Ryssland och Syrien anklagas för krigsbrott och ”barbari”

2014111818123334734_20
Förödelsens styggelse i det sönderbombade Aleppo, där drygt 225 000 människor är fångade under omänskliga förhållanden.

Under ett snabbinkallat möte med FNs säkerhetsråd på söndagen uttryckte västmakterna USA, Storbritannien och Frankrike bestörtning över den syriska Assad-regimens och Rysslands flygbombningar mot bostadsområden i östra delarna av staden Aleppo /se fotnot/  i östra Syrien. ”Barbari” och ”krigsbrott”, menade kritikerna. http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37468080

Syrien och Ryssland, hävdade den amerikanska FN-ambassadören Samantha Power, ”lägger i spillror vad som återstår av en ikonisk Mellanöstern-stad”. Irlands-födda Power utlät sig bland annat på följande sätt:

I stället för fred bedriver Ryssland och Assad krig. I stället för att leverera livräddande hjälp till syrierna bombar Ryssland och Assad sjukhus och hjälparbetare.

United States U.N. Ambassador Samantha Power speaks to the media following an U.N. Security Council meeting on the Ukraine, Saturday, March 1, 2014, in the United Nations headquarters. (AP Photo/John Minchillo)

USAs FN-ambassadör Samantha Power har anklagat Putin-regimen för ”barbari”.

Samantha Power, som föddes i Dublin 1970 och har varit USAs FN-ambassadör sedan 2013, innehade tidigare den första Anna Lindh-professuren i ämnet Global Leadership and Public Policy vid Harvard Kennedy School. Hon blev känd då hon tvingades avgå som aktiv i Barack Obamas presidentvalskampanj 2008 sedan hon kallat Hillary Clinton, Obamas främsta medtävlare om Demokraternas nominering, för ”ett monster”. https://en.wikipedia.org/wiki/Samantha_Power

Den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin har avvisat anklagelserna och bland annat berömt Syriens president och diktator Bashar al-Assad för att ha visat en ”anmärkningsvärd återhållsamhet”. Han menade under säkerhetsrådets möte att fred i Syrien ”nu är en nästan omöjlig uppgift”.

churkin-unsc-ukraine-meeting_si
Förnekelsens ansikte: Rysslands FN-sändebud Vitalij Tjurkin.

Enligt FN-medlaren Martti Ahtisaari, Finlands president 1994-2000, skulle Tjurkin å Rysslands vägnar ha erbjudit västmakterna Assads avgång som led i en fredsöverenskommelse; dessa skulle emellertid ha ställt sig kallsinniga. http://www.svd.se/uppgifter-al-assad-kunde-ha-avsatts

I dag ter sig ett frivilligt maktfrånträde från Assads sida avlägsnare än någonsin. Striderna i rebellernas nyckelfäste Aleppo blossade upp med hög intensitet sedan det tidigare vapenstilleståndet kapsejsat, och nu drar sig alltså inte regimen och dess ryska uppbackare för att bomba bostadsområden och hjälpaktiviteter sönder och samman. Särskilt hårt drabbas barn och kvinnor. Enligt personal från ett sjukhus i området var 43 procent av de sårade barn, andra uppgifter anger ännu högre siffror för antalet drabbade barn.

Enligt Samantha Power hade Ryssland haft makten att verka återhållande på Assad-regimen men avstått därifrån. Den amerikanska FN-ambassadören uppmanade också sina kolleger på plats i säkerhetsrådet att visa ”modet att säga vilka som är ansvariga och som en enad röst säga åt Ryssland att sluta”.

untitled
Staffan de Mistura påtalade barnens fruktansvärda situation.

FNs speciella sändebud i Syrien, svensken Staffan de Mistura, menade att minst 213 civila dödades vid bombangreppen mot Aleppo, som delvis skedde medelst så kallade bunker busters som har enorm sprängverkan samt stridsmedel som framkallar bränder. De Mistura underströk att särskilt barnen lever under fruktansvärda förhållanden.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) var också på plats i säkerhetsrådet – där vi nu som bekant har en tillfällig representation om två år – och stödde ospecificerade krav på att FN skall agera mot ”brutaliteten i denna konflikt”. Den obehagliga sanningen är ju dock att FN i realiteten inte kan göra någonting annat än att hålla upprörda tal och/eller författa mer eller mindre välskrivna resolutioner. https://www.theguardian.com/world/2016/sep/25/russia-accused-war-crimes-syria-un-security-council-aleppo

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft anklagade regimen i Damaskus för att hänge sig åt en ”sjuklig blodtörst” riktad mot sin egen befolkning, medan samma lands utrikesminister Boris Johnsson yttrade:

Putin överräcker inte bara revolvern åt Assad; vid några tillfällen avfyrar han revolvern själv. Ryssarna är själva faktiskt inblandade.

2016_07_19_66226
Boris Johnson: ”Putin avfyrar själv revolvern.”

Redan måndagen den 19 september tycktes kriget komma in i en ny och mer hänsynslös fas, då en humanitär kolonn på väg till det hårt ansatta Aleppo angreps i staden Urem al-Kubra. Ett 30-tal människor, varav de flesta hjälparbetare, dödades vid attacken, däribland en områdeschef för den muslimska hjälporganisationen Gröna halvmånen.

18 av 31 lastbilar med förnödenheter såsom mediciner, filtar, mat och blöjor förstördes. http://www.thedailybeast.com/articles/2016/09/21/this-is-how-russia-bombed-the-un-convoy.html

Det antas att flygattacken genomfördes som en hämndaktion för ett tidigare amerikanskt bombangrepp i provinsen Deir al-Zour i östra Syrien, då 62 soldater ingående i den syriska armén dödades. Till skillnad från Ryssland erkände USA öppet att det var amerikanska plan som låg bakom angreppet, men att detta hade skett som ett misstag och att avsikten hade varit att attackera styrkor från terrorgrupperingen Islamiska staten (IS). https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/russia-and-syria-blame-us-led-coalition-for-deadly-strike-on-syrian-troops/2016/09/17/8dabf5d6-7d03-11e6-8064-c1ddc8a724bb_story.html

109096828convoynews-large_transeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma

En av de 18 konvojlastbilar som förstördes av de ryska Suchoj-planen.

Enligt vittnesuppgifter hade två ryska stridsplan av fabrikatet Suchoj SU-24 varit synliga i skyn i direkt anslutning till den dödliga konvojattacken, vilken eftertryckligt fördömdes av FNs generalsekreterare Ban Ki-moon.

De senaste ryska övergreppen har medfört att den notoriska Putin-klacken på nätet försökt blanda bort korten genom att, i stället för att erkänna att Putin, Ryssland och Assad-regimen någon enda gång kan ha klantat sig, haspla ur sig diverse konspirationsteorier involverande USA, Israel, EU och så kallade sionistiska intressen. Frågan är om de ens själva kan tro på detta. Ynkligt är det i varje fall.

Fotnot: Aleppo var 2004 Syriens folkrikaste stad med 2,1 miljoner invånare. Dess gamla stadskärna, som skadats till oigenkännlighet under det pågående inbördeskriget, utsågs 1986 av UNESCO till världsarv. Stadens historia går tillbaka till andra årtusendet före Kristi födelse, då Aleppo anlades av sjöfararfolket fenicierna och blev en viktig handelsstad, men arkeologerna har hittat mänskliga lämningar som kan dateras ända tillbaka till 11 000 år före vår tidräkning. https://sv.wikipedia.org/wiki/Aleppo

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Ryssland och Syrien anklagas för krigsbrott och ”barbari””

 1. malmobon Says:

  Vad jag har förstått så varnade Assad innan befolkningen att ta sig till säkra ställen.
  Är s.k. rebellkrigare som finns i östra delen och dessa lär vara knutna till olika islamistiska falanger.
  Låt dem köra på så kan det snart bli ordning där nere.
  Obama rör bara till det och vad skall utrikesblondinen i FN att göra?
  Egen agenda. FN plats vikt till Margot W.

  • Tommy Hansson Says:

   Tyvärr tror jag inte mycket på att Putin och Assad har något mer framgångsrikt recept än Obama. de är bara mer barbariska.

 2. Peer L. Says:

  Hej Tommy, tack för rad av intressanta blogginlägg där du framstår som en äkta folkbildare. Beträffande den svaga (förutom flygvapnet) svenska militära förmågan kom jag att tänka på citatet ur Maos Lilla Röda ” Ett land har alltid en armé, sin egen eller ett annat lands”. Att Putin är farlig för Ryssland, i det att landen stagnerar ekonomiskt under hans styre tror jag många sansade bedömare är överens om men jag begriper inte på vad sätt Ryssland skulle vara ett hot mot Norden. (eller något annat neutralt land eller Natoanslutet land). Ryssland har knappt resurser att föra ett lågintensivt krig i Donbassområdet och i Syrien har de bara kunnat sätta in gamla bombplan från början av 70-talet. Kan inte se att det är mycket att bråka om att Ryssland återinförlivat Krimhalvön (med flottbasen Sevastopol) som i flera undra år varit ryskt med en etniskt rysk befolkning. Om det nu blir som du vill att Sverige ansluter sig till Nato och att ett krig utbryter mellan Nato och Ryssland t. ex. som följd av ett ultimatum till Ryssland att lämna tillbaka Krim till Ukraina. Är du i ett sådan läge Tommy, beredd att skicka ut svenska unga soldater att strida och dö på de ryska vidderna? De som förespråkar ett en NATO anslutning måste, tycker jag, redovisa alla tänkbara konsekvenser av denna. Slutligen: DN, SvD och Expressen har både redaktionellt och på ledarplats drivit en närmast löjeväckande krigsretorik med Wolodarski i spetsen i rollen av ”Musen söm röt”.

  • Tommy Hansson Says:

   Självklart är Ryssland intresserat av att säkra sin närmiljö på vad sätt de bedömer tjänligt. Det är väl inte speciellt svårt att se att Gotland skulle kunna bli intressant för ryssen om det händer något i Baltikum eller kring Nordstream. Lär ju inte behövas någon överväldigande militär övermakt heller.

   Om inte Ryssland vore intresserat av Baltikum skulle man knappast skicka fram aggressiva bandhundar till KGB-Putin som Sergej Markov och gläfsa litet med jämna mellanrum:

   https://tommyhansson.wordpress.com/2014/11/11/putin-skickar-fram-sin-bandhund-rysk-aggression-alltmer-uppenbar/

   Tror det är dags att inse att Moskva vill återskapa litet av den forna supermaktsglansen och uppta konkurrensen med USA som världens ledande makt.

   Sorry, men jag tycker dina scenarior om ett kommande krig är alltför spekulativa. I nuläget måste vi bygga upp vårt eget militära försvar efter bästa förmåga, särskilt Gotlands. F ö har vi ju redan skickat ut en del unga soldater, varav några dött, till internationella operationer i Afghanistan, så varför inte Ukraina? Soldater har ett yrke som gör att de måste vara beredda på att dö, finns ingen anledning vara sentimental.

   Beträffande Ukraina håller jag dock till viss del med dig, Krim-området ÄR till övervägande del ryskt (nästan sovjetiskt i en del avseenden) på flera olika sätt, det kunde jag själv konstatera när jag var där 2002.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: