Kinasmittan: när boten blir farligare än soten

 
 
 
 
 
 
”Gula faran” av gatukonstnären Dan Park.
 
Vad den nuvarande situationen til syvende og sidst handlar om: är en ekonomisk härdsmälta ett pris värt att betala för något som redan finns hos oss? https://www.dagensps.se/entreprenor/opinion/epidemiolog-varfor-i-helvete-stanger-vi-ned/?utm_source=rule&utm_medium=email&utm_campaign=historiskt_ras_for_boprisforvantningarna&utm_term=dagens_ps_fm&utm_custom%5Brm%5D=120149836
 
Så uttrycker sig Carl Heneghan, chef för Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitetet, apropå den förhandenvarande Kina-smittan. Han syftar på det faktum att mycket tyder på att smittan funnits hos oss betydligt längre än vi trott: siffror från Kina – vilka i och för sig bör avläsas med försiktighet – visar att 78 procent av de som smittats saknar symptom.
 
Epidemiologen och forskaren Tom Jefferson, också han verksam vid Centret för evidensbaserad medicin, understryker att stora delar av befolkningen redan har exponerats för coronoaviruset covid-19: ”Varför i helvete stänger vi ner?” frågar han sig därför med ett drastiskt uttryck. Om smittan redan är allmänt spridd är nedstängningarna tämligen verkningslösa.
 
Jefferson påpekar dock att ytterligare data är av nöden för att en slutlig bedömning skall kunna göras.
 
SE-Bankens chefsekonom Robert Bergqvist utesluter i en TT-inte att den ekonomiska krisen i bästa fall kan vara på väg att ebba ut: ”Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parentes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, vilket är vad vi har längtat efter.”
 
Mullornas Iran tillhör de länder som drabbats hårdast av coronasmittan.
 
Samtidigt varnar Bergqvist för bakslag – att öppna ett samhälle som varit i princip helt nedstängt är ingen lätt sak. Här borde i så fall Sverige, där åtgärderna i coronans spår varit av märkbart lindrigare art än i många andra länder, ha en viss fördel, kan man tycka.
https://www.dagensps.se/bors-finans/bors/chefsekonom-vi-anar-ett-slut-pa-pandemin/?utm_source=rule&utm_medium=email&utm_campaign=chefsekonom_vi_anar_ett_slut_pa_pandemin&utm_term=dagens_ps_fm&utm_custom%5Brm%5D=120149836
 
Det kinesiska viruset har tyvärr i sitt kölvatten medfört en uppsjö av desinformation och konspirationsteorier. Det kommunistiska Kina har låtit sociala medier översvämmas av anklagelser mot USAs president Donald Trump och USA för att i själva verket ligga bakom utbrottet av covid-19. Det har gått att urskilja tre kinesiska aktörer därvidlag: Xinhu, China Central Television och Global Times.
https://thepatriothill.com/politics/2020/04/06/china-is-flooding-facebook-with-ads-blaming-trump-for-the-coronavirus/?utm_source=sprklst&utm_campaign=allamerican-china-04_07-am
 
Liknande anklagelser har avhörts från mullornas regim i den islamistiska diktaturen Iran, ett av de länder som drabbats hårdast av smittan. https://en.radiofarda.com/a/iran-cleric-blames-trump-for-coronavirus-outbreak-in-religious-city/30449087.html
 
På nätet har alla tänkbara teorier framförts om coronasmittan. De täcker hela spektrat – från sådana bedömare som helt avfärdar virusets vådlighet till dem som förordar att militären tar över och skjuter alla som trotsar de styrandes diktat. Sanningen i skrivande stund är sannolikt att ingen med säkerhet vet vilka metoder som är att föredra (avskjutning av folk som trotsar utegångsförbud och liknande bör dock definitivt inte förekomma).
 
”Kanske, säger vissa forskare, håller hela världsekonomin på att gå i baklås – över en sjukdom som inte är farligare än en vanlig influensa.” Så börjar ingressen på en TT-artikel av Johan Nilsson publicerad den 4 april. John Ioannidis, professor vid Stanford-universitetet i USA, har kallat alla data som hittills finns om coronaviruset för ”extremt opålitliga”.
 
 
Det har rapporterats att de traditionella köttmarknaderna åter har öppnats i Kina.
 
Han menar att det mycket väl i slutändan kan komma att visa sig att den nu aktuella smittan har en dödlighet på vid pass 0,1 procent – ungefär som en vanlig säsongsinfluensa eller till och med ännu lägre.
 
Det är förvisso sant att dödligheten bland äldre personer, i första hand 80 år och äldre, har visat sig större än bland andra befolkningskategorier. Det gäller emellertid personer, stundom med både cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar, som ändå riskerade att dö inom en överskådlig framtid.
 
Denna bloggare har, lika litet som någon annan, tillgång till en osviklig kristallkula. Jag tycker dock att det finns all anledning att damma av det gamla talesättet om att se till att boten inte blir värre än soten. Det vill säga att vi med diverse drastiska, men helt onödiga och i vissa fall rentav skadliga, metoder skapar ett omätligt lidande i form av havererad världsekonomi med otaliga personliga tragedier som följd.
 
Explore posts in the same categories: Kinasmittan

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Kinasmittan: när boten blir farligare än soten”

  1. Per L. Says:

    Precis som du skriver är det först efteråt man kan se vilken metod att hindra smittspridning som varit mest effektiv. I nuläget finns det sansade skribenter som Jennifer Wegerup och Anna Bäsén som inte totalt tappat huvudet utan håller en sansad linje. Motsatsen är profilerade twittrare som Hanif Bali och Ingrid Carlqvist som totalt tappat huvudet och kräver extrema åtgärder av staten. Jag kan dock hålla med om att vi bör sätta totalstopp för asyl och anhöriginvandring liksom ”semesterresor” till de länder man flytt för livet ifrån.
    När det gäller Sverige är det ingen större skillnad på antalet avlidna mars 2020 jämför med ett genomsnitt avlidna under månaden mars perioden 2015-2019. (Expressen). Det slås upp stort att 2000 hittills avlidit i Corona i USA, men hur mycket är det av totalt antal avlidna under den perioden i USA? Sedan frågan om när samhället återgår till det normala. Erfarenheten visar att det är mycket svårt att avsluta bestämmelser som införts under kristid. Ransonering av livsmedel håll på fem år efter krigsslutet 1945 trots att det inte fanns någon brist på livsmedel och andra förnödenheter. Det visade sig också mycket svårt att avskaffa bojkotten av Sydafrika. Trots att Nelson Mandela blivit vald till president motsatte sig ISAK en hävning av bojkotten, utan ville vänta ytterligare. Nu talas det om ett nedsläckt Sverige utan nöjesliv, teater, konserter och arenaidrott långt in i september.
    Vi är nu inne i ett läge där epidemin sannolikt kulminerat och är på retur. De provtagningar som hittills utförts visar med tydlighet att den beramade ”flockimmuniteten” är på god väg att uppnås. Våra svenska beslutsfattare måste ha modet att proklamera att från och med (förslagsvis) första maj återgår Sverige till det normala.
    Avslutningsvis; det mest kända influensarelaterade dödsfallet är Wolfgang Amadeus Mozart som avled den 5 december 1791. Det stora geniet var som 36-åring hårt märkt av sjukdom (förstörda njurar, lungor och tandinfektioner). Den influensaepidemi som hårt drabbade Wien vid den hösten släckte hans liv. Det är troligt att även Beethovens liv släcktes den 23 mars 1827 av influensa, 56 år gammal. Även hans hälsa hade kraftigt försämrats de sista åren.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: