Är det röda Kina på väg att ta över världen?

¨

Är Kommunistkina på väg att ta över världen?

USAs och Europas politiker har fått ordentligt påskrivet av ekonomer och företagsledare för att ha varit alltför passiva när det röda Kina storsatsar för att lägga beslag på viktiga naturtillgångar i Tredje världen, enkannerligen Afrika. Mycket tyder på att dessa ansträngningar är ett led i en medveten kinesisk strävan att dominera världen. https://www.dagensps.se/investerardygnet/laskig-utveckling-kinas-strypgrepp-pa-varlden/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=ENPqT578CJ1Lpz

Kineserna har under hela 2000-talet bedrivit en sannskyldig massinvasion av Afrika, som är jordens näst största kontinent efter Asien. Kinas inblandning har varit dramatisk och i dag är landet Afrikas största handelspartner; västländer såsom USA, Frankrike och Storbritannien har hamnat klart på efterkälken. https://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/15/tar-kina-over-afrika

Det kommunistiska Kina är framförallt ute efter Afrikas enorma naturresurser – det beräknas att kontinenten har omkring 40 procent av världens naturresurser. Så är Peking beroende av importerad olja och importerar runt halva sitt oljebehov från Mellanöstern och en tredjedel av detsamma från afrikanska länder av typ Angola, Sudan, Republiken Kongo, Nigeria, Ekvatorialguinea med flera. Kina är även intresserat av afrikanska naturtillgångar som järnmalm, metaller och annat som behövs för storskalig industriproduktion.

Det röda Kina – eller rättare sagt kinesiska företag – bidrar i sin tur genom att bygga ut den afrikanska infrastrukturen i form av bostäder, vägnät, broar, sjukhus, skolor och till och med optisk fiberteknik. Emedan kineserna struntar helt i krav på demokrati och miljö blir det möjligt också för afrikanska diktaturer såsom Zimbabwe, Sudan med flera att dra fördel av den kinesiska satsningen.

Även om Afrika är den världsdel där Peking varit mest aktivt har man även flyttat fram sina positioner i exempelvis Asien och Sydamerika. Mest oroväckande är måhända det faktum att Kina mutat in sällsynta mineraler som kan användas för elbilsbatterier. Här skulle kommunistkineserna kunna bedriva utpressning av mycket otrevligt slag.

Banker i väst har i statistiken satt Kinas utveckling i relation till ländernas BNP. Republiken Kongo och Laos beräknas till exempel hämta cirka 30 procent av sina respektive BNP-värden från inlåningar från Kina. Om detta hade gällt också för Sverige hade siffran varit omkring 1,5 biljoner kronor. Andelarna gällande Kirgizistan, Angola och Zimbabwe beräknas till 15 procent.

Det är svårt för låneberoende länder av ovan nämnt slag att gå emot Folkrepubliken Kina i viktiga internationella organisationer såsom FN. Kina har på ett hänsynslöst sätt gjort ett antal länder i Tredje världen beroende av sig, något som i hög grad kommer att gynna landet i konkurrensen med USA och Europa om världsherraväldet.

Det accelererande kinesiska inflytandet världen över är synnerligen dåliga nyheter för alla anhängare av demokrati och frihet. Kina, som styrs av det kommunistiska partiet med rötter i ordförande Mao Tse-tungs tänkande, föraktar västerländsk demokrati som man betraktar som svaghet.

Vad som ytterligare talar för Kina är det faktum att västvärlden är kraftigt försvagad av de omfattande nedstängningar som hysterin inför coronaviruset medfört – samtidigt som Kina, där smittan startade för drygt ett år sedan, agerat smartare och nu tycks vara fit for fight igen. https://svenska.yle.fi/artikel/2020/10/19/kinas-ekonomi-aterhamtar-sig-fran-coronakrisen-kan-bli-den-enda-storre-ekonomin

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Är det röda Kina på väg att ta över världen?”

 1. Leif Bergdahl Says:

  Jag har i hela mitt liv varit en stenhård antikommunist men kan inte annat än beundra Kina.Förs accepterade man det kapitalistiska systemet och fick far på ekonomin.Jag besökte Kina och Tiobet 1994 och talad med en försäljare på ett torg i Peking.Och frågade vad han tyckte. Han sade att vi har haft en enorm nytta av de kommunistiska systemet och fått det oerhört mycket bättre.Idag finns det över 500 miljardärer räknat i i US dollars i Kina! Och på sikt går Kina framåt tror jag.Detta medan västerlandet går bakåt p g av massinvandringen.

 2. Tommy Hansson Says:

  Ärligt talat, Leif.

  Jag har alltid haft väldigt svårt att förstå denna handfallenhet inför auktoritära och totalitära system som så många västerlänningar uppvisat: titta, här händer det saker, till skillnad från i våra degenererade och undergångsdömda samhällen! Så var det gällande Hitlers Tyskland och Stalins Sovjet och så är det i dag gällande Ryssland under Putin och Kina under kommunistpartiet. I Kina begås I DAG oerhörda grymheter mot anhängare av konkurrerande ideologier inklusive kristna, muslimer och meditationsutövare. Tortyr och nackskott gäller.

  Samtidigt försöker Kina ta över stora delar av världen genom den pågående offensiven och fortsätter kolonisera Tibet genom att undertrycka buddhismen. Munkar torteras, nunnor våldtas. Jag har NOLL förståelse för att man som demokrat eller ”stenhård antikommunist” kan se något positivt alls i detta. Kommer osökt tänka på vad Lenin (eller kanske det var Marx) en gång lär ha sagt: det sista kapitalisten säljer är repet han själv skall hängas i.

  Fast i slutändan brukar demokratin, förnuftet och det ”undergångsdömda” ändå segra.

  • Leif Bergdahl Says:

   Givetvis förekommer det en mängd övergrepp i Kina.MEN:Kineserna har fått det oerhört mycket bättre än tidigare under MAO .Den vanlige kinesen har det oerhört mycket bättre nu!!!! Åk runt i Kina och tala med kineser.Redan 1994 då jag gjorde detta fick jag höra hur otroligt mycket bättre folk hade fått det.Och idag finns det 500 miljardärer i US dollars i Kina!!!!!Kina kommer att bli världens ledande stormakt om 10-20 år tror jag.Skulle demokrati införas i Kina skulle landet omedelbart splittras i 2 delar trodde några mycket insatta för några år sedan!! Att få säga vad man tycker anser vi i västerlandet är mycket bra men det som är mycket viktigare är vilken levnadsstandard man kan leva på!!

   • Tommy Hansson Says:

    Nej, jag kommer inte att resa runt i Kina och tala med kineser. Dels brukar personer regimen inte gillar ha en märklig förmåga att försvinna utan spår, dels kan jag inte kinesiska språket vilket du uppenbarligen gör.

    Jag har dock besökt Taiwan, som i dag är lika demokratiskt som något västland och som ligger långt före fastlandet i välståndsligan. Din uppfattning att demokrati är oförenligt med välstånd har jag därför mycket svårt att förstå. Det är väl tvärtom så att verkligt välstånd förutsätter demokrati och frihet. Det är inte så konstigt – individer som inte tillåts säga vad de vill eller engagera sig i ett fritt näringsliv blir mindre produktiva.

    Alla diktaturer har ett slut, så också dagens kinesiska. Att förtrycka de egna medborgarna och dessutom satsa för fullt för att dominera världen håller naturligtvis inte i längden. Bubblan spricker före eller senare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: