Därför är det en dålig idé att begränsa demokratin

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen i Visby.

Det är inte särskilt ofta jag håller med Göran Greider, socialistisk debattör, poet och chefredaktör för Dala-Demokraten, om någonting.

Jag gör emellertid ett undantag för vad Greider nyligen skrev på Twitter om den nu diskuterade möjligheten att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer som framlagts av justitieminister Morgan Johansson (S). http://www.dagensjuridik.se/2018/07/regeringen-vill-forbjuda-nazistiska-och-rasistiska-organisationer-hanvisar-till-regeringsfor

Greider skriver: ”Åsiktsförbud – nej! Galningar går under jord och blir än farligare och vilka organisationer förbjuds i nästa steg? Hårdare linje från polisen mot att ge demonstrations- och mötestillstånd för organisationer med våldsbejakande karaktär – ja!”

Enligt Morgan Johansson finns det möjligheter att förbjuda nationalsocialistiska och rasistiska organisationer utifrån en skrivning i Regeringsformens andra kapitel där rätten ges att förbjuda sammanslutningar som innebär militärt betonad verksamhet samt förföljelse av folkgrupp. Mot denna bakgrund planerar regeringen en utredning som skall möjliggöra en lagstiftning till 2020.

Göran Greider är kritisk mot ett åsiktsförbud.

En annan kritiker av det av Johansson förebådade förbudet är debattören Aron Lund, som i Expressen den 17 juli bland annat framhåller: ”Den som inte tidigare begripit att svensk politik mår dåligt fick svart på vitt när justitieminister Morgan Johansson lite i förbigående lät meddela att regeringen vill införa åsiktsförbud nästa år.” https://www.expressen.se/kultur/var-slutar-asiktsforbuden-morgan-johansson/

Det finns enligt min mening dock en rad argument som talar emot en lagstiftning av beskrivet slag. Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, tillhör de jurister som rest invändningar.

Bull har i intervjusvar i Aftonbladet påpekat, att en ändrad lagstiftning kan leda till rättsprocesser som bara ger nazisterna och rasisterna ökad uppmärksamhet. Bull drar också en parallell till när regeringen förbjöd Aftonbladet på 1830-talet – det ledde till att tidningen kom ut i ett antal ytterligare versioner med olika beteckningar (vilka alla förbjöds). https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xRvLPX/experter-varnar-om-regeringens-forbudsforslag

Den mest grundläggande invändningen mot ett förbud för vissa politiska organisationer är att detta strider mot våra demokratiska värderingar vilka definitionsmässigt tillåter även odemokratiska organisationer. Om personer som tillhör sådana bryter mot gällande lagstiftning genom att exempelvis misshandla folk eller bryta mot lagen om hets mot folkgrupp finns redan möjlighet att lagföra dessa.

Justitieminister Morgan Johansson vill förbjuda politiska organisationer.

En lagstiftning av det slag som Morgan Johansson med flera regeringsföreträdare skisserat kommer vidare att ge upphov till en mängd tolknings- och gränsdragningsproblem. Det finns i dag exempelvis rätt gott om bedömare som menar att Sverigedemokraterna – givetvis helt felaktigt – är ett rasistiskt parti. Det är därför ingen omöjlighet att SD kommer att finnas med bland de organisationer som föreslås bli föremål för förbud.

Frågan är slutligen varför enbart nazistiska och rasistiska företeelser skall förbjudas. Är det inte precis lika illa att förespråka våld och förföljelse mot andra människor på grund av att dessa anses ha ”fel” klass- eller religionstillhörighet? Givetvis är så fallet.

Regeringspropån om att förbjuda en viss sorts politiska organisationer och därmed begränsa vår demokrati  är som jag ser det ingen bra idé och bör enligt vad som framhållits ovan entydigt avvisas.

Fotnot: Ovanstående text är en något utökad version av ett debattinlägg som var infört i Länstidningen, Södertälje den 18 juli 2018.

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Därför är det en dålig idé att begränsa demokratin”


 1. ”Ty om en lagstiftning av skisserat slag skulle gå igenom skulle det innebära gränsdragningsproblem av betydandemått. Att NMR är bpåde nazister och antidemokrater förnekas inte ens av dem själva,

  Jag har dock en obehaglig känsla av att regeringen inte har för avsikt att stanna där. Redan har röster höjts för att partier/organisationer såsom Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling bör omfattas av ett förbud av ovan nämnt slag.”
  .
  Ja men då har man väl nämnt de flesta, eller hur?

  ”Och varför skulle man förbjuda enbart organisationer som påstås vara rasistiska och nationalsocialistiska? Det är naturligtvis precis lika illa att hata och vilja utöva våld med religiös eller klasskampsmässig motivation som på rasliga grunder.”
  .
  MEN några sådana organisationer nämns inte så antagligen finns de inte eller är av marginell skada för det samhälle vi vi ha?

 2. Tommy Hansson Says:

  Det är också min känsla att man inte avser stanna där.

 3. ??? Says:

  Jag förstår inte va ni svenner driver med. Ni är livrädda for rasisme. Och ni fyller upp Sverige med dom mest rasitiska människor på planeten, muslimer. Dom hatar ju alla som inte är muslimer. Ni svenner är orena vantro för muslimer. Och ni är rädda för nazister?? Naizster mördade 6 milljoner människor på 1940-talet. Muslimer har dödat flera hundra milljoner dom senaste 1500 åren och dom håller på fortfarande. Varje dag blir folk döda av muslimer. Nazister bekymrer mej inte alls, muslimer är det mest skrämmande vi har i Skandinavia just nu. Dom hatar mej, min kultur, min mat, även min hund! Dom hatar allt, hat är som oxygen för dom, dom kan inte leva utan. Men ni får sitta där och vara rädda för nazister. Hur många har ni i Sverige nu, 30 stycken?

 4. Tommy Hansson Says:

  ”Ni svenner” är livrädda för rasism och nazism, skriver du. En del är kanske det, dock inte jag. Det framgår av min bloggtext som du kanske skulle ha läst litet mer noggrant. Jag håller ju med dig i stora drag!.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: