Per Ramhorn hos SD Södertälje/Nykvarn: ”Fullt möjligt att avskaffa vårdköerna!”

”För att ta sig fram inom den svenska sjukvården måste man vara kunnig, påstridig och vältalig.”

Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiske talesman Per Ramhorn, Malmö hänvisade till ovanstående yttrande av Jerzy Einhorn när han i Södertälje stadshus den 23 april föreläste om sjukvårdspolitik på inbjudan av SD Södertälje/Nykvarn. Jerzy Einhorn (1925-2000) var professor i radioterapi, riksdagsman för KD 1991-94 och förintelseöverlevare och kunde det svenska sjukvårdsväsendet utan och innan.

SDs vårdpolitiska talesperson, Per Ramhorn, menade att det är fullt möjligt att få bort vårdköerna. Foto: Tommy Hansson

Jag vågar nog påstå att det sistnämnda omdömet även gäller Per Ramhorn, född 1967, som varit riksdagsledamot sedan 2010 och dessförinnan sjukvårdsanställd sedan 25 år. Tyvärr är det dock långt ifrån alla patienter som besitter alla tre av de nämnda egenskaperna, vilket i värsta fall kan leda till en för tidig död. Ramhorn tog upp exemplet Bertil, som hade bukspottskörtelcancer men blev opererad alltför sent för att kunna överleva.

-Svensk sjukvård var länge en internationell förebild, men så är tyvärr inte längre fallet, konstaterade Ramhorn inledningsvis och tog upp de allt längre vårdköerna och väntetiderna. Vårdköerna ökade dessutom ännu mer när vi ”begåvades” med ett regeringsskifte hösten 2014.

Sverige har i dag Europas längsta vårdköer, låt vara att vården är bra när man väl får den. Uppfyllelsen av vårdgarantin omfattande 90 dagar innan man får träffa en specialistläkare sjunker år från år – nationellt ligger garantiuppfyllelsen på 62 procent men är inte ens 50 procent i exempelvis Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands landsting.

Många i publiken i fullmäktigesalen Demokratin lyssnade uppmärksamt på Per Ramhorns orientering om SDs sjukvårdspolitik. Foto: Tommy Hansson

-Den kommande sommaren när många semestrar skall tas ut kan bli kritisk för de svenska sjukhusen, varnade Per Ramhorn som kritiserade den svenska sjukvårdens undermåliga organisation beträffande icke minst de anställdas arbetstider. Det behöver dock inte se ut så här. SD föreslår en ny nationell reform i form av en patienträttsgaranti. Vi menar att det här förslaget, som är inspirerat från Danmark, kan leda till att vårdköerna minskar kraftigt.

En central uppgift blir, menade Ramhorn, att landstingen upprättar fungerande samverkansavtal med privata och offentliga vårdgivare inrikes och utrikes i syfte att  vid behov kunna garantera att vårdgarantin efterlevs. Dålig samordning leder till dödsfall. Bertils liv hade kunnat räddas om han snabbt opererats i ett annat landsting eller annat land.

-Förstärk och tydliggör befintlig lagstiftning, deklarerade Ramhorn och exemplifierade återigen med Danmark, där det finns ett starkare patient- och medborgarperspektiv. Dessutom behövs ett ökat antal vårdplatser – i dag finns 25 000 i landet – och ett ökat antal vårdanställda som vill vidareutbilda sig. Det behövs fler specialistsjuksköterskor (en orsak till inställda operationer är brist på sådana) och en bättre utbildning för undersköterskor. SD vill renodla vårdyrkena mycket mer än vad nu är fallet.

Per Ramhorn avtackades av föreningsordföranden Joachim Hagström med Södertäljeskålen Foto: Tommy Hansson

Per Ramhorn räknade upp flera SD-förslag för en bättre sjukvård:

 • Utökad rätt till heltid i offentlig sektor.
 • Utökad rätt till deltid.
 • Möjligheter att utbilda sig på arbetstid.
 • Avskaffa karensdag för vård- och omsorgspersonal.
 • Bidrag till läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal i glesbygd.
 • Rätt kompetens på rätt plats.
 • Legitimation för undersköterskor.

-Ett problem är den starka befolkningsökningen – i dag har Sverige omkring tio miljoner invånare – och den ökade invandringen har inte gjort situationen bättre, underströk Per Ramhorn. I Sverigedemokraternas perspektiv skall man få full vård om man är svensk medborgare, är man asylsökare utan medborgarskap skall man kunna få akutvård eller vård som inte kan anstå.

Ramhorn poängterade att det är fullt möjligt att avskaffa vårdköerna. Han öppnade även dörren för att skattehöjningar kan bli nödvändiga:

SD Södertäljes Andreas Birgersson och Alex Nilsson hjälper Per Ramhorn med tekniken före mötet. Foto: Tommy Hansson

-Men då skall pengarna också gå till vården och inte till miljövänliga bussar eller något annat. Vi har bjudit in alla andra partier att diskutera situationen i vården, men de har inte varit intresserade. Det är ett skamligt politiskt spel som medför att patienter far illa. Även tandvården är ett stort problem.

Vad som framgick tydligt av Per Ramhorns mycket uppskattade lägesorientering var att Sverige, som en gång var världsledande inom sjukvården, halkat efter betänkligt. Många andra länder har gått om oss. Det är hög tid att ändra på detta!

 

 

 

 

 

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Per Ramhorn hos SD Södertälje/Nykvarn: ”Fullt möjligt att avskaffa vårdköerna!””

 1. Leif Bergdahl Says:

  Arbetade ihop med min kollega Jerzy Einhorn under min riksdagstid 1991-94.Vi hade ett mycket gotta samarbete.Håller med om det som skrivs i artikel men anser att det viktigaste för att få bort vårdköerna är att införa en prestationsersättning vid landstingens öppna mottagningar! Lade flera motioner om detta men fick bara stöd från Ny Demokrati.Den 1/1-1970 infördes den sk sjukronorsreformen en katastrof för svensk sjukvård. Tidigare hade patienterna betalat sju kronor direkt till doktorn och att doktorn inte tog upp allt visste socialdemokraterna när de skulle socialisera den svenska sjukvården efter Kubansk modell.Reformen föregicks av en fullständig skattekontroll av samtliga svenska läkare och mängder med läkare åkte dit. Många dömdes för avancerade skattebrott och fick fängelsestraff.En representant för läkarnas försäkringsbolag Salus som jag träffade i början av 70 talet berättade att inte mindre än 72 svenska läkare begått självmord efter att åkt fast för skattebrott.Jag själv blev informerad av en kollega vars far var direktör vid Riksskatteverket. Kollegan berättade att socialminister Aspling(s) kommer att genomföra en skattekontroll 1968 för att mjuka upp läkarkåren inför avskaffandet av prestationsersättningen.Och klarade mig utan en enda kronas fel.
  Sjukronorsreformen innebär en stor katastrof för svensk sjukvård. Antalet patienter per mottagningsdag på en provinsialläkarmottagning minskade från drygt 20 per dag till 10.Dvs en halvering.Samtliga landstingsanställda läkare fick fast lön.MIn chef professor på Kir Klin i Umeå slutade helt med sin öppna mottagning han fick ju inte betalt för det!!!!Det har snart gått 50 år och förs de senaste åren har jag släppts fram i ex vis Läkaritidningen där jag rek. ett återinförande av prestationsersättningen.
  Garanterat att antalet behandlade patienter per mottagningdag skulle öka signifikant. Ge doktorn patientavgiften(200-300 kr) som numera inte betalas direkt till doktorn. Ev kan man gen 1/2 patientavgift till assisterande sjuksköterska-underssköterska.
  Fn pågår ett försök sedan 1/1-18med prestationsersättning vid Sahlgrenska sjukhuset akutmottagningar och preliminärt har man haft god effekt.Jag kan berätta att jag under min tid som överläkare inom coronarkirurgi på Karolinska Sjukhuset genomdrev prestationsersättning under en 3 månaders (1989-90)period på Thoraxkirurgiska kliniken med mycket gott resultat.Man betalade 2000 kr till kirurger och lika mycket till narkosläkare samt 1000 kr till assisterande personal.Och lyckade att göra 1 extra coronaroperation dagligen(i st för 4 op blev det 5).Men socialdemokraterna tyckte att detta var förskräckligt och lyckades stoppa detta lyckade projekt.Detta har aldrig tidigare berättats för någon men vi lyckats korta vårdköerna högst betydligt.Jag tycker att SD bör ta upp införande av prestationsersättningar vid landets öppna mottagningar. Jag står gärna till tjänst med information. Har träffat Ramhorn tidigare och jag uppskattar honom mycket!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: