Putin tar hjälp av rymdfarare för att bli president på livstid
Nu laddar Vladimir Putin för ytterligare 16 år som Rysslands starke man.
Kommer vi att få dras med Vladimir Putin ända till 2036 (förutsatt att såväl Putin som vi själva fortfarande är i livet då)? Den risken eller möjligheten – beroende på hur man ser på Putin – finns.
Den ryska statsduman har nämligen med instämmande av överhuset – federationsrådet – godkänt grundlagändringar som gör det möjligt för Vladimir Putin, som är född 1952, att sedan hans mandat löpt ut 2024 sitta kvar som president i ytterligare två sexårsperioder. 2036 skall Putin fylla 84 år. Han har tidigare kringgått presidentskapets begränsningar genom att låta premiärministern Dmitrij Medvedev väljas till president medan han själv varit premiärminister. Sedan har han själv återkommit som president. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lagandring-oppnar-for-putin-styre-till-2036
Förändringarna antogs efter ett tilläggsförslag av dumamedlemmen och tidigare kosmonauten Valentina Teresjkova med innebörden, att tidigare val ej räknas när reformen trätt i kraft. Däremot skulle begränsningen till två på varandra följande presidentperioder finnas kvar, men Vladimir Putin skulle alltså själv kunna begynna på ny kula och fortsätta ytterligare tolv år efter 2024. https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/10/putin-tog-in-en-kraft-fran-rymden-for-att-radda-sin-maktposition-kosmonauten
Valentina Teresjkova, född 1937, blev den första kvinnan i rymden den 16 juni 1963 då hon med rymdfarkosten Vostok 6 avverkade 48 varv runt jorden, vilket var längre tid än vad USAs rymdfarare sammanlagt varit ute i vid denna tidpunkt. Tidigare fallskärmshopperskan Teresjkova utbildade sig sedan till rymdingenjör och utnämndes till generalmajor. https://sv.wikipedia.org/wiki/Valentina_Teresjkova
Putin har själv kommenterat lagändringarna på följande förment ödmjuka sätt: ”I princip är detta möjligt, men med ett förbehåll – om konstitutionsdomstolen officiellt beslutar att ett sådant tillägg inte motsäger principerna och grunderna i konstitutionen /…/ Jag är säker på att tiden kommer då den högsta presidentmakten i Ryssland inte är så, hur ska jag säga, personcentrerad.”
För att de aktuella ändringarna slutligen skall stadfästas krävs således att konstitutionsdomstolen bifaller dem. En folkomröstning är planerad att hållas den 24 april – valdeltagande måste då uppgå till minst 50 procent för att resultatet skall godkännas. Jag skulle dock vilja påstå att detta mest är kosmetik – om Putin bestämt sig för att vilja förlänga sin presidenttid med tolv år kommer det också att bli så. Han kommer inte att ha några problem med att få såväl domstolen som folket att fatta ”rätt” beslut.
Putin tog hjälp av rymdfararen Valentina Teresjkova för att säkra sitt fortsatta maktinnehav.
Det finns också annat som den kortvuxne ryske diktatorn vill ha med i den ryska författningen. Till förslaget om reformerad konstitution har Putin lagt till att det ryska folkets ”tro på Gud” skall omnämnas samt att det skall stadgas att äktenskapet är en förening mellan en man och en kvinna. https://www.varldenidag.se/nyheter/vladimir-putin-vill-skriva-in-gud-i-grundlagen/reptcd!tZUfCD6QicssFAOb1uAgw/
Ytterligare tillägg är avsedda att förhindra, att Ryssland någonsin skall släppa ifrån sig ockuperade/annekterade territorier av typ Krim eller ögruppen Kurilerna, vilken även Japan gör anspråk på. Därtill skall den reformerade konstitutionen skydda den ryska (alternativt sovjetiska) historieskrivningen, främst gällande Röda arméns agerande under Andra världskriget.
Konstitutionen skall vidare också klargöra att Ryssland de facto och de jure är Sovjetunionens arvtagare som statsbildning.
Det är i dag svårt att tänka sig ett Ryssland utan Vladimir Putin, men ingen ledare lever för evigt. Putin har haft makten i jämnt 20 år och laddar nu alltså för ytterligare möjliga 16 år som Rysslands starke man. Det innebär i praktiken att han blir president på livstid. Det är ingen vild gissning att han gör detta för att vara på den säkra sidan, väl medveten om att det inte alltid går så bra för diktatorer sedan de väl lämnat makten ifrån sig.
”Inrikes har landet utvecklats mot alltmer förtryck och statlig kontroll över både politik och ekonomi”, heter det i boken Ryssland utan Putin (Carlssons bokförlag 2019) av förre Moskva-korrespondenten och Rysslands-kännaren Stig Fredrikson. ”Utrikes har Putin fört en allt aggressivare och mer militant rysk politik, i takt med att han odlat myten om Ryssland som en belägrad fästning omgiven av fiender i väst.”
Ett Ryssland utan Putin skulle i Fredriksons – och mina – ögon vara ”friare, fredligare och rättvisare”.
Explore posts in the same categories: Utrikespolitik
Etiketter: "Ryssland utan Putin", Andra världskriget, Carlssons bokförlag, Dmitrij Medvedev, federationsrådet, Gud, Japan, jorden, konstitutionsdomstolen Ryssland, Krim, Kurilerna, Moskva, Röda armén, Ryssland, Sovjetunionen, statsduman, Stig Fredrikson, USA, Valentina Teresjkova, Vladimir Putin, Vostok 6
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
12 mars, 2020 den 11:32
Putins bakgrund.Växte upp med arbetande föräldrar och blev omhändertagen av sin judiska granfamilj. Putin har besökt Israel och träffat Netanjau flera gånger.Det finns uppgifter om att hans föräldrar var judar. Och han är ytterst intelligent. Jag är mycket positiv till Putin för han har insett den oerhörda faran med den muslimska invasionen av Europa.
12 mars, 2020 den 2:25
Om Putins föräldrar var judar är han naturligtvis också själv jude. Vilket nog är mindre troligt. Även Josef Mengele lär ha varit mycket intelligent. Det är ju bra om Putin inser faran med den ”muslimska invasionen av Europa”. Han kunde ju i så fall börja bemöta den hemmavid. I dag finns runt 25 miljoner muslimer i Ryssland.
https://tommyhansson.wordpress.com/2015/08/01/myten-om-ryssland-som-sparr-mot-muslimskt-inflytande/
12 mars, 2020 den 2:47
Putin blev vald till president p g av att han krossade muslimerna.Han hade 83% stöd hos befolkningen sannolikt mycket lägre idag.
12 mars, 2020 den 3:05
Fast han gjorde ju inte det.
12 mars, 2020 den 3:58
Jo i Tjettjenien
12 mars, 2020 den 4:38
OK.
12 mars, 2020 den 8:39
”Ständigt denne Putin” utropar jag likt Sherlock Holmes om sin ärkefiende professor Moriarty. Just nu känns det inte som om Ryslands president är det största hotet mot den västra hemisfären. I den tid vi lever i just nu känns en rysk militär invasion av västra Europa mycket avlägsen, däremot måste vi ställa upp och hjälpa Grekland och länderna norr om Medelhavet att få stopp på en invasion av bärare av en ideologi som är mycket farligare än Rysslands ortodoxa kristendom.
13 mars, 2020 den 2:47
Jag skrev om hans ambitioner om att vara livstidspresident. Det är ju rätt anmärkningsvärt, icke minst för det ryska folket, även om han kanske inte avser att invadera någon just för tillfället.
14 mars, 2020 den 1:06
På youtube finns Putins tal (i tysk översättning) för några år sedan då han invigde en stor ny moské i Moskva i närvaro av muslimska ledare från olika länder, bl a Erdogan. – Talet har förbluffande likheter med vad våra PK-politiker brukar dra vid liknande tillfällen: traditionell islam (underförstått: till skillnad från extremistisk) är en stor och fin religion som ryska staten sedan länge har stor respekt för, som bidrar positivt till samhället i många hänseenden och som staten önskar all framgång osv. osv. avslutat med de varmaste lyckönskningar. – Faktum är att i många ryska städer och provinser finns det betydande muslimska minoriteter. Stora mosken i St Petersburg är byggd 1912. Ryssarna lärde sig att samleva med muslimer när tsarväldet utsträcktes till asiatiska länder i sydöst under 1800-talet. Kommunisterna lyckades förhandla ihop en ordning som gjorde dessa länder till sovjetrepubliker. Muslimerna var nöjda och ansåg sig ha religionsfrihet. Det är först de senaste decennierna som man fått problem med terror utövad av extrem islam. – Läs f ö gärna den Ryska federationens konstitution. http://www.constitution.ru/en/10003000-02.htm
14 mars, 2020 den 10:25
Intressanta synpunkter Axel, sanningen tror jag är att ortodox kristendom har haft ett avgörande inflytande på det ryska sättet att tänka och i förlängningen ryssarnas inställning till relativt moderna påfund som parlamentarism av västeuropeisk modell. Läser man de stora ryska författarna Gogol, Dostojevskij och Tolstoj kan man i viss mån tränga in i den ryska ”själen” och få en förklaring till det massiva stöd som Putin fortfarande har hos den ryska allmänheten. Det stora problem som både Ryssland och hela världen har med jihadism tror jag mycket enkelt kan förklaras med det växande inflytande Saudiarabien har tack vare de predikanter de skickat ut i hela världen. Talibanrörelsen som uppkom i Pakistan är ju en produkt av saudiska pengar och ”radikala” predikanter därifrån.