Fel signal att ge härbärgen åt EU-tiggare

Socialnämnden i Södertälje har beslutat att skjuta till pengar i syfte att, i samarbete med kristna församlingar i kommunen, upprätta ett härbärge för så kallade EU-migranter – det vill säga tiggare från främst Rumänien – inför den kommande vintern. Inhemska hemlösa lämnas däremot vind för våg. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna har godkänt förslaget, som ursprungligen härrör från en motion i fullmäktige som för knappt ett år sedan inlämnades av Kristdemokraternas dåvarande gruppledare.

so-harbarge-jpg

SDs nya gruppledare i fullmäktige, Beata Kuniewicz, förklarar i ett inslag i SVTs Södertäljenytt den 3 november 2015 varför detta inte är någon god idé:http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sodertalje/sd-sager-nej-till-harbarge-for-eu-migranter

Nedanstående debattinlägg av denna bloggare, hämtat ur Länstidningen den 5 december 2014, ger en mer utförlig bild av SDs inställning.

Förra året lämnade jag in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Boel Godner om hur kommunen såg på tiggarproblemet.

Det gick alls inte för sig – av kommunsekreteraren fick jag svaret, att då kommunledningen betraktade tiggeriet som en polisiär sak fick frågan inte ställas i fullmäktige. Nu har attityden uppenbarligen förändrats.

KDs gruppledare Veronica Westergård har i en motion till fullmäktige föreslagit, att Södertälje kommun skall snabbutreda ”möjligheten till tak över huvudet under vintersäsongen även för personer som är skrivna utanför Södertälje”. I en intervju i LT den 22 november menar Westergård att ”något måste göras”.

Westergårds motion har tydligen tagit skruv långt innan den kommer upp för behandling i fullmäktige. LT rapporterar nämligen också om att socialkontoret skall utreda tiggarnas situation i Södertälje.

untitled Del av ett tiggarläger på Trafikverkets mark i Södertälje. Foto: Privat

Vi har kommit en lång väg från den laggrundade inställningen, att tiggeri är något oönskat. Fordomdags var tiggeri helt förbjudet. Och när polisen i Södertälje 2013 grep tre utländska tiggare för att lagföra dessa för brott mot den lokala ordningsstadgan blev polisinsatsen underkänd av tingsrätten.

Om KD-ledaren skulle få gehör för sina tankar om att kommunen skall förse dessa EU-migranter med husrum, vore detta enligt min mening samma sak som att uppmuntra människor i hela Europa att ta sig till Södertälje, ty här går det utmärkt att leva förhållandevis gott bara genom att sitta på gatan med en mugg framför sig.

Jag har den bestämda uppfattningen, att detta inte är en signal vi bör sända ut till omvärlden. Vi har redan nog med tiggare, eller EU-migranter, som kastar bort sin tid med att inte ta sig för något konstruktivt med sina liv.

I stället borde de på lämpligt sätt uppmuntras att återvända till sina hemländer, som i de flesta fall är Rumänien eller Bulgarien. Båda är fullvärdiga EU-medlemmar och har därmed uppfyllt alla unionens ekonomiska krav. De borde alltså inte ha några problem med att ta hand om alla sina medborgare, även de som nu ägnar sig åt tiggeri i Sverige.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Fel signal att ge härbärgen åt EU-tiggare”

 1. Peter Jacobsson Says:

  Visst är det konstigt? Kyrkan ställer upp för att ordna sovplatser till zigenarna, samtidigt som man struntar i alla de ”etniska” svenskarna som lever i en parallell värd med ett utanförskap som aldrig upphör. De utslagna som sover på offentliga toaletter, parksoffor och järnvägsstationer (när dessa är öppna). Kommuner öppnar härbärgen till zigenarna, men struntar i sina egna kommuninnevånare. I Sundsvall räknar man med 150 hemlösa, dessa får slåss om 6 sängplatser på härbärget. Men tidningarna skriver om de omkring 100 zigenarna som uppehåller sig här. Kyrkan undersöker tillfälliga boenden.

 2. andershammarlind Says:

  Vi kan inte vara hela jordens humanistiska kärna

  Senaste året har jag fler gånger sagt att vi klarar inte av flyktingmottagningen. Man behöver inte vara ens smart för att räkna ut att det hela kommer haverera. Jodå fler papperstidningar har gett mig spalter till förfogande. Men vi har ändå varit få röster i det här äppelkindade rosenhavet av Änglakörer och Bamsefilosofi. Minister Kristina Persson som i den dansk-svenska debatten om flyktingar och integration trotsigt, kaxigt, föraktfullt menade att vi klarar minsann av flyktingmottagandet. Och Löfvens historiker stirrade hålögt in i kameran och sa vi har ingen flyktingkris, bara rasistkris.
  Sen kastade fler kommuner och landsting in handuken och snabbt rämnade propagandacentralen AB Sverige. Nu är vi förbi allt rimligt. Reinfeldt och MP öppnade falluckorna år 2011 med överenskommelsen om öppna gränser och att ta emot alla. Vi är ju humanister och World Values Survey ger oss helt rätt i detta. Vi är humanister och frihetliga och ett udda land här på jorden. Socialt sätt, kulturhistoriskt.
  Vi måste också vara realister, här innefattar jag inte Miljöpartiet eller allehanda andra anarkister, utan nu handlar det om tak över huvudet. Matförsörjning och så hela samhällspaketet med sjukvård, skola, tandläkare och försörjning. Det har nu gått helt förbi klockan 12, vi är i kaos och oordning. Vi klarar inte detta längre. Vad gör då statsministern? Svar; Han håller sig undan. Andra ministrar får sköta haveriet. Vad är det för ledarskap? Och de som bor här sedan länge får liksom se kölapparna försvinna med vinden förutom att de betalar för haveriet varje skattemånad.
  En virrpanna dödar de som ser typiskt svenska ut, en annan galning dödar de som inte ser ut som svenskar. Fler galenpannor finns på fler håll. Nu behövs mycket kylas ner och Jimmie Åkesson sa ifrån mycket bra här om dagen; Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv? Vad anser man sig vinna på att använda ett språkbruk som ytterligare förråar debatten? Vad blir bättre av att hota och bruka våld mot meningsmotståndare? Sanningen är, att ni som ägnar er åt detta inte uppnår någonting. Men ni förstör. Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det? Är ni så självupptagna att ni inte är kapabla att se det ni gör i ett större sammanhang?
  Så långt bra, men gensvaret från hans egen rörelse är frapperande svagt. Nu vässar galningarna svärden på fler håll. Så nu är det dags att kyla ner och ta oss samman. Och i detta ingår att vara välkommande men även vara klar över kulturkonflikter som shake a hand, vanlig mänsklighet. Nu har vi verkligen problem och vi har en statsminister som håller sig undan. Ska vi behöva begära att Kungen (oppositionen äter kanelbullar mest) tar samhällspinnen ifrån en lamslagen statsminister? Och varför ska du Tommy som är klok nog inte ta stafettpinnen från din partiledare? Nu har du möjligheten, chansen att ta dig in i politikens centrum. För med denna turbulens behövs även ditt parti i nedkylningen av alla i affekt, så möjligheten finns här och nu. Ta den Tommy!

 3. andershammarlind Says:

  Bästa Tommy, ska det ta dagar innan du vågar dig på respondera på mitt inlägg? Vad är problemet? Signaturen Grune finns ofta på fler forum. Du kanske vet vem han är? I ett inlägg på Petterssons blogg skriver Grune – som ofta återges och finns i Lt (jag vet inte om Grune är fler än just en person). Grune skriver och jag villa ha din, eller Beatas kommentar till texten som följer; Läs och begrunda.Signaturen Grune skriver på bloggen Pettersson ”eftersom migrationsverket nu ska hemlighålla var dessa soptippar skall ligga så måste dom som vill tutta på vänta och se var soporna samlas och därefter sätta eld på skiten och då är det med all säkerhet boende hemma. Migrationsverket bäddar därmed för riktiga mordbränder och massmedia står för både tändstickor och brännbart material.” (Södermanlands nyheter fredag 30 okt, finns inte på nätet bara i pappersutgåvan). Ber dig och Beata att ta till er Grunes ord och respondera. Ska vi elda upp flyktingarna? Dags för att seriöst svara vänligen. Från dig, eller Beata.

  • Tommy Hansson Says:

   Tro det eller ej, Anders, det finns saker jag prioriterar mer än dina långrandiga och snåriga inlägg som ibland gränsar till det rättshaveristiska.

   Det var inte länge sedan jag i ett svar till dig klargjorde att jag emfatiskt motsätter mig alla anlagda bränder varhelst dessa än uppstår.

   Vad vill du jag skall göra mer? Personligen ge mig ut och släcka bränderna? Gå brandvakt vid asylantboenden som jag inte ens vet var de finns?Jag kan heller inte ta ansvar för vad diverse galningar skriver om sopptippar och annat. Detsamma gäller Beata.

   Vore väl bra om du försökte inse detta.

 4. andershammarlind Says:

  Har du verkligen läst Grunes inlägg bästa Tommy? Han är ju inget helt okänt kort i din värld. Våldsspiralen snurrar allt värre i vårt land. IKEA-mördaren dödade typiskt svenska. Trollhättemördaren de som såg icke-svenska ut. Fler flyktingboende brinner, Grune tycker man ska tutta eld på flyktingboenden med folk i. Och du som tänker och känner Tommy slår ifrån dig, nej jag kan inte gå brandvakt. Inte mitt bord! Eljest noterar jag ditt stora ointresse för att folk vill bränna inne folk, inte mitt bord så att säga. Grune är en del av din rörelse i ytterkanten, du vet förmodligen vem han möjligen är. Läser man Grune bokstavligen är det en tydlig uppmaning till mordbrand- du nonchalerar Grunes hot 100%. Skulle inte jag göra. Du är klok men var inte så nonchalant gällande galenpannor, du sitter ändock i kommunfullmäktige och det borde väl få dig att bli någorlunda sansad. Men tydligen inte. Du struntar i Grunes hot uppenbarligen.
  Vilket handlar om ditt omdöme, inte mitt. Trodde kanske du hade en dörr öppen mot det som Åkesson sa, men inser att din dörr dessvärre inte är ens lite öppen. Åkesson var tydlig om mordbrännarna, du bryr dig inte uppenbart. Trist att du fegar ur utifrån vad Åkesson redan klokt sagt. Sen kan man ju fråga hur pass representativ du är i relation till Åkesson och till ditt partis lokala ledare. Tror du är -just nu – ute på en ökenvandring.

 5. Tommy Hansson Says:

  Det här börjar bli tröttsamt, Anders Hammarlind. Kan du inte läsa innantill?

  Jag skrev i ett tidigare svar till dig:

  ”Jag tar skarpt avstånd från och fördömer om möjligt ännu skarpare alla anlagda bränder riktade mot asylsökande eller vem/vilka det vara månde.”

  Det räcker tydligen inte för dig, men det är dina problem och inte mina.

  Om någon som tydligen kallar sig Grune har en annan uppfattning så är det naturligtvis beklagligt men inte mycket jag kan göra åt.

  Nu avslutar jag det här meningsutbytet eftersom du ändå struntar i vad jag svarar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: