Ryssland trappar upp förföljelsen av Jehovas vittnen

Danske medborgaren Dennis Christensen blev det första offret för förföljelsen av Jehovas vittnen i Ryssland.

Ryssland har, i likhet med alla andra auktoritära eller totalitära statsbildningar, svårt eller omöjligt att acceptera andra ideologier och synsätt än det statsbärande. Den engelskspråkiga sajten Moscow Times rapporterar den 10 november 2020 om att den kontroversiella kristna organisationen Jehovas vittnen sedan 2017 utsätts för systematisk förföljelse i Putins Ryssland. https://www.themoscowtimes.com/2020/11/10/over-400-jehovahs-witnesses-charged-or-convicted-in-russia-group-says-a71998

Jehovas vittnen (JV) stämplades i april 2017 av den ryska Högsta domstolen som en ”extremistisk” organisation, vilket gör det möjligt för myndigheterna att jaga dess medlemmar med hugg och slag. I oktober 2020 hade i det ryska rättsväsendet väckts 175 åtal om ”extremism” åsyftande JV. Av dessa uppges 148 vara ännu pågående.

Det beräknas att drygt hälften av 400 troende tillbringat mellan några dagar och tre år i fängsligt förvar i väntan på rättegång sedan offensiven mot JV inleddes för tre år sedan. Omkring 310 skall ha förlorat arbeten, affärsverksamhet, pengar och banktillgångar på grund av att de av myndigheterna anses ägna sig åt vad som luddigt kallas ”extremism”.

Fyra av vittnena har dött under pågående rättsprocess under det att tio avtjänar fängelsestraff på mellan två och sex år. Ytterligare två väntar på att de tvååriga fängelsestraff de ådömts skall träda i kraft. Danske medborgaren Dennis Christensen har förblivit bakom lås och bom sedan han placerades där i maj 2017 som det första offret för förföljelsen mot JV. Först två år senare dömdes han av en rysk domstol till sex års fängelse.

En distriktsdomstol i Kursk har emellertid därefter beslutat att Christensen kommer att friges i förtid förutsatt att han betalar 400 000 rubel (5800 US dollar) i böter istället för den återstående tid han skulle ha avtjänat. Christensen kommer enligt uppgift att släppas när domstolsbeslutet trätt i kraft. https://www.themoscowtimes.com/2020/06/24/russia-grants-early-release-to-jailed-danish-jehovahs-witness-a70677

Jehovas vittnen betraktas sedan april 2017 som en ”extremistisk” gruppering i Ryssland.

Enligt Jehovas vittnens hemsida inväntar 64 medlemmar fängelestraff eller har placerats i husarrest medan 244 förbjudits ägna sig åt vissa aktiviteter och att lämna Ryssland.

JH sammanfattar själva situationen så: ”The increase in number of victims of religious persecution is bewildering amidst repeated statements from the authorities that the April 2017 Supreme Court Decision did not prohibit the Jehovah´s Witnesses from practicing their religion in Russia.”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har uppmanat de ryska myndigheterna att omedelbart frige alla fängslade Jehovas vittnen, släppa pågående anklagelseakter samt stryka alla relaterade anteckningar i brottsregistren för de berörda. https://www.hrw.org/news/2020/01/09/russia-escalating-persecution-jehovahs-witnesses

 

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Ryssland trappar upp förföljelsen av Jehovas vittnen”


  1. Är inte den engelskspråkiga sajten Moscow News baserad i Moskva? Den kan tydligen trots det eller tack vare det publicera dessa nyheter. – Jehovas Vittnen är en mycket originell organisation för att anses ”kristen”. JV är veterligen den enda ”kristna” gruppering som anser att alla politiska strukturer – kommuner, stat och mellanstatliga samarbeten – är ”Satans organisation” – som en sann JV inte får ha någon befattning med. De får inte vara anställda i någon Satans organisation. ej engagera sig politiskt eller rösta och inte göra värnplikt. En del menar att denna inställning inte är långt borta från den terroristiska islamismen. Men JV använder aldrig våld mot Satans organisation.

    • Tommy Hansson Says:

      Moscow Times skall det vara. Fel av mig. Grundad av en holländare 1992 och ägd av den finska mediagruppen Sanoma. Jag anser inte att någon organisation, kristen eller ej, skall förföljas och dess medlemmar fängslas.


  2. Nej ingen bör förföljas enbart för sina åsikters skull, därom är vi överens. Det finns dock en del rörelser som är starkt problematiska redan genom de åsikter de sprider. Exempel förutom våldsbejakande grupper med olika ideologi: islamistiska, socialistiska, fascistiska, ekologiska, finns även den icke-våldsbejakande Jehovas Vittnen. Frågan är hur sådana rörelser och organisationer skall hanteras med rättsstatliga och demokratiska medel. I flera länder straffas JV:s värnpliktsvägran.

  3. Tommy Hansson Says:

    Finns väl regelverk även i Sverige för värnpliktsvägran. De som håller sig inom lagens råmärken får vi stå ut med.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: