Ryssland och Kina hotar världsfreden

En bild av diktaturernas intressegemenskap: Xi Jinping möter Vladimir Putin.

Under uppmarschen mot invasionen i Ukraina har Moskva och Peking bakom kulisserna hållit varandra underrättade om sina planer avseende Ukraina respektive Taiwan. Det deklarerar enligt tidningen The Epoch Times den 28 februari två amerikanska kongressledamöter.

Ledamoten i representanthuset Ken Buck, en republikan från Colorado, har uttalat sig på följande sätt: ”I think they have coordinated and I think that China is in a better position letting Russia go first, to evaluate.”

Buck menar att genom att passivt bedöma den ryska krigsinsatsen i Ukraina kan det röda Kina stå bättre rustat att ta itu med Republiken Kina på Taiwan, även kallat det fria Kina, som kineserna menar skall införlivas med fastlandet.

Problemet för härskarna i Peking är att det lilla men till tänderna rustade fria Kina på Taiwan, som dessutom backas upp av USA, knappast blir någon militär ”munsbit”. Folkrepubliken Kina har vid två tillfällen angripit Taiwan men inte ens lyckats inta Kinmenöarna mellan de kinesiska och taiwanesiska fastlanden. https://tommyhansson.wordpress.com/2019/01/03/kinesiskt-vapenskrammel-men-taiwan-ar-ingen-munsbit-for-kommunisterna-i-peking/

Bucks republikanske representanthuskollega Steve Chabot från Ohio påpekade att Vladimir Putin och Xi Jinping nyligen möttes vid de vinterolympiska spelen i Peking, något som ledde till ett ”no limits” partnerskap. ”They´ve been plotting behind the scenes”, konstaterade Chabot.

Ukraina-krisen kan tvivelsutan sägas gynna kineserna, då den tar bort USAs uppmärksamhet från Kina. Buck målar upp ett olustigt scenario: ”If the United States starts pouring troops into Europe and do our part as a NATO partner, we are not going to do what we want to do or need to do in the Pacific.”

Det ligger mot denna bakgrund i Folkrepubliken Kinas intresse att kriget i Ukraina förlängs så länge som möjligt samt att Putins ryska imperium fortsätter att utgöra ett potent hot mot Baltikum, Polen, Ungern och andra forna sovjetiska satellitstater. Inte ens Finland och Sverige kan känna sig säkra.

Makthavarna i Peking har så här långt avstått från att kalla Putins angreppskrig för ”invasion” men, för att vara garderad, hävdat att man respekterar ”all countries´sovereignty and territorial integrity”. Detta är minst av allt någon garanti för att kineserna kommer att avhålla sig från angrepp på Taiwan, då de inte betraktar Taiwan som ett självständigt land utan en integrerad del av Kina.

Steve Chabot menar att det är ”absolute critical” att Kina inser att ett anfall mot Taiwan medför direkt konfrontation med USA. ”The Taiwan Relations Act” är det avtal som reglerar förbindelserna mellan Förenta staterna och Republiken Kina. Det ålägger USA att stödja Taiwan med olika typer av krigsmateriel men stipulerar inte direkt att USA måste lägga sig i en militär konflikt mellan det kommunistiska Kina och det fria Taiwan. https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan_Relations_Act

Det är ingen överdrift att säga att intressegemenskapen mellan diktaturerna Kina och Ryssland hotar världsfreden. Den avgörande frågan i sammanhanget är om den skakiga Biden-administrationen i Washington, D. C. verkligen skulle komma att försvara Taiwan med vapenmakt om Peking sätter sina hot i verket.

Explore posts in the same categories: Utrikespolitik

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Ryssland och Kina hotar världsfreden”

 1. Simon Simonsson Says:

  Är du seriös Tommy ? Om inte Ryssland , Kina , USA , och Turkiet klarar deras plan , ja , då är det slut på riktigt ! Läs på lite utanför ramarna , så kommer du i alla fall få ett hopp om framtiden , men inte om vi fortsätter i Globalisternas spår , då kan vi hälsa hem för sista gången 🥺😢

  • Tommy Hansson Says:

   Ja, tacka f-n för att jag är seriös. Din dimmiga globalistretorik ger jag inte mycket för.

 2. petergrafstrm Says:

  Att fastlandskina och Taiwan blev separerade beror på att Usa understödde kommunismen vilket ledde till Att Chiang Kai Shek, som var kristen och såg upp till Usa lämnades i sticket.
  Det var amerikaner under brittiskt inflytande som utlöste alltihop.
  Tidigare hade anglosaxerna finansierat störtandet av Kinas urgamla monarkiska ledarskap och för en tid tog Chiang’s politiske mentor Sun Yat Sen över. Denne var utbildad i en amerikansk kontext och var medveten om hur brittiska imperiet intrigerade överallt.
  Britternas inflytande över Usa var avgörande, General MacArthur var emot det ovannämnda dubbelspelet men byttes ut.

  Analogt var det i Korea-kriget, det brittiska inflytandet innebar att Usa inte tilläts dominera. Åter avpolleterades MacArthur.

  Kina av idag är pragmatiskt men också medvetna om att Usa kan spela ut olika krafter på ett liknande sätt. Dvs en eventuellt uppvaknande marxistisk kritik internt måste Kina förhålla sig till så att Usa inte kan använda sig av det som splittring.
  Därför tar Kina inte avstånd från att betecknas kommunistiskt trots att kommunism har införts där från det fientliga väst.

  Jag drog detta därför att många (inklusive ledarna själva) kallar Kina kommunistiskt trots den mycket utbredda förekomsten av små och medelstora privata företag för vilka finansieringen antagligen är mkt bättre än för deras motsvarigheter i väst.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: