Om den trojanska hästen förr och nu: propagandister och politiker fortsätter sova

Islam som den trojanska hästen hotande västvärlden. Teckning delad av bland andra Richard Jomshof.

Ibland vill det sig inte riktigt för propagandaskribenterna i mainstream-media.

Som då Anna Hellgren i Expressens kulturavdelning (24 maj) skall klämma åt Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Hellgren avslutar sitt angrepp på Jomshof och SD med följande tirad:

Partiet är inte ett demokratiskt alternativ. Det är ett parti grundat på rastänkande, ett parti som om och om igen  bjuder på eruptioner av rasism, demokratiförakt och konspirationstänkande. Det är inte ett parti att ”bjuda in till samtal”, det är ett att bekämpa. http://www.expressen.se/kultur/ide/jomshof-sprider-rasistiska-myter/

Anledningen till Anna Hellgrens obalanserade utbrott står att finna i det faktum att Jomshof på Facebook och Twitter delat en teckning som visar en trojansk häst med påskriften ”islam” utanför en borganläggning som det står ”The West” på. Ett budskap som knappast kan misstolkas kan man tycka, särskilt inte efter det fruktansvärda islamistdådet i Manchester som skördade 22 människors liv; av dessa 18 kvinnor varav sju under 18 år.

Hellgren gör dock sitt bästa för att blanda bort korten och litet till. Rubriken till hennes lamentation lyder således ”Jomshof sprider rasistiska myter”. Sist jag studerade saken tillhörde emellertid inte anhängarna av troskonceptet islam någon mänsklig ”ras”.


Modell av den trojanska hästen utanför det historiska Troja i västra Turkiet. Foto: Tommy Hansson

Man bör väl vidare vara både blind, döv samt i avsaknad av normal slutledningsförmåga om man inte inser att den grundläggande ideologi som bär ansvaret för den överväldigande merparten av alla terrordåd i vår tid är islam. Nämnda egenskaper verkar dock vara meriterande för den som önskar publicera sig på våra vanligaste kultursidor.

Richard Jomshof har alltså varnat för islams destruktiva påverkan på den demokratiska västvärlden. Det gör honom i Expressen-skribenten Hellgrens ögon till en företrädare för ett parti som påstås vara rasistiskt, demokratiföraktande och konspirativt och som man bör bekämpa. Om de islamtroende vettvillingarna och barnamördarna har Hellgren i sin semantiska fatabur inte ett enda kritiskt ord att framföra.

Det är väl tveksamt om Anna Hellgren är tillräckligt bildad för att känna till hur det gick när en svensk opinionsbildare i början på 1940-talet jämförde en annan ideologi med den trojanska hästen. Med detta förhöll det sig på följande sätt.

Sedan revykungen Karl Gerhard (1891-1964) haft premiär på sin produktion Gullregn 1940 grep censuren i form av överståthållarämbetet i Stockholm in och förbjöd utförandet av scenbilden ”Den ökända hästen från Troja” med motiveringen, att tablån i fråga var ”förargelseväckande”. Detta skedde sedan Nazitysklands representanter i Sverige protesterat å det kraftigaste mot att det egna landet framställts i form av en trojansk häst.

I numret sjöng Karl Gerhard en sång, ”Den trojanska hästen”, med traditionell rysk melodi vilken bearbetats av Lille-Bror Söderlundh (1912-57) och som Karl Gerhard själv textsatt. Lyssna gärna på Youtube här:  https://www.youtube.com/watch?v=-p7fb12ZuXU

Ur texten kan följande belysande rader citeras:

Bland de vilda hästar som har galopperat
på fru Clios* rännarbana är
den trojanska hästen som sig minst generat
för att lyfta svansen här och där.
I världsmanegen politikerna
som dumma Augustar står i parad – hurra!

Hela texten här: http://minata.tripod.com/dagens3.html


I Karl Gerhards revy Gullregn framställs hästen från Troja som en dalahäst.

Jag vågar nog påstå att det som i Karl Gerhards briljanta text för nästan 80 år sedan syftade på de tyska nationalsocialisterna med fördel kan appliceras på dagens islamister och deras medvetna eller omedvetna uppbackare inom politik och media, de som likt Anna Hellgren och hennes meningsfränder börjar yla om rastänkande och demokratiförakt så fort islam kritiseras i någon som helst form.

På 1930- och i början av 1940-talet hette det om antinazistiska visselblåsare som Karl Gerhard, Torgny Segerstedt (1876-1945) och Ture Nerman (1886-1969) att de förolämpade främmande makters statschefer och hotade freden. I nådens år 2017 heter det om de antiislamska/antiislamistiska visselblåsarna att de är rasister och konspirationsteoretiker. Allt går igen.

Slutligen kan konstateras, att Hellgren noterat att den av Richard Jomshof och andra – däribland denna bloggare – delade teckningen inte rönt någon påfallande stor uppmärksamhet. Detta kan tolkas som att budskapet för allt fler faktiskt är så självklart att det inte behöver ordas så mycket om.


Salman Abedi misstänks ha utfört terrordådet i Manchster, som IS tagit på sig ansvaret för.

Sedan är det givetvis tragiskt att uppvaknandet skett fem över tolv i en tid då IS-återvändare erbjuds förmåner i stället för fängelse, ramadan skrivits in i kalendrar som en svensk högtid och kommunala politiker och tjänstemän gladeligen ger klartecken för byggandet av salafistiska moskéer sponsrade av Saudiarabien eller Qatar.

Fast aningslösa propagandister som Anna Hellgren lär förstås fortsätta sova, liksom politiker av Stefan Löfvens snitt.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Om den trojanska hästen förr och nu: propagandister och politiker fortsätter sova”


 1. Anna Hellgren bör avskedas från Expressen!!!Att det finns sådana galna personer är allmänt känt men att släppa fram dem i en tidning som Expressen visar på en enastående stupiditet .

 2. Tommy Hansson Says:

  Du har rätt – helt bisarrt!

 3. Tommy Hansson Says:

  Tack – ja, man gör vad man kan…

 4. educaremm Says:

  Angående Trojanksa Hästar, samt angående Terrorkrigföring i största allmänhet, och deras metodik…

  Kommentar också till Sixten Johansson, 6 juni, 14.01. på dgs:

  kring: …”islams avsiktligt söndrande terrormetoder. ”…

  Allteftersom vapen har utvecklats, samt har effektiviserats, förfinats och även mångdubblerats under långa tidsperioder, (i alla fall i jämförelse med de pilbågar och yxor, lansar och svärd, samt kanonen och armborstar osv., som tidigare användes, ute på avgränsade slagfält, mellan endast just krigande krigare, genom historiens gång), så verkar det som ett genomgående nytt slags tänkande har utvecklat sig, och som då handlar om att :

  – De som har störst, flest och bäst vapen, krigsfartyg, atombomber och bombflygplan, de kan föra krig på det bästa, mest effektiva och också det mest förödande sättet.
  (-Och förhoppningsvis då antas kunna betvinga eventuella fiendegrupperingar, fiendestammar eller fiendeläror, till en underdånighet och till en lydnad och hörsamhet?..),

  Det kanske lite märkliga kan då tyckas vara att sådana krigföringar samtidigt naturligtvis kan bedrivas, och anses vara absolut nödvändiga som självförsvar, utan att de någonsin behöver bli kallade för att vara några former av terroristiska – metoder – .

  De som då blir bekrigade, men som inte har stora, påkostade, dyra och effektiva sådana krigsfartyg, atombomber eller bombflygplan till sitt förfogande, krigar då med smärre vapen, som har mindre räckvidd och som egentligen varken kan bekämpa eller utplåna några fiender, eller några fienders läror, men som ändå kan åstadkomma skada.

  Det märkliga är att det som t ex då antaget muslimska terrorhandlingar egentligen åstadkommer, är en skada mot själva islam och också mot muslimsk tro, i västvärlden?..

  Man kan då undra hur väl genomtänkta, eller hur strategiska, dessa handlingar egentligen är?

  Vill verkligen islam och också då alla muslimer, att västerlänningar skall avsky allt vad islam heter? Samt avsky alla former av islam? Inklusive då kollektivt avsky alla muslimer?

  Är det verkligen vad islam och alla muslimer egentligen önskar sig?..

  Det är ändå ganska så tveksamt (om de verkligen skulle önska sig nya proselyter?)…..

  (Därför skulle man kunna anta att s.k. terrorhandliingar av olika slag, i de västerländska nationerna skulle kunna vara utförda av kontra-muslimer? Av kontra-aktörer och kontra-agenter som utger sig för att vara muslimer men som aktivt verkligen vill förstöra för islam och för alla muslimer i främst västerländska nationer? Kanske också samtidigt aktivt tro sig kämpa för att bryta ned de europeiska nationalstaterna, till förmån då för en större nationsbildning genom t ex ett Europeiska Förenade Staterna? The United States of Europe? USE?…Vem vet…)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: