Ingen pandemi kan mäta sig med digerdöden

168 värnpliktiga som insjuknat i asiaten i en gymnastiksal på F21 i Luleå.

Ibland undrar jag om inte hysterin kring coronaviruset är värre än sjukdomen i sig. Under min livstid har världen upplevt två tidigare pandemier – asiaten och hongkong-influensan – men jag kan inte påminna mig ens tillstymmelsen till en hysteri som kan jämföras med den nu rådande.

Asiaten, hongkong-influensan och corona hade alla sin begynnelse i Kina. Så var även fallet med medeltidens digerdöden, den allt förhärjande böldpesten. Asiaten började i Kina i början av 1956 och spred sig sedan till 1958. https://sv.wikipedia.org/wiki/Asiaten

Asiaten orsakades av ett influensa A-virus av undertypen H2N2, som först identifierades i Guizhou i Kina 1956. Influensan spreds därefter som en pandemi i hela världen. Till Sverige kom den redan i februari 1957, till Hongkong i april samma år och till USA i juni. Kulmen i vårt land inföll i oktober 1957 med 312 00 smittade.

Uppskattningarna av antalet dödsoffer varierar starkt från 1 miljon till 4 miljoner människor. Världshälsoorganisationen WHO anger omkring 2 miljoner medan Folkhälsomyndigheten drar till med 5 miljoner döda. Antalet döda i USA skall ha uppgått till 69 800.

Dödsoffer förekom också i Sverige, vilket framgår av denna redogörelse på Ing-Britt Perssons blogg: https://www.dagensmedicin.se/blogg/ing-britt-persson/2009/11/23/sa-kom-doden-till-oss-under-asiaten/

Hongkong-influensan utbröt i Kina sommaren 1968 för att därefter sprida sig till Hongkong med cirka en halv miljon insjuknade som följd. Orsaken var ett nytt virus med beteckningen H3N2, en undertyp av influensavirus A. Sjukdomen spred sig över Asien i augusti för att nå den amerikanska kontinenten, bland annat med hemvändande Vietnam-soldater, i september 1968. https://sv.wikipedia.org/wiki/Hongkonginfluensan

Uppskattat antal dödsoffer under fyra stora pandemier.

Vid ungefär samma tid nådde hongkong-influensan Europa under det att den drabbade Japan först i januari 1969. I Sverige förekom sporadiska fall i november-december 1968. Sedan kom en första våg insjuknade i början av 1969 och därefter en kraftigare våg kring årsskiftet 1969-70. Globalt avled runt 1 miljon människor.

De samhälleliga konsekvenserna av denna typ av influensa beräknas ändå ha blivit förhållandevis lindriga.

Ingen av de ovan nämnda influensatyperna kan emellertid mäta sig med den så kallade spanska sjukan, eller spanskan, som grasserade över hela världen med början i slutet av Första världskriget och de första efterkrigsåren.

Konsekvenserna blev förödande: totalt uppskattas 50 till 100 miljoner människor ha avlidit i spanska sjukan, vilket skall jämföras med cirka 17 miljoner under kriget. Ursprunget är alltjämt okänt. https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2018/03/Spanska-sjukan–varsta-farsoten-sedan-Digerdoden/

Flerfaldige guldolympiern Eric Lemming blev ett av offren för spanska sjukan.

Det innebär att cirka 2-5 procent av jordens befolkning dukade under i denna fruktansvärda pandemi. Det gör den till den värsta farsoten sedan digerdöden. Det enda större område som klarade sig undan var Australien. Ett av dödsoffren i Sverige var den flerfaldige olympiske mästaren i spjutkastning, Eric Lemming (1880-1930), som drabbats av sjukdomen redan 1918 och avled i sviter av denna 1930. https://sv.wikipedia.org/wiki/Eric_Lemming

Digerdöden – böldpest – kom till Europa 1347 och härjade i omgångar fram till början av 1700-talet. Sverige drabbades av sammanlagt 20-talet utbrott från 1350 varav det sista kom 1713. Även digerdöden hämtade sitt ursprung i Kina, närmare bestämt 1331-34. Den hemska sjukdomen nådde sedan via handelsvägar från Krim Genua och Venedig i Italien. Till Norge kom pestilensen 1347.

Digerdöden

Människor blev smittade av böldpesten via loppor från smittade råttor. Därpå spreds sjukdomen mellan människor vid direktkontakt eller genom luften. Det har beräknats att under den första pestvågen dog i Sverige cirka 30-40 procent av befolkningen eller möjligen så många som omkring två tredjedelar.

Det kan vara bra att ha denna historik aktuell för sig när vi idag ställs inför det nya så kallade coronaviruset SARS-CoV-2, som när detta skrivs drabbat över 200 personer i Sverige men ännu ej förorsakat något dödsfall. Jag har inga särskilda medicinska kunskaper, men en sak vet jag med bestämdhet: hysteri och panik är absolut ingen betjänt av! https://www.svd.se/32-nya-fall-av-coronaviruset-i-stockholm

 

Explore posts in the same categories: Pandemier

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “Ingen pandemi kan mäta sig med digerdöden”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Hur många som fått vanlig influensavaccin har dött i Italien?
  Gissningsvis ingen eftersom allmän influensavaccinering är mycket ovanligt i Italien.
  För några år sedan härjade svininfluensan men från Australien rapporterades att ingen som tidigare fått allmän influensavaccin avlidit i svininfluensan,Annars många döda.I Sverige är de flesta pensionärer vaccinerade mot vanlig influensa och jag tror att detta skyddar det flesta.Intressant om någon vet mer?

 2. Per L. Says:

  Verkligen bra sammanställning Tommy. Alla influensaepidemier har en tillväxtfas, en lagfas och därefter en avtagande fas. Med tanke på att man i Kina konstaterat färre smittade verkar det troligt att kulmen nu passerats. Det ligger förmodligen mycket i det Leif skriver att en befolkning som har ett grundskydd i allmän influensavaccinering är mer skyddad än befolkningen länder som t. ex. Iran. Sedan har exempelvis Italien en mycket högre allmän antibiotikaresistens än Sverige där läkare får myndigheterna på sig vid alltför frikostig utskrivning av antibiotika. När det gäller Kina måste landet göra något åt sin allmänna djurhållning och särskilt djurmarknaderna. Det är klart att blandar man råttor, fladdermöss, bältdjur, apor m.m. på liten yta är riskerar man sjukdomsutbrott. Man får hoppas att kinesiska myndigheter insett detta.

 3. Per L. Says:

  Jag menar förstås att effektiva antibiotika behövs för att bekämpa allvarliga följdsjukdomar till influensan som lunginflammation.

 4. Leif Bergdahl Says:

  Jag kontaktade en av Sveriges ledande professorer inom virologi men denne trodde inte på att allmän influensavaccinering hade någon effekt.Förmodligen hade han aldrig läst rapporten från Australien.Det vore ytterst intressant att få reda på hur många av de avlidna i Italien eller Kina som hade vaccinerats mot allmän influensa. I Sverige vaccinerar sig nästan samtliga pensionärer mot influensa detta är gratis för dem.

 5. Tommy Hansson Says:

  Man kan notera att fyra av pandemierna har sitt ursprung i Kina: digerdöden, asiaten, hongkong och corona.

 6. Per L. Says:

  Tommy, det var tio år sedan Svininfluensan skulle stoppas med det olycksaliga Pandemixvaccinet. De ca 400 individer som drabbades av narkolepsi var tyvärr tonåringar och unga vuxna. Pensionärer har definitivt nytta av att vaccinera sig mot influensa. Har ännu inte hört på Nyheterna att kinesiska myndigheter har planer på att reglera djurhållningen i Kina, vilket de borde.

 7. Tommy Hansson Says:

  Har aldrig drabbats av någon svårartad influensa. Man får chansa lite också.

 8. Anders Hammarlind Says:

  Bästa Tommy
  Vi har bara, i ordets verkliga bemärkelse, inlett vår gemensamma resa in i Corona världen. Du talar om spanska sjukan men det gör du ju med facit i handen. Corona har precis inletts. Det kan gå hyfsat bra, bara några tusentals döda, eller betydligt värre. Ingen vet idag. Inte ens du.

 9. Tommy Hansson Says:

  Vid ett utbrott av en pandemi kan det vara bra att studera några tidigare sådana fall. Det tror jag alla kan hålla med om.


 10. […] Åtminstone fyra pandemier har haft sitt ursprung i Kina: digerdöden (böldpest) på medeltiden, asiaten i slutet av 1950-talet, hongkonginfluensan i slutet av 1960-talet, och nu corona. Detta är knappast en tillfällighet. https://tommyhansson.wordpress.com/2020/03/09/ingen-pandemi-kan-mata-sig-med-digerdoden/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: