”Klimathotet”: Domedagsprofeterna har alltid haft fel

Älvsbyn i Norrbotten den 13 januari 2019.

Den gångna vintern 2018-19 har varit osedvanligt snörik. Snömängderna har konstaterats ökat med 20-30 procent under de senaste 15 åren i övre Norrland. Det konstateras i följande inslag från TV4: https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11976226

Den myckna snön medför naturligtvis betydande olägenheter för icke minst trafikanter, vilka haft svårt ta sig fram på igensnöade vägar – när de väl lyckats skotta fram bilar som varit gömda under snömassorna. Kallt har det också varit på sina håll – riktigt kallt. I slutet av januari 2019 noterades köldrekord med 39,3 grader Celsius vid mätstationen i Naimakka i Norrbotten. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nytt-koldrekord-i-naimakka-39-3-minusgrader-i-natt

Kallt som fan, alltså. Dock en bit kvar till det nordiska köldrekordet 52,6 grader som uppmättes i Vuoggatjålme den 2 februari 1966.

Så där var det ju inte riktigt tänkt att det skulle gå. Naturvårdsverket gick 2003 ut i en stort upplagd kampanj, där det varnades för följdverkningarna av vad som då kallades växthuseffekten. Det fastslogs då med stor tvärsäkerhet att snön skulle försvinna inom en snar framtid. Is och snö skulle tillhöra det förflutna, och barnvisans ”Räven raskar över isen” skulle komma att ändras till ”Räven simmar över sjön”.

Se och hör själva hur det såg ut och lät för 16 år sedan:

Tre år senare hävdade den kände TV-meteorologen Pär Holmgren att snön var på väg att försvinna. Detta skulle ske inom den kommande 20-årsperioden:  vi skulle glömma bort den ädla konsten att åka skidor och Vasaloppet skulle läggas ned på grund av kronisk snöbrist. Holmgren fyllde 2009 på med att i en intervju säga, att han skulle införa en klimatdiktatur om han blev statsminister.

Holmgren lär dessbättre aldrig bli statsminister men har fått en topplacering på Miljöpartiets lista till EU-valet. https://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/

Profetiorna om snöns försvinnande har alltså inte förverkligats, snarare har snömängderna tvärtom ökat såväl i Sverige som i andra delar av världen. Inte heller har extremkylan, som vi kunnat konstatera, tvingats skatta åt förgängelsen. Ändå klamrar sig ”experter” från Naturvårdsverket och andra instanser med den drucknes envishet fast vid teorin om den globala uppvärmningen, ty inte bara uppvärmning utan även mera snö och kyla förklaras vara resultat av denna.

Jag är ingen klimat- eller väderexpert, men jag tror mig om att ha en viss förmåga till logiskt tänkande och att kunna tillgodogöra mig forskningsrön av olika slag. Och när jag väger klimatalarmisternas budskap – Al Gores film An Unconvenient Truth (En obekväm sanning) innehöll minst nio lätt konstaterbara fel – mot vad respekterade solforskare kommit fram till synes mig de senares rön vara väsentligt mer övertygande.

På medeltiden var det kometer vi skulle oroa oss för.

Den kände forskaren Henrik Svensmark förklarar exempelvis att det inte är koldioxiden, som jorden behöver för att det skall kunna bildas liv och växtlighet, som förändrar klimatet utan aktiviteter i anslutning till solen. http://klimatsans.com/2018/02/24/solen-dominerar-klimatforandringarna-inte-koldioxiden/?fbclid=IwAR3f-InmBMfONDC5IHNtewFuhFr2J6JedscmYdgyvPq7r_q01S8W8OOJHWM

Domedagsprofetior har alltid förekommit. Under medeltiden och framåt var det kometer, så kallade hårsvansstjärnor, som ansågs förebåda stora katastrofer, vi skulle oroa oss för. Nu är det påstådda förändringar för klimatet vi helst bör känna ångest för. Det stora problemet för domedagsprofeterna är att de nästan alltid har fel. Rachel Carson förutspådde i boken Silent Spring (Tyst vår) 1962 att fåglarna skulle försvinna på grund av miljöförstöringen. Jag kan bara konstatera att de fortfarande sjunger i alla fall utanför mitt fönster.

Rachel Carson varnade för massiv fågeldöd på grund av miljförstöring.

FNs dåvarande biträdande generalsekreterare Maurice Strong fastslog 1972, att vi endast hade tio år på oss innan det stora katastrofen skulle inträffa. Den inträffade inte. Ytterligare ett antal liknande framtidsscenarior har inte behagat materialiserat sig. Numera är det vår egen 16-åriga, hårt stylade klimat-Pippi Greta Thunberg som huvudsakligast står för domedagsprofeterandet.

Hon kommer inte att få rätt hon heller. https://tommyhansson.wordpress.com/2019/01/25/domedagshysteri-i-davos-och-det-ar-alltid-tio-ar-vi-har-pa-oss/

Explore posts in the same categories: Klimat

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “”Klimathotet”: Domedagsprofeterna har alltid haft fel”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Den 4 januari 1999 uppmättes -50.3 grader i min hemby Juoksengi strax norr omPolcirkeln vid Torne älv.Det gamlöa rekordet var 43 grader.Samma dag noterade man i norra Finland -58 grader den lägsta temperatur som någonsin registrerats i Finland.jag började tvivla på den globala uppvärmningen.Sökte igenom en mängd olika arkiv och fann inget vetenskapligt stöd för detta. Däremot hade man från Abisko forskningsstation högt uppe i Lappland rapporterat att trädgränsen på 11-1200 talet gick betydligt högre!Vid denna tid odlades det vin i Norge och i England.Några år senare såg jag en Tv film på finsk TV där en docent i meteorologi vid Åbo Universitet berättade att han matat in över 100000 mätvärden de senaste 100 åren från olika håll i världen.Han fann att medeltemperaturen på drygt 100 år gått upp 0,7 grader.detta tillskrev han den omständighet att mätpunkterna genom åren befann sig all närmare bebyggelse. GIvetvis får sådana filmer inte visas i svensk TV!!Jag tvivlar på teorin om den globala uppvärmningen och om det blir 1-2 grader varmare.Så tack Tack!


 2. Jag prenumererade på Naturvårdsverkets veckomejl ett antal år, som vid den tiden för 16 år sedan enbart handlade om klimatalarmistiska prognoser. En sak jag noterade var att förutsägelserna från olika forskare vars resultat Naturvårdsverket publicerade varierade kraftigt. Vissa hävdade att den globala medeltemperaturen skulle öka med mer än 5 grader på 50 år, medan andra hävdade att den skulle öka med 0,5 grader på 50 år, samt olika förutsägelser däremellan. Variationen mellan förutsägelserna var stor, men inte en enda förutsägelse gick ut på att det skulle kunna bli pyttelite kallare. Där gick en strikt gräns. Om man värderar denna korrelation i en statistisk sannolikhetsmodell så får man fram resultatet att normalfördelningen är skev. Dvs. att det hela är riggat. Det går bra att komma med olika spådomar, så länge ingen av dem motsäger myten om den ständiga uppvärmningen. Alltså var det hela en sammanställning av politiskt beställd och finansierad pseudovetenskap.

 3. Leif Bergdahl Says:

  Teorin om den globala uppvärmningen har kopplats ihop med nedsmutsningen av luften.Jag själv som rest mycket i mina dar har noterat den enorma ökningen av luftföroreningar som skett bl i New Dehli.Varit där många gånger men kommer aldrig att åka dit någon mer gång. Men om det mot förmodan blir 1-2 grader varmare de närmaste 50 åren så Tack tack!!

 4. Johnny Says:

  Tommy. Du som tucks ha koll på statistiken. Kan du berätta om medeltemperaturens utveckling i Norrland under, låt oss säga, de senaste 40 åren?

  • Tommy Hansson Says:

   Nä, men det är jag tämligen övertygad om att du upplever dig kunna. Av sammanhanget torde framgå att medeltemperaturen har ökat. Kan mycket väl vara så förstås, men den viktigaste frågan för mig är om detta skett genom mänsklig påverkan eller ej.

  • Tommy Hansson Says:

   Temperaturerna kommer alltid att variera. Min poäng är att jag ifrågasätter tesen om människans påverkan på klimatet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: