Nya pinsamheter från vår dysfunktionella utrikesminister

Zimbabwes diktator Robert Mugabe med Olof Palme på den tid det begav sig. ”Mugabe är Afrikas framtid”, menade Palme.

Margot Wallström har inte precis rosat marknaden sedan hon blev Sveriges utrikesminister hösten 2014. Bland hennes första uppdrag fanns att, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, hälsa den palestinaarabiske ”presidenten” Mahmoud Abbas – tillika ledare för Socialdemokraternas ”kära systerparti” Fatah samt PLO – välkommen till Stockholm i oktober 2014 och samtidigt erkänna ”Palestina” diplomatiskt.

Det var vid den socialdemokratiska partikongressen hösten 2013 som Löfven yttrade de vid det här laget bevingade, eller snarare beryktade, orden om Fatah som S ”kära systerparti”. Fatah, som via den S-ledda regeringen erhåller miljardstöd som sedan allokeras till stöd för i Israel fängslade terrordömdas familjer, har en lika lång som våldsamt blodig historia bakom sig varom mera via denna länk: https://tommyhansson.wordpress.com/2013/05/17/hog-fatah-man-vi-skulle-anvanda-karnvapen-mot-israel/

Margot Wallström är den enda av Europeiska unionens (EU) 28 utrikesministrar som inte är välkommen att besöka Israel. Detta är en följd av hennes och den nuvarande rödgröna regeringens notoriskt Israel-fientliga utsyn; denna tog sig i slutet av förra året uttryck i att Wallström av Simon Wiesenthal Center i Los Angeles hamnade på listan över 2016 års mest famösa antisemiter.

Orsaken var att Wallström i en riksdagsdebatt påstått att det är fråga om ”utomrättsliga avrättningar” när Israel eliminerar terrorister. https://tommyhansson.wordpress.com/2016/12/30/wallstrom-en-av-arets-mest-prominenta-antisemiter/

Margot Wallström vet inte till sig i trasorna när hon får ”äran” att hälsa på Fatah- och PLO-ledaren Mahmoud Abbas.

Margot Wallström har försökt hålla en tämligen låg profil under senare tid, men nyligen ville det sig inte riktigt för excellensen. Fadäsen kom sedan FN-organet World Health Organization (WHO) utnämnt Zimbabwes rasistiske diktator Robert Mugabe – vid makten sedan 1980 – till så kallad good-will-ambassadör. http://www.friatider.se/antivit-diktator-blir-fn-organets-ansikte-ut-t

Zimbabwe, beryktat i världen bland annat för massmord på vita farmägare, har på Mugabes tillskyndan stiftat en lag som gör det möjligt för svarta zimbabwier att ta över majoritetsägandet i utländska företag verksamma i landet. https://petterssonsblogg.se/2015/01/17/vill-tillbaka-till-palme-eran/

Wallström bedömde det som viktigt att gå ut och ta avstånd från utnämningen och skrev därför på Twitter klockan 22.22 den 21 oktober: ”Appointment of Robert Mugabe as WHO good-will ambassadoris embarrasing. Expdect @Dr. Tedros to reconsider.”

Vår utrikesminister uttryckte alltså en förhoppning om att WHOs tämligen nybakade generalsekreterare, den tidigare etiopiske utrikes- och hälsoministern Tedros Adhanom, skulle dra tillbaka utnämningen av den 93-årige Mugabe som WHO-ambassadör. https://en.wikipedia.org/wiki/Tedros_Adhanom En onekligen rätt rimlig begäran som även uppmärksammades på nyhetsplats.

Problemet med Wallströms tweet var att det kom närmare tre timmar efter det att WHO-chefen tillkännagivit att han den 21 oktober klockan 19.31 dragit tillbaka Mugabes utnämning: ”I´m listening. I hear your concerns. Rethinking the approach in light of WHO values. I will issue a statement as soon as possible.”

Nu skall vi kanske inte vara alltför kitsliga. Att vår dysfunktionella utrikesminister till slut kröp till korset och faktiskt i sak uttryckte något slags avståndstagande från den traditionella, Mugabe-vänliga S-politiken måste ändå betecknas som ett framsteg, även om det så att säga skedde ”under galgen”.

Wallströms avståndstagande från det ”pinsamma” beslutet att utse Mugabe till WHO-ambassadör får slutligen ses som ett steg i rätt riktning även i ljuset av, att det inte var särskilt länge sedan hon uttryckte stöd för Saudiarabiens medlemskap i FNs kvinnokommission med motiveringen att detta var en ”icke-fråga” och att det skulle få saudierna att bättre förstå kvinnor: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-godkande-saudiarabien-i-fn-s-kvinnokommission

 

 

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Nya pinsamheter från vår dysfunktionella utrikesminister”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Att Margot Wallström lyckats att bli vår utrikesminister är upprörande. En så inkompetent obildad person på denna post är upprörande. Hon har samma kvalifikationer som snabbköpskassörskan Mona Sahlin!

  • Tommy Hansson Says:

   Instämmer helt med din analys, Leif. Wallström är en katastrof men får vara kvar på grund av stark ställning inom sosseriet och en folklig framtoning.


 2. […] Margot Wallströms ”hot” mot Atlantpakten kommer förstås alls inte som någon överraskning. Vi har trots allt att göra med en utrikesminister som lyckats stöta sig med både Israel och Saudiarabien genom sin lösmynthet och som är den enda av EUs utrikesministrar som inte är välkommen i Israel. https://tommyhansson.wordpress.com/2017/10/24/fler-pinsamheter-fran-var-dysfunktionella-utrikesminis… […]


 3. Anförande om Olof Palme i Sveriges Riksdag
  Under maj -juni 1994 höll jag ett anförande i Sveriges Riksdag där jag tog upp allt elände som Olof Palme orsakat! Försökt att ta upp ämnet 1993 men blev avsnäst av den centerpartistiske vice talmannen med orden detta hör inte hit.Men innan jag lämnade Sveriges Riksdag i juni 1994 tog jag upp ämnet igen och väntade mig samma reaktion som tidigare eftersom vice talmannen Alemyr(s) ledde sammanträdet. Men jag såg att han njöt av mitt anförande som var noga förberett och lät mig fortsätta och att han uppskattade framförandet. Dagen efter detta sammanträde blev jag uppringd av Alemyr som bad mig komma till sitt kontor.Vilket jag givetvis gjorde.Stort tack för ditt fantastiskt fina tal. Jag tyckte mycket illa om Olof Palme sade Alemyr..Det som hände är synnerligen unikt för vår riksdag!! Att bli tackad av en talman för att ha angripit deras partiledare har givetvis aldrig hänt.Men detta visar att Olof Palme var mycket illa omtyckt av många inom sitt parti.Jag berättade detta för en journalist för Sv Dagbladet som kontaktade Alemyr som svarade att Ny Demokrati hade de skickligaste riksdagsledamöterna i Sveriges Riksdag.Och det märkliga hände att hela mitt anförande sedan försvann ur riksdagsprotkollen.Har trots ivrigt letande senast idaginte hittat det! Uppenbarligen har Alemyr(numera avliden) manipulerat arkivet även det ytterst ovanligt.Jag uppmanade Alemyr att gå ut med kritik om Olof Palme men han svarade Så gör vi inte inom s. Ville berätta detta för efterväden.

  • Tommy Hansson Says:

   Mycket märkligt, verkligen. Och mycket intressant!


   • Roligt att Du uppskattade detta! Jag läser med stor förtjusning dina välskrivna inlägg! Och läste Contra med stor behållning.Jag tror att jag blev mycket starkt påverkad av Contra. Finns tidningen kvar?

 4. Tommy Hansson Says:

  Dina erfarenheter visar väl att det fanns/finns stora likheter mellan Sverige och en bananrepublik. Och jovisst, Contra finns kvar i högsta grad – jag medverkar fortfarande, även om jag inte längre är ansvarig utgivare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: