Många polska judar föredrog Tyskland efter kriget

Såväl nazityskar som inhemska polacker mördade judar under Förintelsen.

I ett dokument som av the Simon Wiesenthal Center överlämnats till den aktade israeliska tidningen Jerusalem Post framgår, att Polen under Förintelsen behandlade judar så illa att de i landet kvarvarande judarna hellre emigrerade till Tyskland än stannade kvar i Polen. http://www.jpost.com/Diaspora/1946-US-document-reveals-Poles-treated-Jews-as-badly-as-Germans-did-543940

Det avhemligade dokumentet, daterat den 15 maj 1946 och rubricerat The Jews in Poland Since the Liberation, härrör från en gren av det amerikanska utrikesdepartementet State Department och tar upp den motbjudande behandlingen av judar i Polen före, under och efter Andra världskriget. Handlingen jämställer den polska och nazityska förföljelsen av den judiska befolkningsgruppen, som har en historik i Polen som går ungefär 1000 år tillbaka i tiden.

Samma dag som Wiesenthal-centret överlämnade den amerikanska handlingen till Jerusalem post – den 28 februari 2018 – besökte en polsk delegation den judiska staten Israel i akt och mening att diskutera den kontroversiella polska Förintelse-lagen, som gör det till ett brott att påtala polsk medverkan i Förintelsen.

En polsk delegation på besök i Israels utrikesdepartement i Jerusalem den 1 mars för överläggningar om den kontroversiella polska Förintelse-lagen.

Enligt rapporten var de efterkrigstida antijudiska handlingarna i Polen en fortsättning på de aktiviteter som inletts av högerinriktade grupper före 1939, då Tyskland och Sovjetunionen invaderade Polen och därmed gav upphov till Andra världskriget. Många polacker anammade de nazityska rasteorierna och förföljde judar lika kraftfullt som de tyska nationalsocialisterna gjorde under ockupationen.

Jan Tomasz Gross, en polskfödd professor vid Princeton-universitetet i USA med judisk bakgrund, har hävdat att polacker under kriget dödade fler judar än tyskar. Enligt Gross skulle polacker ha dödat upp till 30 000 tyskar och omkring 70 000 till 90 000 judar, kanske fler. Den polska staten har efter detta påstående hotat Gross med åtal och tillbakadragande av en hög utmärkelse. https://www.theguardian.com/world/2015/oct/16/poland-anger-over-claim-that-poles-killed-more-jews-than-germans-during-war

Den nya Förintelse-lagen i Polen har nu resulterat i sitt första rättsfall: den polska opinionsgruppen the Polish League Against Defamation har stämt den argentinska dagstidningen Página/12 för att ha använt ett foto som föreställer polska soldater bekämpande kommunister efter krigsslutet för att illustrera en artikel om pogromen i Jedwabne i juli 1941, då minst 340 judar massakrerades av lokala polacker. https://www.reuters.com/article/us-israel-poland/polish-group-sues-argentine-paper-under-new-holocaust-law-idUSKCN1GF0RF

Polens biträdande utrikesminister, Michael Wojcik, stöder stämningen av Página/12.

Nämnas kan att Polens biträdande justitieminister, Michal Wojcik, har uttryckt sitt gillande över stämningen.

Det rapporteras från Polen, ett land med en månghundraårig antisemitisk historia, att antalet antisemitiska incidenter i landet har ökat efter tillkännagivandet av den nya Förintelse-lagen. Bland annat har en sprängladdning detonerat vid förintelse-museet i Auschwitz-Birkenau. Många judar i Polen – det finns högst 10 000 kvar i landet – uppges nu ifrågasätta om de har en framtid i Polen. https://www.theguardian.com/world/2018/feb/10/polands-jews-fear-future-under-new-holocaust-law-nazi-atrocities

Det finns all anledning ifrågasätta den nya lag i Polen som kriminaliserar omnämnandet av polska grymheter mot judar inom ramen för Förintelsen, enkannerligen termen ”polska dödsläger”. Den spär tvivelsutan på den i mitt tycke ofta oberättigade kritik som riktats mot Polens konservativa regering och är helt klart kontraproduktiv för Polen som nation: Polen skämmer helt enkelt ut sig internationellt.

Vilket är övermåttan trist för en Polen-vän som denna bloggare. https://tommyhansson.wordpress.com/2018/02/06/ny-lag-om-polsk-delaktighet-i-forintelsen-polen-skammer-ut-sig/

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Många polska judar föredrog Tyskland efter kriget”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Välskrivet. Efter kriget inrättade Stalin koncentrationsläger i Polen och tillsatte judiska befälhavare.Ohyggliga grymheter begicks i lägren mot i polen boende tyskar och även polacker. En amerikansk judisk författare skrev en bok för flera år sedan
  om dessa hemskheter .Men rättigheterna till att ge ut boken i Europa köptes upp av Bonniers tyska företag och boken gavs aldrig ut här.Eftersom hatet mot judar i Polen kan ha påverkats av Stalins judiska lägerkommendanter borde detta belysas. Det är ju många duktiga judar som tvingats att lämna Polen,ex vis min vän och kollega Jerzy Einhorn. Känner Du till något om denna bok?

  • Tommy Hansson Says:

   Mycket intressant information. Nej, tyvärr vet jag inget om boken du nämner. För övrigt har vi en polsk kvinna som gruppledare här i SD Södertälje – mycket duktig!

 2. Roman Giro Says:

  Stort tack för detta inlägget

 3. Leif Bergdahl Says:

  Denna fråga är inte helt enkel.Stalin tillsatte efter 1945 några judar som chefer för några läger med tyska och polska fångar så att judarna skulle kunna hämnas det fruktansvärda som tyskar och polacker gjort.Sedan lär ryssarna ha tillsatt flera judar på ledande poster( inkl ministrar) i Polen.Vilket lär ha underblåst polackernas judehat.Det kom ut en bok i USA om detta för drygt 10 år sedan skriven av en amerikansk jude. Boken skulle ges ut i Europa av Bonniers bokförlags tyska underhuggare. Men Bonnier förbjöd utgivandet.Vet inte om detta är sant kan vara antisemitisk propaganda.Känner Du till något om denna bok?Kan bara bekräfta att jag är israelvän och besökt landet flera gånger!

 4. Tommy Hansson Says:

  Känner tyvärr inte till detta om boken. Jo, det fanns judar i kommunisternas tjänst och det underblåste sannolikt hatet mot judarna. Ett hat som dock var väl etablerat i Polen redan långt tidigare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: