Invandring viktigast – då går SD i topp

welkommenDet extrema inflödet av asylsökande av olika slag spelar en allt större roll i svensk politik. Bild: Dan Park

http://www.dn.se/nyheter/sverige/invandring-den-viktigaste-fragan-for-valjarna-1/

Ovanstående länk redovisar en undersökning som nyligen utförts av Dagens Nyheter/Ipsos och som visar, att invandring/flyktingmottagande är den allra viktigaste frågan för hela 46 procent av väljarna. Långt efter kommer skola med 7 procent och arbetslösheten med 6 procent.

Mot den bakgrunden ter det sig helt logiskt att Sverigedemokraterna (SD) noteras för mycket bra siffror i såväl Nyheter idag/Sentios samt Aftonbladet/Inizios januarimätningar och att regeringsbärande S och MP inte har särskilt mycket att glädja sig åt.

Trots en liten tillbakagång om 1,1 procentenheter jämfört med decembermätningen förblir SD största parti hos Nyheter idag/Sentio med 25,5 procents väljarstöd. Största ökningen står Moderaterna för med 20,1 procent, en ökning med 2,3 procentenheter. Socialdemokraterna backar med 0,5 procentenheter ner till 23,0 procent.

Dessa tre partier står helt i särklass i dagens svenska partipolitik. I övrigt noteras bra resultat för Centerpartiet med 7,9 procent, upp med 0,6 procentenheter, oförändrat för V som får 6,9 procent samt en liten nedgång för Miljöpartiet som landar på 5,3 procent. Såväl Liberalerna (3,4 procent) som Kristdemokraterna (2,8 procent) skulle förpassas ur riksdagen om det vore val i dag. Feministiskt initiativ får en procentenhet bättre resultat än KD med 2,9 procent.

Undersökningen genomfördes 7-13 januari med hjälp av 1008 personer ur en webbpanel, således innan utrikesminister Margot Wallströms vidlyftiga bostadsmygel avslöjades.

sentio_januari16_650 Grattis till uppgången, M – dock fortfarande dryga 5 procentenheter upp till landets största parti i Sentio-mätningen.

Eljest tycker jag det är underbart kul att uppstickande alternativmediet Nyheter idag – som för övrigt ägs av en piratpartist – med Chang Frick vid rodret mer och mer nämns i de större sammanhangen. Mainstreammedia känner sig uppenbart hotade, så till den grad att Aftonbladets notoriske vänsterdemagog Martin Aagård flaggar för lagstiftning i syfte att komma åt uppstickaren:

http://nyheteridag.se/efter-dn-avslojandet-nu-flaggar-aftonbladets-aagard-for-lagstiftning-mot-nyheter-idag/

I Aftonbladet/Inizios mätning ser opinionsbilden något annorlunda ut:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22117739.ab

Också här får SD höga siffror och ligger kvar på 22,2 procent jämfört med Inizios decemberundersökning. Därmed är SD näst största parti efter S med 23,2 procent. Trea är Moderaterna på 21.3 procent, en tillbakagång om 1,4 procentenheter. Centern kan glädjas åt sitt bästa resultat sedan valet i september 2014 med 8,8 procent, och även Vänsterpartiet går bra med 8,0 procent.

untitled Miljöpartiets politik tilltalar allt färre svenskar. Men en ryss myser åt partiets försvarskoncept…

Mindre angenäm ter sig den partipolitiska verkligheten för regeringsbärande Miljöpartiet, som tvingas notera sitt sämsta resultat i en opinionsmätning sedan valet med blott 4,6 procent. Hos Aftonbladet/Inizio hamnar L och KD båda ovanför det magiska fyraprocentstrecket.

Undersökningen genomfördes 12-19 januari med hjälp av närmare 2500 personer.

Tillägg: Sedan detta skrevs har Sverigedemokraterna noterats för all time high, det vill säga bästa resultatet någonsin i någon mätning, med 28,8 procent i Metro/Yougovs januariundersökning. S och M är rejält distanserade.

Och som framgår av bild och stapeldiagram nedan klarar sig MP nätt och jämnt över riksdagsspärren.

Yougov_ny

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Invandring viktigast – då går SD i topp”

 1. Per L. Says:

  Väldigt givande läsning av de två senaste inläggen, gillar även vinterdikten. Fem av partierna i sjuklövern har minst sagt ändrat både politik och retorik. I höstas var det unisona budskapet att de som invaderade Europa flydde för sina liv och måste ha skydd här i Sverige men var är logiken nu när nu gränspassage försvåras,? Flyr inte de som just nu är på väg till Europa också för sina liv? En annan absurditet, taxiförare med utlänningar utan papper i bilen åker dit för människosmuggling medan Aftonbladet och Svd med sina gula båtar smugglar människor i närmast gigantisk skala i jämförelse med taxichaffisen på Öresundsbron. När det gäller förhållandet till Ryssland måste vi föra en politik som gynnar Sveriges intressen. Här ingår liksom tidigare ett starkare försvar och militär närvaro på Gotland. Om Finland 1939 hade gått med på att flytta tillbaka gränsen på Karelska näset 50 km (vilket Mannerheim förordade) hade man kanske sluppit vinterkriget eller att ett ¨sovjetiskt anfall kommit senare mot ett mer förberett Finland. Samma sak med Polen 1939, Eftergift mot Tyskland (Korridoren och Danzig) hade inte förhindrat ett tyskt anfall men det hade kommit ett halvår senare mot ett bättre förberett Polen. Därför blir rådet till Ukraina: gör upp med Putin, avträd Krim och de gränsområden med etnisk rysk befolkning som vill tillhöra Ryssland. Ukraina kommer även efter detta vara en av Europas största länder och anledning till konflikt med ¨den ännu större grannen undanröjda för femtio år framåt. Beträffande SD tycker jag partiet ligger rätt i många frågor som nej till Nato och motstånd mot riskkapitalister i utbildningen. Hoppas att partiet fortfarande står fast vid att hålla oseriösa aktörer borta från skolan. Slutligen, är inte ett dugg upprörd över Donald Trumps förslag till moratorium för invandring från muslimska länder.

  • Tommy Hansson Says:

   Tack, Per L!

   Håller med dig om nästan allting, dock med ett undantag.

   Jag är och förblir nämligen NATO-anhängare med åsikten, att vi så snart som möjligt bör gå med. Vi behöver all hjälp vi kan få.

 2. Henrik Says:

  https://ideellkulturkamp.wordpress.com/2016/02/04/konstgenrer-satir/

  Länken ovan är till en artikel om satir. Dan Park är även med på ett hörn liksom Hillersberg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: