Runorna – en omistlig del av vårt kulturarv!

Rökstenen i Ödeshög i Östergötland är världens mest kända runsten.

I en tid när Sveriges ekonomi går på knäna, våldtäktsstatistik och annan form av kriminalitet skjuter i höjden och islamisering och antisemitism fortgår med oförminskad styrka bestämmer sig vår bålde justitieminister Morgan Johansson (S) för att tillsätta en utredning om att införa ett möjligt förbud mot bruket av runor.

När jag först såg uppgifter om detta utgick jag från att det var falska nyheter, ty så här idiotisk kan väl inte ens en av sosseriets mest beryktade regeringsministrar vara? Jag hade fel. Johansson har verkligen tillsatt en dylik utredning i syfte att försvåra verksamheten för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som använder sig av den så kallade Tyr-runan.

Jag låter Smålandspostens ledarskribent Fredrik Haage (20 maj 2019) under rubriken ”Låt runorna vara ifred” tolka mina synpunkter på Johanssons utredning:

Man kan förbjuda Tyr-runan. Man kan förbjuda x-runan. Man kan förbjuda ditten- och dattenrunan ända tills hela futharken, runalfabetet, är helt förbjuden. För naturligtvis kommer de politiska krafter man vill stävja genast gripa an nya symboler  så snart deras nuvarande har förbjudits. http://www.smp.se/ledare/lat-runorna-vara-ifred/

Haage konstaterar att ett barn begriper detta, men tydligtvis inte vår så kallade justitieminister. Han öppnar enligt Smålandspostens ledarskribent för en ”låtsaslek” som endast ”kommer att ytterligare urlaka det allmänna förtroendet för svensk politik. Om svenska nazister plötsligt använde en röd ros som symbol, bara för att jäklas, vad gör regeringen då?

Det kan man verkligen med allt fog fråga sig. För att ge litet perspektiv på frågeställningen kan konstateras att nazister har funnits i knappt 100 år medan runorna går tillbaka närmare 2000 år i tiden. Nu vet jag ju att det är att begära på tok för mycket av Morgan Johansson och andra ledande svenska socialdemokrater, som har väldigt dimmiga begrepp om sin egen partihistoria, att hysa kunskaper om så gamla historiska skeenden. Men för er andra följer här en kort sammanfattning av runskriftens historik.

Runskriften uppstod omkring 150-200 efter Kristi födelse.

Enligt beprövad vetenskap uppstod runskriften bland germanska stammar på den europeiska kontinenten runt åren 150-20 efter Kristi födelse. Den har troligen påverkats av såväl det latinska som det grekiska alfabetet. Under begreppet futharken – det finns i själva verket ett antal futharker – sammanfattas de vanligaste typerna av runskrifter. Orsaken till att vi vet något alls om dessa är att de dök upp på nordiska runstenar under vikingatiden (cirka 700-1050). https://sv.wikipedia.org/wiki/Futhark

Runor hade en både bokstavlig, symbolisk och religiös betydelse. En bevarad isländsk svartkonstbok, som finns på Historiska muséet i Stockholm, visar att runor användes dagligen på Island ända in i 1600-talet. Den olyckliga kvinna eller man som ertappades med att använda runtecken löpte betydande risk att brännas på bål som häxa eller trollgubbe.

Om Morgan Johanssons utredning landar i slutsatsen att bruket av runor bör förbjudas kan vi alltså räkna med nya häxprocesser, låt vara av något mindre våldsamt slag än under 1600- och 1700-talen. Det kommer sannolikt att hänvisas till värdegrund i stället för kristen tro som motivation till de nya åsiktsförföljelserna, men rent principiellt är det samma sak som gäller – misshagliga seder och bruk skall brännmärkas och förbjudas.

Man kan också, förutsatt att den nämnda utredningen kommer att förorda ett runförbud, fråga sig vad som kommer att hända med alla de verk av den legendariske runforskaren, den förre riksantikvarien ”Run-Janne” Sven B. F. Jansson (1906-87), och andra forskare som upptar plats på hyllorna i våra bibliotek. Kommer de att förses med varningstexter? Kommer de i likhet med olämpliga Pippi Långstrump- eller TinTtn-böcker att rensas ut? Vad säger Morgan Johansson?https://sv.wikipedia.org/wiki/Sven_B.F._Jansson

Den enda rimliga inställningen i den här frågan är: rör inte våra runor! De är en viktig, för att inte säga helt omistlig, del av vårt kulturhistoriska och religiösa arv som går betydligt längre tillbaka i vår historia än kristendomen. Det är också en fråga om den grundlagsfästa religionsfriheten, som jag ändå utgår från att till och med vår justitieminister har visst hum om och som även finns inskriven i artikel 9 i Europakonventionen.

Det kan i sammanhanget vara värt att notera, att runor i sig inte behöver vara ett tecken på hedendom eller asadyrkan. Inte så få av texterna på våra runstenar har karaktären av kristna missionsbudskap – som att någon mötte ”Vite Krist” (Jesus Kristus) under sina vikingafärder och nu var angelägen om att berätta för omvärlden om detta omvälvande möte.

Sven B. F. Jansson (”Run-Janne”) var vår mest framstående runforskare.

Nedanstående länk från Nordiska Asa-samfundet innehåller ett formulär där den som vill kan skriva på en namnlista mot ett möjligt runförbud. Den har när detta skrivs samlat närmare 14 000 underskrifter. Skriv på du också!

Runkampen

Jag räknar mig upplysningsvis som troende kristen och sörjer på intet sätt asatrons nederlag i religionskampen i höjd med 1100-talet. För mig är Jesu kärleksbudskap och Tio Guds bud av helt avgörande betydelse som moraliska rättesnören. Jag är emellertid också väl medveten om betydelsen av det nationella och kulturhistoriska arv som vår nuvarande så kallade regering uppenbarligen struntar fullständigt i.

 

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

17 kommentarer på “Runorna – en omistlig del av vårt kulturarv!”

 1. Jones Says:

  Niqab eller burka går ej för sig att förbjuda men Nordiska Runor går det bra för svenska socialdemokraterna :
  ” FÖRBJUD DEN SOCIALDEMOKRATERNA REGERINGEN I
  DET GÅ UNDERBART FÖR SVERIGE FRAMTIDEN ”

 2. Jones Says:

  Socialdemokraterna gör allt för att ISLAM skall ta över
  Sverige .


 3. Faktum är att den allt övervägande delen av runstenarna är kristna bönestenar till minne av någon som avlidit under vikingafärder. Många är märkta med korsets tecken.

  • Tommy Hansson Says:

   Visst. Så är det.

   • Hedningen Says:

    Men varför har just dessa stenar bevarats, medan de övriga förstörts ? Tänk på att även Rökstenen blev inmurad i en vägg, och de otaliga stenar som hamnat under trösklar osv. Tänk på solkorsen, som sitter även på hedniska stenar, där de gamla gudarna nämns, och som därför inte kan vara några enhetligt kristna symboler. Eller vargkorset från island, som är kristet kors och Torshammare lite som det faller sig. Eller stenar som bär föga kristna texter, i stil med ett förkortat G hialp eller Kudh Hialpi, som man knappt fått plats med eller ens brydde sig om att stava rätt, allra sist i de runslingor som pryder mången sten. Det var nog si och så med det slutande tusentalets kristendom, och varför stod Uppsala Gudahov eller ”tempel” bevisligen kvar, ända in på 1090-talet ? En klar favorit från min sida är inskrift U 338 Granby.. den är av rätt dålig granit, och ristningen lyder såhär: ”Torsten och Ragnfrid de reste denna sten efter Björn i Granby, Kalvs broder. Honom dräpte Vigmund. Gud hjälpe hans ande och själ bättre än han förtjänade. ” https://www.arctaedius.com/markim/stenar.htm

    föga kristligt, som sagt – men Torsten och Ragnfrid verkar här vara av uppfattningen att Vigmund, deras hedniske granne, snarast gjorde rätt… Men om det var så, kan kanske dagens minnistrar överväga… 🙂

 4. Hedningen Says:

  En mycket bra skriven inlaga om ämnet. Jag är själv asatroende, men det blir alltmer tydligt att varken kristna eller andra i vårt land kan acceptera vad som nu håller på att ske. Vi måste enas och protestera, för hela kulturarvets skull. Vänligen, Hedningen, redaktör för hedniska tankar


 5. […] Ett rörande vittnesbörd – av många – på att även varmt troende kristna håller med …. […]

 6. Eva Eriksdotter Says:

  Runorna går naturligtvis inte att förbjuda.


 7. […] publicerad på Tommy Hanssons Blogg: Rökstenen i Ödeshög i Östergötland är världens mest kända runsten. I en tid när Sveriges […]

  • Jones Says:

   Anfall är bästa försvar av svenska socialdemokraterna. Nu när
   vi exponeras för Islams baksidor början socialdemokratiska
   politikernas istället om förbud av asatro och kulturarvet från
   vikingatiden ,alltmedan Islams månskära är skyddad och
   älskad av svenska socialdemokraterna ,trotts att den står
   sharia-lagar ,massmord och boken fylld av hat . När SVT
   socialdemokratiskt television hade bjudit in Islamologen
   MOHAMMAD FAZILHASHEMI kunde han inte hålla sig från
   att göra liknelser med kristna abortmotståndare och ISIS
   terrorister ,SVT väljs selektivt för att nå ett mål för
   socialdemokraterna . I Sverige ljugs också genom att
   muslimers över falls gruppvåldtäkter i brottstatistik klumpas
   ihop med amerikanska ingenjörer och japanska Professorer
   under rubriken ” Utom europé ”

 8. patriotzz Says:

  Varför blanda in kristendom och religion?
  behövs väl inte.
  Räcker att konstatera att runorna är äldre än den värdelösa socialismen.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag kör på Nordiska Asa-samfundets linje om att det delvis är en fråga om religionsfrihet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: