Juholt varnade för en annalkande diktatur
Håkan Juholt, 58, var Sveriges ambassadör i Reykjavik 2017-20.
Håkan Juholt var Socialdemokraternas partiledare under tio månader 2011-12. Han tvingades avgå under förödmjukande former efter flera skandaler varav de avgörande var av ekonomisk natur. 2017-20 var han Sveriges ambassadör på Island och är sedan september 2020 ambassadör i Sydafrika.
Det fanns förvisso ett och annat att kritisera hos Håkan Juholt. Jag gjorde det själv, bland annat i detta blogginlägg där jag kallar honom både ”skojare” och ”idiot”. Hårda ord, kanske, men det var så jag upplevde honom då: https://tommyhansson.wordpress.com/2011/11/12/juholt-inte-bara-skojare-utan-ocksa-idiot/
Med det här inlägget vill jag ge Håkan Juholt en senkommen men dock upprättelse. Det beror på att jag helt nyligen av en händelse fick syn på en kort intervjutext i tidningen Dagens Industri den 16 oktober 2017, där Juholt förutspår att Sverige på sikt kommer att avveckla demokratin. https://www.di.se/nyheter/hakan-juholt-vi-haller-pa-att-avveckla-demokratin/
Juholt citeras i artikeln: ”Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin.”
Den förre sosseledaren fyller på: ”Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter oss styras av medborgarnas värderingar.” Demokratin ”glider oss ur händerna”, menar Juholt och pekar på det faktum att partierna har svårt att hitta personer som vill kandidera till offentliga uppdrag.
Håkan Juholt yttrade dessa ord när han nyligen avslutat sitt riksdagsuppdrag och inte längre riskerade att bli utsparkad ur riksdagen och/eller socialdemokratin. Han tyckte att han kunde tala ut och det gjorde han med besked. Jag instämmer i Juholts farhågor men med den skillnaden, att jag tror att den hotande diktaturen kommer att te sig annorlunda.
Jag tror inte heller mycket på stridvagnarna på Sergels torg eller andra platser förutsatt att vi inte får en rysk invasion på halsen, något som inte helt kan uteslutas. Det är dock knappast teknokraterna och tjänstemännen som kommer att bestämma över oss utan – precis som förut – politikerna.
Intrånget i kongressen har tagits som intäkt för att censurera Trump-anhängare och konservativa.
Vi kan se klara tecken på detta i dessa tider, då framförallt S-politiker tar Trump-anhängares intrång i kongressbyggnaden i Washington, D. C. den 6 januari som intäkt för att inte bara trumpister utan även konservativa i stort hyser förgripliga åsikter vilka bör stoppas genom censur och deplattformering.
Statsminister Stefan Löfven hävdade i årets första riksdagsdebatt att det inte finns någon absolut rätt att ”häva ur sig vad som helst” på sociala medier och efterlyste tvingande diktat från EU. Enligt Mattias Lindberg, en borgerlig debattören och krönikör i nättidningen Bulletin, använder sig Socialdemokraterna av en strategi man brukar se prov på i diktaturstater.
”Ett av kännetecknen för ett land med auktoritära tendenser”, konstaterar Lindberg i ett debattinlägg i Expressen den 23 januari 2021, ”är att den politiska oppositionen inte ses som legitim. Ledande socialdemokrater ägnar sig i detta nu åt att försöka detsamma i Sverige.” https://www.expressen.se/debatt/s-anvander-en-strategi-vi-brukar-se-i-diktaturer/
Som när justitieminister Morgan Johansson hävdar att Moderaterna söker ”gripa makten” med hjälp av Sverigedemokraterna. Eller som när energiminister Anders Ygeman, utan att bli ifrågasatt av moderatorn, i en debatt med SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT i det närmaste anklagar Åkesson och SD för att ha stormat Capitolium.
Håkan Juholt, som föddes i Oskarshamn 1962, verkar klara sig bättre som diplomat än som politiker. Som tack för sin gärning som Sveriges ambassadör på Island fick han av den isländska regeringen mottaga storkorset av den isländska Falkorden och nu återfinns han alltså i Pretoria i Sydafrika. https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5kan_Juholt
Explore posts in the same categories: Inrikespolitik
This entry was posted on 25 januari, 2021 at 3:55 and is filed under Inrikespolitik. You can subscribe via RSS 2.0 feed to this post's comments.
Etiketter: Anders Ygeman, Bulletin, Capitolium, censur, Dagens Industri, deplattformering, diktatur, EU, Expressen, Falkorden, Håkan Juholt, Island, Jimmie Åkesson, kongressbyggnaden, Mattias Lindberg, Moderaterna, Morgan Johansson, Oskarshamn, Pretoria, Reykjavik, riksdagen, Sergels torg, Socialdemokraterna, Stefan Löfven, Sverige, Sverigedemokraterna, SVT, Sydafrika, Washington D. C.
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
25 januari, 2021 den 4:24
Reblogga detta på ulsansblogg.
27 januari, 2021 den 2:15
Tack Tommy H för att du tar upp detta angelägna ämne. Jag delar denna farhåga och har ju själv varit en del av rörelsen och tror mig förstå hans demokrati-begrepp. Det gläder mig förstås att även du ser faran och varnar för den. Låt oss tipsa varandra om vi finner liknande texter!
28 januari, 2021 den 8:28
Ja, jag har på senare tid insett att demokratin verkligen är hotad på bred front.
28 januari, 2021 den 11:49
Håkan Juholt föll officiellt på medieavslöjanden om ekonomiska oegentligheter, men det är inte sanningen bakom. Han likviderades politiskt inifrån S av den mörkröda yttersta vänsterflygeln inom partiet. Han betraktades av denna både som hård högersosse och som en kuppmakare efter Sahlinskandalen och den katastrof som den innebar för partiet. Denna extrema flygel behärskar sedan mycket lång tid bl. a. Utrikesdepartementet och det är den som banat väg för islamisterna inom och utom partiet. Denna falang lyckades också detronisera Riksdagens förre talman Urban Ahlin (S) av samma anledning. Där var deras vapen inte rykten om ekonomiska oegentligheter, utan där valde man anklagelser om sexuella trakasserier istället.
Ingvar Carlsson, Göran Persson, Thage G. Peterson m. fl. såg till att denna falang inte fick sin kandidat vald till ny partiledare, utan tog fram kompromisskandidaten Stefan Löfven (som står utanför de inbördes stridande falangerna). När Löfven snart skall ersättas kanske det gamla partigardet inte lyckas förhindra en yttervänster-kupp.
29 januari, 2021 den 12:08
Magnus Rosensparr har rätt så till vida att Juholt var en kompromiss-kandidat som olika falanger inom (s) lyckades ena sig om. Så har det ofta varit när (s) skall välja partiledare. Juholt var lagom svag så att de olika falangerna trodde sig kunna styra honom på önskvärt sätt. Att det var den ”mörkröda yttersta vänsterflygeln” som vann låter jag vara osagt. Var det inte snarare de mer moderata ”mittensossarna” där ledare för många fackorganisationer ingår som hade majoritet?