Svårt för personkryssare och småpartier i valet – Kalla Anka-partiet fick inte ställa upp…

Alarmerande: 2106 väljare röstade på nazisterna i riksdagsvalet.

Den mig närstående tidskriften Contra har i  #5 2018 gjort en djupdykning i valresultaten. Den samlade bedömningen blir att det var svårt för såväl kandidater med personliga kampanjer som småpartier att göra sig gällande.

Personkryssen som en möjlighet för väljarna att favorisera vissa kandidater infördes i Sverige 1998. Initialt fordrades 8 procent av rösterna för ett parti i en valkrets för att kandidaten i fråga skulle väljas in. Sedan 2014 är det 5 procent som gäller. Vid första valet med personkryss valdes tolv kandidater in i riksdagen – i valet 2018 blev det blott fem.

Tre miljöpartister lyckades komma in via kryss. Mest uppmärksamhet väckte den beslöjade somaliska kvinnan Leila Ali Elmi, vilken avancerade från 21a till 1a plats i Göteborgs kommun via 1467 personkryss. Hon gav därmed begreppet ”klanröstning” ett ansikte. När hon sedan skulle delta i en omröstning i riksdagen lyckades hon inte få ordning på bordet vid sin riksdagsbänk och missade omröstningen. https://www.expressen.se/gt/kampanjen-som-gav-riksdagsplats-riktad-mot-somalier-/

Leila Ali Elmi drev en framgångsrik personvalskampanj bland Göteborgs förortssomalier.

De båda andra MParna som kom in i den svenska politikens finrum tack vare systemet med personkryss var Rebecka Le Moine, Östergötlands län (1063 kryss) samt Maria Gardfjell, Uppsala län (924 röster).

Även förre jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) från Kronobergs län (1900 röster) och Cecilia Widegren (M) från Västra Götaland (2054 röster) klarade av att kryssa in sig i riksdagen.

Sedan var det ett antal mer eller mindre kändisartade kandidater som satsade på inkryssning från lägre platser på respektive listor. Ingen av dessa klarade en ordinarie plats i riksdagen. Här kan nämnas förre Eurovisionsschlager-vinnaren Richard Herrey (M), debattören och författarinnan Ann Heberlein (M) och artisten Peter Jezewski (SD). https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/kandisarna-som-ser-ut-att-bli-utan-plats-i-riksdagen-/

När det gäller småpartierna finns det väl egentligen bara ett ord som nöjaktigt kan beskriva hur det gick i valet: fiasko. ”Bäst” lyckades här Feministiskt initiativ, som hade 3,12 procent i riksdagsvalet 2014 men nu fick nöja sig med 0,46 procent. F! kom dock in i ett antal kommuner, däribland landets två största, Stockholm och Göteborg.

Diggiloo, diggiley, för Richard Herrey gick det ej…

Alternativ för Sverige, en extremnationalistisk samling bittra före detta sverigedemokrater, mäktade trots betydande medial uppmärksamhet endast med 0,31 procent. Partiet ställde inte upp i kommunalvalet. Det borgerliga alternativet Medborgerlig samling noterades för försumbara 0.20 procent men blev invalt i fullmäktige i Höör, Torsås och Laholm. https://www.medborgerligsamling.se/medborgerlig-samling-har-tagit-mandat-i-tre-kommuner/

Resultaten för övriga småpartier: Piratpartiet 0,11; Direktdemokraterna 0,08; Landsbygdspartiet 0,08; Enhet 0,07; Djurens parti 0,06; Kristna värdepartiet 0,05; Nordiska motståndsrörelsen 0,03; Klassiska liberala partiet 0,02; Sveriges kommunistiska parti 0,01; Basinkomstpartiet 0,01; samt Initiativet 0,01 procent. Övriga partier fick totalt 3749 röster under det att blankrösterna uppgick till 53 084.

Om någon undrar hur det gick för Kalle Anka-partiet, som fått röster i tidigare val, kan jag meddela att partiet ej tilläts ställa upp 2018 på grund av nya regler som förbjuder fiktiva partier att delta i val. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/nya-regler-satter-stopp-for-hittepapartier

Fiktiva Kalle Anka-partiet (KAP) fick inte ställa upp i valet.

Här har vi alltså svart på vitt att 0,03 procent av Sveriges väljare har röstat på ett uttalat nationalsocialistiskt parti. Det låter kanske inte så alarmerande, men om jag i stället säger att 2106 personer valt att lägga sin röst på det nazistiska alternativet så tycker i alla fall denna bloggare att det är tämligen alarmerande.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Svårt för personkryssare och småpartier i valet – Kalla Anka-partiet fick inte ställa upp…”


 1. Jag vet inte om det är så alarmerande egentligen, snarare en följd av förd politik. Om jag har förstått saken rätt så kallar sig inte NMR för rasister, men menar att Sverige är utsatt för en rasism som går ut på att utrota den Nordeuropeeiska rasen i Nordeuropa. Tittar man på verkligheten så kan man förstå den rädslan.

  Men NMR verkar inte vilja utrota andra raser eller bomba länder till stenåldern, så att barn blir av med armar och ben, vilket i min mening är mer alarmerande och ociviliserat. Det där gör alla som röstar för högerns bombliberala partier genom sitt stöd för krigsförbrytelser och sitt stöd av terrorism. Att rösta för sossepartiet som stödjer vapenköp av Trump/USA är i min mening också ytterst alarmerande och ociviliserat i dagsläget.

  NMR verkar heller inte se sin ras som överlägsen andra raser, enbart annorlunda och skyddsvärd, ungefär såsom många har sett på samerna i Sverige, vilket följaktligen innebär att rasfrämlingar, enligt NMR, inte bör försmutsa rasen. Själv tror jag inte att den politiken någonsin kommer bli verklighet och jag finner den heller inte önskvärd. 99% av svenskarna är nämligen inte rasister alls och det tycks ha en vetenskaplig förklaring. Inavel tycks nämligen vara dåligt. Inslag av främmande gener tyck kunna stärka varje ras, men det är kanske en fråga om mängden också?

  De som har råkat ut för gruppvåldtäkter, deras fäder, mödrar, bröder och systrar som då får rasistiska känslor kan jag förstå. Jag förstår att de vill visa sitt missnöje politiskt, samt kanske aldrig kommer kunna omvändas. NMR:s framgång beror nog på okontrollerad, segregerande och arbetslös massinvandring.

  Lösningen tycks vara att skapa ett mer jämlikt samhälle, där alla får ett arbete, där jämlikheten ökar, där kriminalitet, våldtäkter och mordfrekvens sjunker, samt att inte dalta med gruppvåldtäktsmän, ex. skicka dem till livstids fängelse i Ryssland, eller införa dödsstraff eller permanent ”mentalvård” för sådan bestialitet som förstör människoliv. Då kan säkert de som idag röstar på NMR börja snegla på andra partier, tror jag.

 2. Tommy Hansson Says:

  Jo, att det finns människor som fortfarande röstar på ett parti som hämtar sin ideologi från Nazityskland omfattande massutrotning av judar med flera grupperingar är verkligen ytterligt alarmerande. Och nej, inget parti med ens rudimentär överlevnadsinstinkt kallar sig rimligen ”rasistiskt”. I NMR:s är detta ingenting att fästa avseende vid, vilket vem som helst som tar del av partiets skriftställning lätt kan förvissa sig om.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: