Illavarslande utveckling: attackerna på den kristna tron trappas upp

Hagia Sofia i Istanbul var en av kristenhetens viktigaste kyrkor i nästan 1000 år. Nu vill Erdogan göra den till moské.

Förföljelsen av kristna runtom i världen ökar ständigt. Värst är det i det kommunistiska Nordkorea, men sedan är det idel muslimskt dominerade länder på tio i topp-listan över de länder där kristna trosbekännare förföljs mest. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kristna-mest-forfoljda

Det visar den kristna människorättsorganisationen Open Doors redovisning. ”Det är en ökning på alla fronter, i alla världsdelar”, citeras Peter Paulsson, som är generalsekreterare i Open Doors svenska gren. Närmast efter Nordkorea på den föga ärorika listan kommer Irak, Eritrea, Afghanistan och Syrien.

Ett alldeles särskilt angrepp på kristendomen har Turkiets islamistiske president Recep Tayyip Erdogan svarat för. Erdogan har förutskickat att den historiska byggnaden Hagia Sofia i Istanbul åter skall bli moské. Hagia Sofia byggdes som en kristen kyrka på initiativ av den bysantinske kejsaren Justinianus I 532-87.

1453 omvandlades den till moské efter den muslimska erövringen av Konstantinopel, men 1935 lät den sekuläre turkiske regenten Kemal Atatürk byggnaden bli ett museum och på så sätt tjäna alla trosriktningar. Ett stort antal kristna kyrkor och länder inklusive Vatikanen har protesterat mot Erdogans beslut.

Nidaroskatedralen i Trondheim byggdes till den kristne kungen Olav den heliges ära. Nu vill en norsk präst att den rivs för att inte minoriteterna skall känna sig åsidosatta.

Kritik har icke minst kommit från EU, som dock befinner sig i dilemmat att man inte upplever sig kunna ta i för mycket mot Turkiet då Ankara har makt att öppna spjället för ohejdad immigration till EU-länderna. https://omni.se/eu-landerna-fordomer-turkiet-for-hagia-sofia/a/vQ04m4

Också i Sverige befinner sig kristendomen under attack. Patrik Lindenfors från den fanatiskt ateistiska organisationen Humanisterna menar exempelvis i en debattartikel i Göteborgs-Posten att det kristna korset bör avlägsnas från den blågula flaggan och ersättas av något mer ”inkluderande”. https://www.dagen.se/nyheter/forslag-ta-bort-korset-fran-den-svenska-flaggan-1.1742934

Bland de argument Lindenfors anför för sitt förslag kan nämnas att muslimerna i Afghanistan med flera muslimska länder kan bli förnärmade, om svenska soldater på uppdrag bär korsprydda nationssymboler. Föga överraskande drar Lindenfors i sin argumentation även till med BLM-stuket att ifrågasätta historiska symboler.

Lindenfors attack på en central kristen symbol är ändå närmast en mild västanfläkt vid en jämförelse med förslag som framställts av en sinnessvag kvinnlig präst i vårt västra grannland. Gyrid Gunnes, tidigare känd för att ha bland annat tillbett Allah i full prästerlig ornat och att ha smetat in Bibeln med sitt eget mensblod, anser i ett inlägg i tidningen Vårt Land att det kan vara dags att riva Nidarosdomen i Trondheim.

BITTE ASSARMO: Dags att riva kyrkor – för minoriteternas skull

Katedralen i Nidaros i Trondheim uppfördes med början omkring 1070 och är sannolikt Nordens viktigaste kyrkobyggnad. Här finns bland annat konung Olav den heliges grav. Enligt Gunnes bör kyrkan rivas för att blidka minoriteterna. En rivning vore, anser Gunnes, också en naturlig följd av BLMs statyrivningar.

Biskop Eva Brunne i Pride-tåg i Stockholm.

Tokiga präster av kvinnligt (och för den delen också manligt) kön är vi dessvärre inte heller befriade från i Sverige. För några år sedan ville Eva Brunne, lesbisk biskop i Stockholm, avlägsna korset i Sjömanskyrkan i Stockholm med motiveringen, att muslimer då skulle känna sig mer välkomna i kyrkan. Varför muslimskt troende skulle vilja besöka en kristen kyrka förblev dock osagt.

I Sverige har vi därtill en kvinnlig ärkebiskop, den tyskfödda Antje Jackelén, som inte kan se skillnad på den våldsutövande profeten Muhammed och den kristne fridsfursten Jesus Kristus. Sedan sliter man sitt hår inom den forna statskyrkan för att analysera varför folk flyr från den. Jag vågar påstå att svaret ligger i öppen dag för den som har ögon att se med. https://tommyhansson.wordpress.com/2016/09/13/flykten-fran-svenska-kyrkan-vad-den-verkligen-beror-pa/

Situationen för kristna trosbekännare i vår del av världen är naturligtvis inte lika utsatt som för våra trosbröder i länder såsom Nordkorea, Afghanistan och röda Kina där kristna riskerar livet varje dag och i en del fall också mister det på grund av sin tro. Upptrappningen av attackerna på kristen tro hos oss är dock varningssignaler som varslar om ytterligare marginalisering av och intolerans mot kristet troende.

 

Explore posts in the same categories: Kristendom

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “Illavarslande utveckling: attackerna på den kristna tron trappas upp”


 1. Tråkigt att ännu en gång se rena lögner om två svenska biskopar, som båda måste ha livvakt från Säpo på grund av den mediala hets som bedrivs mot dem.

 2. Tommy Hansson Says:

  Vilka är lögnerna, Axel?


 3. Det du utan grund påstår om två av svenska kyrkans biskopar.


 4. ”Som biskop varken kan eller vill jag ta bort kors från kyrkor.” – https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/biskop-eva-brunne-om-sjomanskyrkan

  • Tommy Hansson Says:

   ”Mitt förslag var att temporärt göra rummet tillgängligt genom att till exempel märka ut riktning mot Mecka och flytta kristna symboler.”


   • Biskop Brunne gör ett tankeexperiment i en teoretisk diskussion om huruvida man tillfälligt skulle kunna hjälpa människor som saknar bönelokal. Man kan tycka att hela idén är förflugen, och jag tenderar i den riktningen. Men för att få henne och Svenska kyrkan att framstå i sämsta möjliga dager vrider en del det till att hon förespråkar en kampanj syftande till att permanent rensa kyrkor från kors för att muslimer skall trivas. Så har hon aldrig menat.

 5. Tommy Hansson Says:

  Jag tror inte ens du, Axel, har insyn i vad som försiggår i Brunnes hjärnvindlingar.


 6. ”Vad som försiggår i Brunnes hjärnvindlingar”? – När SD kom in i riksdagen 2010 höll biskop Brunne riksdagspredikan och varnade i all välmening för ”rasism”. Upplägget var dock som gjort för att missförstås på flera sätt och ett antal av SD:s nyvalda ledamöter kände sig utpekade och lämnade kyrkan. Biskop Brunne blev förfärad, det var ju inte detta hon ville. – Någon månad senare hölls ett samtal i Gustav Vasa kyrka i Stockholm mellan biskop Brunn och partiordföranden Jimmie Åkesson. Publiken var stor och de bådas dialog filmades av svt som sände samtalet vid ett flertal tillfällen. Jag vet genom samtal med biskop Brunne att det var hon själv som via mellanhänder tog initiativet till dialogen. Denna öppenhet för dem som tänker annorlunda än hon själv gör, samt vilja till dialog och förståelse, bör ihågkommas när biskop Brunne diskuteras.

 7. Tommy Hansson Says:

  Problemet är, att den ”vilja till dialog och förståelse” som nämns stundom övergår i politisk följsamhet, fjäsk och självutplånelse. Som då majoriteten av ärkebiskopskandidaterna för några år sedan vid en utfrågning inte förmådde se att Jesus gav en klarare bild av Gud än profeten Muhammed. https://www.varldenidag.se/nyheter/tungt-avhopp-fran-svenska-kyrkan/cbbmjj!eFpLOcoHaOvVvpBkEF8HBQ/


  • Jag läste Eva Hambergs kyrkokritik när den publicerades 2013. Hon har poänger, men jag har ett annat historiskt perspektiv. Till skillnad från Hamberg tror jag inte att läget är så mycket bättre i frikyrkorna. Sekulariseringen började inte på 1930-talet utan snarare på 300-talet, ca 1600 år tidigare. Då framträdde bl a klosterrörelsen som en protest mot vad man då såg som kyrkans förvärldsligande. Sedan dess har ämnet kommit upp med jämna mellanrum, t ex under reformationen. – Kampen mellan helgande och vanhelgande av kyrkan, Guds helige Ande mot världens ande, går genom hela dess historia. – Vad beträffar senaste ärkebiskopsvalet är det sant att den ena av de två kandidaterna i slutdebatten, Antje Jackelen, svävade på målet när det gällde skillnaden mellan Jesus och Muhammed. Jag gissar att det berodde på oro för att hennes svar skulle användas för att angripa muslimer. Detta är många väldigt och överdrivet rädda för i kyrkan, det vill man undvika till snart sagt varje pris. Den andre kandidaten, Ragnar Persenius, som blev biskop i Uppsala ärkestift men inte ärkebiskop, var tydlig. – Om man vill se Jackeléns svävande svar som ”politisk följsamhet, fjäsk och självutplånelse” kan man ju göra det. – Kyrkan måste självfallet kritiseras för mycket men det är tråkigt när kritiken är dåligt underbyggd och inte ger positiva alternativ, utan mest går ut på att dra ner kyrkan i skiten. Som jag ser det är kyrkorna historiskt bland de viktigaste institutionerna vi har, jämförbara med riksdagen, polisen, pressen och monarkin. Ett gammalt talesätt lyder ”Kyrkan behöver alltid reformeras”. För mig är det vägen, även när många andra väljer att ge upp inför de negativa krafterna och enkelt förkasta dem som ibland kommer till korta.

 8. Tommy Hansson Says:

  Det var de facto fyra ärkebiskopskandidater som i en utfrågning fick frågan om Muhammed contra Jesus: Ante Jackelén, Johan Dalman, Christina Grenholm samt Ragnar Persenius. Endast Persenius svävade inte på målet. http://blogg.tidskriftenevangelium.se/vem-sager-arkebiskopskandidaterna-att-jag-ar/

  Nu är det ju verkligen ej endast Jackeléns ”svävande svar” som visar att Svenska kyrkan är genompolitiserad, patologiskt politiskt korrekt och svårt sekulariserad (förutom det övriga jag skrev). Jag väljer att inte gå tillbaka till 300-talet men väl till den så kallade 68-vänstern, då det blev mode bland företrädare för ”den kristna vänstern” att bland annat hylla kommunistiska diktatorer som Mao Tse-tung och Fidél Castro och gå i bräschen för våldsamma demonstrationer mot idrottsevenemang.

  Sedan dess har det rullat på med en anti-israelisk inställning, fotoutställning i Domkyrkan som framställer Jesus och lärjungarna som homosexuella och transpersoner (Ecce Homo), tillträde till samma domkyrka för schamaner och ockultister, uttalanden från högt uppsatta dignitärer om att skulle vara ”okristligt” att bära kors med mera, med mera. Jag valde att utträda 1999 sedan ärkebiskop Hammar uttalat sin entusiasm för Ecce Homo. Det var droppen som kom bägaren att rinna över.

  Ja, jag har därför – efter moget övervägande vågar jag påstå – valt att förkasta Svenska kyrkan. Du har emellertid mina sympatier som fortsätter att stånga pannan blodig mot den kyrkliga muren.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: