Efter terrordådet: SD når all time high hos Sentio med 27,2 procent

 

SD når all time high i Nyheter idag/Sentios aprilmätning och blir därmed överlägset största parti.

Hur har det islamistiska terrordådet påverkat partisympatierna i Sverige?

En vink om detta får vi genom Nyheter idag/Sentios aprilmätning som genomfördes  7-10 april. En webbpanel bestående av 1001 personer tillfrågades om partipreferenser, varav 764 angav sådana. https://nyheteridag.se/sentio-efter-terrordadet-nytt-sd-rekord-pa-272-procent/

Sverigedemokraterna (SD) blev överlägset största parti i den aktuella mätningen och noterades för 27,2 procent, vilket är det bästa resultatet någonsin hos det norska mätinstitutet (all time high). Det innebär en ökning om 0,3 procentenheter jämfört med dittillsvarande toppnotering på 26,9 procent i februari. Också i marsmätningen blev SD störst med 26,0 procent.


Rakhmat Akilovs terrorkörning med Spendrups-bilen fick ett slut i Åhléns entré.

Förutom SDs avancemang i opinionen är Centerpartiets (C) kraftiga minskning med 2,7 procentenheter – från 11,0 procent i mars till 8,7 i april – det mest anmärkningsvärda resultatet i Sentios aprilundersökning.

Några andra förhålladevis stora förändringar i opinionen, låt vara i mindre skala, jämfört med Sentios marsmätning är också värda att notera.

Således ökar Kristdemokraterna (KD) med 1,5 procentenheter från 2,4 till 3,7 procent. Vänsterpartiet (V) går tillbaka med 1,7 procentenheter från 8,9 till 7,2 procent. Liberalerna går framåt med nästan en procentenhet till 4,8 procent. Socialdemokraterna (S) minskar från 24,1 till 23,3 procent under det att Moderaterna (M) går fram till 15,8 procent från 15,2.


I spetsen för Sveriges största parti: Jimmie Åkesson.

Det enda partiet i den rödgröna regeringskonstellationen som går framåt är, kanske något överraskande, Miljöpartiet (MP). Från endast 3,4 procent i mars når MP 4,8 procent i aprilmätningen.

Nyheter idag/Sentios mätning genomfördes visserligen omedelbart efter den uzbekiske islamisten Rakhmat Akilovs vansinneskörning på Drottninggatan, skördande fyra oskyldiga människoliv till Allahs ära, men det är förmodligen för tidigt att dra några säkra växlar på hur lastbilsmassakern påverkat partisympatierna.


Trots Löfvens försök att spela landsfader: S-partiet är bara en skugga av sitt forna jag.

Klart är i alla fall att Socialdemokraterna bara är en skugga av sitt forna jag och att Moderaternas svaga prestationer i de senaste mätningarna bekräftas. Att MP ökar så pass mycket är för mig en gåta – ökningen kan i alla fall knappast vara resultatet av förtroendeingivande insatser i islamistterrorns kölvatten.

I mitt senaste blogginlägg redogjorde jag för de ”värsta grodorna” efter lastbilsmassakern: https://tommyhansson.wordpress.com/2017/04/11/efter-lastbilsterrorn-de-tio-varsta-grodorna/

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Efter terrordådet: SD når all time high hos Sentio med 27,2 procent”

 1. Linus Says:

  Osmakligt att sitta och klappa sig över magen och tycka att det är helt ok att sko sig på denna händelse. För ingenstans utrycker du ditt stöd för drabbade utan att detta endast har något gott med sig.

  Och Vilka rättigheter har du att använda bilder hur du vill? Är de egen tagna bilder för det finns ju inga källor eller hänvisningar.

  Så du vill även sko dig på andras arbete när du iskallt snor bilder för att gynna din åsikt.

  Allt detta är inget annat än osmakligt.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag har endast redovisat fakta: 1. SD når all time high hos Sentio. 2. Mätningen skedde i höjd med eller efter terrordådet. 3, Även övriga partiers sympatier redovisas.

   Detta är bevisligen sant. Menar du att det inte skulle vara tillåtet att redovisa dessa fakta? Borde jag ha gått till Sergels torg och gråtit ut i stället?

   Har heller inte påstått att detta är ”något gott”.

   Du har alltså övertolkat de fakta jag redovisar. Varför du gör det kan endast du själv svara på.

   • Linus Says:

    Du behöver inte besöka Sergels torg. Men inte någonstans nämner du offer, anhöriga, skadade.

    Då tolkar jag det som om att det bara är något gott med sig. Störst, ökning att du tar upp det som något gott.

    Det är inget annant än vidrigt

 2. Tommy Hansson Says:

  Jag tar upp detta inledningsvis i min närmast föregående bloggtext som handlar om några av reaktionerna efter terrordådet. Läs gärna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: