Stormakterna är dåliga på att ockupera

”Ockupation är inte stormakternas paradgren”, konstaterar Dagens PS den 7 april. Det verkar inte så, nej. Men undantag finns. https://www.dagensps.se/investerardygnet/ockupation-ar-inte-stormakternas-paradgren/
Det krävs inget strategiskt snille för att inse att Rysslands invasionsplaner avseende Ukraina har gått om intet. Ryska generaler hade ett koncept om att landet skulle kunna tvingas på knä inom 72 timmar och lyckades tuta i Vladimir Putin att detta skulle kunna lyckas, men när invasionen – som inleddes den 24 februari – nu har pågått i halvannan månad syns fortfarande inget slut på kriget.
Sovjetunionen/Ryssland. Dagens PS skribent fastslår vidare att Ryssland har ett uselt facit när det gäller militära utlandsoperationer i modern tid. När sovjetiska styrkor invaderade det otillgängliga Afghanistan på julafton 1979 i syfte att backa upp en skakig kommunistregim hade man inte räknat med att tvingas lämna landet med svansen mellan benen, vilket skedde den 15 februari 1989. https://sv.wikipedia.org/wiki/Afghansk-sovjetiska_kriget
Efter Sovjetunionens sammanbrott den 31 december 1991 tog det inte många månader innan regimen, ledd av president Muhammed Najibullah, tvingades avgå. För motståndet svarade den afghanska motståndsrörelsen Mujaheddin, vilken i sin tur fick kraftigt ekonomiskt och militärt stöd från USA, som med all rätt såg konflikten som en del i det Kalla kriget. Efter fyra års inbördeskrig kom talibanerna till makten 1996 varvid Najibullah avrättades. Det sovjetisk-afghanska kriget kostade 1,5 miljoner människor livet, varav 90 procent var civila offer.
Enligt militärexperten Anthony James Joes kan den sovjetiska ockupationen av Afghanistan ses som en ”textbook study of how a major power kan fail to win a war against guerillas.”
Inte heller de två krigen i Tjetjenien 1994-96 respektive 1999-2000 blev någon större succé för ryssarna. De lyckades visserligen få tjetjenerna på knä till slut, men det krävdes alltså två krig under fyra års tid att betvinga ett land lika stort som Värmland med 1,3 miljoner invånare. https://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_Tjetjenienkriget
USA. De båda ovannämnda exemplen visar att Sovjet/Ryssland förlitade sig mer på våld än på diplomati, vilket naturligtvis även angreppet på Ukraina visar. Sak samma kan sägas om USAs ageranden i Sydvietnam och de övriga indokinesiska länderna Laos och Kambodja under åren 1960-75. USAs syftemål var att hindra kommunisterna från att ta makten.
Det var den så kallade dominoteorin som var vägledande för de amerikanska insatserna i Indokina. Den gick ut på att om kommunismen upprättas i ett land så kommer övriga länder i samma region att falla som dominobrickor. Oavsett teorins riktighet var det tvivelsutan en ädel uppgift att ta itu med kommunisterna, men dessvärre begick amerikanerna under processen alla fel som var möjliga att begå.
Konflikten i Indokina blev ett historiskt fiasko för Förenta staterna, som beräknas ha förlorat 58 230 soldater enbart i Vietnam. Som mest fanns vid samma tillfälle omkring 580 000 amerikanska soldater i Vietnam 1968. Totalt varierar uppskattningen av antalet dödsoffer i civila och militära offer mellan 2 och 5 miljoner. I slutändan stod USA som förlorare, vilket var första gången USA förlorat ett krig. https://sv.wikipedia.org/wiki/Vietnamkriget
Storbritannien. Om bara viljan hade funnits hade såväl ryssar som amerikanare kunnat lära sig ett och annat av den brittiske fältmarskalken Gerald Templer, som av Winston Churchill utnämndes till högkommissionär i the Federation of Malaya (Malaysia) sedan den kommunistiska MNLA-gerillan i västra delen av landet mördat hans företrädare Henry Gurney i ett bakhåll 1951. Templer hade tidigare deltagit i de båda världskrigen samt slagit ner det arabiska upproret i det brittiska Palestina-mandatet. https://sv.wikipedia.org/wiki/Gerald_Templer
Templer uttryckte sin strategi för gerillabekämpning på följande sätt: ”The answer to the uprising lies not in pouring more troops into the jungle, but in the hearts and minds of the people.” Oroligheterna i Malaysia inleddes 1948 och när Templer lämnade landet 1954 hade det lugnat ner sig betydligt. 1960 hade britternas kontrarevolution slutligen segrat på alla fronter.
Storbritannien var emellertid inte lika skickligt på att hantera ockuperade områden överallt som i Malaysia och några andra områden av typ Oman och Grekland. Ett eklatant exempel på det är Brittiska Indien, den så kallade juvelen i kronan i det brittiska imperiet. Ett ökänt exempel härpå är massakern i parken Jallianwala Bagh i sikhernas heliga stad Amritsar den 13 april 1919. https://sv.wikipedia.org/wiki/Brittiska_Indien
General Reginald Dyer gav här sina soldater order om att beskjuta en fredlig demonstration tills ammunitionen tog slut. När krutröken skingrats hade 379 dödats och 1100 sårats enligt officiell brittisk statistik, men andra källor nämner att så många som 1526 personer kan ha massakrerats till döds. Följden blev att Mohandas Gandhi fick vind i seglen i sin självständighetskamp och 1947 fick britterna lämna Indien som också omfattade Pakistan, Bangladesh, Myanmar och Sri Lanka. https://sv.wikipedia.org/wiki/Amritsarmassakern
Kina. Tibet har varit en kommunistkinesisk koloni sedan 1950 med den officiella beteckningen ”självstyrande region”. Redan på 600-talet var Tibet ett starkt kungadöme med buddhistisk prägel vilket dock erövrades av de mongoliska horderna på 1200-talet. På 1800-talet hamnade landet så i konflikt med Ryssland och Kina.
Efter det kinesiska kejsardömets fall fördrevs de kinesiska trupperna i Tibet 1912. De återkom emellertid 1950 efter Mao Tse-tungs kommunistiska revolution och inledde en radikal omdaning av det traditionella tibetanska samhället. Det ledde till att landets andliga och världsliga överhuvud, Dalai lama, och hans anhängare 1959 flydde och upprättade ett exiltibetanskt högkvarter i Dharamsala i norra Indien. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tibet
Den kinesiska ockupationsmakten har betett sig ytterst brutalt och bland annat mördat munkar och våldtagit nunnor i syfte att krossa den speciella variant av buddhism som genomsyrar det tibetanska samhället. Detta har, 72 år efter den kinesiska invasionen, ännu inte lyckats – tibetaner i Tibet och utlandet har inte givit upp sitt motstånd mot ockupanterna.
.
Explore posts in the same categories: UtrikespolitikEtiketter: Afghanistan, Amritsar, Anthony James Joes, Bangladesh, Brittiska Indien, Dagens PS, Dharamsala, dominoteorin, Förenta staterna, Gerald Templer, Grekland, Henry Gurney, Indien, Indokina, Jalliannwalla Bagh, Kalla kriget, Kambodja, Kina, krigen i Tjetjenien, Laos, Malaysia, Mao Tse-tung, MNLA, Mohandas Gandhi, Muhammed Najibullah, mujaheddin, Myanmar, Oman, Pakistan, Palestina-mandatet, Reginald Dyer, Ryssland, Sovjetunionen, Sri Lanka, Storbritannien, Sydvietnam, talibanerna, the Federation of Malaya, Tibet, Ukraina, USA, Värmland, Vladimir Putin, Winston Churchill
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
9 april, 2022 den 4:48
Vid ockupation anser experter att den anfallande makten bör ha numerären 3:1 Ryssland hade 1:3
Det stämmer med att Ryssland hade mer begränsade avsikter.
Att dra paralleller med regelrätt ockupation av en fientligt sinnad befolkning är missvisande
”Det krävs inget strategiskt snille för att inse att Rysslands invasionsplaner avseende Ukraina har gått om intet. Ryska generaler hade ett koncept om att landet skulle kunna tvingas på knä inom 72 timmar ”
Men så blev det vad flyg luftförsvar kommunikationsteknik och annat som möjliggör krigföring med manövrer. Samt bränsle och ammunitionsdepåer som efter hand förstörts.
Därefter har Ukraina hindrats att få förstärkningar och förråd till Donbass där dom hade över hundratusen trupp ganska avskurna från Kiev. Rysslands trupp runt Kiev band upp stora Ukrainska styrkor där medan Ryssland fick inringa motståndet i Öst med mindre motstånd än om dom bara befunnit sig i öst.
Det är troligt att Ryssland var beredda på en annan utgång vid Kiev om omständigheterna tillät dvs om Ukrainas militär störtade marionetten Zelenskij och tog över makten men neonazisterna och medverkande officerare från väst följer Usas instruktioner och har hittills förhindrat interna uppror. neonazisterna skjuter allt som verkar samarbetsinriktat med Ryssland.
Vid Bucha var många döda försedda med ryska matpaket som dom tidigare erhöll när ryssarna var där. Att ha tagit emot mat var alltså för den ansvarige förräderi och bestraffades med döden.
9 april, 2022 den 10:06
Jag läste en del dok om Tibet nu.
Tibet är inte perifert utan centralt knutet till Mongolernas fruktansvärda härjningar som beskrivs en bit in i dokumentet.
Tibet’s Lamas: the old, and the new, dark ages
Klicka för att komma åt eirv25n04-19980123_052-tibets_lamas_the_old_and_the_new.pdf
För den som tar del av texten framgår att Venedigs oligarki samspelade med mongolerna och kunde använda sig av deras våld som en legoarme. (Venedigs oligarki kom senare att etablera ett nytt basläger i England och en del av Venedigs beteende har gått i arv och yttrar sig nu som US/UK/Natos aktiviteter.)
Tilläggas kan att Tibet lär ha rika Uran-fyndigheter så att anglosaxerna ägnar sig åt att försöka separera dem från Kina har som så ofta materiella motiv.