SVT Novus mars 2021: Medias klappjakt på Ebba Busch har givit resultat

SVT/Novus mars 2021.

Medias klappjakt på KD-ledaren Ebba Busch har givit resultat. Det är en uppenbar slutsats man kan dra av SVT/Novus partisympatimätning för mars 2021. Med blott 4,1 procent av väljarsympatierna i ryggen löper Kristdemokraterna en klar risk att åka ur riksdagen vid valet om halvtannat år. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-novus-tre-partier-riskerar-aka-ur-riksdagen

Ebba Buschs pågående husfejd mot en 81-årig man och några av dennes släktingar har varit gefundenes fressen för systemmedia en längre tid nu. Affären har stötts och blötts ur alla tänkbara synvinklar med helhetsintrycket att KD-ledaren är en kallhamrad individ. Som nu till på köpet också är föremål för en förundersökning angående förtal av 81-åringens försvarare.

Bakgrunden är att, om jag fattat saken rätt, 81-åringen undertecknat ett köpeavtal med Ebba Busch som han efter påverkan av släktingar i efterhand ångrat. Kontraktet är dock påskrivet varför Busch rimligen har rätt i sak. Sedan är det en helt annan femma att Busch, i egenskap av högprofilerad partiledare, nog ändå borde ha avstått från att driva saken vidare om hon haft sitt partis bästa för ögonen.

4,1 procent innebär att KD tappat cirka en tredjedel av väljarna jämfört med de 6,3 procent partiet erhöll i valet 2018. Husaffären lär fortsätta vara huvudnyhet i media ytterligare ett bra tag, varför det inte alls är omöjligt att partiet i höjd med nästa mätning är nere på katastrofsiffrorna under Göran Hägglunds ledarskap som fick mig att blogga om att KD möjligen kunde vara ett döende parti: https://tommyhansson.wordpress.com/2009/07/03/kds-dodskamp/

Det enda parti som i föreliggande mätning befinner sig under 4-procentsspärren till riksdagen är nu Liberalerna med 3,3 procent. Det är långt ifrån det senaste valets 5,5 procent men ändå en uppgång om 0,6 procentenheter jämfört med närmast föregående mätning. Crackpot-mässiga Miljöpartiet tangerar med sina 4,4 procent valresultatet, vilket är en marginell men dock uppgång.

Inte så muntert för Ebba Busch och KD.

Professor emeritus Sören Holmberg säger i en kommentar till SVT Nyheter att det inte är bra om det finns för många partier i riksdagen. ”Det gör det svårare att bilda regering, vi får ett instabilare system.” Frågan är hur många partier som tvingas ta avsked av den svenska partipolitikens finrum 2022. MPs och KDs chanser att hänga kvar ligger av allt att döma i stödröster från väljare vilka normalt skulle ha röstat på andra partier. Något som jag inte tror gäller ständigt velande L i någon högre grad.

I undersökningens topp återfinner vi som väntat Socialdemokraterna med 27 procent. Det är historiskt sett en mycket låg nivå för det svenska sosseriet men i skrivande stund likväl en stabil nivå. Det bekräftar återigen att i kristider har många en tendens att hålla sig till det gamla och invanda: man vet vad man har men inte vad man får. Näst störst är Moderaterna på 24,0 procent och tredje störst Sverigedemokraterna med 17,9 procent, vilket är obetydligt mer än SDs valresultat på 17,5 procent.

Den socialdemokratiska medvinden bekräftas av SIFOs årliga mätning av partiledarsympatierna. Statsminister Stefan Löfven toppar med 39 procent, tätt följd av Ulf Kristersson (M) på 38 procent. Centerns Annie Lööf noteras för 30 procent och SDs Jimmie Åkesson för 26 procent. För Ebba Busch (KD) blir det icke oväntat närmast katastrofala 23 procent – att jämföra med 37 procent i fjol. I särklass impopulärast är MPs nyvalda språkrör Märta Stenevi med magra 4 procent. https://www.expressen.se/nyheter/pandemiarets-politiska-vinnare-och-forlorare/

I mätningens mellanskikt återfinner vid Vänsterpartiet på 9,5 procent och Centerpartiet med 8,4 procent. För V innebär det en nedgång med 1,3 procentenheter under det att C minskar med 0,2. För kommunistpartiet är det ändå rejält bättre än valets 8,0 procent medan C ligger marginellt under valresulatet om 8,6 procent.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “SVT Novus mars 2021: Medias klappjakt på Ebba Busch har givit resultat”

 1. Per L. Says:

  KD-ledaren verkar ha ett synnerligen trassligt privatliv med nyligen genomförd skilsmässa och därefter klanterierna med husaffären. Man skulle kunna likna fastighetsaffären med trafikbrottet fortkörning. Visst, det fungerar att köra i 70 på en femtioväg under förutsättning att man inte fastnar i polisradarn. Det hade varit mycket bättre för Ebba om affären hade gjorts upp på ett mäklarkontor istället för att, som tydligen skett, förmedlats av en bekant inom kändisvärlden. Oklart dessutom om namnteckningarna har bevittnats.
  Tror tyvärr att risken finns att Ebba åker dit för förtal på samma sätt som alla de pensionärer med Facebook som delat Joakim Lamottes inlägg om den så kallade näthatsgranskaren.
  Vad gäller partisympatierna syns inga överraskningar, SD ligger och stampar runt 18% och kommer att ligga kvar på den nivån om man inte vidgar politiken genom att fokusera mer på energipolitiken som är och kommer att växa till detta decenniums stora politiska fråga. Synd att Thoralf Alfsson sparkades ut ur partiet, han kanske inte ligger rätt i alla frågor men han kan verkligen kommunicera på ett övertygande sätt i frågor som rör Sveriges elförsörjning.


 2. Ebba har inte alls klantat sig med fastighetsaffären. Hon har gjort allting rätt — både i laglig och i moralisk bemärkelse.

  Nu är det viktigt att Ebba står på sig. Förutsatt att hon inte backar så kommer det hela att gå bra både för henne och KD.

  Det enda som oroar mig i den här mätningen är att Mp landar så högt som 4,4. Det är ett extremt farligt parti, som genom att växelvis vänslas med S och M styr Sverige mot den miljöistiska avgrunden.

  • Tommy Hansson Says:

   Jag håller absolut med sig om Ebba, Filip. Vad jag konstaterar är bara att hennes lagliga och moraliska hållning sannolikt missgynnar det egna partiet i det här fallet. Håller med även om MP.

 3. Per L. Says:

  Det är klart att det finns personer i bakgrunden som utnyttjar 81-åringen för att blåsa Ebba på huset för att sedan själva lägga rabarber på fastigheten. Vad jag vill framföra är att om en riktig mäklare anlitats och affären gjorts upp på vanligt sätt med vittnen hade saken varit klar för länge sen och KD-ledaren hade i lugn och ro kunnat städa upp i den igenväxta trädgården.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: