Sjuklövern och vad den står för: liten ordlista

Sjuklöverpartierna och SD enligt en tecknares synsätt.

”Sjuklövern” är en benämning myntad för att beteckna riksdagens nuvarande partier förutom Sverigedemokraterna. Gissningsvis har termen uppstått i SD-vänliga kommentatorsfält på nätet i syfte att dels peka på den relativa likheten mellan partierna, dels för att illustrera de sju partiernas beröringsskräck gentemot SD, vilken framgår med övertydlighet i de pågående försöken att med hjälp av riksdagens talman bilda någon form av regering..

Man skulle kunna göra en omfattande analys av begreppet sjuklöver, men jag nöjer mig här med en högst subjektiv och högst kortfattad genomgång utifrån de tio begynnelsebokstäverna i ordet ”sjuklövern”. Det är i första hand de sju partiernas så kallade ledare som avses. Partiernas respektive gräsrötter är vanligen betydligt klokare än sina anförare.

Sandlådementalitet i sin prydno.

Jävligt inkompetenta.

Usla politiker.

Klantiga är bara förnamnet.

Labila ledare.

Överdrivet politiskt korrekta.

Veliga beslutsfattare.

Enfaldiga så det förslår.

Regeringsodugliga svammelmaskiner.

Naiva mångkulturalister.

En och annan må tycka att den här föga vetenskapliga sammanställningen är väldigt orättvis. Kanske har de rätt, men det bjuder jag i så fall gärna på. Det skulle säkert vara möjligt att göra en liknande ordlista vad beträffar Sverigedemokraterna – som långt ifrån är något fullkomligt parti –  men det får bli en uppgift för någon annan!

Sjuklöverpartierna plus Feministiskt initiativ flaggar för Pride.

.

 

 

 

 

 

 

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Sjuklövern och vad den står för: liten ordlista”

 1. Blot-Sven Says:

  Sjuklövern som begrepp är minst tio år gammalt, förmodligen betydligt äldre. Sjupartiet är en variant. Men jag minns att Stieg Larsson vid ett tillfälle kommenterade en SD-skribent som på något av partiets fora använde sig av begreppet Rikspartiet. Skribenten föreslog helt sonika att riksdagens partier skulle slås ihop till ett parti med ovan nämnda namn. Stieg Larsson tyckte faktiskt att det var lite småroligt men menade att de alltid gav en dålig eftersmak när sverigedemokrater skulle ironisera och skämta om makteliten. Han dog 2004 så kåseriet måste alltså varit författat senast det året.

 2. Tommy Hansson Says:

  ”Sjuklövern” kan knappast vara äldre än åtta år, då SD kom in i riksdagen. Först då blev det aktuellt att göra en åtskillnad mellan de sju partierna och SD.

 3. Blot-Sven Says:

  Var inne och kollade på Flashback och där fanns ordet dokumenterat sedan september 2008 i det sammanhang som vi talar om. Det diskuterades i en tråd där hur gammalt det var. Någon hävdade att det fanns redan 1994 men kunde i styrka det på något sätt.

 4. Tommy Hansson Says:

  Du har rätt. Såg också på Flashback att ordet hade använts av SDarna Björn Söder och Jens Leandersson 2008. Var troligen en realitet redan dessförinnan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: