringar av olika slag, (som i forna tiders dueller, som krävde en grav förolämpning, eller smädelse, som utmanade någon till att tvingas utmana på duell, för att därmed kunna försvara sin egen, sin familjs och kanske också hela sin släkts s.k. – heder – osv. …)…

  Tror att alla slags olika folk och människor, överallt och i alla tider alltid har ägnat sig åt att vilja halvt om halvt skoja på ett lite lagom snirkligt vis om just – andra – människor….

  Det har kunnat handla om enstaka indvidiver som varit speciella på något vis, eller om att den ena statsdelen av en stad velat reta eller skoja med en annan statsdel i samma stad..

  Det har kunnat handla olika länsändar i en nation som skojar om och med särdrag eller dialekter hos andra landsändars befolkningar, i samma land. som heller inte överskrider gränser för vänskaplighet och respekt…

  Vidare kan också grannländer skoja med varandras typiska egenheter eller särdrag, utan att för den sakens skull alls vela starta några som helst krig…

  Däremot har det under mycket, mycket långa tider från s.k. etablissemangsmedier förekommit ett slags utstuderat, insinuant, sofistikerat, förrädiskt och ofta fördolt, hån mot t ex svenskar, och mot skandinaver och också generellt mot s.k. – vita människor – , både i filmer, i reklam, i tv-serier och också annan propagandaverksamhet av olika slag…

  All denna s.k. hatpropaganda mot skandinaver, mot germaner, mot alla s.k. vita människor har långt ifrån varit skojfrisk eller hjärtligt skämtsam.

  Tvärtom.

  Den har ofta varit vulgär, rå, brutal, hånfull, smädande och förlöjligande i mycket stora mått…(- Blonda, dumma, svenska flicka.- , Die Dummen Schweden – osv., m. m ., och inte sällan också i s.k. svenska filmer samt svenska s.k. revyer osv…)…

  Dessutom så har standardfraser i svenska medier handlat om att om det funnits yttringar, åsikter, ståndpunkter eller partier som ansett att invandringen till t ex Sverige behöver vara mer ansvarsfull, mer sansad och därmed i praktiken mer omtänksam och realistisk mot både invandrare och ursprungssvenskar, så har i princip alla etablerade massmedier i varje nyhetssändning, varje tidningsreportage, varje radioutsändning och varje tidningsrubrik velat förklara att detta varit utslag av mycket stor och strukturell rasism och främlingsfientlighet..

  .Hela SD t ex, och alla SD´s sympatisörer är i princip förklarade för att vara endast mycket, mycket ondsinta och elaka, snåla, fega, dumma och ogina s.k. rasister, fascister, nazister och mycket korkade främlingsfientliga människor, vilket då naturligtvis väldigt många invandrare då kanske också verkligen tror på…

  Detta budskap har formligen trummats in hos alla människor i Sverige, vilket i princip kan anses vara att verkligen ha utstakat vägen, eller verkligen bäddat för att det i en kommande framtid kan skapa mycket, mycket stora problem av mycket, mycket allvarligt slag i det svenska samhället..

  Det kan utveckla sig till att alla s.k. vita människor som bor och lever i Sverige, inklusive då alla propagandajournalister och övriga etablissemangsmedier av alla de slag, kan riskera att bli attackerade utan urskiljning enbart för att de då – antas – , vara onda vita svenskar, som röstar på SD…Och denna utveckling riskerar att komma i takt med att en invandring från alltmer avlägsna länder med etniskt och kulturellt mycket avvikande i förhållande till just svenska folk, ökar…….

  Det är då grupper som blivit alltmer övertygade om att i princip alla s.k. vita människor, och därmed i princip alla svenskar, är mycket, mycket onda människor, som i princip förtjänar att dö enbart för deras s.k. vithet, (och därför att de då antas inte alls kunna förstå vad s.k. rasifierade, eller s.k. färgade människor, då kan känna o ett land fullt av s.k. färglösa, eller s.k. vita människor, osv., osv…)

  Men, men detta är då kanske precis exakt just det framtida scenario som man verkligen från ett s.k. etablissemang verkligen då faktiskt önskar sig, och hoppas på skall infinna sig…?

  Alltså ett framtida Sverige som drivits in i större eller mindre former av inbördeskrig, där då alla människor, både invandrare och svenskar, verkligen kommer att komma till skada?……

  Vem vet,..

  Men ibland verkar det inte bättre med tanke på hur kortsiktigt, ansvarslöst och insiktslöst massmedier av alla de slag agerar…..

  Tråkigt nog…

 2. JB Says:

  Korr.

  Städer har naturligtvis – stadsdelar – , och ingenting annat…(alltså inte statsdelar…)…

  Samt, …att vela….. är en sak för sig, men, som menat var att säga är …att vilja.., en annan sak, vilket. är de ord som egentligen ville sägas i den felaktiga – vela-formuleringen……… …….

  .

 3. JB Says:

  Ps

  Såg nyligen en enmansshow på svt-play, som heter: En negers uppväxt.

  Det är en färgad kvinna som heter Marika Carlsson, som adopterats från Etiopien av ett svenskt par som inte kunde få några egna barn. Pappan i familjen är pingstpastor och mamman är sjuksköterska, (tror jag hon var..)…

  Showen vill genomgående beskriva hur trångsynta, hur elaka, hur dumma, hur rasistiska och hur intoleranta alla svenskar är. De hånas och förlöjligas i var och varannan mening.

  Showen är insiktslös. Den vill framställa det som att just endast s.k. vita människor kan vara intoleranta mot endast s.k.svarta människor, och menas därför kunna tillskrivas vara s.k. rasistiska människor…

  Många kommunister och liberaler verkar önska sig att medvetet försöka luckra upp just vita människors känslor av tillhörighet och gemenskap med just dem som liknar dem själva, av någon märklig anledning…

  Det är precis som varje annat folkslag. De identifierar sig också främst med dem som liknar dem själva. Och särskilt då kanske olika klanfolk. De, känner en naturlig och självklar tillhörighet till just dem som liknar dem själva.

  Detta är ett allom mänskligt fenomen som finns runt hela jordklotets alla olika folk, som det är människovänligt att visa både hänsyn och förståelse inför. Det påverkar alla människors förmågor till en naturlig hemmahörighet, tillhörighet och delaktighet i sitt givna sammanhang, som i sin tur påverkar känslor av tillit. Det påverkar också människors tilltro till att kunna göra sig förstådd, sam att själva förstå, sin omgivning och sitt historiska sammanhang, bland människor som liknar dem själva.

  Men skandinaver, germaner och alla s.k. vita människor får absolut inte ens tillerkännas ha några sådana behov, eller ska inte tillåtas kunna känna några sådana känslor utan att direkt vilja hånas, smädas, verbalt attackeras, vilja försöka rasistförklaras och förlöjligas, samt också då idiotförklaras, enbart för den sakens skull…

  Detta är ett mycket, mycket märkligt fenomen.. ….

  Det märkliga är också att publiken applåderar åt varje hånfull, smädande, förlöjligande formulering och skrattar åt det idiot- härmande som görs vid dialekthärmning, och hur dumma, korkade, imbecilla, elaka och fördomsfulla svenskar underförstått menas vara …

  Publiken verkar tro att genom att skratta och applådera, så svär de sig själva fria på något vis från detta hån, mot just svenskar?..

  Den svenska publiken verkar inbilla sig att de själva då kan anses befinna sig på – den goda sidan – där de då menas kunna, främst av alla färgade människor, då kanske kunna ses såsom toleranta?..
  Som vänliga?… Som humoristiska och förstående och generösa människor..? Dvs., som – goda – människor?..…

  Efter att mycket långvarig att genom trägen drillning, har det svenska folket av det massmediala rummets alla kanaler, inklusive då inte minst genom s.k. humorprogram av olika slag, och också då inte minst genom s.k. stand-up- shower, mer eller mindre totalt sågats evigt smädat, förlöjligat, hånat och bespottat, och har därigenom verkligen tillägnat sig en slags självhatande inställning till sig självt…? Som då, underförstått, säger.till sig självt:…:

  – Slå oss bara slå…? Slå oss ännu mer…?…Klapp, klapp, klapp ?… Applåder, applåder, applåder….?

  Jo, jo…

  Låt svensken själv hjälpa till att slå, hata och förakta sig själv? Förneka allt svenskt? Hata allt svenskt och förklara allt svenskt som fullkomligt värdelöst, dåligt, uselt, fult, dumt,korkat, elakt, snålt och inkompetent?……

  Jo, jo, som sagt var…. Vad ska man säga?..

  Om alla ursprungssvenskar, dvs.,alla s.k. vita svenskar, verkligen ville vara s.k. – goda – människor så borde väl alla i princip, om de verkligen vill vara – goda – alltså, gå och hänga sig själva på direkten?…

  (Om massmedier av alla de slag fick som de verkar vilja och önska sig alltså..)….

  Vem vet….

 4. JB Says:

  pps.

  Korr.

  …Efter en mycket långvarig hatbehandling, och genom trägen drillning, har det svenska folket av det massmediala rummets alla kanaler, inklusive då inte minst genom s.k. humorprogram av olika slag, och också då inte minst genom s.k. stand-up- shower, mer eller mindre ständigt sågats evigt smädats, förlöjligats, hånats och bespottats, så har det svenska folket därigenom verkligen tillägnat sig en slags självhatande inställning till sig självt…?

  Som då, underförstått, säger till sig självt:…:

  -Slå oss bara …(?)

  – Slå oss ännu mer…(?)…

  Klapp, klapp, klapp …(?) Applåder, applåder, applåder…(?).

  Jo, jo…

  Låt svensken själv hjälpa till att slå, hata och förakta sig själv?

  Förneka allt svenskt? Hata allt svenskt och förklara allt svenskt som fullkomligt värdelöst, dåligt, uselt, fult, dumt,korkat, elakt, snålt och inkompetent?……

  Ds.

  • Tommy Hansson Says:

   Svenska folket har väl efter decennier av hjärntvätt inte bara blivit ”mesar och idioter”, som jag skrivit, utan också ett folk av masochister.

   I alla fall finner de som vill framstå som goda och toleranta tydligen stort nöje i att framställas som illasinnade och dumma rasister av utlänningar och vänstervridna så kallade komiker. Detta trots att svenskarna förmodligen är världens minst rasistiska folk.

   • JB Says:

    Ja, masochister var ordet….(..sa Bull..)

    Hörde på en debatt nyligen, med 2+2 debattörer, om islam, med titelpåståendet: islam är en fredens religion, till vilket de olika debattörerna skulle argumentera för och emot.

    Där framkom det att Martin Luther tydligen uttalat något påstående om att:- Döda alla fattiga folk, slödder, eller oduglingar, eller någonting sådant…

    Att alltså Martin Luther i själva verket var i tjänstgöring också för sina makthavare, som inte ville att några folkmajoriteter skulle kunna växa i inflytande…

    Jo, jo, där ser man…

    Historien har mycket starka tendenser, och också förmågor, att överallt och i alla tider kunna upprepa sig och spela upp samma scenario, samma spelschema och med likartade aktörer, rollinnehavare och statister i dramernas gallerier…

    Märkligt egentligen, hur likartat det mesta kan vara, ur främst ett psykologiskt och socialt perspektiv…Människan har nog inte som varelse ändrat sig till sin konstitution och sätt att fungera särskilt mycket på tusentals, och åter tusentals, år…..

    Ingenting är nytt under solen, brukar det ju heta…….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: