Talibanerna tar över: Biden svek afghanerna

Talibanerna parlamentet i Kabul.

Ett gäng talibaner efter att ha tagit presidentpalatset i Kabul i besittning.

Ett dygn innan talibanerna erövrade Afghanistans huvudstad Kabul flydde president Mohammad Ashraf Ghani Ahmadzai landet. Officiellt skedde detta i syfte att undvika blodsutgjutelse, men jag misstänker starkt att han mest var rädd om sitt eget skinn. Nu får andra representanter för det gamla styret förhandla med erövrarna, vilka försäkrat att de skall vara frikostiga med amnestier och inte sätta igång någon masslakt. https://worldisraelnews.com/afghan-president-flees-country-as-taliban-move-into-kabul/?utm_source=newsletters_worldisraelnews_com&utm_medium=email&utm_content=Ha

Många frågar sig hur Afghanistans armé, med anor tillbaka till 1880-talet, med en numerär om vid pass 300 000 soldater kan falla ihop så fullständigt på kort tid sedan USAs president Joe Biden förklarat att de amerikanska styrkorna skall hemförlovas med kort varsel. I stort sett har soldaterna flytt hals över huvud så fort de sett en talibankrigare. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-valplanerad-strategi-bakom-talibanernas-seger-i-afghanistan

Man hade nog förväntat sig mer av en krigsmakt som av Förenta staterna försetts med vapen, ammunition och annan materiel till ett värde av 85 miljarder dollar. Den afghanska armén har förfogat över i runda tal 300 000 soldater, att jämföra med talibanernas kanske 70 000. Under 20 års tid har olika amerikanska administrationer vidare sänt 770 000 soldater till Afghanistan och investerat närmare en biljon dollar i landet.

Sanningen är förmodligen att den afghanska regeringsarmén, trots amerikansk träning och ekonomisk uppbackning, varit en papperstiger – åtskilliga soldater har i kraft av bristande kontroll bott hemma med full lön i stället för delta i militärövningar. Dessutom har man kunnat påräkna amerikanskt flygstöd om man skulle möta motstånd i striderna.

Republikanska politiker i USA ger nu den demokratiske presidenten Joe Biden en stor del av skulden till talibanernas snabba och smärtfria seger. Biden tillkännagav i april sin föresats att dra tillbaka de amerikanska trupperna till den 31 augusti. Reträtten påbörjades i början av juli och genomfördes utan förvarning snabbare än vad som avsetts. https://www.newsmax.com/newsmax-tv/biden-afghanistan-turner-taliban/2021/08/13/id/1032324/?fbclid=IwAR2mxskaBB61kfeaQYJZA-xZfHS1pRgg5GVF6eu0-1t48c22DeUbrne5ng4#

Medlemmen av representanthuset Mike Turner från Ohio förklarade i ett inslag i Newsmax TV.kanal att Biden lämnade de afghanska allierade vind för våg utan en plan att försvara landet: ”They didn´t even give them notice as to what they were doing. The big difference from what the Trump administration was going to do and the Biden administration is that the Trump administration was negotiating with the Taliban and the United States would have been the enforcer of any agreement that´s there. Here Biden hasn´t really left the country.”

Kongressman Turner ser i första hand inte striderna i Afghanistan, som omfattar cirka 660 000 kvadratkilometer, som ett regelrätt inbördeskrig: ”It´s not as if once the Taliban take control, then we´ll have peace. They are a barbaric group. There is no peace, even in the areas they controlled previously. They are murderous, they are raping children throughout the country. This will be a humanitarian crisis and will result in a refugee crisis.”

Epoch Times Photo

Amerikanska soldater besvarar fientlig eld vid Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul, dit tusentals afghanska flyktingar samlats i syfte att ta sig ur landet.

Biden tillkännagav för bara någon månad sedan att han inte trodde att talibanerna skulle komma att kontrollera hela landet. Något reellt underlag för denna optimistiska prognos fanns dock inte, och varken den ålderstigne amerikanske presidenten eller hans medarbetare brydde sig om att koordinera administrationens planer med den afghanska regeringen. Så gick det också som det gick: i torsdags intogs Kandahar och Herat, landets andra och tredje största städer och nu har alltså även Kabul fallit.

Tusentals vettskrämda afghaner har flytt från sina hem av rädsla för vad de barbariska talibanerna kan hitta på i form av offentliga avrättningar, piskningar, stympningar och avskaffandet av alla kvinnors rättigheter. Det var så det gick till när de senast hade makten i större delen av landet 1996-2001, det vill säga femårsperioden före det amerikanska ingripandet efter terrorattackerna den 11 september och inte mycket tyder på att det kommer att bli väsentligt annorlunda nu.

Kabuls fall den 16 augusti 2021 markerar slutkapitlet i Förenta staternas längsta och minst framgångsrika krig. De fundamentalistiska talibanerna, som bildats i Kandahar så sent som 1994, slogs inledningsvis tillbaka av de amerikanska styrkorna som invaderat landet för att jaga rätt på al-Qaida-ledaren Usama bin Laden och tycktes vid denna tid slagna i grunden. USA tappade sedan fokus genom den politiska och militära förvirring som uppstod i samband med Irak-kriget.

Om den nuvarande situationen uppstått under Donald Trumps år i Vita huset hade Trump tvivelsutan bildligt talat rullats i tjära och fjädrar i etablerade massmedia och kanske ställts inför riksrätt ännu en gång. När det sker under den senile Bidens egid är det inte många som höjer på ögonbrynen ens.

Joe Biden och hans administration har misslyckats med att sätta in Afghanistan i ett större geopolitiskt sammanhang. När nu amerikanerna försvinner uppstår ett maktvakuum som Kina och Ryssland ivrigt väntar på att fylla. Peking förfogar enligt initierade uppgifter redan över starka bilaterala och multilaterala relationer i den ifrågavarande regionen, men ett förbättrat partnerskap med Afghanistan under talibanerna – vilka i likhet med kineserna inte bryr sig ett dyft om demokrati eller mänskliga rättigheter –  skulle leda till ett ännu större inflytande på USAs bekostnad.

Experter: Kina lär erkänna en talibanregering i Afghanistan

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Talibanerna tar över: Biden svek afghanerna”


 1. Det är förskräckligt!

 2. Per L. Says:

  Den bittra sanningen och egentliga förklaringen till Talibanernas enkla seger är att en massiv majoritet av afghanerna helt enkelt delar Talibanernas religiösa värderingar och vill ha en shariasstyrd religiös stat. Den högprofilerade reportern Magda Gad i Expressen har med sina känslofyllda reportage och twittrande lurat sina läsare till att tro att Talibanerna blott är ett banditgäng nästan utan stöd i befolkningen.
  Nu efter den Natoutbildade arméns kapitulation utan strid har det kommit fram att merparten av rekryterna kommer från byar på landsbygden som präglas Shariatänkande där västerländsk demokrati med jämställdhet mellan könen ej står högt i kurs.
  Inte ens i huvudstaden Kabul verkar det funnits en majoritet för västerländska värderingar, kvinnorna var väldigt snabba att sätta på sina burkor igen och anpassa sig till den traditionella afghanska synen på kvinnors rättigheter.
  Intressant att kineserna nu står i kulisserna och gör sig beredda att ta över när Natoländerna lämnat landet.

  • Tommy Hansson Says:

   Absoluta flertalet afghaner är naturligtvis för traditionella islamiska värderingar inklusive sharia. Det innebär dock inte med nödvändighet att de skulle vara för talibanerna, vars skräckvälde 1996-2001 många minns med fasa. Kineserna gnuggar, som du antyder, händerna och jag är rätt säker på att ryssarna och kanske pakistanierna gör detsamma. Det här är ett av USA:s största utrikespolitiska nederlag någonsin – Biden-styret har visat sig okunnigt, inkompetent och aningslöst.


  • Det är ingen som verkligen vet vad vanliga muslimer på vischan i Afghanistan tycker och tänker. Det är ju inte så att alla som hatar talibanerna flyr landet. Många stannar kvar där de har sina familjer, sin släkt, vänner, yrkeslivet, språket och kulturen.

   Grejen är ju den att talibanernas våldsanvändning är gränslös. Så, de styr genom skräck. Då håller vanliga människor käften.

   Talibanerna får också mycket stöd från flera andra diktaturer. Det finns ett femtiotal islamistländer i världen, vars samtliga regimer är underkastade Kairodeklarationen. Den fastslår att sharia står över allting och att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna inte gäller för muslimer och islamdominerade länder.

 3. Per L. Says:

  Klart du har rätt Tommy, att den av Biden beordrade panikartade reträtten ur Afghanistan, är en vanära för USA. Det primitivt utrustade banditgänget med 50-60 år gamla slitna AK 47:or syns nu svingande splitter nya amerikanska automatkarbiner och kulsprutor monterade på Humvees . Antagligen har Natokoalitionen också lämnat kvar oerhörda mängder ammunition, sprängmedel, minor, artilleripjäser, bandvagnar och splitter nya transportfordon. Det är klart att tyskarna i Norge maj 1945 i samband med kapitulationen lämnade kvar all sin utrustning innan de reste hem, men att världen genom tiderna mäktigaste militärmakt gör likadant 2021 känns helt omotiverat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: