SD åter största parti hos Sentio – S nere på Juholt-siffror
Nyheter idag/Sentio november 2020.
Sverigedemokraterna 25,2 procent. Socialdemokraterna 23,3 procent. Moderaterna 19,8 procent.
Så ser det på ”medaljplatserna” i Nyheter idag/Sentios mätning för november 2020. Det är inte första gången SD toppar i norska Sentios opinionsmätningar. Inte heller är det partiets bästa mätresultat. Det är ändå ett kvitto på att en tillnyktring skett i svensk väljaropinion.
Det understryks av att de tre konservativt betonade oppositionspartierna noteras för sammanlagt 50,9 procent. Detta skall jämföras med 35,7 för januaripartierna inklusive Miljöpartiet och Liberalerna, vilka båda hamnar under riksdagsspärren om 4 procent. De oppositionella blir större även om Vänsterpartiet med 9,9 procent tas med i sammanräkningen.
Ny blytung högermajoritet när SD blir största parti i Sentio
”Jag tror att det till stor del beror på regeringens misslyckade coronastrategi”, kommenterar SDs partiledare Jimmie Åkesson undersökningen. Det är möjligt att Åkesson har rätt. Personligen tror jag dock att det är flera faktorer som samverkar: utvecklingen inom flera samhällsfält – sjukvård, rättsordning, ekonomi och skola – visar att SD-politiken för allt fler framstår som den mest hållbara.
Jimmie Åkessons SD -största partiet enligt Sentios novembermätning.
23,3 procent för socialdemokratin innebär att partiet nu är nere på rena Juholt-siffror – det vill säga det opinionsstöd som S-partiet erhöll under Håkan Juholts tio månader korta period som partiordförande 2011-12. Juholt blev sedan ambassadör, först på Island och numera i Sydafrika. https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5kan_Juholt
Juholt är, jämte Mona Sahlin (ordförande 2007-11) och Claes Tholin (1896-1907), en av få socialdemokratiska ledare som skilts från sina uppdrag utan att ha varit Sveriges statsminister. Sahlin var vice statsminister 1994-95.
Moderaterna hamnar med 19,8 procent exakt på det resultat partiet nådde i riksdagsvalet 2018. Fjärde största parti i föreliggande Sentio-mätning är Vänsterpartiet med 9.9 procent och femte Kristdemokraterna med 5,9 procent. Centern minskar med 0,7 procentenheter ner till 5,8 procent.
I botten hittar vi föga oväntat Miljöpartiet och Liberalerna, båda på 3,3 procent. Ett 40-personer ur sistnämnda parti går nu ut i ett upprop och kräver att den hårt kritiserade partiledaren Nyamko Sabuni deklarerar att L vill tillhöra en borgerlig regering efter valet 2022. https://www.expressen.se/nyheter/internt-uppror-i-liberalerna-vill-inga-i-borgerlig-regering/
Explore posts in the same categories: InrikespolitikThis entry was posted on 19 november, 2020 at 4:48 and is filed under Inrikespolitik. You can subscribe via RSS 2.0 feed to this post's comments.
Etiketter: Centerpartiet, Claes Tholin, coronastrategi, Håkan Juholt, Island, Jimmie Åkesson, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna, Mona Sahlin, Nyamko Sabuni, Nyheter Idag/Sentio, riksdagsspärren, riksdagsvalet 2018, riksdagsvalet 2022, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Sydafrika, Vänsterpartiet
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
20 november, 2020 den 11:22
Ser bra ut, men det skulle vara bra med en ökning till 27,8. Med åtta procents övervikt gentemot Moderaterna slipper det bli tjafs om statsministerposten. Ja, om nu M och Kd vill ha en icke-socialistisk regering vill säga.
20 november, 2020 den 8:40
SD är bra på ”träning” men vi att när det blir ”match” kommer läget vara ett helt annat. Mitt råd till Jimmie Åkesson är: Sitt still i båten, avstå kontroversiella utspel som att avskeda Tegnell och munskyddstvång. Jag har sagt det tidigare att partiet borde prioritera energipolitiken. Stoppa de kinafinansierade vindkraftparkerna som ödelägger stora delar orörd natur och bara ger ett marginellt tillskott av effekt. Tror att SD kan bli största parti i Skåne om man driver frågan att ladda Barsebäck igen Detta skulle ge säker kraft till Skåne och hela Öresundsregionen. Tycker inte att partiets energipolitiske talesman har den rätta energin och den utstrålning som behövs för att skapa uppmärksamhet för energifrågorna.