Vargen prioriteras framför nyttoboskap

Vargen är viktigare för Länsstyrelsen i Stockholms län än nyttoboskap som får och getter.

Under senare tid har vargfrågan aktualiserats genom blodiga vargattacker på såväl får som getter. I början av maj dödades runt 65 får i två attacker på Molstabergs säteri i Sjundareviret och ungefär en månad senare dog två getter i samband med ett vargangrepp i västra Nykvarn.

Vän av ordning och reda kan nu tycka att Länsstyrelsen i Stockholms län borde tillåta skyddsjakt på hotande vargar och därmed värna djur- och markägarnas och givetvis även kreaturens intressen. Så har emellertid inte varit fallet. Istället har det stående mantrat från byråkraterna i Stockholm varit att kreatursägarna ska se över sina stängsel.

Under 1800-talet dödades tusentals vargar i Sverige från Lappland i norr ner till Skåne i söder. Detta berodde till stor del på den så kallade Gysinge-vargens härjningar i gränstrakterna Gästrikland-Dalarna 1820-21. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gysingevargen

2012 dödades en kvinnlig djurskötare av vargar i Kolmårdens djurpark.

Inom loppet av tre månader dödade vargen i fråga nio och skadade 15 människor, varav de flesta barn, i totalt 31 attacker. När vargen slutligen dödades upphörde attackerna. Gysinge-vargen hade tagits om hand av och vuxit upp bland människor på den lilla bruksorten Gysinge och saknade därmed vargens naturliga skygghet för människor.

Brittiska BBC gjorde en dramadokumentär, premiärvisad 2005, om den människoätande Gysinge-vargen. I en ledande roll som svensk vargjägare syntes Alexander Morton. https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Wolf+of+Gysinge

En sentida vargattack med dödlig utgång skedde i Kolmårdens djurpark 2012, då en djurvårdare gick in till en flock om åtta vargar vilka anföll och dödade vårdaren, oklart varför. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vargattack-pa-kolmarden

Det är upprörande att de ansvariga på Länsstyrelsen prioriterar vargars intressen på bekostnad av tamboskap och dess ägare. Är vargen mer värd än får och getter? Och borde inte Länsstyrelsen måna om näringsidkarna på landsbygden i stället för att, ursäkta uttrycket, djävlas med dem?

Alexander Morton i rollen som svensk jägare i BBCs dramadokumentär om Gysinge-vargen.

I mina ögon är det alldeles självklart att skyddsjakt ska tillåtas när vargen, som till karaktären är en lustmördare, angriper våra nyttodjur på angivet sätt. Gärna bättre stängsel, men det räcker som jag ser det inte som argument mot skyddsjakt.

Vargen lyste med sin nästan totala frånvaro i Sverige under 1900-talet fram till dess att den fridlystes 1966. Efter vad jag förstår var det ingen, vare sig människor eller andra djur, som for illa av det. Därför bör frågan om att införa fri vargjakt enligt min mening allvarligt övervägas.

Fotnot: Ovanstående text är en lätt utökad version av en debattartikel som var publicerad i Länstidningren, Södertälje den 9 juni 2018.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Vargen prioriteras framför nyttoboskap”

 1. ladycobra Says:

  Jag anser det bedrövligt att man prioriterar vargen före nyttoboskap och även rennäringen är ju utsatt av vargen som blev utrotad en gång för att den ställde till med så mycket elände. Tänk om de pengar som läggs ned på att forsla vargar hit och dit i Sverige med helikopter, lades på brottsbekämpningen istället hos polisen.

  Vargar dödar många jakthundar och sårar dem, jag tycker det är förfärligt.

 2. Tommy Hansson Says:

  Kunde inte hålla med dig mer!

 3. educaremm Says:

  Undrar vilka som har intresse av att vargstammen finns i Sverige?

  Är det jägare? Varför i så fall?
  Är det skogsägare, (som då vill att vargen äter av en del av älgstammen, vilken i sin tur äter ned skogägarnas skogsbestånd?…)
  Bönder vill inte ha varg, för den attackerar deras fårbesättningar och övriga tamdjur?…
  ?
  Svåra frågor det här med vargar…

  Läs på min sida om olika problemfrågor om skola, om filosofi, om krig, om invandring, om religion, om feminism m.m…..Tryck på min signatur.

  • Tommy Hansson Says:

   Tror personligen att det i första hand är 1. byråkrater på Naturvårdsverket och länsstyrelserna; samt 2. vargkramare som tycker att vargen är stilig som vill ha varg i Sverige.

 4. Beatrice Tuneld Says:

  Var snäll att lär dej lite om vargen och dess ekologiska betydelse innan du spyr hålla över den ! Eller lyssnar du på Runar Filper och de andra jägarkompisarna som är varghatare? De flesta i Sverige ( obs..även på landsbygden) vill ha varg!! Är Sd:are egentligen, men tvivlar, för ni har en usel rovdjurspolitik!! Tror ni hde fått 1000- talet fler röster på att inte vara varghatare . Tack för ordet !

 5. Tommy Hansson Says:

  Var snäll och respektera att det faktiskt är möjlgt att nå andra slutsatser än du själv utan att vara felinformerad. Jodå, jag lyssnar gärna på förnuftiga personer som Runar Filper utan att vara ”jägarkompis” med någon. Senast jag höll i ett vapen var då jag gjorde värnplikten 1971-72 och då var det en kpist som ju inte så många idkar jakt med. Slutligen är vargfrågan en av dessa frågor som går rätt igenom alla partier – finns många SD::re som är lika mysiga vargkramare som du. Du hittar nog inget parti där alla är överens om vargen. För övrigt klarade sig ekosystemet alldeles utmärkt under alla de år då vi inte hade någon varg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: