Kinasmittan: mask eller inte, det är frågan…
De israeliska högerpolitikerna Benjamin Netanyahu, Avigdor Liberman och Benny Gantz iförda näs- och munskydd av enkelt slag.
Ett antal länder har i detta den kinesiska smittans tidevarv infört mer eller mindre stränga krav på att alla som vistas utanför hemmet måste bära skydd för mun och näsa. Så är fallet i exempelvis Österrike, Tjeckien och Bosnien-Hercegovina. I Tyskland har skyddstvång införts för alla som handlar i butiker. https://www.hbl.fi/artikel/obligatoriskt-med-munskydd-i-tyska-butiker/
Nyttan av att bära skyddsmask av detta slag är emellertid omdiskuterad. Och det är inte så att åsikterna skiljer sig mellan forskare å ena sidan och allmänhet å den andra, även om förespråkarna för endera skolan gärna vill göra gällande att så är fallet och då givetvis menar att vederbörande har ”forskningen” på sin sida. Det är tvärtom så att det är forskarna och experterna själva som har divergerande åsikter. https://www.hbl.fi/artikel/fler-munskydd-eller-inte-fragan-delar-asikterna-skarpt/
Kari Tikkanen, som är docent i klinisk epidemiologi vid Helsingfors universitet samt vid Nylands sjukvårdsdistrikt, medger i en artikel i Hufvudstadsbladet att han delvis ägnar sig åt spekulationer men anser ändå att smittspridningen skulle vara mindre om så många som möjligt använde munskydd. Detta skulle hindra virus från att fritt sprida sig vid en nysning. Tikkanen ser dessutom bärande av skyddsmask som ”ett sätt att visa omsorg”.
Smittskyddsmask?
Enligt den tidigare statsepidemiologen, professor emeritus Johan Giesecke, skulle obligatoriskt maskbruk dock ingalunda minska smittorisken: ”Det är fullständigt obevisat att det har någon effekt”, citeras Giesecke i bland annat Västerbottens-Kuriren den 2 april. Giesecke är bland annat rådgivare i smittskyddsfrågor åt FN-organet World Health Organization (WHO). https://www.vk.se/2020-04-02/masktvang-minskar-inte-risken-for-smitta
För att en skyddsmask skulle vara effektiv, anser Johan Giesecke, skulle den behöva smita åt som ett cyklopöga. Skydd av vanlig typ blir dock snart fuktiga vilket medför att en stor del av effekten försvinner. Det enda positiva med masker av ordinär typ är att det blir svårare för bäraren att peta sig i näsan eller munnen.
Giesecke menar att de typer av masktvång som i införts i vissa länder främst dikterats av ledande politikers vilja att framstå som handlingskraftiga. Folkhälsomyndighetens (FHM) inställning är att munskydd ej hjälper den som är frisk från att smittas. Den som redan har drabbats av den kinesiska smittan kan dock bära skydd för att inte smitta omgivningen.
FHM: ”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avståndet till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.”
Läkaren David Powell, medicinsk rådgivare åt flygbolagssammanslutningen International Air Transport Association (IATA), anser å sin sida att bärandet av skyddsmask, enkannerligen ombord på flygplan, snarare bidrar till att sprida smittan än hindrar den från att uppkomma:
Munskydd är användbara för de som redan känner sig sjuka. Men att bära munskydd hela tiden är ineffektivt. Viruset kan överföras omkring munskyddet och om skyddet dessutom blir vått kan virus och bakterier frodas. Skyddshandskar är ännu värre, när människor tar på dem rör de på samma saker som de hade rört med om de haft bara händer. Då blir det bara ännu ett sätt att sprida mikroorganismer. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6jgLRQ/lakaren-munskydden-hjalper-inte–tvartom
Rånarmasker?
Även i Sverige ser man då och då människor utanför vården som bär mun- och nässkydd. De menar säkert väl, men jag skulle vilja uppmana dem att studera frågan närmare. WHOs ståndpunkt är att mask inte skyddar friska människor från att bli smittade. https://www.lifesciencesweden.se/article/view/712965/ansiktsmask_stoppar_inte_friska_fran_att_smittas_av_coronaviruset
För min personliga del får jag dessutom obehagliga associationer av annat slag: vem vill vara omgiven av maskerade individer som i värsta fall kan vara presumtiva rånare eller terrorister?
Explore posts in the same categories: Kinasmittan
Etiketter: Aftonbladet, Avigdor Liberman, Österrike, Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, Bosnien-Hercegovina, David Powell, den kinesiska smittan, FHM, FN, Helsingfors universitet, Hufvudstadsbladet, IATA, Johan Giesecke, Kari Tikkanen, Nyland, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Västerbottens-Kuriren, WHO
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
13 maj, 2020 den 2:10
Munskydd en självklarhet
Sverige införde inte munskydd i mars eftersom det inte fanns sådana att tillgå.Först för 10 dagar sedan lyckades vi köpa in 10 munskydd via IT till ett pris av 490 kronor. Dvs för ett minst 10 gånger så högt pris som normalt.Jag har nu(leverans idag) via KINA(Wish) lyckat att köpa ett ordentlift tygmunsakydd med filter att användas vid kommande patientkontakter! Varit frånvarande från min mottagning sedan februari! Nu kräver SAS munskydd from medio Maj.
13 maj, 2020 den 6:37
Inom vården kan det nog vara bra.
14 maj, 2020 den 12:16
På världens flygplatser har man under många år stött på asiater med munskydd. Jag har uppfattat detta mer som en kulturyttring eller som för Pekingborna ett sätt att skydda ansiktet mot sandstormar från Gobiöknen. Jag tycker det är rimligt, som Tommy skriver, att munskydd och annan skyddsutrustning används inom vården eller äldreomsorgen men att tvinga friska människor att använda munskydd är helt meningslöst för att förhindra smitta. Många politiker och ”experter” från länder med låg incidens av Covid-19 framhåller att det är deras åtgärder (lockdown, munskyddstvång m. m) som förhindrat smittspridning. Sanningen är att vi har ingen aning varför vissa länder och regioner drabbats hårdare. En teori är att viruset kommer i kluster vilket förklarar att städerna Rom och Neapel i Italien i stort sett klarat sig från smitta, Vad vi vet från historien är att alla tidigare influensapandemier har avklingat, så kommer att ske även med Covid-19.
16 maj, 2020 den 11:14
Jo, munskydd bland asiater verkar vara något av en kulturyttring. Ser man här hemma också ibland.