SIFO januari: S i topp, MP under spärren

Garvad finansminister med ilska som drivkraft
Statsminister Magdalena Andersson med mindre lyckad företrädare.

Kantar/SIFOs opinionsmätning för januari bjuder väl inte på några direkta sensationer. Största diskrepansen jämfört med föregående mätning är att Moderaterna ökar med 0,9 procentenheter upp till 20,9 procent.

I topp återfinns föga sensationellt Socialdemokraterna med 31,1 procent, drygt 10 procentenheter före M-resultatet. På tredje plats återfinns Sverigedemokraterna med 19,2 procent, en minskning med 0,5 procentenheter.

”I grunden stabilt”, kommenterar Kantars opinionschef Toivo Sjörén (som en gång i tiden var ordförande i MUF) undersökningens utfall i Nyheter idag. ”Det är en övervikt för den S-ledda sidan på ungefär 3 procentenheter.”

Vänsterpartiet noteras för 9,6 procent och tycks därmed ha cementerat sin plats som landets fjärde största parti. Vidare fortsätter den över tid nedåtgående trenden för Centerpartiet, som nu får 7,0 procent. Kanske de talrika sex- och pedofilskandalerna nu är på väg att slå igenom samtidigt som partiets politik och ledarskap imponerar föga.

För Kristdemokraterna och dess sympatiska partiledare Ebba Busch börjar det se bekymmersamt ut. 4,4 procent innebär en nedgång på 0,7 procentenheter och en position strax ovanför riksdagsspärren. Ännu mer bekymmersamt är läget dock för Miljöpartiet, som minskar med 0,3 procentenheter och nu får nöja sig med magra 3,0 procent.

”I vissa sektorer har man helt försvunnit”, konstaterar Toivo Sjörén. ”Bland privat anställda, både arbetare och tjänstemän, så har man bara drygt en procent.”

SIFO: Fler mandat till en S-ledd regering - Dagens opinion

MP skuggas av Liberalerna, som nu antecknas för 2,9 procent, en marginell ökning.

Sossarnas toppresultat bekräftar vad jag tidigare kunnat konstatera på min blogg: Socialdemokraterna och dess väljare är inte som andra. https://tommyhansson.wordpress.com/2022/01/21/sossarna-och-deras-valjare-ar-inte-som-andra/

Trots ett pärlband av skandaler av olika slag – från en heilande minister till Magdalena Anderssons städhjälp som saknade uppehållstillstånd – står partiet starkt i opinionen. Tolka det hur ni vill.

Själv är jag rätt övertygad om att det beror på att S-partiet numera slipper ha en Stefan Löfven som en black om foten.

Om den aktuella undersökningen hade varit valresultat hade det resulterat i 182 riksdagsmandat för S, C och V samt 167 för M, KD och SD.

Explore posts in the same categories: Inrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “SIFO januari: S i topp, MP under spärren”


 1. Alltså, någon eller något måste ju göra en stor och grundlig psykologisk djupstudie av svenska folket. Det är ju något stort fel som är trasigt hos detta hunsade och trasiga folk.

  Sozzarna får 31,1 % efter sju och ett halvt års sanslös bindgalen vanskötsel av landet. Suck!

  Det är med fasa man betraktar Vänsterpartiets rekordhöga mätresultat på 9,6 %, men samtidigt genomfars man av en underlig och smått sjuk vällustkänsla när man ser att kommunisterna har 2,6 procentenheter högre resultat än den bisarra neoliberala vänsterhybriden Centerpartiet. Måtte detta äckliga parti fortsätta en stadig marsch ned mot fyraprocentsspärren!

  Härligt är också att se att både Miljöpartiet och Liberalerna av allt att döma är slut som riksdagspartier. Mp-mupparna naturligtvis för att de aldrig har haft i Riksdagen att göra, och Liberalerna för att de splittrar oppositionen utan att bidra med något själva.

  Det man kan säga om den ljusblå/mörkblå/blågula konstellationen (M/Kd/Sd) är att den behöver spotta upp sig avsevärt om det absolut nödvändiga regimskiftet ska bli verklighet.

  Sedan kan man ju också undra hur det ser ut ute i buskarna när det gäller Medborgerlig Samling, Alternativ för Sverige, Nix to the Six och (här är det på sin plats med ett skallande böneutrop) … partiet Nyans.

  Och slutligen, låt oss inte glömma att svenska opinionsinstitut har en genomsnittlig svarsfrekvens på c:a femtio procent. Därför finns det potential för överraskningar på valnatten.

 2. Tommy Hansson Says:

  På kornet, Magnus!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: