Ny undersökning: 63 procent av svenskarna är positiva till NATO
Olika länders NATO-sympatier enligt Pews undersökning.
Svenskarna är mer positiva till den västliga försvarsalliansen NATO än vad befolkningarna i gemen är i länder som tillhör NATO. Det visar en nyligen genomförd undersökning från Pew Reserach Center i USA. https://www.pewresearch.org/global/2020/02/09/nato-seen-favorably-across-member-states/
Sålunda ser 63 procent av de tillfrågade svenskarna positivt på NATO. Det är bättre än medianresultatet 53 procent i NATO-länderna. Pew har genomfört undersökningen dels i NATO-länder samt Sverige, Ukraina och Ryssland. Mest positiva var polackerna med 82 procent med ryssarna i botten med 18.
För Litauen noterades 77, Nederländerna 72, Kanada 66, Storbritannien 65, Italien 60, Tyskland 57, Tjeckien 54, Ukraina 53, USA 52, Slovakien 51, Frankrike 49, Spanien 49, Ungern 48, Bulgarien 42, Grekland 37 och Turkiet 21 procent. Att de av Sovjetunionen tidigare kontrollerade Polen och Litauen skulle toppa listan är knappast en tillfällighet – de vet vad främmande förtryck och diktatur vill säga.
Det är heller inte särdeles märkligt att svenskarna är så pass positiva till NATO. Alltfler inser att vi inte av egen kraft förmår försvara oss mot ett främmande angrepp från fientlig makt (läs: Ryssland). Och för att vara säkra på att få hjälp i ett skarpt läge måste vi vara fullständiga medlemmar i NATO. 28 procent av tillfrågade svenskar uppgav sig vara negativa gentemot NATO.
Ett US Air Force F-22 Raptor-plan flyger över den litauiska flygbasen Siauliar 2016.
NATO (North Atlantic Treaty Organization) grundades i Washington, D. C. den 4 april 1949. Målsättningen var med organisationens förste generalsekreterares, Hastings Lionel Ismay (lord Ismay), ofta citerade ord: ”Hålla ryssarna ute, amerikanerna inne och tyskarna nere.”
Försvarsalliansens karaktär och målsättning har givetvis ändrats åtskilligt sedan dess. Av de ursprungliga tolv medlemsländerna har blivit 29. Det säger något om NATOs exempellösa framgångar under de gångna dryga 70 åren att NATO i dag omfattar alla de länder som ingick i Warzsawapakten plus ytterligare några forna öststater.
Sverige samarbetar sedan 1994 med NATO inom ramen för Partnerskap för fred, vilket bland annat innebär att svensk trupp regelbundet samövar med NATO-styrkor. Frågan om fullvärdigt medlemskap är emellertid fortfarande känslig, så känslig att försvarsminister Peter Hultqvist (S) enligt uppgift avböjt att kommentera svenskarnas allt mer positiva inställning.
Explore posts in the same categories: FörsvarspolitikEtiketter: Bulgarien, F-22 Raptor, Frankrike, Grekland, Italien, Kanada, Litauen, lord Ismay, NATO, Partnerskap för fred, Peter Hultqvist, Pew Research Center, Polen, Ryssland, S, Siauliar, Slovakien, Sovjetunionen, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ukraina, Ungern, USA, Warszawapakten, Washington D. C.
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
13 februari, 2020 den 2:01
Man kan tycka vad man vill om NATO, men ingen kan förneka att Sverige ensamt inte kan stå emot något fientligt militärt angrepp. Medlemskapet måste bestå tills Sverige har återgått till samma militära kapacitet som landet hade 1967. Att åstadkomma det tar nog lika lång tid som det tog att avveckla den svenska krigsmakten, d.v.s. femtiotre år.
14 februari, 2020 den 6:22
De som förespråkar svensk anslutning till Nato kommer likt Tommy alltid dragande med att Ryssland skulle hota Sverige militärt. Det är bara det att ingen seriös bedömare, inte ens ÖB ser något militärt hot från Ryssland inom överskådlig framtid. Däremot pratas det hela tiden om ryska s. k. påverkansoperationer, alltså att det sitter några ryssar bakom tangentbord och får svenskarna alltifrån att stödja Sverigedemokraterna till att få SAS dra tillbaka sin omtalade reklamfilm. Det görs fortlöpande undersökningar om svenskarnas attityder i en mängd frågor, alltifrån synen på Nato eller inställningen till dödshjälp. Något som gläder mig själv i det sammanhanget är att svenskarna är mycket negativa till omskärelse av små pojkar. Att Sverige i en folkomröstning skulle rösta ja till Nato ser jag som högst osannolikt. Min personliga uppfattning är att man kan mycket väl ogilla Vladimir Putin som person eller hans politik men att som flera profilerade debattörer med Patrik Oksanen i spetsen måla upp bilden av ett omedelbart förestående ryskt militärt angrepp på Sverige är oansvarigt och direkt skadligt för vårt land.
15 februari, 2020 den 2:01
Du far dessvärre med osanning, Per L. Jag har själv hört ÖB tala om det militära hot som föreligger från Ryssland. Även försvarsministern har talat om detta. Jag räknar trots allt dessa som hyfsat seriösa bedömare. Dessutom är det ingen som talar om att risken för ett ryskt angrepp är ”omedelbart förestående”.