Kina, Sverige och viruset

Åtminstone fyra pandemier har haft sitt ursprung i Kina: digerdöden (böldpest) på medeltiden, asiaten i slutet av 1950-talet, hongkonginfluensan i slutet av 1960-talet, och nu corona. Detta är knappast en tillfällighet. Det är därför med all rätt USAs president Donald Trump refererat till corona som det ”kinesiska viruset” (Chinese virus). https://www.nytimes.com/2020/03/18/us/politics/china-virus.html

Gunnar Hökmark avkräver kommunistkineserna en ursäkt.

Det har den tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), numera  ordförande i tankesmedjan Frivärld, tagit fasta på och menar i ett debattinlägg i Expressen den 17 mars att Folkrepubliken Kina bör be världen om ursäkt för coronaviruset.

Hökmark skriver bland annat: ”En usel djurhållning och undermålig livsmedelsstandard, tillsammans med rädsla för diktaturens makt och en tystnadskultur, är det främsta skälet till att världen i dag brottas med en pandemi.”  Han fyller på med: ”Det är inte Sverige eller Europa som är problemet. Det är Kina.” https://www.expressen.se/debatt/kina-borde-be-varlden-om-ursakt-for-corona/

Den kinesiska ambassaden i Stockholm har i sin tur avkrävt Hökmark och Expressen en ursäkt för publicerandet av den aktuella debattartikeln, som i ett brev förklaras ha ”attackerat och stigmatiserat” det röda Kina. https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/kinas-ambassad-kraver-ursakt-efter-debattartikel/?fbclid=IwAR1fsFPj23H_wL2YFvohscVIhZJhdtYNDWpIP-9XkNbByPd556z0KTilFRA

Det är onekligen välgörande att en tidigare framträdande svensk politiker ryter till mot kommunistkineserna, vilka nu som bäst kolporterar ut berättelsen om vilken succé deras pandemibekämpning varit och samtidigt i form av sedvanliga, för diktaturstaters utmärkande desinformationskampanjer skyller på andra.

Sålunda har Peking sökt göra gällande att det var den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, eller möjligen Kanada, som planterade coronaviruset i Kina samt att Sverige utgör det stora problemet för bekämpandet av smittspridningen i Europa. https://www.expressen.se/nyheter/donald-trump-utlyser-nodlage-i-usa/

Det krävs verkligen inte något övermått av fantasi för att inse, att Kina har åtskilligt på sitt samvete när det gäller spridningen av sarsviruset covid-19. Som den amerikanska sajten Washington Examiner framhåller i en ledarartikel den 14 mars:

The understandable desire to avoid unfairly scapegoating a particular group of people should not be used to shield the totalitarian government of China from criticism for the lies and coverups that made the coronavirus much worse than it needed to be. https://www.washingtonexaminer.com/opinion/editorials/chinese-government-shouldnt-escape-blame-for-the-coronavirus-pandemic

Kina under Xi Jinping ägnar sig åt desinformationskampanjer.

Enligt Washington Examiner utmärks kommunistkinesernas hantering av corona av främst två katastrofala blunders. Den första besod i Pekings envisa vägran att möta krisen vid dess utbrott, då tusentals kinesiska medborgare dog. När smittan fick fäste i elvamiljonersstaden Wuhan, huvustad i Hubei-provinsen i centrala Kina, gjorde president Xi Jinping och hans junta ingenting för att hejda smittspridningen.

Det man gjorde var att trakassera Li Wenliang och andra modiga läkare som sökte varna för den nya smittan – Li dog sedan själv av coronaviruset. När  kommunistjuntan insåg att det inte gick att mörka längre försökte den plocka poäng genom att berömma sig av att i rask takt ha byggt ett antal nya sjukhus, vilka dessvärre led stor brist på sängar och mediciner; materiel av detta slag hamstrades nämligen i Peking. https://www.cnbc.com/2020/02/26/coronavirus-china-health-care-system-under-pressure-in-wuhan.html

Den andra  blundern bestod i att det paranoida kinesiska ledarskapet vägrade låta forskare komma till Wuhan i syfte att studera virusets utbrott på ett tidigt stadium. Frågan är vad man hade att dölja. Kanske ingenting. Eller också ville man förhindra kritik av den kinesiska regimen. Ytterligare en möjlighet är att det myckna mörkandet berodde på att coronautbrottet berodde på att forskning om biologiska vapen gått snett.

”But what we do know”, heter det i Washington Examiners ledare, ”is that, had the regime recognized the global import(ance) of this crisis, it could have been avoided in the first place. But Xi and his minions  viewed the health of more than 7 billion people around the world as irrelevant compared to their own reputations. Figuratively and literally, their decision was sick.”

När det gäller Kinas representation i Sverige har denna under flera år nu, givetvis på uppdrag av Xi-regimen i Peking, vid flera tillfällen hoppat på Sverige och svenska förhållanden. För två år sedan attackerade man Sverige, som påstods ha kränkt en grupp kinesiska turisters fri- och rättigheter på grund av att gruppen nekats logi på ett hotell eftersom gruppen anlände till hotellet på fel dag. Detta uppfattades av den aggressivt överkänsliga kinesiska regimen som ett angrepp på Kina och det kinesiska folket.

Den fängslade Gui Minhai fick Tucholskypriset trots kinesiska hotelser.

2019 kom Kina med hotelser mot den svenska kulturministern Amanda Lind därför att denna, vid ett möte med PEN-klubben, på Fängslade författares dag den 15 november i Stockholm skulle dela ut det så kallade Tucholskypriset till den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai. Lind vek dessbättre inte ner sig utan delade ut priset. Guis frånvaro markerades av en symboliskt tom stol. https://www.svenskapen.se/senaste-nytt/2019/11/1/gui-minhai-fr-rets-tucholskypris

Kina rapporterar nu att det inte längre uppstår några nya inhemska coronafall i landet. Kanske är det så. Samtidigt är svårt att veta med någon högre grad av bestämdhet vad som egentligen försiggår i en ljusskygg, totalitär diktatur.

,

 

 

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “Kina, Sverige och viruset”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Denne man Gunnar Hökmark var moderaternas partisekreterare under Ny Demokratis riksdagsperiod 1991-94. En mycket obehaglig person som definitivt inte uppskattade Ny Demokrati.Vilken inställning han har till SD känner jag inte till..Och vi vinner inget på att angripa Kina. Kina och Ryssland har förstått faran med den främmande religionen i deras hemländer!

 2. Tommy Hansson Says:

  Jag struntar i vad Hökmark har för inställning till olika partier. Han var helt rätt ute om dagens kommunistiska Kina. Jag kan heller inte minnas att Ny demokrati hade någon förståelse för förtryckande diktaturstater, vilket du uppenbarligen har. De röda kineserna skall banne mig inte komma undan med att mörka sanningen eller lägga sig i svenska angelägenheter!

 3. Leif Bergdahl Says:

  Satt i Ny Demokratis VU och givetvis var jag ytterst kritiskt inställd till Kina och Ryssland l Har besökt dessa båda länder sedan dess.Talat med folk och i t ex Kina fått höra vilken enorm samhällsutveckling de upplevt.Att promenera i Moskva vid Kremlmuren var ytterst intressant betydligt lugnare än i centrala Stockholm Åk dit och se själv!! Det är ett annat läge idag med massinvandringen till Europa. Snart är svenskarna i minoritet.Och man kan inte längre gå ut på kvällarna i centrala Stockholm..Och detta är en betydligt större katastrof för Sverige än om Kina eller Ryssland är demokratiska.Jag har börjat tvivla på om en demokrati kan lösa vårt enorma samhällsproblem!Mvh.Du skriver utomordentligt bra!

 4. Tommy Hansson Says:

  Har varit där. Och det lär inte bli ett dugg bättre i Sverige om vi slutar att intressera oss för utrikespolitik eller blir mindre demokratiskt medvetna.

 5. Per L. Says:

  Det är klart att det ligger en hel del i det som Hökmark skriver, att Kina måste rensa upp i sina bedrövliga djurmarknader men tyvärr kommer kritiken från fel person. Hökmark är och förblir en riktig sur och grinig gnällspik. Särskilt patetiskt är han när han argumenterar för svensk Natoanslutning och ”hårda” sanktioner mot Ryssland tills de lämnar tillbaka halvön Krim till Ukraina.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag tycker han har helt rätt i att vi ska gå med i NATO och klämma åt ryssadjävlarna.


 6. […] publicerad på Tommy Hanssons Blogg: Åtminstone fyra pandemier har haft sitt ursprung i Kina: digerdöden (böldpest) på medeltiden, […]

 7. Leif Bergdahl Says:

  Ryssarna utgör ingen fara för Sverige De som nu hotar oss stoppades vid Poatiers 733( Kasl Martell var segersäll en lördagskväll) och vid Wiens murar 1683.Men idag är faran mycket större.Redan 2050 kan svenskarna vara i minoritet!

 8. Tommy Hansson Says:

  Jo, det gör de. En alltmer desperat Putin kan hitta på vad som helst.


 9. […] Det kommunistiska Kina har försökt skylla USA eller möjligen Kanada för att ha inplanterat coronaviruset i Kina. Kineserna, som har ett speciellt horn i sidan till Sverige på grund av Gui Minhai-affären, har även beskyllt Sverige för att vara sämst i klassen i Europa när det kommer till att stävja virusets utbredning. https://tommyhansson.wordpress.com/2020/03/20/kina-sverige-och-viruset/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: