Schuberts Militärmarsch: inte bara tomte och klappar

p67967837208schlagschatte_0
Franz Schubert (1797-1828) komponerade tre militärmarscher.

Så här dagarna före jul kan vi höra Schuberts ”Militärmarsch” (Marche militaire) i tid och otid. I TV-reklam, som musik på varuhus, i radion. https://www.youtube.com/watch?v=PKUPBr0eY6Y

Orsaken är förstås att den på något sätt har blivit synonym med julen och julklappar. Detta tack vare att den sedan 1959  förekommer i TV-långköraren Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul; närmare bestämt marscherar leksakerna i tomtens verkstad in i den voluminösa julklappssäcken till tonerna av Schuberts verk.

Det är inte utan att man undrar litet hur den här låten kunnat hänga med så länge i dessa den ängsliga politiska korrekthetens tidsålder. Borde den inte ha utmönstrats som olämpligt krigshetsande för länge sedan? Precis som sekvensen där en ursinnig Kalle för ett utrotningskrig mot besvärliga myror.

Österrikaren Franz Peter Schubert (1797-1828) gjorde inte särdeles stor lycka som komponist under sin korta levnad. Han hade svårt att få jobb och hade ingen stadig inkomst utan tvingades leva på vänner och gynnare. Superkändis inom musikvärlden blev han först efter sin död. https://sv.wikipedia.org/wiki/Franz_Schubert

De enda arbeten han tycks ha haft var som lärarassistent åt sin pappa samt privat musiklärare. Schubert var för övrigt det 13e tillskottet i en barnaskara på 16, varav endast fem blev äldre än ett år.

10985-01-01

Schubert blev alltså bara 31 år, men han var under större delen av sitt liv rastlöst verksam med att komponera musik och fick ihop över 1000 verk. Av dessa är noga taget tre militära marscher: 1. D-dur, allegro vivace (den som förekommer i Kalle Anka…); 2. G-dur, allegro molto moderato; 3. Eb-dur, allegro moderato. Mer om Schuberts militärmarscher här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Marches_militaires

Dessa marscher komponerade Schubert för fyrhändigt piano under en vistelse som musiklärare i familjen Johann Esterházys hem i Zelis 1818, som då låg i Ungern i dubbelmonarkin Österrike-Ungern men numera tillhör Slovakien. Marscherna publicerades först 1826 och fick då kollektivt opusnummer 51 under rubriceringen Marches militaires.

Franz Schubert är i dag ett av de mest kända namnen i musikhistorien, men han dog 1828 ensam och utblottad i en febersjukdom som kan ha varit syfilisrelaterad.

71a2cb4665-somme-2
Med bajonett på mot fienden. Bilden är hämtad från det blodiga slaget vid Somme under Första världskriget.

Den marsch vi kommer att höra på julafton kallas ibland smågulligt ”Tomtarnas vaktparad”, men i verkligheten var det alltså meningen att kejserliga trupper  till dessa sprittande toner skulle marschera med bajonett på mot fienden, färdiga att slita ur dessas inälvor.

Därav min förvåning över att den goda, fina och fredliga SVT-censuren ännu inte plockat bort stycket i fråga.

 

 

 

 

 

Explore posts in the same categories: Musik

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Schuberts Militärmarsch: inte bara tomte och klappar”

 1. Per L. Says:

  Hej Tommy, tack för att du berättar om Schubert och hans underbara musik. Schubert var ju samtida med Beethoven men det är oklart om de någonsin möttes. Schubert var en av de åtta musiker som bar den store Beethovens kista till den sista vilan. Det berättas om Schubert att på hans dödsbädd fick han som sin sista önskan spelat för sig Beethovens stråkkvartett opus 131, den underbart vackra musik som var ledmotivet i TV-serien Band of Brothers. Jag kan ha fel i stycke och opusnumrering, hoppas i så fall att någon kan rätta. Min egen favorit ur Schuberts pianomusik är Ständchen som jag faktiskt själv övade på under pianospelande i ungdomen. Det finns ganska många porträtt på Franz Schubert som tur är eftersom han var, som du skriver, utfattig.

 2. Ann-Marie Nilsson Says:

  Hej! Lyckligtvis har du fel i ditt påstående att en militärmarsch är till för att spelas – eller spelas – under fältslag medan soldater skjuter på varann. Marscherna är paradmusik (festmusik) eller ceremonimusik. Flera har förvisso en emblematisk funktion som kännetecken för ett eller annat regemente, men marscher är komponerade för att gå i takt till, precis som folkliga gånglåtar, inte för att, som på den bild du vill koppla till Schuberts musik, springa mot fiender. Hur vissa av dem sedan har använts är en annan sak. För övrigt heter inte denna ”Tomtarnas vaktparad” heller. ”Tomtarnas vaktparad” (Heinzelmännchens Wachtparade) är ett helt annat musikstycke av K. Noack.
  Det finns med andra ord ingen anledning att vilja stryka någondera från julprogrammen!

  • Tommy Hansson Says:

   Jag håller naturligtvis med: det finns absolut ingen anledning att ta bort något av verken från julprogrammet. Sedan är det ju ett faktum att det i mångfaldiga slag spelats marschmusik för att egga de soldater som ställdes mot fienden. Att samma marscher sedan använts vid högtidliga tillfällen utanför slagfälten är en annan sak. Och nej, jag har inte påstått att Schuberts opus heter ”Tomtarnas vaktparad”. Bara att den ibland felaktigt kallats så.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: